Οκτώ έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας μέσα από το θέατρο

Συγκεντρώνουμε και σας παρουσιάζουμε οκτώ ιστορίες από την πένα διεθνών συγγραφέων που έχουν γίνει θεατρικά και παίζονται στις παιδικές σκηνές της πόλης.

οι αθλιοι

Επειδή η λογοτεχνία προσφέρει σταθερά μία αξιόπιστη πηγή ιδεών και ιστοριών που συγκινούν και εμπνέουν μικρούς και μεγάλους, συγκεντρώνουμε και σας παρουσιάζουμε οκτώ ιστορίες από την πένα διεθνών συγγραφέων που έχουν γίνει θεατρικά και παίζονται στις παιδικές σκηνές της πόλης

Το νησί των θησαυρών
Patroklos Skafidas©
"Το νησί των θησαυρών"
Η φάρμα των ζώων
"Η φάρμα των ζώων"

Διαβάστε Επίσης

Η δυστοπική "Φάρμα των ζώων" του Τζορτζ Όργουελ προσαρμόζεται για τα παιδιά και παίζεται στο Μέγαρο Μουσικής (έως 28/4) σε σκηνοθεσία Μιχάλη Κοιλάκου και ερμηνεία Αγγελικής Τόμπρου, Τάσου Αντωνίου και Γιάννη Πλιάκη. Το διαχρονικό "Νησί των θησαυρών" του Ρόμπερτ Λούις Στίβενσον το βλέπουμε στο θέατρο Πόρτα δια χειρός Θωμά Μοσχόπουλου, με "πειρατές" επί σκηνής τους Αλέξανδρο Γιαγκούση, Στέλιο Θεοδώρου, Θεοφάνη Κοσμά, Δημήτρη Κουρούμπαλη, Γιάννη Λατουσάκη, Δημήτρη Μήτρου, Μαρί Σουζάν Μουζέλα, Ιωάννη Μπάστα, Τάσο Ροδοβίτη και τον Γιώργο Φασουλά. Ο "Μάγος του Οζ" του Φρανκ Μπάουμ μάς ταξιδεύει τα μεσημέρια στο Κάτω από τη γέφυρα (έως 28/4) σε διασκευή-σκηνοθεσία Νίκου Δαφνή και υπό τις μελωδίες του Μίμη Πλέσσα. Παίζουν οι Σοφία Αγγελικοπούλου, Γιώργος Γιαννακόπουλος, Νίκος Καραστέργιος, Αλέξανδρος Μαράκης-Μπούρκας, Ευαγγελία Μπέγα, Κωνσταντίνα Σαραντοπούλου κι ο Νίκος Σταματόπουλος.

Ο μάγος του Οζ
Σπύρος Περδίου©
"Ο μάγος του Οζ"
Το Φάντασμα του Κάντερβιλ
Τερέζα Παλαιολόγου© 'Το Φάντασμα του Κάντερβιλ'
"Το φάντασμα του Κάντερβιλ"
Η Συμμορία του Μεσονυκτίου
"Η συμμορία του Μεσονυκτίου"

