«Piaf! The Show»: Το Ηρώδειο ντύνεται Μονμάρτρη

Μετά το Μπρόντγουεϊ και λίγο πριν από το Carnegie Hall, το μουσικό θέαμα-­φόρος τιμής στη θρυλική αοιδό, ερμηνευμένo από τη νέα Γαλλίδα σταρ Αν Καρέρ, καταφθάνει στο Ηρώδειο.

«Piaf! The Show»: Το Ηρώδειο ντύνεται Μονμάρτρη

Μετά το Μπρόντγουεϊ και λίγο πριν από το Carnegie Hall, το μουσικό θέαμα-­φόρος τιμής στη θρυλική αοιδό, ερμηνευμένo από τη νέα Γαλλίδα σταρ Αν Καρέρ, καταφθάνει στο Ηρώδειο, σε ένα sold out κονσέρτο στις 28/9 και –­εκτάκτως– άλλο ένα στις 6/10.

«Piaf! The Show»: Το Ηρώδειο ντύνεται Μονμάρτρη - εικόνα 1

Λέγεται ότι είναι «η καλύτερη παράσταση που έγινε για τη ζωή της Εντίθ Πιαφ». τουλάχιστον έτσι δήλωσε o Σαρλ Ντιμόν, o συνθέτης του «Non, je ne regrette rien» και άλλων 30 τραγουδιών της αξέχαστης ερμηνεύτριας, που κανονικά θα έπρεπε να αποκαλούμε «Εντίτ» (αυτή είναι η ορθή απόδοση­ του ονόματός της στα γαλλικά). Μέσα­ στα μόλις δύο χρόνια της καριέ­ρας του το «Piaf! The Show» έχει περιοδεύσει εκτενώς ανά τον κόσμο: έχει ήδη παιχτεί 200 φορές, σε 23 χώρες και τρεις ηπείρους, με πάνω από μισό εκατομμύριο θεατές να το έχουν δει. Λέγεται επίσης ότι η πρωταγωνίστρια, η 31χρονη Αν Καρέρ, με σπουδές μουσικής και χορού, είναι «η ωραιότερη φωνή που τραγούδησε το ρεπερτόριο της Πιαφ τα τελευταία 50 χρόνια». αυτό επισήμανε η Ζερμέν Ρικόρ, τραγουδίστρια, συνεργάτις και φίλη της θρυλικής αοιδού.

Το «Piaf! The Show» είναι εμπνευσμένο από την οσκαρική ταινία «La Vie en Rose» κι έχει χαιρετιστεί ως ένα πολύ αξιόλογο κονσέρτο, ένα ρομαντικό και νοσταλγικό πανόραμα της δισκογραφίας της Πιαφ, με εξαίσιες ερμηνείες των αγαπημένων μελωδιών που εκείνη έκανε διάσημες: από το «Padam» και το «Hymne a l’amour» μέχρι το «La vie en rose». Μια τετραμελής μπάντα (πιάνο, ακορντεόν, κρουστά, ξυλόφωνο και διπλό μπάσο) και μια σειρά από προβολές ανέκδοτου φωτογραφικού υλικού εποχής, με το Παρίσι και τα μνημεία-σύμβολά του στο επίκεντρο, συνοδεύουν την Καρέρ, σε σκηνοθεσία Ζιλ Μαρσαλά.

Δίχως να είναι μιούζικαλ ή βιογραφικό δράμα μετά μουσικής ή έστω συναυλία που εμπεριέχει πρόζα, το συγκεκριμένο κονσέρτο κάνει το δικό του φλερτ με τη θεατρικότητα και τη διαδραστικότητα. Όπως σημειώνει ο μουσικοκριτικός Τζον Λιούις της έγκριτης βρετανικής εφημερίδας «Guardian» μετά την παρουσίαση του «Piaf! The Show» στον ξακουστό λονδρέζικο πολυχώρο Barbican: «Στο δεύτερο μέρος η Καρέρ ερμηνεύει την Πιαφ σαν μια βαμπ διψασμένη για έρωτα, η οποία τριγυρίζει ανάμεσα στο κοινό, αρπάζοντας άντρες θεατές από τη θέση τους για να τη χορέψουν ή ακόμη και παραμερίζοντας τις κυρίες για να καθίσει η ίδια δίπλα στους συνοδούς τους».

«Piaf! The Show»: Το Ηρώδειο ντύνεται Μονμάρτρη - εικόνα 2

«Εθνικό σύμβολο» των Γάλλων και ντίβα με τεράστια εμπορευματική αξία ιδιαίτερα μετά θάνατον, η Εντίθ Πιαφ (1915-1963) ενσαρκώνει ιδανικά την εικόνα του χαρισματικού, ευλογημένου και συνάμα καταραμένου καλλιτέχνη, ενώ τα τραγούδια της παραμένουν άφθαρτα στο χρόνο κι επιδέχονται διαρκώς νέες εκτελέσεις. Η αξιοπερίεργη, μυθιστορηματική ζωή της διακινείται ανά την υφήλιο μεταγραμμένη σε ταινίες, τηλεταινίες, βιογραφίες, θεατρικά έργα, μουσικές παραστάσεις, ακόμη και κόμικς. Η παράφορη ζωή της έχει μια τέτοια εγγενή γοητεία, που σχεδόν επιβάλλει τη θεατροποίηση και τη δραματοποίησή της, σε συνδυασμό πάντα με τη δυνατή φωνή και το άφθαρτο ρεπερτόριό της.

