Γνωρίστε τον πολύχρωμο κόσμο της Μικρασίας μέσα από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Μουσείου Μπενάκη

Μια σειρά εκπαιδευτικών δράσεων για μαθητές Ε’ Δημοτικού έως Γ’ Λυκείου συστήνουν τους συμμετέχοντες στην κουλτούρα και τη μακρόχρονη ιστορία της Μικράς Ασίας, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη τραγωδία της Σμύρνης.

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα Μπενάκη Μικρά Ασία: Ο τόπος, οι άνθρωποι και η μνήμη

Από τις 22 Σεπτεμβρίου 2022 έως 9 Φεβρουαρίου 2023, το Μουσείο Μπενάκη διοργανώνει τη σειρά εκπαιδευτικών προγραμμάτων "Μικρά Ασία: Ο τόπος, οι άνθρωποι και η μνήμη" για μαθητές Ε' Δημοτικού έως Γ' Λυκείου.

Εκατό χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Τι κάνει την ιστορική αυτή στιγμή σημαντική; Γιατί να κοιτάξει κανείς πίσω στις σελίδες μιας τόσο τραυματικής για τον ελληνικό πληθυσμό ιστορίας;

Μέσα από τον πλούτο του αρχειακού υλικού, των κειμηλίων και των έργων τέχνης που εκτίθενται στη μεγάλη επετειακή έκθεση, ο πολύχρωμος κόσμος της Μικράς Ασίας ξεδιπλώνεται. Ένας τόπος γόνιμης συνύπαρξης διαφορετικών πολιτισμών, διαμορφωμένος μέσα από συνεχείς μετακινήσεις πληθυσμών και από την πολυτάραχη ζωή τριών μεγάλων αυτοκρατοριών. Τόπος μεγάλης οικονομικής δραστηριότητας και πνευματικής άνθησης, τόπος αδιατάραχτων παραδόσεων αλλά και δραματικών ανατροπών, αιματηρών συγκρούσεων, βίας και απώλειας. Τόπος νοερός και τόπος νοσταλγίας για τους εκτοπισμένους οριστικά πληθυσμούς.

Διαβάστε Επίσης

Το ταξίδι της αναζήτησης του μικρασιατικού κόσμου με τα παιδιά έχει στόχο τη μνήμη αλλά κυρίως την κατανόηση της ιδιαιτερότητας και της ιστορίας του. Σταθμοί μας ερωτήματα που έχουν ή δεν έχουν απαραίτητα απαντήσεις. Τι είναι αυτό που προσδιορίζεται ως μικρασιατικός ελληνισμός; Ποιοι οι συνεκτικοί δεσμοί ανάμεσα στις διαφορετικές κοινότητες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και ποιες οι ιδιαιτερότητές τους; Και τι είναι αυτό που χαρακτηρίζεται ως Καταστροφή; Πώς επηρέασαν τα παγκόσμια ιστορικά γεγονότα τη ζωή των Μικρασιατών; Πώς θα κρίναμε σήμερα την ανταλλαγή των πληθυσμών; Τι πράγματι μετέφεραν στην Ελλάδα οι πρόσφυγες πέρα από τους βιαστικούς τους μπόγους; Με ποιους τρόπους επιχείρησαν να διατηρήσουν τη μνήμη και τη συνοχή τους στον νέο τόπο της εγκατάστασής τους; Τι ρόλο παίζει η απώλεια του γενέθλιου τόπου στην ατομική αλλά και τη συλλογική ταυτότητα των ανθρώπων; Πώς αυτή επηρέασε τη σκέψη και την τέχνη;

Μέσα από την πορεία στην έκθεση και την Ιστορία τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να δημιουργήσουν τις δικές τους εικόνες, να διατυπώσουν τις δικές τους σκέψεις, να ανταλλάξουν ιδέες και να συλλέξουν τις εμπειρίες του δικού τους νοητικού ταξιδιού.

Κάθε Τρίτη και Πέμπτη, 10.00-11.20 & 11.30-12.50
Κόστος: €5 ανά μαθητή
Αριθμός ατόμων: 25
Ηλεκτρονική κράτηση εδώ

Περισσότερες πληροφορίες

Μουσείο Μπενάκη - Κτίριο οδού Πειραιώς

Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου
  • Εικαστικά

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Παιδί

Pet Partners of Hellas: "Η επαφή ενός ανθρώπου με έναν σκύλο είναι ευεργετική από μόνη της"

Ο ιδρυτής του Pet Partners of Hellas, Βασίλης Σούκος, μιλά για το φεστιβάλ, τις δράσεις, το έργο και τους στόχους του οργανισμού.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΛΕΝΗ ΚΑΡΒΟΥΝΙΔΟΥ
29/09/2022

"Underwater": Μια χοροθεατρική παράσταση για όλες τις αισθήσεις

Η Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής παρουσιάζει μια μαγευτική παράσταση για βρέφη και γονείς.

Τα Σαββατοκύριακα…μικροί-μεγάλοι στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα του μουσείου περιλαμβάνουν παραμύθια, παιχνίδια, ξεναγήσεις και εικαστικά εργαστήρια.

"Ο Ραφτάκος των λέξεων" στο θέατρο της Ρεματιάς σε μια μοναδική παράσταση για καλό σκοπό

Η sold out παράσταση της θεατρικής ομάδας Μικρός Νότος ολοκληρώνει τις φθινοπωρινές παραστάσεις της με μία παράσταση για καλό σκοπό στο θέατρο της Ρεματιάς.

"Ταρτούφος" και "Ερωτόκριτος" στην Παιδική – Εφηβική Σκηνή του Τζένη Καρέζη

Ύστερα από συνεχόμενα sold out, οι δύο παραστάσεις επανέρχονται για να συναντήσουν όσους δεν πρόλαβαν κι ακόμη περισσότερους.

"Ο Αλαντίν και το μαγικό λυχνάρι" από το Θέατρο Μαριονέτας "Γκότση"

Μία παράσταση γεμάτη περιπέτεια, άφθονο γέλιο και εξαιρετικά μηνύματα για την φιλία, την αγάπη και τον σεβασμό στα ιδανικά και τις αξίες της ζωής.

Διαδικτυακά εικαστικά εργαστήρια για παιδιά από το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης

Το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης συνεχίζει και την σχολική χρονιά 2022-2023 τα διαδικτυακά εικαστικά εργαστήρια που αγαπήθηκαν τόσο πολύ από μικρούς και μεγάλους.