Pet Partners of Hellas: "Η επαφή ενός ανθρώπου με έναν σκύλο είναι ευεργετική από μόνη της"

Ο ιδρυτής του Pet Partners of Hellas, Βασίλης Σούκος, μιλά για το φεστιβάλ, τις δράσεις, το έργο και τους στόχους του οργανισμού.

Pet Partners of Hellas

Ο Βασίλης Σούκος, ιδρυτής του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Pet Partners of Hellas, προσκαλεί γονείς και παιδιά να επισκεφτούν το 1ο Διαδραστικό και Εκπαιδευτικό Φεστιβάλ με σκύλους θεραπείας για παιδιά μη τυπικής ανάπτυξης και τους φίλους τους, που πρόκειται να γίνει στις 2 Οκτωβρίου, για να δουν αυτή τη μαγική – όπως την ονομάζει – σχέση που δημιουργείται μεταξύ ανθρώπου και ζώου. 

Το Pet Partners of Hellas λειτουργεί στη βάση του εθελοντισμού και δημιουργήθηκε με σκοπό να προωθήσει αποτελεσματικά την μέθοδο της θεραπευτικής επαφής με σκύλους, ως εναλλακτική προσέγγιση υποστηρικτής θεραπείας σε ευπαθείς ομάδες παιδιών και ενηλίκων. Μια μέθοδος που παραμένει ακόμα άγνωστη στην Ελλάδα και, σύμφωνα με τον Βασίλη Σούκο, "ο οργανισμός προσπαθεί και μέσα από το φεστιβάλ να δείξει στον κόσμο ότι η επαφή ενός ανθρώπου με έναν σκύλο είναι ευεργετική από μόνη της". Στόχος του Pet Partners of Hellas είναι σε κάθε μεγάλη πόλη της Ελλάδας να υπάρχουν ομάδες που θα δουλεύουν με την τοπική κοινωνία. 

© Vitaliy Zalishchyker
© Vitaliy Zalishchyker

"Οι πρωταγωνιστές όλου αυτού δεν είμαστε εμείς, είναι τα σκυλιά", επισημαίνει ο κ. Σούκος, που μέσα από την αγάπη του για τα σκυλιά και τους ανθρώπους μάς παραχώρησε μία συνέντευξη με αφορμή το φεστιβάλ και το σπουδαίο έργο πίσω από αυτό.

Πότε και πώς αποφασίσατε να ιδρύσετε το Pet Partners of Hellas;
Β.Σ.:
Η ιδέα ξεκίνησε να υλοποιείται το 2016. Ήμασταν με μια παρέα, "σκυλογονείς", όπως λεγόμαστε εμείς οι κηδεμόνες σκύλων, πολύ καλοί φίλοι μεταξύ μας και με μεγάλη ευαισθησία προς τις ευάλωτες ομάδες. Θέμα συζήτησης ήταν η μέθοδος "ANIMAL ASSISTED THERAPY" δηλαδή η μέθοδος της Θεραπευτικής Επαφής με Ζώα η οποία στο εξωτερικό είναι ευρέως διαδεδομένη εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Παρατηρήσαμε ότι στη χώρα μας είναι ακόμα άγνωστη στο ευρή κοινό και αποφασίσαμε να κάνουμε και τη δική μας προσπάθεια στο να διαδοθεί και εδώ.

Τι ακριβώς εννοούμε λέγοντας "σκύλοι θεραπείας";
Β.Σ.:
 Όλα τα σκυλιά, εν δυνάμει, είτε είναι ράτσας, είτε ημίαιμα, μπορούν να γίνουν σκύλοι θεραπείας. Δεν έχει να κάνει με το χρώμα ή το μέγεθος. Μπορεί να γίνει σκύλος θεραπείας κι ένα σκυλί που ζυγίζει δύο κιλά, κι ένα που ζυγίζει πενήντα. Όλα έχουν να κάνουν με τον χαρακτήρα του σκυλιού, το πόσο άριστα κοινωνικοποιημένο είναι, το πόσο έχει αποβάλλει φοβίες από πάνω του, το πόσο ανθρωποκεντρικό είναι. Αυτά είναι πρώτα κριτήρια και μετά βέβαια ακολουθεί μία πιο εξειδικευμένη εκπαίδευση.

