Sony Bravia ΧΗ90: έτοιμη για PS5/XSX, σύντομα στο εμπόριο

Εξοπλισμένη με θύρες HDMI 2.1 και λειτουργίες που ενδιαφέρουν τους αφοσιωμένους gamers

Τα PlayStation5 και Xbox Series X σε λίγο καιρό θα "μπουν στην τελική ευθεία" κυκλοφορίας τους στα καταστήματα - και οι αυξημένες δυνατότητές τους στην προβολή γραφικών σε σύγχρονα games, για να αξιοποιηθούν πλήρως, απαιτούν τηλεοράσεις με συγκεκριμένα τεχνικά χαρακτηριστικά. Η Sony, κατασκευάστρια του PS5, δεν θα μπορούσε βεβαίως να... "λείπει από το πάρτι", γι' αυτό και διαθέτει στην αγορά αυτές τις μέρες την Bravia ΧΗ90, τηλεόραση επί τούτου σχεδιασμένη και ικανή να προσφέρει αυτά τα απαραίτητα τεχνικά χαρακτηριστικά στους gamers.

Η Bravia ΧΗ90 είναι ένα από τα ελάχιστα μοντέλα τηλεοράσεων της Sony που φέρει την πολυπόθητη θύρα HDMI έκδοσης 2.1 - και το μόνο ανάλυσης 4Κ, καθώς τα άλλα είναι μόνο τα ZG9/ZH8 ανάλυσης 8Κ. Η ΧΗ90, δε, είναι η μόνη τηλεόραση της Sony που στις θύρες της HDMI 2.1 υποστηρίζει τα δύο σημαντικότερα πρότυπα διαχείρισης εικόνας που χρειάζονται οι παίκτες για να αξιοποιήσουν τα games των PS5/XSX: το πρότυπο VRR (Variable Refresh Rate) που μεταβάλλει τον ρυθμό ανανέωσης της οθόνης σε πραγματικό χρόνο για ομαλότερη κίνηση, καθώς και το ALLM (Auto Low Latency Mode) που θέτει σε λειτουργία αυτόματα το λεγόμενο Game Mode των τηλεοράσεων για ελαχιστοποίηση των καθυστερήσεων στην προβολή κάθε καρέ κίνησης.

Από την Bravia XΗ90 δεν υποστηρίζεται το τρίτο τέτοιο σχετικό πρότυπο, το QMS (Quick Media Switching) το οποίο αποτρέπει την στιγμιαία εμφάνιση των γνωστών "μαύρων οθονών" στην εναλλαγή ανάμεσα σε πηγές περιεχομένου και διαφορετικές σαρώσεις - αλλά είναι λιγότερο σημαντικό από τα VRR και ALLM και δεν κρίνεται απαραίτητο όπως εκείνα, αφενός, αφετέρου θα μπορούσε να προστεθεί και αυτό αργότερα με αναβάθμιση λογισμικού από την στιγμή που οι χρησιμοποιούμενες θύρες HDMI πληρούν τις σχετικές προδιαγραφές. Σημειώνεται πως τα VRR/ALLM, όπως και το eARC που αναλαμβάνει να διοχετεύσει τον ήχο της τηλεόρασης σε εξωτερικά ηχοσυστήματα, θα προστεθούν στην XΗ90 επίσης με αναβάθμιση λογισμικού το φθινόπωρο.

Ως μέσο προβολής... γενικότερου περιεχομένου, πέραν των games δηλαδή, η Bravia ΧΗ90 είναι τεχνολογίας LED/LCD με υποφωτισμό όχι περιφερειακό μα τοπικό, οπότε η ποιότητα απεικόνισής της σε σειρές και ταινίες θα είναι "ενός επιπέδου και πάνω" (παρ' ότι δεν γνωρίζουμε τον αριθμό των ζωνών υποφωτισμού και δεν περιμένουμε να είναι μεγάλος). Για την διαχείριση της εικόνας αξιοποιεί τον επεξεργαστή X1 και όχι τον X1 Ultimate των κορυφαίων τηλεοράσεων της Sony (παραμένει βέβαια ικανότατος και με τα δεδομένα του 2020), στηρίζεται σε Android TV 9.0 με πλήρη πρόσβαση στο Google Play και προσφέρει όλες τις ευκολίες των ανώτερων μοντέλων Bravia, όπως την συμβατότητα με Apple AirPlay/Homekit και Google Chromecast.

Η Sony Bravia ΧΗ90 θα είναι διαθέσιμη και στην ελληνική αγορά τις επόμενες ημέρες σε προτεινόμενες τιμές λιανικής πώλησης που ξεκινούν από τα €1450 για το μοντέλο των 55 ιντσών και καταλήγουν στα €3600 για το μοντέλο των 85 ιντσών. Με μοντέρνο σχεδιασμό, προσεγμένο υποσύστημα ήχου, πλήρη εξοπλισμό και εκτενέστατες extra δυνατότητες φαίνεται να διεκδικεί με αξιώσεις την προσοχή των παικτών που σκοπεύουν να αποκτήσουν τον χειμώνα ένα PlayStation5 ή Xbox Series X (ή ένα PC με τις επερχόμενες κάρτες γραφικών των nVidia και AMD), παρά τον σκληρό ανταγωνισμό από αντίστοιχα μοντέλα των Samsung και LG. Περισσότερα για την συγκεκριμένη τηλεόραση της Sony, και ίσως πρακτικές εντυπώσεις από την χρήση της, θα έχουμε πλησιάζοντας περισσότερο στην κυκλοφορία των PS5/XSX στην χώρα μας. Μέχρι τότε...

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