Χλόη Μάντζαρη: "Το παιδικό θέατρο είναι το καλό θέατρο"

Η συγγραφέας και σκηνοθέτρια του οικολογικού παραμυθιού "Οι τέσσερις εποχές και ο δράκος" μιλά στο "α" για τον μαγικό κόσμο που έχει στήσει στο αμφιθέατρο του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή.

Χλόη Μάντζαρη

Οι "Τέσσερις εποχές κι ο δράκος" είναι μία διαδραστική παράσταση η οποία συνδυάζει τις πρωτότυπες μελωδίες με τα τα εντυπωσιακά ακροβατικά για να αφηγηθεί την ιστορία μιας παρέας παιδιών που σώζει το αγαπημένο της δέντρο. Ποιος δημιουργικός νους κρύβεται, όμως, πίσω από το κείμενο αλλά και τη σκηνοθεσία αυτού του οικολογικού παραμυθιού που θα φιλοξενηθεί για πέντε ακόμη φορές (3 , 10, 31 Μαρτίου και 7, 14 Απριλίου) στο αμφιθέατρο του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή; Μα, φυσικά, η Χλόη Μάντζαρη, η οποία μιλά στο "α" και μας εισάγει στον κόσμο που δημιούργησε, πάντα πιστεύοντας ότι "το θέατρο που απευθύνεται σε παιδιά πρέπει να είναι αυθεντικό", όπως μας είπε παρακάτω.

Τι σας ώθησε να γράψετε το έργο "Τέσσερις εποχές κι ο δράκος";
Από πάντα μου άρεσαν τα παραμύθια. Παραμύθια για μικρούς, παραμύθια για μεγάλους.... Με τα παραμύθια μέσα από τη φαντασία, την ποίηση και το χιούμορ βρίσκεις έδαφος να μιλήσεις για όλα τα θέματα. Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει τίποτα πιο δυνατό για να αλλάξεις τον κόσμο από το να μπορείς να πεις μια ιστορία. Όχι λέγοντας στον ακροατή πώς να σκεφτεί αλλά θέτοντάς του τα σωστά ερωτήματα. Οι ιστορίες τού σήμερα μπορεί να είναι οι αλήθειες του αύριο. Έτσι και τώρα, με ένα παραμύθι, βρίσκω τρόπο να μιλήσω στα παιδιά. 

Οι τέσσερις εποχές και ο δράκος

Πώς θα περιγράφατε εσείς το έργο αλλά και τη σκηνοθετική σας ματιά επάνω σε αυτό;
Είναι μεγάλη πρόκληση αλλά και ταυτόχρονα μεγάλη απελευθέρωση να μπορείς να παίξεις και να δημιουργήσεις κόσμους επί σκηνής. Μου αρέσει να αντλώ την έμπνευση μου από πολλές μορφές τέχνης. Τη μουσική, τη ζωγραφική, τα κόμιξ, ταινίες, βιβλία, φωτογραφίες, ποιήματα, όνειρα, κουβέντες με φίλους, φως, σκιές και φυσικά το ίδιο το θέατρο.

Κάθε φορά που ξεκινάω κάτι καινούργιο είναι σαν να φυτεύω ένα σποράκι που  μεγαλώνοντας μέσα από τις πρόβες και τις συνεργασίες και αποκτά τη δική του ξεχωριστή ύπαρξη. Σε αυτήν την παράσταση έχουμε βάλει μεγάλη χαρά και δίνουμε μεγάλη έμφαση στη διάδραση ώστε τα παιδιά να πάρουν μέρος στην ιστορία και να βιώσουν το μήνυμα της παράστασης. 

Οι τέσσερις εποχές και ο δράκος

Πώς συνεισφέρουν στο τελικό αποτέλεσμα της παράστασης οι χορογραφίες, τα ακροβατικά αλλά και τα τραγούδια;
Η παράσταση είναι στολισμένη από τις υπέροχες μουσικές του Ευριπίδη Ζεμενίδη γνωστές ήδη στα παιδιά, καθώς κυκλοφορούν ήδη με τις φωνές αγαπημένων τραγουδιστών. Οι εμπνευσμένοι στίχοι του Γιώργου Μυζάλη, μέσα από την απλότητα τους (πράγμα καθόλου απλό!) μεταφέρουν τα μηνύματα και συμπληρώνουν καθοριστικά την ιστορία. Και όλα κινούνται μέσα από τις ευρηματικές χορογραφίες του Αλέξανδρου Κεηβάναη και τα εντυπωσιακά ακροβατικά του Γιάννη Σμέρου. Είμαστε τυχεροί που η δουλειά βγήκε από αυτή τη δημιουργική συντροφιά εντός και εκτός σκηνής. Και δεν θέλω να παραλείψω τον Νίκο Ζιάζιαρη, την Άννα Μάγκου, την Εμίλια Παπαπέτρου και τον Ιωάννη Κοντέλλη που με το κέφι και το αστείρευτο ταλέντο τους ζωντανεύουν τους χαρακτήρες μας επί σκηνής. 

Οι τέσσερις εποχές και ο δράκος

Πιστεύετε ότι το παιδικό θέατρο έχει ως αποστολή και το να μεταδίδει σημαντικά κοινωνικά μηνύματα στους πολίτες του αύριο; Επ’ ευκαιρία αυτού, μιλήστε μας και για την οικολογική διάσταση του έργου.
Να σας είμαι ειλικρινής, όχι απαραίτητα. Με αυτό θέλω να πω ότι ο σκοπός του θεάτρου δεν είναι πρωτίστως να "διδάξει" αλλά να ταξιδέψει τους μικρούς μας θεατές. Όμως, με κλειδιά τη μαγεία της φαντασίας, το χιούμορ και τη διάδραση, ανοίγει αβίαστα ο διάλογος για ό,τι θέμα θέλει κανείς να συζητήσει. Έτσι λοιπόν κι εμείς ξεκινάμε τη συζήτηση για το περιβάλλον, την κλιματική αλλαγή και το πώς θα μπορούσαμε κι εμείς να κάνουμε κάτι για τα οικολογικά προβλήματα. 