Τι πρέπει να γνωρίζει κάποιος για να γίνει εθελοντής της Pet Partners of Hellas;
Β.Σ.:
Αρχικά να τονίσουμε ότι ο Οργανισμός δεν έχει δικά του σκυλιά. Τα σκυλιά σε εμάς έρχονται με τους κηδεμόνες τους, δεν ανήκουν στον Οργανισμό, ανήκουν στους κηδεμόνες τους· στους εθελοντές. Οι εθελοντές ονομάζονται Handlers (Χειριστές) και περνάνε κι αυτοί σεμινάρια, εκπαιδεύσεις και αξιολογήσεις. Και στο τέλος, αφού και οι δύο ξεχωριστά περάσουν τις εκπαιδεύσεις τους, μετά τους αξιολογούμε εμείς ως ομάδα πλέον γιατί Handler και σκύλος είναι μία ενιαία ομάδα, δεν διασπάται για κανένα λόγο.  Μας πήρε πολύ καιρό για να το πετύχουμε, αλλά από το 2019 λειτουργούμε υπό την επιστημονική καθοδήγηση ενός παγκόσμιου οργανισμού με έδρα την Αμερική, τον Pet Partners Org. Μιλάμε για έναν οργανισμό ο οποίος έχει περίπου 50 χρόνια παρουσίας πάνω στο Animal Assisted Therapy. Σε εμάς μπορούν να έρθουν δύο κατηγορίες εθελοντών. Αυτοί που ανήκουν στο επιστημονικό προσωπικό –ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, εργοθεραπευτές, ειδικοί παιδαγωγοί, λογοθεραπευτές– και οι κηδεμόνες σκύλων.

Τι feedback υπάρχει μέχρι στιγμής από άτομα που έχουν συμμετάσχει ως επωφελούμενοι των υπηρεσιών που προσφέρετε;
Β.Σ.:
Οι συνεδρίες που ακολουθούν τη μέθοδο της Θεραπευτικής Επαφής με ζώα δεν αντικαθιστούν επ ουδενί τις οποιεσδήποτε άλλες συνεδρίες κάνει ένα παιδί μη τυπικής ανάπτυξης, για παράδειγμα με τον ψυχολόγο του ή με τον ειδικό παιδαγωγό του. Αυτές οι συνεδρίες λειτουργούν υποστηρικτικά στην ήδη ορισμένη θεραπευτική στοχοθεσία που ακολουθεί ο οποιοσδήποτε επωφελούμενος. Αν και είναι υποστηρικτικές, έχουν ενθαρρυντικά αποτελέσματα! 

Τι περιλαμβάνουν οι δράσεις του εκπαιδευτικού φεστιβάλ και ποιος είναι ο σκοπός τους;
Β.Σ.:
Το φεστιβάλ είναι ένα εξάωρο γεμάτο διάδραση σκύλου και παιδιού. Οι ηλικίες παιδιών που μπορούν να έρθουν είναι από δύο μέχρι δεκαέξι χρονών. Ναι μεν είναι για παιδιά μη τυπικής ανάπτυξης, αλλά το φεστιβάλ είναι και για τους φίλους τους! Ουσιαστικά θέλουμε να φέρουμε σε επαφή όλα τα παιδιά, είτε μη τυπικής ανάπτυξης, είτε τυπικής, με τους σκύλους του οργανισμού μας και να γίνουν όλοι μια παρέα! Πέρα από τα δρώμενα που ετοιμάζουμε, θα υπάρχουν πολλές εκπλήξεις για τα παιδιά που θα έρθουν. Αξίζει κάθε γονέας να έρθει με το παιδί του να δει αυτή τη "μαγική" σχέση που δημιουργείται μεταξύ ανθρώπου και ζώου.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Παιδί

Τα νέα εκπαιδευτικά προγράμματα του Ιδρύματος Θεοχαράκη για παιδιά και ενήλικες

Δημιουργικά εργαστήρια και ένα πλούσιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά και για ενήλικες και τον Μάιο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
13/05/2024

"Ο Θαρροφύλακας" του Διονύση Σταθακόπουλου κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Δεσύλλας

Εικονογραφημένο αριστουργηματικά από τον βραβευμένο Πέτρο Μπουλούμπαση, το βιβλίο αποτελεί μια περιπέτεια που μιλά για το πώς φόβος και γενναιότητα βαδίζουν χέρι-χέρι.

"Ο Πέτρος και ο λύκος" για δύο ακόμα παραστάσεις στην Paraga

Μετά τις sold out παραστάσεις, το μουσικό παραμύθι για παιδιά άνω των 3 που ανέβασε το Κουκλοθέατρο της Αλεξίας Αλεξίου, συνεχίζει στο Paraga για δύο ακόμη εμφανίσεις.

"Η Λυγερή και ο δράκος": Ένα παραμύθι φόρος τιμής στις μητέρες που έχουν χάσει τα παιδιά τους

Οι αφηγήτριες Ειρήνη Νικολακοπούλου και Βιργινία Κοκκίνου ηχογραφούν και μας παρουσιάζουν ένα παραμύθι με αφορμή τη Γιορτή της Μητέρας.

"Ο τεμπέλης δράκος" ενώνει Αλκίνοο Ιωαννίδη, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Ρένα Μόρφη και Γιάννη Διονυσίου ξανά στη σκηνή

Τέσσερις μόνο ευκαιρίες θα έχετε για να παρακολουθήσετε τη μουσική παράσταση που φέρει την υπογραφή του Γιώργου Χατζηπιερή στο Μέγαρο Μουσικής.

Summer Camp στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Τα παιδιά θα αναζητήσουν τις προσωπικές τους ιστορίες μέσα από τα φωτογραφικά έργα της Cindy Sherman, τα εκθέματα του Μουσείου και ταινίες animation.