Χλόη Μάντζαρη: "Το παιδικό θέατρο είναι το καλό θέατρο"

Η συγγραφέας και σκηνοθέτρια του οικολογικού παραμυθιού "Οι τέσσερις εποχές και ο δράκος" μιλά στο "α" για τον μαγικό κόσμο που έχει στήσει στο αμφιθέατρο του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή.

Χλόη Μάντζαρη

Οι "Τέσσερις εποχές κι ο δράκος" είναι μία διαδραστική παράσταση η οποία συνδυάζει τις πρωτότυπες μελωδίες με τα τα εντυπωσιακά ακροβατικά για να αφηγηθεί την ιστορία μιας παρέας παιδιών που σώζει το αγαπημένο της δέντρο. Ποιος δημιουργικός νους κρύβεται, όμως, πίσω από το κείμενο αλλά και τη σκηνοθεσία αυτού του οικολογικού παραμυθιού που θα φιλοξενηθεί για πέντε ακόμη φορές (3 , 10, 31 Μαρτίου και 7, 14 Απριλίου) στο αμφιθέατρο του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή; Μα, φυσικά, η Χλόη Μάντζαρη, η οποία μιλά στο "α" και μας εισάγει στον κόσμο που δημιούργησε, πάντα πιστεύοντας ότι "το θέατρο που απευθύνεται σε παιδιά πρέπει να είναι αυθεντικό", όπως μας είπε παρακάτω.

Τι σας ώθησε να γράψετε το έργο "Τέσσερις εποχές κι ο δράκος";
Από πάντα μου άρεσαν τα παραμύθια. Παραμύθια για μικρούς, παραμύθια για μεγάλους.... Με τα παραμύθια μέσα από τη φαντασία, την ποίηση και το χιούμορ βρίσκεις έδαφος να μιλήσεις για όλα τα θέματα. Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει τίποτα πιο δυνατό για να αλλάξεις τον κόσμο από το να μπορείς να πεις μια ιστορία. Όχι λέγοντας στον ακροατή πώς να σκεφτεί αλλά θέτοντάς του τα σωστά ερωτήματα. Οι ιστορίες τού σήμερα μπορεί να είναι οι αλήθειες του αύριο. Έτσι και τώρα, με ένα παραμύθι, βρίσκω τρόπο να μιλήσω στα παιδιά. 

Οι τέσσερις εποχές και ο δράκος

Πώς θα περιγράφατε εσείς το έργο αλλά και τη σκηνοθετική σας ματιά επάνω σε αυτό;
Είναι μεγάλη πρόκληση αλλά και ταυτόχρονα μεγάλη απελευθέρωση να μπορείς να παίξεις και να δημιουργήσεις κόσμους επί σκηνής. Μου αρέσει να αντλώ την έμπνευση μου από πολλές μορφές τέχνης. Τη μουσική, τη ζωγραφική, τα κόμιξ, ταινίες, βιβλία, φωτογραφίες, ποιήματα, όνειρα, κουβέντες με φίλους, φως, σκιές και φυσικά το ίδιο το θέατρο.

Κάθε φορά που ξεκινάω κάτι καινούργιο είναι σαν να φυτεύω ένα σποράκι που  μεγαλώνοντας μέσα από τις πρόβες και τις συνεργασίες και αποκτά τη δική του ξεχωριστή ύπαρξη. Σε αυτήν την παράσταση έχουμε βάλει μεγάλη χαρά και δίνουμε μεγάλη έμφαση στη διάδραση ώστε τα παιδιά να πάρουν μέρος στην ιστορία και να βιώσουν το μήνυμα της παράστασης. 

Οι τέσσερις εποχές και ο δράκος

Πώς συνεισφέρουν στο τελικό αποτέλεσμα της παράστασης οι χορογραφίες, τα ακροβατικά αλλά και τα τραγούδια;
Η παράσταση είναι στολισμένη από τις υπέροχες μουσικές του Ευριπίδη Ζεμενίδη γνωστές ήδη στα παιδιά, καθώς κυκλοφορούν ήδη με τις φωνές αγαπημένων τραγουδιστών. Οι εμπνευσμένοι στίχοι του Γιώργου Μυζάλη, μέσα από την απλότητα τους (πράγμα καθόλου απλό!) μεταφέρουν τα μηνύματα και συμπληρώνουν καθοριστικά την ιστορία. Και όλα κινούνται μέσα από τις ευρηματικές χορογραφίες του Αλέξανδρου Κεηβάναη και τα εντυπωσιακά ακροβατικά του Γιάννη Σμέρου. Είμαστε τυχεροί που η δουλειά βγήκε από αυτή τη δημιουργική συντροφιά εντός και εκτός σκηνής. Και δεν θέλω να παραλείψω τον Νίκο Ζιάζιαρη, την Άννα Μάγκου, την Εμίλια Παπαπέτρου και τον Ιωάννη Κοντέλλη που με το κέφι και το αστείρευτο ταλέντο τους ζωντανεύουν τους χαρακτήρες μας επί σκηνής. 