Διαβάστε Επίσης

Συνεχίζουμε με τη "Συμμορία του μεσονυχτίου" του Ντέιβιντ Ουάλιαμς, μια παράσταση που ανεβαίνει σε διασκευή Άνδρης Θεοδότου και σκηνοθεσία Δημήτρη Δεγαΐτη στο Άνεσις (έως 28/4). Ερμηνεύουν οι Πολυτίμη Γιώτα, Δημήτρης Κολλιός, Αθανάσιος Μυλωνόπουλος, Κορίννα Ντουλλάαρτ, Φανή Παναγιωτίδου, Βασίλης Παπαδημητρίου, Φοίβος Σαμαρτζής, Σαμψών Φύτρος και η Δώρα Χουρσανίδου. Το ίδιο δίδυμο φέρνει επί σκηνής και το "Φάντασμα του Κάντερβιλ" του Όσκαρ Ουάιλντ αλλά, αυτή τη φορά, στο θέατρο Βεάκη (έως 28/4). Ερμηνευτές σε αυτό το έργο, που έχει μια ολόκληρη τζαζ ορχήστρα επί σκηνής, είναι οι Αργυρώ Ανανιάδου, Γιώργος Γιαννάκης, Θανάσης Καφενταράκης Θεοδοσία Σαββάκη, Άννα Φιλιππάκη, Δημοσθένης Φίλιππας, Ουσίκ Χανικιάν. Ακόμη, οι "Άθλιοι" (φωτό εξωφύλλου) του Βίκτωρος Ουγκό σε παιδική εκδοχή παίζονται στο Κέντρο Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος. Η σκηνοθεσία του έργου είναι της Κωνσταντίνας Νικολαΐδη και το εκλεκτό καστ αποτελείται από τους Νίκη Παλληκαράκη, Ορέστη Τρίκα, Κωνσταντίνο Μουταφτσή, Ελευθερία Πάλλα, Φιλίππα Κουτούπα, Ραφαέλ Αριστοτέλους, Ειρήνη Αγγελοπούλου, Βασιλική ΑνδρίτσουΤάσο Χαλκιά κ.ά.

Ραπουνζελ τα μαλλιά της κουβάρια
"Ραπουνζέλ: Τα μαλλιά της κουβάρια"
Ο αόρατος Τονίνο
Χριστίνα Φυλακτοπούλου©
"Ο αόρατος Τονίνο"

Διαβάστε Επίσης

Tέλος, το "Ραπουνζέλ: Τα μαλλιά της κουβάρια" φιλοξενείται στο Πειραιώς 131 έως 28/4 σε σκηνοθεσία Γιούλης Ηλιοπούλου με τους Άρη Μακρή, Ευγενία Αποστολοπούλου, Δέσποινα Κασσιώτη, Νάνσυ Χατζηθεοδωρίδη, Πάνο Τσουκάτο και Χρήστο Γιαννακάκο, ενώ τον "Αόρατο Τονίνο" του Τζάνι Ροντάρι παρακολουθούμε σε διασκευή Σοφιάννας Θεοφάνους στο Από Μηχανής (έως 26/5) δια χειρός Δημήτρη Μυλωνά και με ερμηνευτές τους Τιγκράν Αμπραμιάν, Άννα Ελεφάντη, Εύα Κλουβάτου, Νίκο Παλιούρα, Νεφέλη Τζεβελέκη.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Το νησί των θησαυρών

  • Δραματοποιημένο Μυθιστόρημα
  • Διάρκεια: 90 '

Βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα, η παράσταση αφηγείται τις περιπέτειες ενός γέρου πειρατή που κρύβει το μυστικό ενός αμύθητου θησαυρού. Κεντρικός ήρωας ο νεαρός Τζιμ, ο οποίος ανακαλύπτει τυχαία ένα χάρτη ο οποίος δείχνει τον δρόμο για τον μεγάλο θησαυρό του θρυλικού πειρατή Κάπτεν Φλιντ, σε ένα μακρινό νησί. Ο Τζιμ μπλέκει με παρέες «καλών» αλλά και «κακών παιδιών» που εποφθαλμιούν τα πλούτη που αποκαλύπτει ο χάρτης και βρίσκεται εν τέλει να σαλπάρει σε ένα εξωφρενικό ταξίδι όπου πέρα από νέοι τόποι θα του αποκαλυφθούν και νέοι τρόποι να ερμηνεύει τους ανθρώπους και τα κίνητρά τους. Μέσα από τις δοκιμασίες του Τζιμ, των φίλων και των αντιπάλων του, μικροί και μεγάλοι θα ανακαλύψουν πως τελικά τα όρια μεταξύ καλού και κακού δεν είναι πάντα τόσο ευδιάκριτα, τα ωραία λόγια και οι υποσχέσεις δεν είναι πάντα και τόσο ειλικρινή, ενώ ο πραγματικός θησαυρός δεν βρίσκεται στα πλούτη, αλλά στην ίδια τη ζωή και τις εμπειρίες που αυτή προσφέρει.

