Οι συναυλίες που δεν πρέπει να χάσουμε αυτή την εβδομάδα

Παρά τον "τροπικαλισμό" και τον "εξωτισμό" που επικρατεί στον καιρό, οι μουσικές εκδηλώσεις είναι μάλλον πιο ευρωπαϊκά προσανατολισμένες! Από μεσογειακή τζαζ μέχρι το χαρντ ροκ ντελίριο των Scorpions!

Οι συναυλίες που δεν πρέπει να χάσουμε αυτή την εβδομάδα

Aqua Jazz Athens

Ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον πολυμουσικό τετραήμερο event διοργανώνεται, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, από το Ωδείο Αθηνών και το Πρόγραμμα Σπουδών Τζαζ του Ιονίου Πανεπιστημίου, από τη Δευτέρα 9 έως και την Πέμπτη 12 Ιουλίου. Η διεθνική γλώσσα της τζαζ συναντά τις μουσικές παραδόσεις της Μεσογείου μέσα από εργαστήρια, σεμινάρια, jam sessions και, φυσικά, συναυλίες στο Ωδείο Αθηνών. Εξαιρετικά μουσικά σχήματα δίνουν την εικόνα μιας σύγχρονης μουσικής σε πολυποίκιλες εκφάνσεις και τη διαρκώς εξεςλισσόμενη σχέση της με την παράδοση.

Ρίτα Αντωνοπούλου, Θοδωρής Οικονόμου

Για το πρόγραμμα που είχαν παρουσιάσει πέρυσι το φθινόπωρο στη Σφίγγα είχαμε γράψει: «...σε μια υπέροχη καλλιτεχνική συνύπαρξη και συνδιαλλαγή με τον πιανίστα Θοδωρή Οικονόμου, η Ρίτα Αντωνοπούλου παρουσιάζει ένα πρόγραμμα που, κυριολεκτικά, είναι ένα φίνο απόσταγμα της τέχνης του τραγουδιού. Μέσα από εξαιρετικά τραγούδια και κείμενα που τα «δένουν» μεταξύ τους, με όχημα την πάντα «αποκαλυπτική» σχέση φωνής-πιάνου η Ρίτα Αντωνοπούλου και ο έξοχος συνομιλητής της στα πλήκτρα μας δίνουν αυτό το τραγούδι που αξίζει να ακούγεται – και να τραγουδιέται». Δεν θα πούμε κάτι διαφορετικό τώρα (10/7), που παίζουν στο Ευριπίδειο Θέατρο Ρεματιάς στο Χαλάνδρι.

«Βάκχαι»

Το έργο Βάκχαι του Ιάννη Ξενάκη παρουσιάζεται σε πανελλήνια πρώτη με τη μορφή παράστασης στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για δύο μόνο βραδιές, στις 11 και 12 Ιουλίου 2018, στο πλαίσιο του κύκλου Ημέρες Μουσικού Θεάτρου. Πρόκειται για ένα έργο-πρόκληση υψηλών μουσικών και φωνητικών απαιτήσεων, το οποίο ανέβηκε μόνο μία φορά το 1993 στο Λονδίνο και δεν ηχογραφήθηκε ποτέ. Τη μουσική διεύθυνση έχει αναλάβει ο Νίκος Βασίλειου, ενώ η σκηνοθεσία είναι του Γιάννου Περλέγκα. Με τη συμμετοχή του ARTéfacts ensemble και της Χορωδίας της ΕΡΤ.

