Δεν συναντάς εύκολα έναν τζαζ σαξοφωνίστα που να χειρίζεται πειστικά εντάσεις και σιωπές, με το φύσημά του να στοχεύει στην καρδιά της μελωδίας. Επιπλέον, δύσκολα εντοπίζεις πια ήχο τζαζιάρικο, που να είναι καθαρά ταξιδευτικός, αλλά ταυτόχρονα να σε παίρνει από το χέρι μαζί του, από την αρχή μέχρι το απρόβλεπτο φινάλε. Γενικά δεν συναντάς εύκολα έναν σαξοφωνίστα όπως ο Andy Sheppard.
Αρχές του 2018 κυκλοφόρησε το εξαιρετικό νέο του άλμπουμ «Romaria» με την ECM. Μερικούς μήνες αργότερα βγήκε το «Perfectly unhappy», ο δισκογραφικός καρπός της διετούς συνεργασίας του με το νορβηγικό Espen Eriksen Trio, ένα άλμπουμ γεμάτο σαγηνευτικό λυρισμό και αναζωογονητική μελαγχολία. Την ίδια περίοδο ο ήχος του Sheppard σφράγισε το δίσκο των Γάλλων Guillaume de Chassy και Christophe Marguet (πιανίστας και ντράμερ αντιστοίχως), που τιτλοφορείται «Letters to Marlene», σφύζοντας από ιδιαίτερες πολυμορφικές ρυθμικές διαθέσεις.
Και μόνο αυτούς τους τρεις δίσκους να ακούσει κάποιος έχει μια πολύ καλή και πεντακάθαρη εικόνα της δημιουργικής ευρωπαϊκής τζαζ. Όμως ο ήχος και η μουσική του κοινού τους παράγοντα, του Andy Sheppard, υπερβαίνουν κάθε γεωαισθητικό ιδιωματικό προσδιορισμό. Απλώς ο Άγγλος σαξοφωνίστας συγκαταλέγεται εδώ και δεκαετίες ανάμεσα στους καλύτερους και πιο περιζήτητους reedmen της σύγχρονης τζαζ. Θα πρόσθετα και στους σκεπτόμενους πιο συναισθηματικά, δηλαδή σε αυτούς που βάζουν μια ξεκάθαρη δόμηση στο (όποιο) εκφραστικό πάθος και μας δίνουν πάντα ένα άρτιο αισθητικό αποτέλεσμα.

Να μην ξεχνάμε πως ο Andy Sheppard έχει δουλέψει με κορυφαίους συνθέτες και ηχητικούς αρχιτέκτονες, όπως ο Gil Evans, ο George Russell και η Carla Bley. Επίσης, από τα πρώτα του βήματα πέρασε από όλες τις αβάν μουσικές φάσεις κι έμαθε πώς να είναι modern σε κάθε περίσταση. Ήδη από τους πρώτους του δίσκους ήξερε πώς να δουλεύει με electronics ή να υπερπηδά free εμπόδια. Ήταν μέσα στην τζαζ παράδοση χωρίς να χρειάζεται να δηλώνει straight. Κι έβγαζε πάντα ωραίους δίσκους, χωρίς να μπαίνει μέσα σε στιλ κι αισθητικούς περιορισμούς.
Ο Andy Sheppard έχει μια μακρόχρονη δημιουργική σχέση με την Carla Bley και τον σύντροφό της, τον μπασίστα Steve Swallow, πράγμα που αναπόφευκτα οδηγεί τον σαξοφωνίστα να αναπτύξει και μια ποιοτική συνεργασία με την εταιρεία ECM, στην οποία βγάζει τα προσωπικά του άλμπουμ τα τελευταία χρόνια: «Movements in colour», «Trio libero», «Surrounded by sea» αλλά και το «Romaria» που προαναφέραμε. Τα τελευταία δύο είναι με τους μουσικούς με τους οποίους θα εμφανιστεί τώρα στο «Half Note»: Eivind Aarset (κιθάρα), Michel Benita (μπάσο) και Sebastian Rochford (ντραμς).