Οι Άθλιοι

  • Δραματοποιημένο Μυθιστόρημα

Το κλασικό μυθιστόρημα για τις κοινωνικές ανισότητες στη Γαλλία του 19ου αιώνα γίνεται θεατρικό έργο. Μέσα από τις δαιδαλώδεις ιστορίες του, στις οποίες παρακολουθούμε την ταραχώδη ζωή του κεντρικού ήρωα Γιάννη Αγιάννη αλλά και των άλλων ηρώων (όπως του δαιμόνιου επιθεωρητή Ιαβέρη και του επισκόπου Μυριήλ), μας αποκαλύπτεται με μοναδικό αλλά και σκληρό τρόπο η αγωνιώδης πορεία του ανθρώπου από το σκοτάδι προς το φως. Το κλασικό και διαχρονικό έργο του παγκόσμιου ρεπερτορίου, πηγή έμπνευσης πολλών κινηματογραφικών και θεατρικών παραγωγών, ανεβαίνει ξανά στην ελληνική θεατρική σκηνή, παραμένοντας ακόμη ένας «φάρος» διαχρονικών μηνυμάτων για τις ανθρώπινες αξίες και τις κοινωνικές αδικίες.

Το φάντασμα του Κάντερβιλ

  • Δραματοποιημένο Διήγημα

Η Άνδρη Θεοδότου διασκευάζει την ιστορία του Ουάιλντ που μιλά για τον φόβο και τη διαχείρισή του, αλλά και την αξία της καλοσύνης. Το διήγημα μας μεταφέρει στο 1930. Η φασαριόζικη, «τζαζ» οικογένεια του Αμερικανού πρεσβευτή Χίραμ Όουτις μετακομίζει στην ήσυχη αγγλική επαρχία και τον περιβόητο Πύργο του Κάντερβιλ. Μαζί με όλα, ο θαρραλέος κύριος Όουτις αποκτά και το φάντασμα του σπιτιού, τον παλιό ιδιοκτήτη Σερ Σάιμον Κάντερβιλ που φημολογείται ότι «κατοικεί» εκεί περισσότερο από δύο αιώνες. Το φάντασμα κάνει τα αδύνατα δυνατά να φανεί «αντάξιο της τρομερής του φήμης», αλλά τα τεχνάσματά του είναι τόσο παλιά όσο και το ίδιο…

Ο αόρατος Τονίνο

  • Δραματοποιημένο Μυθιστόρημα
  • Διάρκεια: 70 '

Τι σημαίνει για ένα παιδί το να «είναι αόρατο/η» ή να «είναι ορατό/η» στις σχέσεις του με τους φίλους, τους γονείς, τους δασκάλους, τον έξω κόσμο; Κι αν η ζωή έχει στην αρχή πλάκα όταν ένας μπόμπιρας είναι αόρατος, γιατί μπορεί να κάνει σκανταλιές, να αποφεύγει το διάβασμα, να μην πληρώνει εισιτήριο στο λεωφορείο, να μην έχει ευθύνες, να φέρνει τα πάνω–κάτω στους κανόνες του κόσμου των μεγάλων, πόσο διαρκεί αυτή η χαρά όταν ως επίπτωση, αφού δεν είναι πλέον ορατός, προκαλεί την απομόνωση και τη μοναξιά; Μήπως τελικά η απομόνωση είναι αυτό που τον κάνει πραγματικά αόρατο;

Ραπουνζέλ: τα μαλλιά της κουβάρια

  • Παραμύθι
  • Διάρκεια: 90 '