Βασίλης Λέκκας

Στον δίσκο «Film Noir» ο Βασίλης Λέκκας ακολουθεί τον δρόμο της jazz – με τον προσωπικό του ερμηνευτικό δρόμο και τρόπο. Τραγουδάει κομμάτια μουσικών της δικής μας jazz και jazz rock παράδοσης, του Γιάννη Σπάθα και του Γιώργου Τρανταλίδη – και ένα κομμάτι του Μίμη Πλέσσα. Είναι κομμάτια που, σε μεγάλο μέρος, έχει ξαναπεί στους δίσκους που έχει βγάλει με τον Σπάθα και τον Τρανταλίδη, όμως εδώ παίρνουν ένα ενιαίο ύφος και γίνονται ένα όμορφο ηχητικό φιλμ, που απολαμβάνει κανείς πέρα από είδη και ετικέτες. Με πολλά χρώματα. Το υλικό αυτό θα παρουσιάσει ο Βασίλης Λέκκας στο πρώτο μέρος της συναυλίας του στο Ξέφωτο του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος στις 12/7. Tο δεύτερο εστιάζει στη συνεργασία του Βασίλη Λέκκα με συνθέτες όπως οι Μάνος Χατζιδάκις, Μίκης Θεοδωράκης και Γιάννης Μαρκόπουλος, και στο έργο σπουδαίων ποιητών και στιχουργών, όπως ο Ν. Γκάτσος, ο Οδ. Ελύτης, ο Γ. Σεφέρης, ο Γ. Ρίτσος, ο Ν. Καββαδίας, ο Μ. Γκανάς, η Λ. Νικολακοπούλου, ο Α. Δαβαράκης, ο Ε. Αρανίτσης, ο Μ. Ελευθερίου κ.α.

Πυξ Λαξ

Οι Πυξ Λαξ είναι εδώ! Όχι σαν event επανασύνδεσης αλλά κανονικά, σαν γκρουπ που δημιουργεί και υπάρχει. Υπάρχει ο καινούριος τους δίσκος («Μια μέρα πριν τον χειμώνα») και το γεγονός ότι είναι στη μέση μιας περιοδείας δείχνει τη διάθεση του γκρουπ να βρίσκεται μέσα ατα πράγματα. Κατά τα άλλα, οι Πυξ Λαξ γιορτάζουν τα 30 χρόνια της ύπαρξής τους με μια μεγάλη συναυλία στο Ολυμπιακό Στάδιο (12/7) – όπως ακριβώς έκαναν και το 2011. Πολλά έχουν αλλάξει από τότε, όμως η σχέση που έχει καλλιεργήσει το δημοφιλές αυτό σχήμα από τα δυτικά προάστεια με τον κόσμο, δεν δείχνει να φθείρεται. Έχει ακόμα μέλλον...

«Πάμε μια βόλτα στη Βουλιαγμένη»

Ποιος δεν ξέρει – ή δεν έχει ακούσει για – το θρυλικό πάρτι που έστησε ο Λουκιανός Κηλαηδόνης στην πλαζ της Βουλιαγμένης τον Ιούλιο του 1983; Και το τραγούδι που προκύπτει, φυσικά, από αυτή τη δροσερή μουσική φιέστα: «Πάμε μια βόλτα στη Βουλιαγμένη». Τώρα, 35 χρόνια μετά από αυτό το ιστορικής σημασίας event, στην πλαζ της Βουλιαγμένης δίνεται τιμητικά το όνομα «Λουκιανός Κηλαηδόνης» και η τελετή ονοματοδοσίας θα γίνει 13/7, με μια μουσικοθεατρική εκδήλωση με προβολές αρχειακού υλικού και συναυλία από τον Δώρο Δημοσθένους και την Μαρία Κηλαηδόνη με guest τον Φοίβο Δεληβοριά. Δηλαδή, πάμε μια βόλτα στην πλαζ της Βουλιαγμένης!

Ανδριάνα Μπάμπαλη, Στάθης Δρογώσης

Το «NEOVintage» είναι μια έννοια που καλλιεργούν οι δυο καλλιτέχνες και αφορά σε μια νέα προσέγγιση και λογική σε κομμάτια τους που έχουν αγαπηθεί και τραγουδηθεί («Μοίρα μου έγινες», «Μην το πεις πουθενά», «Είσαι εσύ ο άνθρωπός μου», «Βιαστικό πουλί του Νότου» κ.ά.), αλλά και σε τραγούδια που έρχονται από το παρελθόν και πάντα αποτελούσαν σταθερή αναφορά και για τους δυο. Η Ανδριάνα Μπάμπαλη τους έχει αφιερώσει έναν ολόκληρο δίσκο («The Rose Tattoo»), ενώ ο Στάθης Δρογώσης έχει διασκευάσει κάποια από αυτά σε προσωπικές του δουλειές. Η συναυλία είναι στον Κήπο του Μεγάρου (13/7) και την ανοίγει ο Θοδωρής Μαυρογιώργης.

