5 εκπαιδευτικές δράσεις για παιδιά στα μουσεία της Αθήνας

Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε 5 προτάσεις για να γεμίσετε δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο των παιδιών.

Εκπαιδευτικά προγράμματα Φεβρουαρίου 2023 στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Τα μουσεία της πόλης έχουν ετοιμάσει μια σειρά από εκπαιδευτικά εργαστήρια και ξεναγήσεις σε εκθέσεις για παιδιά, γεμίζοντας δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο τους. Ξεχωρίσαμε κάποια από αυτά και σας τα παρουσιάζουμε. 

Εκπαιδευτικά προγράμματα, θεματικά εργαστήρια και ξεναγήσεις στο Μουσείο Μαρία Κάλλας

Εκπαιδευτικά προγράμματα Μουσείο Μαρία Κάλλας

Το Μουσείο Μαρία Κάλλας του Δήμου Αθηναίων παρουσιάζει ένα πλούσιο και πρωτότυπο πρόγραμμα για το 2024 (από 13/1), γεμάτο εκπαιδευτικά προγράμματα, θεματικά εργαστήρια και ξεναγήσεις, που απευθύνονται σε οικογένειες τα Σάββατα και σε σχολεία τις καθημερινές, έχοντας πάντα βασικό πρωταγωνιστή το παιδί με σκοπό να δημιουργηθεί μια εναλλακτική μουσειακή εμπειρία που θα ταξιδέψει τους συμμετέχοντες στον κόσμο της μεγάλης σοπράνο και της όπερας. Πρόκειται, μεταξύ άλλων, για ένα εικαστικό εργαστήριο με τη μέθοδο του θεατρικού παιχνιδιού και μια διαδραστική αφήγηση για οικογένειες με παιδιά 5 έως 7 ετών.

Τα Σαββατοκύριακα του Ιανουαρίου δίνουμε (ξανά) ραντεβού στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης εκπαιδευτικά προγράμματα

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης (από 13/1) εμπνέεται από αρχαία και σύγχρονα ομαδικά παιχνίδια, πειραματίζεται, μαθαίνει και δημιουργεί μαζί με τα παιδιά. Τα εργαστήρια της φετινής χρονιάς διερευνούν τη σύνδεση της τέχνης με την κοινωνία. Τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία, μεταξύ άλλων, να φτιάξουν γλυπτά αφιερωμένα στην αρμονία της φύσης, να διασκεδάσουν ανακαλύπτοντας τεχνικές της αγγειοπλαστικής, καθώς επίσης και μερικές από τις ιδιότητες των χρωμάτων και να φτιάξουν το δικό τους παιχνίδι με τα αποτυπώματα των χεριών και των ποδιών, αλλά και ό,τι άλλο υλικό τους αρέσει. 

"Ανακαλύπτοντας τα όργανα της συμφωνικής ορχήστρας" στο Μέγαρο για παιδιά με οπτική ή/και νευροαναπτυξιακή αναπηρία

Ανακαλύπτοντας τα όργανα της συμφωνικής ορχήστρας
© Kiki Papadopoulou

Στο πλαίσιο διεύρυνσης της συμπεριληπτικότητας των εκπαιδευτικών δράσεων του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, ο επόμενος κύκλος του επιτυχημένου προγράμματος "Ανακαλύπτοντας τα μουσικά όργανα ‒Τα όργανα της συμφωνικής ορχήστρας" είναι πλέον προσβάσιμος σε παιδιά με οπτική ή/και νευροαναπτυξιακή αναπηρία (από 21/1). Οι ομάδες των μουσικών οργάνων που συνθέτουν τη συμφωνική ορχήστρα ζωντανεύουν μπροστά στα μάτια των παιδιών. Συμμετέχουν οι μουσικοί της Underground Youth Orchestra, υπό την καθοδήγηση του καλλιτεχνικού διευθυντή και μαέστρου της, Κώστα Ηλιάδη

Ο εικαστικός Χρήστος Μητάς συνομιλεί με το έργο του Γιώργου Χατζημιχάλη μαζί με τα παιδιά στο Μουσείο Μπενάκη