Η νεαρή Ραπουνζέλ είναι φυλακισμένη επί χρόνια σ’ έναν πανύψηλο πύργο, αιχμάλωτη μιας μάγισσας που εκμεταλλεύεται τα ατελείωτα χρυσά μαγικά μαλλιά της για να μένει νέα και όμορφη. Ο πιο «περιζήτητος» κλέφτης του βασιλείου βρίσκει μια νύχτα καταφύγιο στον μυστηριώδη πύργο και πιάνεται όμηρος από το κορίτσι. Η Ραπουνζέλ λαχταράει να ζήσει την πραγματική ζωή, ελεύθερη, κι έτσι κλείνει συμφωνία με το νεαρό κλέφτη. Κάπως έτσι, το αταίριαστο αυτό δίδυμο ξεκινάει την απόδρασή του, παρέα μ’ ένα μικρό βατράχι και με τη βοήθεια ενός μονόκερου. Και η μεγάλη περιπέτεια αρχίζει. Το έργο διδάσκει την αξία της ελευθερίας του ανθρώπου. Συμβολικά δείχνει ότι ο καθένας μας, όταν έχει τη θέληση, θα βρει τη δύναμη να ξεφύγει από τα όποια δεσμά του, να κυνηγήσει το όνειρό του και να ζήσει ελεύθερος σύμφωνα με τις επιλογές του. Επίσης, η δύναμη της αγάπης και της φιλίας και η χαρά της ζωής στη φύση είναι μερικά από τα μηνύματα που προσφέρει το κλασικό αριστούργημα στα παιδιά.

Ο μάγος του Οζ

  • Δραματοποιημένο Μυθιστόρημα
  • Διάρκεια: 75 '

Πρόκειται για το πασίγνωστο «παραμύθι» το οποίο αναφέρεται στις περιπέτειες της μικρής Δώρας στην προσπάθειά της να βρει τον «μάγο» του Οζ για να τη βοηθήσει να επιστρέψει στο σπίτι της. Στο δρόμο της θα συναντήσει τρία πλάσματα που ζητούν και αυτά τη βοήθεια του «μάγου». Ένα Σκιάχτρο, που ζητά μυαλό, ένα τενεκεδένιο ξυλοκόπο που ζητά καρδιά, κι ένα Λιοντάρι, που ζητά θάρρος. Η φιλία, η συντροφικότητα, η συλλογική προσπάθεια και φυσικά η κατανόηση, είναι ο καλύτερος τρόπος για να πετύχει κανείς τους στόχους του, χωρίς να καταφεύγει σε «σωτήρες», που εκμεταλλεύονται τα «αδιέξοδα» κάθε εποχής, τη μοναξιά και την έλλειψη επικοινωνίας.

Η φάρμα των ζώων

  • Δραματοποιημένο Μυθιστόρημα
  • Διάρκεια: 70 '

Ένα από τα σημαντικότερα μυθιστορήματα του 20ού αιώνα παρουσιάζεται σε μια διαδραστική εκδοχή για παιδιά με ζωντανή μουσική που μιλά για την αλληλεγγύη, την ενσυναίσθηση και τη σημασία του διαλόγου. ο κύριος Τζόουνς, ο ιδιοκτήτης της φάρμας, αγαπάει την εξουσία, μα πιο πολύ από όλα αγαπάει τα λεφτά! Καταφέρνει να μετατρέψει τη φάρμα του σε τσίρκο, μόνο και μόνο για να κερδίζει ακόμα περισσότερα χρήματα. Με την υπόσχεση πως τα ζώα θα γίνουν διάσημα κι όλοι θα τα θαυμάζουν, τα ξεγελάει και τα πείθει να τραγουδούν και να πραγματοποιούν χορευτικά και ριψοκίνδυνα νούμερα.

Η συμμορία του μεσονυκτίου

  • Δραματοποιημένη Νουβέλα
  • Διάρκεια: 80 '