Martha Argerich

Είναι πάντα μια απόλαυση η παρουσία της Μάρτα Άργκεριχ στα μέρη μας, καθώς η σπουδαία αυτή πιανίστρια ξέρει να κινείται με τον δικό της τρόπο στο επίπεδο του μύθου, μεταλαμπαδεύοντας την τέχνη της σε συναδέλφους της μουσικούς αλλά και στο κοινό. Τώρα, φιλοξενούμενη της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών (που θα εκτελέσει τη Συμφωνία σε Dm του Φρανκ) στο Ηρώδειο (13/7), η Άργκεριχ θα παίξει μαζί με τη μαθήτριά της Θεοδώρα Ντόκου το Κοντσέρτο για δύο πιάνα του Πουλένκ, ενώ στο «Καρναβάλι των ζώων» του Σεν-Σανς συμπράττει η κόρη της και ηθοποιός Ανί Ντιτουά,. Η Μάρτα Άργκεριχ θα κλείσει τη μοναδική αυτή βραδιά κλείνει παίζοντας αποσπάσματα από το «Καταραμένο φίδι» του Χατζιδάκι μαζί με την Ντόρα Μπακοπούλου.

Christian Ronig

Ο Christian Ronig δεν μπορεί να θεωρηθεί ένας συνήθης ρεμπετόπληκτος ξένος ή ένας τουρίστας που μαγεύτηκε από τον μουσικό μας πλούτο και θέλησε να ιδιοποιηθεί ή να οικειοποιηθεί κάποιο μέρος του. Όπως δείχνει η ποιότητα του δίσκου του «Greece is Mine», που κυκλοφόρησε πέρσι το καλοκαίρι, ο Γερμανός αυτός καλλιτέχνης, ψάχνοντας τις μουσικές του φάσματος που όλοι ψάχνουμε βρέθηκε μπροστά στην ομορφιά της δικής μας urban folk –και σε στιχουργικό επίπεδο– και σκέφτηκε να τη μεταφέρει στη δική του γλώσσα, όπως και στην αγγλική. Με ουσιώδη και περίτεχνο τρόπο απέδωσε τραγούδια όπως το «Μινόρε της αυγής», «Ένα αστέρι πέφτει πέφτει», «Θεέ μου μεγαλοδύναμε», «Πρέζα όταν πιεις», «Σερσέ λα φαμ» κ.ο.κ., μεταφέροντάς τα έτσι σε ένα διεθνές πλαίσιο – σαν τραγούδια που τα λέει ο Cohen ή ο Cave μέσα από τη δική τους «rock» παράδοση. (Πολυχώρος Λιπασμάτων Δραπετσώνας, 14/7)

«Μάρκος, ο Δάσκαλός μας»

Ο τίτλος ανήκει σε έναν παλιό, ωραίο δίσκο που είχε κάνει ο Σταύρος Ξαρχάκος με διασκευές τραγουδιών του Μάρκου Βαμβακάρη. Ο Σταύρος Ξαρχάκος ήταν και ο εμπνευστής / εμψυχωτής της ορχήστρας Εν Χορδαίς και Οργάνοις, ενός γκρουπ από την Σύρο που δίνει για πρώτη φορά μια συναυλία έξω από το νησί του, στο Ξέφωτο του ΚΠΙΣΝ, στις 15/7. Φυσικά, με τραγούδια του Μάρκου - αλλά και με το Ρεμπέτικο του Σταύρου Ξαρχάκου και του Νίκου Γκάτσου και πολλά άλλα εμβληματικά τραγούδια. Συμμέτοχοι ο Γιώργος Νταλάρας και η Ηρώ Σαΐα.

Scorpions

«Once in a Lifetime» ονομάζει την συναυλία του στο Καλλιμάρμαρο το δημοφιλές γερμανικό γκρουπ αναγνωρίζοντας έτσι ότι αυτή η μουσική που έρχεται να παίξει είναι μεν το χαρακτηριστικό, σκληρό και μελωδικό rock των Scorpions, αλλά αυτή τη φορά φιλτραρισμένο μέσα από την έννοια του κλασικισμού. Είναι ο χώρος που υποβάλλει κάτι τέτοιο αλλά και η συμμετοχή της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, υπό τη διεύθυνση του Στέφανου Τσιαλή, που φροντίζει να μας δώσει τις μεγαλύτερες επιτυχίες των Scorpions μέσα από τις κλασικές ενορχηστρώσεις που το γκρουπ είχε χρησιμοποιήσει με την Φιλαρμονική του Βερολίνου. Μετά, η πάσα θα δοθεί στον Klaus Meine, τον Rudolf Shenker και την παρέα που κρατάει ψηλά την αυθεντικότητα της τέχνης της εδώ και μια ζωή. Εκείνο το βράδυ ο ουρανός της Αθήνας θα πάρει κάτι από την ευαισθησία των μεγάλων επιτυχιών των Scorpions. (Παναθηναϊκό Στάδιο, 16/7)

