H αφορμή είναι πάντα ο Μικρούτσικος!

Ξεκινώντας από τις θέσεις, τις απόψεις και το έργο του Θάνου Μικρούτσικου, μπαίνουμε μέσα σε ένα "ολιστικό σύμπαν" που μας (επ)εξηγεί

H αφορμή είναι πάντα ο Μικρούτσικος!

Και μόνον ο τίτλος «Μιλώντας για την Τέχνη, τον Πολιτισμό, τη Δημιουργική Γραφή... με τον Θάνο Μικρούτσικο», του βιβλίου που υπογράφουν ο Νίκος Φωτόπουλος και ο Τριαντάφυλλος Κωτόπουλος (καθηγητές αμφότεροι στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας), είναι αρκετά σαφής για να μας προϊδεάσει για μια εις βάθος προσέγγιση και συζήτηση ουσίας σε γενικά και ειδικά θέματα πολιτισμού, που δεν αφορούν βεβαίως μόνο στη μουσική ή την τραγουδοποιία – ή μήπως τραγουδοποίηση; - αλλά επεκτείνονται σε θέματα ιδεολογίας, ηθικής, αισθητικής, πολιτικής, κοινωνίας κ.ά. καθώς όλα αυτά αλληλοσυνδέονται και, τελικά, ορίζουν ποικιλοτρόπως τα μεγέθη της ζωής και της καθημερινότητάς μας πέρα από τις (αναπόφευκτες) αγοραίες τους διαστάσεις.

H αφορμή είναι πάντα ο Μικρούτσικος! - εικόνα 1

Όσοι έχουν συνομιλήσει, έστω και λίγο, με τον Θάνο Μικρούτσικο ή έχουν διαβάσει κείμενα και συνεντεύξεις του, έχουν αντιληφθεί τα μεγέθη της σκέψης του και τις πολλαπλές κατευθύνσεις στις οποίες αυτή κινείται πράγμα που, από χέρι, μας δίνει αποτέλεσμα απολαυστικό! Με υλικό, λοιπόν, πολύωρες συζητήσεις με τον συνθέτη να αποτελεί και να δίνει βάση για μεταπτυχιακές έρευνες στο εν λόγω Πανεπιστήμιο, οι συγγραφείς-καθηγητές (που είναι και λογοτέχνες-ποιητές), με γνωστικά όπλα τους την πολιτισμική ανάλυση και την δημιουργική γραφή, μας δίνουν ένα βιβλίο που, πέρα από ακαδημαϊκό σύγγραμα (αυτό είναι... αναπόφευκτο) προσφέρει τροφή για να μπούμε σε ένα «ολιστικό σύμπαν» που δεν είναι μόνο χαρακτηριστικό του δημιουργού / καλλιτέχνη Θάνου Μικρούτσικου αλλά και διαρκής στόχος του σύγχρονου σκεπτόμενου και δημιουργικού ανθρώπου, γενικότερα.

Έτσι εδώ, μέσα σε κάτι παραπάνω από 150 σελίδες, ο Νίκος Φωτόπουλος και ο Τριαντάφυλλος Κωτόπουλος μας δίνουν μια «αντίστιξη» με τις (ή στις) θέσεις του Μικρούτσικου που για τον αναγνώστη γίνεται σε πολλά σημεία δημιουργική... «φούγκα» καθώς τον προτρέπουν (οι θέσεις, η έρευνα, η ανάλυση) να ανοίξει βιβλία, να ανατρέξει σε δίσκους, να θυμηθεί πράγματα και, τελικά, να απολαύσει σε μακρά διάρκεια ένα βιβλίο που τιμά τον σκεπτόμενο νου και την αισθητική του. Παραμένοντας στη βάση του ακαδημαϊκό πόνημα – με σημειώσεις, παραπομπές, εκτενή βιβλιογραφία και τα σχετικά. (εκδ. Πατάκη)

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Με την όπερα "Αδελφή Βεατρίκη" του Δημήτρη Μητρόπουλου ανοίγει η αυλαία του "Ολύμπια"

Η όπερα θα ερμηνευθεί σε συναυλιακή μορφή από τη Συμφωνική Ορχήστρα και τη Χορωδία του Δήμου Αθηναίων, υπό τον Pierre Dumoussaud.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
05/10/2022

Οι Florence and the Machine στο Ejekt Festival 2023

Η μπάντα - φαινόμενο της Florence Welch επιστρέφει στην Αθήνα, στο πλαίσιο της παγκόσμιας περιοδείας Dance Fever Tour.

Οι Υouth Valley είναι πολλά παραπάνω από "Young Sad Lovers"

Γνωρίστε τη νέα αθηναϊκή μπάντα που συνταιριάζει dark indie επιρροές και παστέλ αισθητική λίγο πριν το πρώτο της live στο "Six D.O.G.S.".

Χρήστος Θηβαίος και Δημήτρης Καρράς τιμούν τον Παύλο Σιδηρόπουλο

Ένα μουσικό αφιέρωμα για τον μεγάλο καλλιτέχνη στο ΙΛΙΟΝ Plus.

"Γαλλική μουσική για έξι" στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Η πιανίστα Δανάη Καρά και το Κουιντέτο Πνευστών "Αίολος" σε μια βραδιά με φινέτσα και φαντασία.

Τι θα δούμε στο Jazzét αυτή την εβδομάδα

Τέσσερα βράδια γεμάτα τζαζ μουσική από σπουδαίους καλλιτέχνες σε έναν συνδυασμό γνώριμου ρεπερτορίου και λιγότερο γνωστών αριστουργημάτων.

Nathalie Lermitte: "Νομίζω ότι έχω αυτή την υπερβολική πλευρά της Πιάφ"

Η πρωταγωνίστρια του "Piaf! The Show", που έρχεται στο Christmas Theater, μιλά για το πόσο εύκολο είναι τελικά να υποδυθεί κανείς μια από τις μεγαλύτερες φωνές στον κόσμο.