εικαστικό εργαστήρι στην έκθεση 'Γιώργος Χατζημιχάλης'

Το Μουσείο Μπενάκη διοργανώνει, την Κυριακή 14 Ιανουαρίου 11 π.μ.-2 μ.μ., ένα εικαστικό εργαστήρι στην έκθεση "Γιώργος Χατζημιχάλης. Έργα από το 1966 έως το 2022" στο οποίο ο εικαστικός Χρήστος Μητάς συνομιλεί με το έργο του Γιώργου Χατζημιχάλη μαζί με μία ομάδα παιδιών από 9 έως 12 χρόνων. Τα παιδιά θα ακολουθήσουν τα βήματα ενός σύγχρονου περιηγητή που παρατηρεί τον φυσικό κόσμο και τον κόσμο που έπλασαν καλλιτέχνες περασμένων καιρών. 

Εκπαιδευτικά προγράμματα με αφορμή την έκθεση "Ο Νεοϊμπρεσιονισμός στα χρώματα της Μεσογείου" στο Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή

Νεοϊμπρεσιονισμός στα χρώματα της Μεσογείου

Με αφορμή την έκθεση "Ο Νεοϊμπρεσιονισμός στα χρώματα της Μεσογείου", το πρώτο ολοκληρωμένο αφιέρωμα για το κίνημα του νεοϊμπρεσιονισμού που παρουσιάζεται στην Ελλάδα, το Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή διοργανώνει δυο εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά ("Ένα μωσαϊκό, ο πουαντιγισμός!", εργαστήριο για παιδιά ηλικίας 5-6 ετών και "Παίζοντας με το φως", εργαστήριο για παιδιά ηλικίας 9-12 ετών). 

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Παιδί

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Νίκαιας

Η βιβλιοθήκη παρουσιάζει το βιβλίο "Μια φορά ήταν ο καιρός" των εκδόσεων ΒΗΤΑ-medical arts.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

Παιδικές δράσεις με ελεύθερη είσοδο στην Δημοτική Αγορά Κυψέλης

Η δωρεάν δράση που αγαπήθηκε από οικογένειες με παιδιά έως 10 ετών, επιστρέφει στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης με μια σειρά διασκεδαστικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων για όλα τα Κυψελάκια.

Summer Camp 2024: Καλοκαιρινή απόδραση για παιδιά στην Ελληνοαμερικανική Ένωση

Βιωματικές δραστηριότητες που συνδυάζουν το παιχνίδι με τη μάθηση, πάντοτε ανάλογα με την ηλικία του παιδιού.

Το 11ο καλλιτεχνικό summer camp από τις Μορφές Έκφρασης έρχεται αυτό το καλοκαίρι

Με τη θεματική "Η ομορφιά μιας απλής ζωής" επιστρέφει λίγο μετά τη λήξη της σχολικής χρονιάς η διοργάνωση που προσφέρει παιχνίδι και χαρά σε παιδιά και εφήβους μέσω της τέχνης.

"Ραπουνζέλ: τα μαλλιά της κουβάρια": Τελευταία παράσταση και πρόσω ολοταχώς για καλοκαίρι

Το παραμύθι των αδερφών Γκριμ που παρουσιάστηκε από την παιδική σκηνή της Γιούλης Ηλιοπούλου ολοκληρώνει τον κύκλο του στο Πειραιώς 131 και ετοιμάζεται για τα θερινά φεστιβάλ.

"Πάσχα στη στάνη του μπάρμπα-Γιώργου" από το θέατρο σκιών Τάσου Κώνστα

Μία διασκεδαστική πασχαλινή έξοδος για τους μικρούς μας φίλους είναι η παράσταση του Τάσου Κώνστα στην Paraga, με πρωταγωνιστή τον αγαπημένο Καραγκιόζη.

Easter Camp στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου

Υπαίθριες δραστηριότητες, εικαστικές δημιουργίες, παιχνίδια μυστηρίου, ακροβατικά, yoga, χορός και μουσική συνθέτουν ένα πλούσιο πασχαλινό πρόγραμμα.