Περισσότερες πληροφορίες

Martha Argerich

  • Φεστιβάλ Αθηνών

Η μυθική πιανίστρια συμπράττει με την αγαπημένη της μαθήτρια Θεοδοσία Ντόκου, με την ΚΟΑ υπό τη διεύθυνση του Στέφανου Τσιαλή. Τιμητικά συμμετέχει η Ντόρα Μπακοπούλου

Scorpions

  • Rock-pop-folk

«Once in a Lifetime». Μια rock βραδιά που θα μείνει στην ιστορία. Τη συναυλία ανοίγει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών

Πυξ Λαξ

  • Ελληνική

Επιστρέφουν με δύναμη απ’ τα παλιά, έχοντας στραμμένο το βλέμμα στο μέλλον

Christian Ronig

  • Rock-pop-folk

Μια μοναδική περίπτωση μουσικού που κάνει τα τραγούδια μας (λαϊκά, ρεμπέτικα κ.ά.) δικά του, μεταφράζοντας και αποδίδοντάς τα με ήχο ηλεκτρικό και ροκ

Ρίτα Αντωνοπούλου, Θοδωρής Οικονόμου

  • Ελληνική

«Χωρίς τίτλο...». Φωνή και πιάνο σε τραγούδια Χατζιδάκι, Θεοδωράκη, Μικρούτσικου, Κραουνάκη, Αγγελάκα, Θ. Παπακωνσταντίνου κ.ά.

Aqua Jazz Athens (1η ημέρα)

  • Φεστιβάλ Αθηνών

Μια τετραήμερη περιπλάνηση στις μουσικές της Μεσογείου με όχημα την τζαζ. Απόψε παίζουν οι Michalis Katachanas Quartet (9 μ.μ.), Haris Lambrakis Quartet (10 μ.μ.)

Aqua Jazz Athens (2η ημέρα)

  • Φεστιβάλ Αθηνών

Μια τετραήμερη περιπλάνηση στις μουσικές της Μεσογείου με όχημα την τζαζ. Απόψε παίζουν οι Lefteris Kordis Sextet (9 μ.μ.), Socratis Sinopoulos Quartet (10 μ.μ.)

Aqua Jazz Athens (3η ημέρα)

  • Φεστιβάλ Αθηνών

Μια τετραήμερη περιπλάνηση στις μουσικές της Μεσογείου με όχημα την τζαζ. Απόψε παίζουν οι Berklee Global Jazz Institute Sextet (8.30 μ.μ.), Layth Sidiq Quintet (9.30 μ.μ.), Marco Pignataro Quartet (10.30 μ.μ.)

Aqua Jazz Athens (4η ημέρα)

  • Φεστιβάλ Αθηνών

Μια τετραήμερη περιπλάνηση στις μουσικές της Μεσογείου με όχημα την τζαζ. Απόψε 12/7 Γιώργος Κοντραφούρης - Σοφία Νοητή «Άγιος Χρόνος» (8.30 μ.μ.), Roni Eytan Quartet (9.30 μ.μ.), Δημήτρης Καλαντζής quintet, «Modes and Moods» - μουσική του Μίκη Θεοδωράκη (10.30 μ.μ.)