Η Πιαφ υπήρξε αυτοκαταστροφική, καταθλιπτική, αλκοολική, ναρκομανής... Κόρη ενός ακροβάτη του δρόμου και μιας τραγουδίστριας, εγκαταλείφθηκε από τη μητέρα της λίγο μετά τη γέννησή της και ανατράφηκε από τη γιαγιά της, ιδιοκτήτρια οίκου ανοχής. Η Πιαφ πέρασε, λοιπόν, τα παιδικά της χρόνια στο πορνείο, στο τσίρκο και στους δρόμους του Παρισιού, αρρώστησε και γιατρεύτηκε ως εκ θαύματος, εντοπίστηκε και αναδείχτηκε επίσης ως εκ θαύματος, κατηγορήθηκε για τη δολοφονία του ευεργέτη της, έχασε το παιδί της από μηνιγγίτιδα, έζησε περιπετειώδεις έρωτες, αφέθηκε στις καταχρήσεις και σχεδόν προκάλεσε το πρόωρο τέλος της, στα 47 της χρόνια.

«Piaf! The Show»: Το Ηρώδειο ντύνεται Μονμάρτρη - εικόνα 3

Εκατό χρόνια μετά τη γέννηση της Πιαφ συμπληρώθηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο, γεγονός που τιμήθηκε ανά τον κόσμο με πλήθος θεαμάτων αφιερωμένων στο θρυλικό «σπουργίτι», όπως ήταν το ψευδώνυμό της. To «Piaf! The Show» παίχτηκε στις 19/12/2015, ανήμερα της επετείου των εκατοστών γενεθλίων της, και είναι η παράσταση που θα παιχτεί στις 6/1/2017 στο Carnegie Hall, στη συμπλήρωση εξήντα χρόνων από την ιστορική συναυλία της Πιαφ στον ίδιο χώρο. Εμείς θα έχουμε την τύχη να το δούμε open air, στο Ηρώδειο, με τη φωνή της Καρέρ να μας ταξιδεύει­ από τα κακόφημα μπαρ της Μον­μάρτρης μέχρι τη μεγαλόπρεπη σκηνή του Olympia, φτιά­χνοντας νοητά το πορτρέτο μιας καλλιτεχνικής φυσιογνωμίας που κινείται στη σφαίρα του μύθου εδώ και χρόνια. Συμμετέχουν οι μουσικοί Φιλίπ Βιγιά (πιάνο), Γκι Τζουλιάνο (ακορντεόν), Λοράν Σαριέν (κρουστά, ξυλόφωνο) και Ντανιέλ Φαμπρικάν (διπλό μπάσο).

Περισσότερες πληροφορίες

Piaf! The Show

  • Μουσική παράσταση

Η ζωή της Εντίθ Πιαφ στην καλύτερη παράσταση που έγινε ποτέ για τη θρυλική Γαλλίδα ερμηνεύτρια. Στο ρόλο της Πιαφ η Αν Καρέρ, το νέο αστέρι της γαλλικής σκηνής.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Το Voés Festival επιστρέφει στο Χιονοδρομικό Κέντρο Ζήρειας

Μουσική και γαστρονομία ενώνονται στη Ζήρεια για δεύτερη χρόνια.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
24/04/2024

"Νυν και αεί": Η ζωή του Σταύρου Ξαρχάκου γίνεται σειρά

Μια σειρά επεισοδίων στο youtube αποκαλύπτει άγνωστες πτυχές του μεγάλου συνθέτη.

Generations: Ένα μουσικό φεστιβάλ που ενώνει διαφορετικές γενιές έρχεται στο ΚΠΙΣΝ

Για δύο ολόκληρες μέρες, το ΚΠΙΣΝ γεμίζει με μουσική και δραστηριότητες σε όλους τους χώρους του, με πυρήνα το Ξέφωτο

Στο Γήπεδο Ριζούπολης η παρουσίαση δίσκου του Εθισμού

Το "Millennials" σκαρφάλωσε στη δέκατη θέση των Spotify Debut Global Album Charts.

Ο David Eugene Edwards στο "Gagarin": Σκοτάδι, μυσταγωγία και υπαρξιακή περιπλάνηση

Σαν φλογερός rock πάστορας προερχόμενος από τo έρεβος της ενδοχώρας των Ηνωμένων Πολιτειών, μετέτρεψε το 205 της Λιοσίων σε άμβωνα, από τον οποίον κήρυξε τα ευαγγέλια του "Hyacinth", των Wovenhand και των 16 Horsepower, ανταμειβόμενος με θερμό χειροκρότημα.

Ο Εισβολέας γιορτάζει 25 χρόνια πορείας

Έρχεται με full band σύνθεση στο Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού.

Η Μαρίνα Σπανού μοιράζεται καινούργιες ιστορίες της στο Κηποθέατρο Παπάγου

Η βραδιά θα είναι γεμάτη με συναισθήματα και μουσική που θα αγγίξει τις ψυχές των παρευρισκόμενων.