Ποιος είναι ο Tigran;

Ο Tigran Hamasyan, πιανίστας από την Αρμενία, ανήκει σ’ αυτούς τους ανθρώπους που στη μουσική θεωρούμε φυσικά ταλέντα. Σήμερα ξέρουμε ότι είναι ένας από τους καλύτερους world jazzmen...

Ποιος είναι ο Tigran;

Ο Tigran Hamasyan, πιανίστας από την Αρμενία, ανήκει σ’ αυτούς τους ανθρώπους που στη μουσική θεωρούμε φυσικά ταλέντα. Σήμερα ξέρουμε ότι είναι ένας από τους καλύτερους world jazzmen καθώς στη μουσική του συνδυάζει με άνεση τον φυσικό πλούτο και την ομορφιά τόσο της κλασικής jazz όσο και της πατρίδας του. Έρχεται για πρώτη φορά στη χώρα μας και παίζει στον Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσός στις 7/10.

Ποιος είναι ο Tigran; - εικόνα 1

Ο Tigran είναι ένα εκ γενετής μουσικό ταλέντο αφού από τα δυο του χρόνια (το 1989) έδειξε ενδιαφέρον για τη μουσική και το κασετόφωνο και το πιάνο ήταν τα αγαπημένα του παιδικά παιχνίδια. Ένα χρόνο αργότερα (στα τρία του χρόνια δηλαδή!) μπορούσε να τραγουδήσει Led Zeppelin, Deep Purple, Beatles, Queen και Louis Armstrong προσπαθώντας να συνοδεύει τα τραγούδια αυτά στο πιάνο – δεν είναι υπερβολές, είναι πράγματα που έχουν καταγραφεί σε ερασιτεχνικό βίντεο της εποχής! Με την μουσική να είναι αναπόσπαστο στοιχείο της παιδικής του ζωής ο Tigran έμαθε τη τζαζ στα επτά του χρόνια και στα 10 του μελετούσε Ellington, Monk, Miles κ.λπ. αυτοσχεδιάζοντας με τις ώρες στο πιάνο ενώ, παράλληλα, σπούδαζε κλασική μουσική και έγραφε δικές του συνθέσεις. Έτσι, όταν το 1998 έγινε το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Τζαζ του Ερεβάν, ο 11χρονος Tigran είχε μια εξέχουσα θέση μέσα σ’ αυτό. Δυο χρόνια μετά, στο ίδιο φεστιβάλ, συνδιαλεγόταν με τους ήρωές του – όπως ο Chick Corea, φερ’ ειπείν...

Μετά από αυτά, ο δρόμος για την Ευρώπη άνοιξε για τον Tigran Hamasyan και η Γαλλία ήταν το μέρος που καλοδέχθηκε τον νεαρό Αρμένιο πιανίστα που, στο μεταξύ, είχε αρχίσει να μελετά σε βάθος και την μουσική της πατρίδας του, λαϊκή και έντεχνη. Μετά από αναρίθμητες βραβεύσεις (διαγωνισμός πιάνου Martial Solal, πρώτο βραβείο στο Thelonious Monk Jazz Competition κ.λπ.), ο Tigran συνέχισε τις σπουδές του στην Καλιφόρνια και στη διάρκεια της παραμονής του την Αμερική έβγαλε το πρώτο διεθνούς κυκλοφορίας άλμπουμ του, το «A Fable» από την Verve. Σόλο πιάνο, με δικές του κυρίως συνθέσεις – και μουσική που τρέχει σαν ποτάμι – μέσα στις οποίες παρεμβάλλονται κομμάτια όπως «The Spinners» του G.I. Gurdjieff, το τζαζ στάνταρντ «Someday My Prince Will Come», το λαϊκό αρμένικο τραγούδι «Kakavik» (διασκευασμένο από τον Komitas) και ο μεσαιωνικός αρμένικος ύμνος «Mother, Where Are You?».

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Generations: Ένα μουσικό φεστιβάλ που ενώνει διαφορετικές γενιές έρχεται στο ΚΠΙΣΝ

Για δύο ολόκληρες μέρες, το ΚΠΙΣΝ γεμίζει με μουσική και δραστηριότητες σε όλους τους χώρους του, με πυρήνα το Ξέφωτο

24/04/2024

Στο Γήπεδο Ριζούπολης η παρουσίαση δίσκου του Εθισμού

Το "Millennials" σκαρφάλωσε στη δέκατη θέση των Spotify Debut Global Album Charts.

Ο David Eugene Edwards στο "Gagarin": Σκοτάδι, μυσταγωγία και υπαρξιακή περιπλάνηση

Σαν φλογερός rock πάστορας προερχόμενος από τo έρεβος της ενδοχώρας των Ηνωμένων Πολιτειών, μετέτρεψε το 205 της Λιοσίων σε άμβωνα, από τον οποίον κήρυξε τα ευαγγέλια του "Hyacinth", των Wovenhand και των 16 Horsepower, ανταμειβόμενος με θερμό χειροκρότημα.

Ο Εισβολέας γιορτάζει 25 χρόνια πορείας

Έρχεται με full band σύνθεση στο Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού.

Η Μαρίνα Σπανού μοιράζεται καινούργιες ιστορίες της στο Κηποθέατρο Παπάγου

Η βραδιά θα είναι γεμάτη με συναισθήματα και μουσική που θα αγγίξει τις ψυχές των παρευρισκόμενων.

Last call για την Κατερίνα Παπουτσάκη στη "Σφίγγα"

Η περφόρμερ κλείνει τον κύκλο εμφανίσεων της "Τραγουδιστά" με καλεσμένο τον Ody Icons.

Οι Οργανισμοί Συλλογικής Διαχείρισης χαιρετίζουν την ψήφιση του νέου νόμου 5103/2024 (A΄57) του ΥΠΠΟΑ

Οι ΟΣΔ Αυτοδιαχείριση, Απόλλων, Ερατώ, Grammo και GEA συνυπογράφουν ανακοίνωση για τον νέο νόμο του Υπουργείου Πολιτισμού.