Πώς βοηθάμε το παιδί να μάθει να μοιράζεται τα παιχνίδια του;

παιδί

Τα παιδιά μικρής ηλικίας ή κάποιες φορές και μεγαλύτερα δεν θέλουν να μοιράζονται τα παιχνίδια τους. Τα πολύ μικρά παιδιά δεν καταλαβαίνουν ότι κάποιος θα παίξει και μετά θα το επιστρέψει ή απλά βλέπει ένα άλλο παιδάκι με το παιχνίδι του και το θέλει "αμέσως τώρα”. Είναι πολύ φυσιολογικό.

Πώς μπορούμε, όμως, να τα βοηθήσουμε να αρχίσουν να μαθαίνουν να μοιράζονται τα παιχνίδια τους ή αν δεν θέλουν να μάθουν να διαχειρίζονται πιο εύκολα το γεγονός ότι κάποιο παιδάκι μπορεί να θέλει να παίξει με κάποιο από τα παιχνίδια του; Γιατί ένα παιδί δεν αρκεί να θέλει να μοιραστεί το παιχνίδι του, πρέπει να μάθει και να μπορεί να το διαχειριστεί.

Σύμφωνα με την ψυχολόγο Siggie Cohen πριν πάμε στην παιδική χαρά με τα παιχνίδια ή πριν έρθει κάποιο παιδάκι στο σπίτι μπορούμε να κάνουμε μια συζήτηση με το παιδί και να του εξηγήσουμε τι θα συμβεί: "Θα έρθει ο φίλος σου να παίξετε. Θα μπει στο δωμάτιό σου και μάλλον θα θέλει να πιάσει και να παίξει με κάποιο από τα παιχνίδια σου. Ίσως να μην σου αρέσει αυτό γιατί θα πιστεύεις ότι θα στα πάρει για πάντα. Δεν θα στα πάρει, όμως, απλά θα παίζει όσο βρίσκεται στο σπίτι. Όταν θα φύγει και θα πάει στο σπίτι του, τα παιχνίδια σου θα παραμείνουν εδώ”.

Τα μικρά παιδιά ζουν στο παρόν, είναι συναισθηματικά και δεν μπορούν να σκεφτούν με τον ίδιο τρόπο με τους ενήλικες. Είναι λογικό, λοιπόν, να βλέπουν κάποιο παιδί με τα πράγματά τους και να πιστεύουν ότι θα τα πάρουν. Δίνοντας περισσότερες πληροφορίες για το τι θα συμβεί, το βοηθάτε να δει την κατάσταση με μια άλλη οπτική και να μπορέσει να έχει πιο ψύχραιμη συμπεριφορά.

Εάν κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, ξαφνικά το παιδί ξεχαστεί και φωνάξει στο άλλο παιδάκι "δικό μου”, τότε μπορείτε να επιβεβαιώσετε το συναίσθημά του: "Ναι, έχεις δίκιο, δικό σου είναι. Ο φίλος σου απλά θα παίξει για λίγο μαζί του. Κι όσο παίζει, το παιχνίδι εξακολουθεί να είναι δικό σου”. Έτσι το παιδί θα ηρεμήσει και θα μπορέσει πιο εύκολα να διαχειριστεί το έντονο συναίσθημα που νιώθει.

Φυσικά, αν έχει κάποιο αγαπημένο παιχνίδι, τότε μπορείτε πριν έρθει ο φίλος του να το βάλετε στη ντουλάπα ώστε να αποφύγετε μια πολύ δύσκολη στιγμή. Διαλέξτε με το παιδί σας την κρυψώνα, ώστε να νιώσει κι εκείνο ασφάλεια!

Πηγή: www.themamagers.gr

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Παιδί