5 νέα αναγνώσματα για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου

Διαλέξαμε τις πιο ενδιαφέρουσες πρόσφατες κυκλοφορίες που αξίζει να διαβάσετε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου.

Παγκόσμια_Ημέρα_Παιδικού_Βιβλίου © Shutterstock

Η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου καθιερώθηκε το 1966 από το Διεθνές Συμβούλιο Βιβλίων για την Νεότητα (IBBY), γιορτάζοντας παράλληλα την ημέρα γενεθλίων του αγαπημένου Δανού παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν (2 Απριλίου 1805). 

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα, επιλέξαμε μερικές νέες, ενδιαφέρουσες κυκλοφορίες που αξίζει να διαβάσουν οι μικροί βιβλιοφάγοι.

"Τα γενέθλια του Μέλιου", Θοδωρής Παπαϊωάννου

Τα γενέθλια του Μέλιου

Το 2014 γνωρίσαμε... "Ανάποδα" τον Μέλιο, ένα σκαθάρι με ευαισθησίες και διάθεση για περιπέτεια. Το "Ανάποδα" έφερε το "Απέναντι" αλλά και το "Αντάμα", την πολυβραβευμένη τριλογία του Θοδωρή Παπαϊωάννου με την εικονογράφηση της Ίριδας Σαμαρτζή, κι από τότε ο Μέλιος έγινε το αγαπημένο σκαθάρι μικρών και μεγάλων. Τα παιδιά συνάντησαν τον Μέλιο και την παρέα του στα σχολεία τους, σε βιβλιοπωλεία, βιβλιοθήκες και φεστιβάλ και το ταξίδι που έκαναν μαζί του ήταν συναρπαστικό. Φέτος, ο Μέλιος γίνεται 10 χρόνων και οι Εκδόσεις Ίκαρος το γιορτάζουν με με ένα επετειακό βιβλίο γεμάτο παιχνίδια και δραστηριότητες από τον τρυφερό του κόσμο.

"Το ξενοδοχείο των συναισθημάτων", Lidia Brankovic

Το ξενοδοχείο των συναισθημάτων

Κάθε μέρα είναι διαφορετική στο Ξενοδοχείο των Συναισθημάτων, γιατί και τα συναισθήματα διαφέρουν… Κάποια είναι μεγάλα, ­κάποια είναι μικρά, κάποια είναι μοναχικά και άλλα έρχονται με τους φίλους τους. Εδώ μένει ο Θυμός που φωνάζει δυνατά και τραντάζεται όλο το δωμάτιο. Η Λύπη που μιλάει ψιθυριστά και πλημμυρίζει με τα δάκρυά της το μπάνιο. Η Ευγνωμοσύνη που δεν ζητά ποτέ τίποτα. Η Αυτοπεποίθηση που βοηθά να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες. Και όταν έρχεται η Αγάπη το ξενοδοχείο γεμίζει φως και γέλιο. Ένα μοναδικό βιβλίο για να εξερευνήσουν τα παιδιά τον κόσμο των συναισθημάτων.

"Μήπως είδες τον ελέφαντα;", Ντέιβιντ Μπάροου

Μήπως είδες τον ελέφαντα

Το "Μήπως είδες τον Ελέφαντα;" είναι ένα τρελό και τρυφερό εικονογραφημένο βιβλίο από έναν σπουδαίο παραμυθά με φοβερό χιούμορ, ο οποίος έχει τιμηθεί με το Βραβείο Sebastian Walker για τον Πιο Υποσχόμενο Εικονογράφο Παιδικών Βιβλίων το 2015 και έχει μεταφραστεί σε πάνω από 10 γλώσσες.

"Τρώγεται η ενσυναίσθηση;", Φρόσω Φωτεινάκη

Τρώγεται η ενσυναίσθηση

Πώς νιώθει το παιδί που δεν πρόλαβε να μαζέψει ούτε ένα γλυκό από τη σπασμένη πινιάτα; Πώς αισθάνεται το μόνο παιδί που δεν κάλεσε ο συμμαθητής του στο πάρτι; Πώς χτυπάει η καρδιά σου όταν γελούν μαζί σου, και πώς όταν παίρνουν τα παιχνίδια σου; Ένα βιβλίο για την ενσυναίσθηση, τη δεξιότητα που είναι η απάντηση σε κάθε μορφή βίας, που είναι ο πλοηγός μας προς τον κόσμο που μας αξίζει. Ένα βιβλίο που καλλιεργεί τη συναισθηματική νοημοσύνη στην πρώτη παιδική ηλικία, μαθαίνοντάς μας να δημιουργούμε ασφαλείς και υγιείς σχέσεις.