Οι τέσσερις εποχές και ο δράκος

Πιστεύετε ότι το παιδικό θέατρο έχει ως αποστολή και το να μεταδίδει σημαντικά κοινωνικά μηνύματα στους πολίτες του αύριο; Επ’ ευκαιρία αυτού, μιλήστε μας και για την οικολογική διάσταση του έργου.
Να σας είμαι ειλικρινής, όχι απαραίτητα. Με αυτό θέλω να πω ότι ο σκοπός του θεάτρου δεν είναι πρωτίστως να "διδάξει" αλλά να ταξιδέψει τους μικρούς μας θεατές. Όμως, με κλειδιά τη μαγεία της φαντασίας, το χιούμορ και τη διάδραση, ανοίγει αβίαστα ο διάλογος για ό,τι θέμα θέλει κανείς να συζητήσει. Έτσι λοιπόν κι εμείς ξεκινάμε τη συζήτηση για το περιβάλλον, την κλιματική αλλαγή και το πώς θα μπορούσαμε κι εμείς να κάνουμε κάτι για τα οικολογικά προβλήματα. 

Το θέατρο που απευθύνεται σε παιδιά πρέπει να είναι πλούσιο και αυθεντικό. Δεν χωράει ψευτιές και εκπτώσεις.

Τι σημαίνει για εσάς "παιδικό θέατρο";
Το παιδικό θέατρο είναι το καλό θέατρο. Οι μικροί θεατές έχουν αστείρευτη φαντασία αλλά και ατελείωτη κριτική. Είναι γεμάτοι ιδέες, γεμάτοι ενέργεια και είναι πάντα έτοιμοι να γελάσουν και να συμμετέχουν. Και αυτό εμείς το θέλουμε και το προκαλούμε με κάθε ευκαιρία στην παράστασή μας, η οποία αγκαλιάστηκε από το μουσείο Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή δίνοντας την ευκαιρία στα παιδιά να μπουν σε ένα χώρο τέχνης. Επίσης, το θέατρο που απευθύνεται σε παιδιά πρέπει να είναι πλούσιο και αυθεντικό. Δεν χωράει ψευτιές και εκπτώσεις.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Οι τέσσερις εποχές και ο δράκος

  • Μουσικοθεατρική
  • Διάρκεια: 60 '

Πρωταγωνιστές σε αυτή τη σύγχρονη ιστορία είναι μια παρέα παιδιών που συναντιούνται κάτω από το αγαπημένο τους δέντρο και, όταν το δέντρο απειληθεί από τον δεντροφάγο δράκο, αναλαμβάνουν δράση. Μέσα από την παράσταση τα παιδιά εξερευνούν την έννοια της φιλίας και μαθαίνουν για τη φύση, τις εποχές, την οικολογία, την περιπέτεια και φυσικά…τους δράκους των παραμυθιών. Με αφετηρία την απεικόνιση των τεσσάρων εποχών, το παραμύθι εισάγει τα παιδιά στην έννοια των φυσικών φαινομένων και στο πώς αυτά επηρεάζουν τη φύση αλλά και την ίδια μας τη ζωή. Αν και δεν μπορεί κανείς να λύσει άμεσα το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής, μπορεί ωστόσο να βοηθήσει τα παιδιά να γνωρίσουν τις διαφορετικές πτυχές του ώστε να αναλάβουν δράση μέσα από την καθημερινότητά τους. Οι πρωτότυπες συνθέσεις και τα τραγούδια σε στίχους του Γιώργου Μυζάλη, έχουν επίσης πρωταγωνιστικό ρόλο και δίνουν αφορμή για δυναμικές χορογραφίες και τα ακροβατικά.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Παιδί

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Νίκαιας

Η βιβλιοθήκη παρουσιάζει το βιβλίο "Μια φορά ήταν ο καιρός" των εκδόσεων ΒΗΤΑ-medical arts.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

Παιδικές δράσεις με ελεύθερη είσοδο στην Δημοτική Αγορά Κυψέλης

Η δωρεάν δράση που αγαπήθηκε από οικογένειες με παιδιά έως 10 ετών, επιστρέφει στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης με μια σειρά διασκεδαστικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων για όλα τα Κυψελάκια.

Summer Camp 2024: Καλοκαιρινή απόδραση για παιδιά στην Ελληνοαμερικανική Ένωση

Βιωματικές δραστηριότητες που συνδυάζουν το παιχνίδι με τη μάθηση, πάντοτε ανάλογα με την ηλικία του παιδιού.

Το 11ο καλλιτεχνικό summer camp από τις Μορφές Έκφρασης έρχεται αυτό το καλοκαίρι

Με τη θεματική "Η ομορφιά μιας απλής ζωής" επιστρέφει λίγο μετά τη λήξη της σχολικής χρονιάς η διοργάνωση που προσφέρει παιχνίδι και χαρά σε παιδιά και εφήβους μέσω της τέχνης.

"Ραπουνζέλ: τα μαλλιά της κουβάρια": Τελευταία παράσταση και πρόσω ολοταχώς για καλοκαίρι

Το παραμύθι των αδερφών Γκριμ που παρουσιάστηκε από την παιδική σκηνή της Γιούλης Ηλιοπούλου ολοκληρώνει τον κύκλο του στο Πειραιώς 131 και ετοιμάζεται για τα θερινά φεστιβάλ.

"Πάσχα στη στάνη του μπάρμπα-Γιώργου" από το θέατρο σκιών Τάσου Κώνστα

Μία διασκεδαστική πασχαλινή έξοδος για τους μικρούς μας φίλους είναι η παράσταση του Τάσου Κώνστα στην Paraga, με πρωταγωνιστή τον αγαπημένο Καραγκιόζη.

Easter Camp στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου

Υπαίθριες δραστηριότητες, εικαστικές δημιουργίες, παιχνίδια μυστηρίου, ακροβατικά, yoga, χορός και μουσική συνθέτουν ένα πλούσιο πασχαλινό πρόγραμμα.