Τον καλύτερο ύμνο για το Μουντιάλ μήπως τον έγραψε ο Vangelis;

Ακούμε ξανά την πρωτότυπη μουσική του Έλληνα συνθέτη δεκαέξι χρόνια μετά το παγκόσμιο κύπελλο στα γήπεδα της Κορέας και της Ιαπωνίας.

Τον καλύτερο ύμνο για το Μουντιάλ μήπως τον έγραψε ο Vangelis;

Το Μουντιάλ του 2002 ήταν το πρώτο που παρακολούθησα στη ζωή μου, κάτι που πιθανώς δε θα συνέβαινε εάν δεν άκουγα τυχαία τη μουσική του Vangelis στην ΕΡΤ, λίγο πριν ξεκινήσει η διοργάνωση.

Ο κατά κόσμον Βαγγέλης Παπαθανασίου, έγινε γνωστός χάρη στο κλασικό ψυχεδελικό άλμπουμ «666» των πρωτοποριακών Aphrodite's Child, κέρδισε Όσκαρ αργότερα για το soundtrack της ταινίας «Οι Δρόμοι της Φωτιάς» (1981, Χιου Χάντσον), και έγραψε την αριστουργηματική μουσική του ονειρικού sci-fi «Blade Runner» (1982, Ρίντλεϊ Σκοτ), ήταν αναπόφευκτο να σκαρφιστεί την καλύτερη μουσική για το παγκόσμιο κύπελλο ποδοσφαίρου.

Κορέα και Ιαπωνία το καλοκαίρι του 2002 φιλοξένησαν το πρώτο Μουντιάλ του 21ου αιώνα, και ο συνθέτης φρόντισε η μουσική που θα εκπροσωπούσε τις δύο χώρες να ακούγεται όσο φουτουριστική χρειάζεται, να αναδύει ελπίδα και να τιμά την πλούσια μουσική παράδοση των δύο χωρών, με μια απλή αλλά εύστοχη επιλογή μουσικών οργάνων.

Για το λιτά τιτλοφορημένο «Anthem», ο Παπαθανασίου χρησιμοποίησε ένα συνθεσάιζερ Korg Karma και εμπνεύστηκε από παραδοσιακά όργανα της περιοχής, όπως το έγχορδο shamisen και τα κρουστά taiko. Το κομμάτι κυκλοφόρησε σε δύο βερσιόν, μία με έμφαση στα ηλεκτρονικά μέρη του και μία ακόμα, συνοδεία ορχήστρας σε μια φοβερή εκτέλεση.

Το αποτέλεσμα ήταν ένας απόλυτα λυρικός ύμνος που ανέδυε τη μαγεία του Μουντιάλ αλλά και της μουσικής του δημιουργού της. Όπως γράφει στο booklet της συλλογής «Odyssey», η τραγουδίστρια Cherry Vanilla:
«Εκείνο που αγαπούσα περισσότερο στη μουσική του Βαγγέλη ήταν η ποιότητα της ανθρωπιάς της. Τον τρόπο με τον οποίο κάποιος χρησιμοποιώντας ηλεκτρονικά κυκλώματα και καλώδια μπορεί να αγγίξει την καρδιά και τα συναισθήματά σου τόσο βαθιά. Η μουσική του Βαγγέλη μέσα από τα πλήκτρα του απηχεί την ίδια τη ζωή, και μας επιτρέπει να βρίσκουμε ο ένας τον άλλο, να ζούμε ξανά, και όπως λέει πάντα, να θυμόμαστε».

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Η Εύη Μάζη στο μπαράκι της Διδότου

Μουσικές και τραγούδια από όλο τον κόσμο, ethnic ορχηστρικά, τραγούδια από το μεσοπόλεμο, ρεμπέτικα, ελληνικές μπαλάντες, λαϊκά τραγούδια, fados, κινηματογραφική μουσική και άλλα πολλά.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
13/05/2024

AthensRocks 2024: Ροκάρουμε με Sleaford Mods, The Last Internationale και Ilias Bogdanos & Inco

Το AthensRocks ετοιμάζει ένα πολυσυλλεκτικό line up που θα ενθουσιάσει όλους τους μουσικόφιλους.

"Rio": Σαν σήμερα το 1982, κυκλοφορεί το magnum opus των Duran Duran

Το "Rio" συνδύαζε ότι πιο ενδιαφέρον συνέβαινε στη μουσική των early 80s: το σκοτάδι του post-punk, τον πειραματισμό της synth-pop, την ατμόσφαιρα του gothic rock και τους αψεγάδιαστους disco ρυθμούς.

Το "Ζάρι" της Μαρίνας Σάττι επανακυκλοφορεί σε 4 διαφορετικές εκδοχές

Το τραγούδι που εντυπωσίασε το κοινό της Eurovision, λαμβάνοντας το μεγάλο εισιτήριο για τον τελικό, επανακυκλοφορεί "A capella", "Instrumental", "Sped Up" αλλά και στην Live έκδοση.

Ανακαλύπτοντας το ποιητικό σύμπαν των πνευστών

Ενδιαφέρουσα εναλλακτική στις καθιερωμένες εκδηλώσεις θρησκευτικής μουσικής αποτέλεσε, λίγο πριν το Πάσχα, το "Σαββατοκύριακο των πνευστών" του Μεγάρου Μουσικής, όπου εξέχουσα παρουσία είχαν, μεταξύ άλλων, οι εξαιρετικοί μουσικοί ξύλινων πνευστών της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών.

Το electro-pop τρίο των Cannons στην Τεχνόπολη

Φέτος πραγματοποιούν την πρώτη ευρωπαϊκή περιοδεία τους και κάνουν στάση στην Αθήνα.

Eric Prydz και KÖLSCH headliners του Primer 2024

Headliner του Μain Stage o Σουηδός Eric Prydz, που εμφανίζεται για πρώτη φορά στην Αθήνα, ενώ στα decks του Afterhours Stage πρωταγωνιστεί ο Δανός KÖLSCH.