Ιάννης Ξενάκης «Βάκχαι»

  • Σύγχρονη

Έργο για βαρύτονο, γυναικεία χορωδία και 9 εκτελεστές, με τον Αρκάδιο Ρακόπουλο (Διόνυσος), το ARTéfacts ensemble και μέλη της Χορωδίας της ΕΡΤ. Σκηνοθετεί ο Γιάννος Περλέγκας και διευθύνει ο Νίκος Βασιλείου

Ανδριάνα Μπάμπαλη, Στάθης Δρογώσης

  • Ελληνική

Με «vintage λογική» και «νέα προσέγγιση», οι δύο καλλιτέχνες ερμηνεύουν επιτυχημένα ελαφρά τραγούδια των δεκαετιών 1940-60 αλλά και προσωπικές τους συνθέσεις

Βασίλης Λέκκας

  • Ελληνική

Στο πρώτο μέρος παρουσιάζει το νέο του δίσκο «Film noir», ενώ στο δεύτερο ερμηνεύει τραγούδια από τη συνεργασία του με μεγάλους Έλληνες συνθέτες

«Μάρκος, ο Δάσκαλός μας»

  • Ελληνική

Το μουσικό σύνολο των μαθητών της συριανής μουσικής σχολής Εν Χορδαίς και Οργάνοις στην πρώτη του εμφάνιση εκτός Σύρου. Τραγούδια του Βαμβακάρη ερμηνεύουν η Ηρώ Σαΐα και ο Γιώργος Νταλάρας

«Πάμε μια βόλτα στη Βουλιαγμένη»

  • Ελληνική

Μουσικoθεατρική εκδήλωση με τραγούδια του Λουκιανού Κηλαηδόνη και προβολή υλικού από το αρχείο του. Ερμηνεύουν ο Δώρος Δημοσθένους και η Μαρία Κηλαηδόνη. Φιλική συμμετοχή: Φοίβος Δεληβοριάς

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Έναρξη για το 2ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής με την "Ουράνια Πολιτεία"

Σε ένα τριήμερο, περισσότερες από 55 εκδηλώσεις δημιουργούν μια ατμόσφαιρα κατάνυξης μέσα από πρωτότυπες προσεγγίσεις του θείου δράματος.

29/04/2024

Επιπλέον ημερομηνία για τους Still Corners

Η πρώτη συναυλία τους στο "Gagarin" έχει ήδη γίνει sold out.

Βαγγέλης Γερμανός & Διονύσης Τσακνής στο "Άλσος": Μια υπέροχη βραδιά "δικού μας rock"

"Κάθε Πράμα στον Καιρό του" λέγεται η παράσταση που ανεβάζουν παρέα, ανά σποραδικά διαστήματα. Εκείνοι, πάντως, αποδεικνύουν επί σκηνής ότι είναι "παντός καιρού", ενώ θυμίζουν και την ουσία ενός ηλεκτρικού τραγουδιού που μπορεί να γεννήθηκε από τα αγγλοαμερικάνικα διδάγματα, μα έγινε, τελικά, πλήρως ελληνικό.

Jlin: Λίγο έλειψε να αρχίσουμε τον χορό στο "Ωδείο Αθηνών"

Στον δεύτερό της ερχομό στην Αθήνα –και όχι πρώτο, όπως γράφτηκε αλλού– η Αμερικανίδα δημιουργός έδωσε μια εκπληκτική ηλεκτρονική συναυλία, που, παρά την υπέροχη εγκεφαλική της διάσταση, έκανε και τα πόδια μας να "καίγονται", με αποτέλεσμα ο κόσμος να τη ραίνει με ιαχές ενθουσιασμού, που την έκαναν να χαμογελά πάνω από τον εξοπλισμό της.

Πού ταξιδεύουν οι Πυξ Λαξ αυτό το καλοκαίρι;

Δείτε τις στάσεις της περιοδείας τους, που ξεκινά από το Παναθηναϊκό Στάδιο.

Viva la musica! Στο καλειδοσκόπιο του συναυλιακού καλοκαιριού

Η αλήθεια είναι ότι αυτό το καλοκαίρι δεν έχει "κάτι για όλους". Mας αποζημιώνει όμως με πληθώρα διεθνών καλλιτεχνών που έρχονται στην Αθήνα φορτσάτοι.

Ξεκινά η προπώληση για την "Τόσκα" του Τζάκομο Πουτσίνι στο Ηρώδειο

Η "Τόσκα" του Τζάκομο Πουτσίνι, σε σκηνοθεσία, σκηνικά και κοστούμια του Ούγκο ντε Άνα, είναι η πρώτη μεγάλη καλοκαιρινή όπερα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού για το 2024.