Μια μυστική συμμορία πέντε παιδιών με διαφορετικές κοινωνικές καταβολές πρωταγωνιστεί στη γεμάτη χιούμορ και τρυφερότητα ιστορία που μιλά για διαχρονικές αξίες, όπως η σημασία της αλληλεγγύης, η αξία της συνεργασίας, η διαφορετικότητα και η αποδοχή, η πολυπολιτισμικότητα, κι ακόμη περισσότερο η ενσυναίσθηση, η αγάπη και η αισιοδοξία, με φόντο το θάλαμο ενός νοσοκομείου όπου όλα μπορούν να συμβούν όταν το ρολόι χτυπήσει μεσάνυχτα! Ένα μπαλάκι του κρίκετ προσγειώνεται στο κεφάλι του Τομ και εισάγεται στο νοσοκομείο «Λορντ Φαντ», το πιο παράξενο του Λονδίνου. Εκεί, τον υποδέχεται ένας μυστήριος θυρωρός με παραμορφωμένο σώμα, που το πραγματικό του όνομα αποτελεί γρίφο και ένας νεαρός γιατρός, που αν είσαι παιδί, μπορείς εύκολα να ξεγελάσεις. Τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο περίπλοκα, όταν στην παιδιατρική πτέρυγα συναντά μια προϊσταμένη, που παραδόξως, δε συμπαθεί καθόλου τα παιδιά. Όμως, ευτυχώς, στο θάλαμο που τον μεταφέρουν, έχει συγκατοίκους τη δυναμική Άμπερ, τον Τζορτζ που λατρεύει τις σοκολάτες, τον συνομήλικο του Ρόμπιν, που προς το παρόν δεν βλέπει καθόλου και τη δεκάχρονη Σάλι που την περισσότερη ώρα κοιμάται. Η παρέα θα τον μυήσει στη «Συμμορία του μεσονυκτίου», που μπορεί να πραγματοποιήσει κάθε όνειρο.

Πόρτα

Λεωφ. Μεσογείων 59, Αμπελόκηποι

Βεάκη

Στουρνάρη 32

Άνεσις

Λεωφ. Κηφισίας 14

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Παιδί

"Οι Άθλιοι": Τελευταίο Σαββατοκύριακο στον Ελληνικό Κόσμο

Η επιτυχημένη παράσταση για μικρούς και μεγάλους με τον Τάσο Χαλκιά, τη Βασιλική Ανδρίτσου και τον Ιβάν Σβιτάιλο ως Γιάννη Αγιάννη, κλείνει τον κύκλο της στο Θέατρον του Κέντρου Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/04/2024

7ο Bobos Arts Festival: Όλα όσα ετοιμάζει το παιδικό πολιτιστικό φεστιβάλ της πόλης

Ένα πολυδιάστατο πρόγραμμα μουσικών και θεατρικών παραστάσεων, πρωτότυπων παράλληλων δράσεων και ειδικά σχεδιασμένων εργαστηρίων, περιμένει μικρούς και μεγάλους.

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Νίκαιας

Η βιβλιοθήκη παρουσιάζει το βιβλίο "Μια φορά ήταν ο καιρός" των εκδόσεων ΒΗΤΑ-medical arts.

Παιδικές δράσεις με ελεύθερη είσοδο στην Δημοτική Αγορά Κυψέλης

Η δωρεάν δράση που αγαπήθηκε από οικογένειες με παιδιά έως 10 ετών, επιστρέφει στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης με μια σειρά διασκεδαστικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων για όλα τα Κυψελάκια.

Summer Camp 2024: Καλοκαιρινή απόδραση για παιδιά στην Ελληνοαμερικανική Ένωση

Βιωματικές δραστηριότητες που συνδυάζουν το παιχνίδι με τη μάθηση, πάντοτε ανάλογα με την ηλικία του παιδιού.

Το 11ο καλλιτεχνικό summer camp από τις Μορφές Έκφρασης έρχεται αυτό το καλοκαίρι

Με τη θεματική "Η ομορφιά μιας απλής ζωής" επιστρέφει λίγο μετά τη λήξη της σχολικής χρονιάς η διοργάνωση που προσφέρει παιχνίδι και χαρά σε παιδιά και εφήβους μέσω της τέχνης.

"Ραπουνζέλ: τα μαλλιά της κουβάρια": Τελευταία παράσταση και πρόσω ολοταχώς για καλοκαίρι

Το παραμύθι των αδερφών Γκριμ που παρουσιάστηκε από την παιδική σκηνή της Γιούλης Ηλιοπούλου ολοκληρώνει τον κύκλο του στο Πειραιώς 131 και ετοιμάζεται για τα θερινά φεστιβάλ.