"Το φαφούτικο", Δέσποινα Κοκκίδου

Το φαφούτικο

Η ιστορία αυτή είναι μια απόπειρα προβολής της διαφορετικότητας μέσα από ένα θέμα που αφορά κάθε παιδί. Ήρωάς της ένα αγόρι που βγάζει ένα δόντι του και δεν ξέρει τι να το κάνει, μιας και σύμφωνα με την παράδοση της χώρας που ζει πρέπει να το πετάξει σε σκεπή με κεραμίδια, κι αυτό δεν έχει. Σε ένα διαπολιτισμικό πλαίσιο παρουσιάζονται τι κάνουν τα δόντια που βγάζουν τα παιδιά σε διάφορες χώρες του κόσμου, για να καταλήξουμε τελικά πως δε μας καθορίζει η παράδοση της χώρας όπου ζούμε, αλλά έχουμε την ελευθερία να κάνουμε εμείς αυτό που θέλουμε με το δόντι μας και γενικά με το σώμα μας. Μια ιστορία που μας θυμίζει πως σ’ όποιο μέρος της Γης κι αν βρισκόμαστε έχουμε το δικαίωμα να επιλέξουμε τα έθιμα που μας ταιριάζουν όταν αφορούν το δικό μας σώμα. Έχουμε την ελευθερία να φτιάξουμε τα δικά μας έθιμα για τη δική μας ζωή.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Παιδί

"Οι Άθλιοι": Τελευταίο Σαββατοκύριακο στον Ελληνικό Κόσμο

Η επιτυχημένη παράσταση για μικρούς και μεγάλους με τον Τάσο Χαλκιά, τη Βασιλική Ανδρίτσου και τον Ιβάν Σβιτάιλο ως Γιάννη Αγιάννη, κλείνει τον κύκλο της στο Θέατρον του Κέντρου Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/04/2024

7ο Bobos Arts Festival: Όλα όσα ετοιμάζει το παιδικό πολιτιστικό φεστιβάλ της πόλης

Ένα πολυδιάστατο πρόγραμμα μουσικών και θεατρικών παραστάσεων, πρωτότυπων παράλληλων δράσεων και ειδικά σχεδιασμένων εργαστηρίων, περιμένει μικρούς και μεγάλους.

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Νίκαιας

Η βιβλιοθήκη παρουσιάζει το βιβλίο "Μια φορά ήταν ο καιρός" των εκδόσεων ΒΗΤΑ-medical arts.

Παιδικές δράσεις με ελεύθερη είσοδο στην Δημοτική Αγορά Κυψέλης

Η δωρεάν δράση που αγαπήθηκε από οικογένειες με παιδιά έως 10 ετών, επιστρέφει στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης με μια σειρά διασκεδαστικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων για όλα τα Κυψελάκια.

Summer Camp 2024: Καλοκαιρινή απόδραση για παιδιά στην Ελληνοαμερικανική Ένωση

Βιωματικές δραστηριότητες που συνδυάζουν το παιχνίδι με τη μάθηση, πάντοτε ανάλογα με την ηλικία του παιδιού.

Το 11ο καλλιτεχνικό summer camp από τις Μορφές Έκφρασης έρχεται αυτό το καλοκαίρι

Με τη θεματική "Η ομορφιά μιας απλής ζωής" επιστρέφει λίγο μετά τη λήξη της σχολικής χρονιάς η διοργάνωση που προσφέρει παιχνίδι και χαρά σε παιδιά και εφήβους μέσω της τέχνης.

"Ραπουνζέλ: τα μαλλιά της κουβάρια": Τελευταία παράσταση και πρόσω ολοταχώς για καλοκαίρι

Το παραμύθι των αδερφών Γκριμ που παρουσιάστηκε από την παιδική σκηνή της Γιούλης Ηλιοπούλου ολοκληρώνει τον κύκλο του στο Πειραιώς 131 και ετοιμάζεται για τα θερινά φεστιβάλ.