Το θέατρο που απευθύνεται σε παιδιά πρέπει να είναι πλούσιο και αυθεντικό. Δεν χωράει ψευτιές και εκπτώσεις.

Τι σημαίνει για εσάς "παιδικό θέατρο";
Το παιδικό θέατρο είναι το καλό θέατρο. Οι μικροί θεατές έχουν αστείρευτη φαντασία αλλά και ατελείωτη κριτική. Είναι γεμάτοι ιδέες, γεμάτοι ενέργεια και είναι πάντα έτοιμοι να γελάσουν και να συμμετέχουν. Και αυτό εμείς το θέλουμε και το προκαλούμε με κάθε ευκαιρία στην παράστασή μας, η οποία αγκαλιάστηκε από το μουσείο Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή δίνοντας την ευκαιρία στα παιδιά να μπουν σε ένα χώρο τέχνης. Επίσης, το θέατρο που απευθύνεται σε παιδιά πρέπει να είναι πλούσιο και αυθεντικό. Δεν χωράει ψευτιές και εκπτώσεις.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Οι τέσσερις εποχές και ο δράκος

  • Μουσικοθεατρική
  • Διάρκεια: 60 '

Πρωταγωνιστές σε αυτή τη σύγχρονη ιστορία είναι μια παρέα παιδιών που συναντιούνται κάτω από το αγαπημένο τους δέντρο και, όταν το δέντρο απειληθεί από τον δεντροφάγο δράκο, αναλαμβάνουν δράση. Μέσα από την παράσταση τα παιδιά εξερευνούν την έννοια της φιλίας και μαθαίνουν για τη φύση, τις εποχές, την οικολογία, την περιπέτεια και φυσικά…τους δράκους των παραμυθιών. Με αφετηρία την απεικόνιση των τεσσάρων εποχών, το παραμύθι εισάγει τα παιδιά στην έννοια των φυσικών φαινομένων και στο πώς αυτά επηρεάζουν τη φύση αλλά και την ίδια μας τη ζωή. Αν και δεν μπορεί κανείς να λύσει άμεσα το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής, μπορεί ωστόσο να βοηθήσει τα παιδιά να γνωρίσουν τις διαφορετικές πτυχές του ώστε να αναλάβουν δράση μέσα από την καθημερινότητά τους. Οι πρωτότυπες συνθέσεις και τα τραγούδια σε στίχους του Γιώργου Μυζάλη, έχουν επίσης πρωταγωνιστικό ρόλο και δίνουν αφορμή για δυναμικές χορογραφίες και τα ακροβατικά.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Παιδί

Εκπαιδευτικά προγράμματα για μικρούς και μεγάλους στο Μέγαρο Μουσικής

Συναυλίες, αφηγήσεις, προβολές, βιωματικά εργαστήρια, επισκέψεις γνωριμίας με τους ανθρώπους και τους χώρους του Μεγάρου, αλλά και με τους συντελεστές των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
18/04/2024

Πασχαλινές δράσεις για τα παιδιά και όλη την οικογένεια με ελεύθερη συμμετοχή

Εργαστήρια ζωγραφικής, κατασκευών, θεατρικής και εικαστικής αγωγής, μουσειοπαιδαγωγικά προγράμματα και πασχαλινές δράσεις που συνδυάζουν την παράδοση με τη δημιουργία και το παιχνίδι, ανάμεσα στις δράσεις που ετοιμάζει ο Δήμος Αθηναίων για όλες τις ηλικίες.

Οκτώ έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας μέσα από το θέατρο

Συγκεντρώνουμε και σας παρουσιάζουμε οκτώ ιστορίες από την πένα διεθνών συγγραφέων που έχουν γίνει θεατρικά και παίζονται στις παιδικές σκηνές της πόλης.

"Πες το ψέματα...": Το μουσικοθεατρικό παραμύθι των ContraTiempo φτάνει στο τέλος του

Το έργο σε κείμενο-σκηνοθεσία Γιώργου Αντωνόπουλου, που αφηγείται την προσπάθεια δύο παιδιών να σώσουν το πλανήτη από το ψέμα, ολοκληρώνει τον κύκλο του στο θέατρο Σταθμός.

Εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά στον "Ελληνικό Κόσμο"

Αυτόν τον Μάιο, παιδιά προσχολικής ηλικίας 3-5 ετών αλλά και μεγαλύτερα παιδιά καλούνται να συμμετάσχουν στα δημιουργικά προγράμματα του πολιτιστικού κέντρου, παρέα με τους γονείς τους.

"Οι περιπέτειες του Τομ Σόγιερ": Μαθαίνουμε πρώτοι τη νέα παιδική παράσταση του Άλφα-"Ληναίος-Φωτίου" για το 2024-25

Μετά το "Κοντά στις ράγιες", η παιδική σκηνή υποδέχεται τη μεταφορά ενός κλασικού βιβλίου με τις περιπέτειες ενός αγοριού στον Αμερικάνικο Νότο, σε σκηνοθεσία Γιώργου Τζαβάρα.

Μη χάσεις το πασχαλινό camp του Μουσείου Αλέκος Φασιανός

Το μουσείο διοργανώνει το δικό του χειροποίητο πασχαλινό καλάθι, αντλώντας έμπνευση από τα έργα του Αλέκου Φασιανού.