Γνωρίστε τον πολύχρωμο κόσμο της Μικρασίας μέσα από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Μουσείου Μπενάκη

Μια σειρά εκπαιδευτικών δράσεων για μαθητές Ε’ Δημοτικού έως Γ’ Λυκείου συστήνουν τους συμμετέχοντες στην κουλτούρα και τη μακρόχρονη ιστορία της Μικράς Ασίας, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη τραγωδία της Σμύρνης.

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα Μπενάκη Μικρά Ασία: Ο τόπος, οι άνθρωποι και η μνήμη

Από τις 22 Σεπτεμβρίου 2022 έως 9 Φεβρουαρίου 2023, το Μουσείο Μπενάκη διοργανώνει τη σειρά εκπαιδευτικών προγραμμάτων "Μικρά Ασία: Ο τόπος, οι άνθρωποι και η μνήμη" για μαθητές Ε' Δημοτικού έως Γ' Λυκείου.

Εκατό χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Τι κάνει την ιστορική αυτή στιγμή σημαντική; Γιατί να κοιτάξει κανείς πίσω στις σελίδες μιας τόσο τραυματικής για τον ελληνικό πληθυσμό ιστορίας;

Μέσα από τον πλούτο του αρχειακού υλικού, των κειμηλίων και των έργων τέχνης που εκτίθενται στη μεγάλη επετειακή έκθεση, ο πολύχρωμος κόσμος της Μικράς Ασίας ξεδιπλώνεται. Ένας τόπος γόνιμης συνύπαρξης διαφορετικών πολιτισμών, διαμορφωμένος μέσα από συνεχείς μετακινήσεις πληθυσμών και από την πολυτάραχη ζωή τριών μεγάλων αυτοκρατοριών. Τόπος μεγάλης οικονομικής δραστηριότητας και πνευματικής άνθησης, τόπος αδιατάραχτων παραδόσεων αλλά και δραματικών ανατροπών, αιματηρών συγκρούσεων, βίας και απώλειας. Τόπος νοερός και τόπος νοσταλγίας για τους εκτοπισμένους οριστικά πληθυσμούς.

Διαβάστε Επίσης

Το ταξίδι της αναζήτησης του μικρασιατικού κόσμου με τα παιδιά έχει στόχο τη μνήμη αλλά κυρίως την κατανόηση της ιδιαιτερότητας και της ιστορίας του. Σταθμοί μας ερωτήματα που έχουν ή δεν έχουν απαραίτητα απαντήσεις. Τι είναι αυτό που προσδιορίζεται ως μικρασιατικός ελληνισμός; Ποιοι οι συνεκτικοί δεσμοί ανάμεσα στις διαφορετικές κοινότητες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και ποιες οι ιδιαιτερότητές τους; Και τι είναι αυτό που χαρακτηρίζεται ως Καταστροφή; Πώς επηρέασαν τα παγκόσμια ιστορικά γεγονότα τη ζωή των Μικρασιατών; Πώς θα κρίναμε σήμερα την ανταλλαγή των πληθυσμών; Τι πράγματι μετέφεραν στην Ελλάδα οι πρόσφυγες πέρα από τους βιαστικούς τους μπόγους; Με ποιους τρόπους επιχείρησαν να διατηρήσουν τη μνήμη και τη συνοχή τους στον νέο τόπο της εγκατάστασής τους; Τι ρόλο παίζει η απώλεια του γενέθλιου τόπου στην ατομική αλλά και τη συλλογική ταυτότητα των ανθρώπων; Πώς αυτή επηρέασε τη σκέψη και την τέχνη;

Μέσα από την πορεία στην έκθεση και την Ιστορία τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να δημιουργήσουν τις δικές τους εικόνες, να διατυπώσουν τις δικές τους σκέψεις, να ανταλλάξουν ιδέες και να συλλέξουν τις εμπειρίες του δικού τους νοητικού ταξιδιού.

Κάθε Τρίτη και Πέμπτη, 10.00-11.20 & 11.30-12.50
Κόστος: €5 ανά μαθητή
Αριθμός ατόμων: 25
Ηλεκτρονική κράτηση εδώ

Περισσότερες πληροφορίες

Μουσείο Μπενάκη - Κτίριο οδού Πειραιώς

Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου
  • Εικαστικά

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Παιδί

Εκπαιδευτικά προγράμματα για μικρούς και μεγάλους στο Μέγαρο Μουσικής

Συναυλίες, αφηγήσεις, προβολές, βιωματικά εργαστήρια, επισκέψεις γνωριμίας με τους ανθρώπους και τους χώρους του Μεγάρου, αλλά και με τους συντελεστές των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
18/04/2024

Πασχαλινές δράσεις για τα παιδιά και όλη την οικογένεια με ελεύθερη συμμετοχή

Εργαστήρια ζωγραφικής, κατασκευών, θεατρικής και εικαστικής αγωγής, μουσειοπαιδαγωγικά προγράμματα και πασχαλινές δράσεις που συνδυάζουν την παράδοση με τη δημιουργία και το παιχνίδι, ανάμεσα στις δράσεις που ετοιμάζει ο Δήμος Αθηναίων για όλες τις ηλικίες.

Οκτώ έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας μέσα από το θέατρο

Συγκεντρώνουμε και σας παρουσιάζουμε οκτώ ιστορίες από την πένα διεθνών συγγραφέων που έχουν γίνει θεατρικά και παίζονται στις παιδικές σκηνές της πόλης.

"Πες το ψέματα...": Το μουσικοθεατρικό παραμύθι των ContraTiempo φτάνει στο τέλος του

Το έργο σε κείμενο-σκηνοθεσία Γιώργου Αντωνόπουλου, που αφηγείται την προσπάθεια δύο παιδιών να σώσουν το πλανήτη από το ψέμα, ολοκληρώνει τον κύκλο του στο θέατρο Σταθμός.

Εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά στον "Ελληνικό Κόσμο"

Αυτόν τον Μάιο, παιδιά προσχολικής ηλικίας 3-5 ετών αλλά και μεγαλύτερα παιδιά καλούνται να συμμετάσχουν στα δημιουργικά προγράμματα του πολιτιστικού κέντρου, παρέα με τους γονείς τους.

"Οι περιπέτειες του Τομ Σόγιερ": Μαθαίνουμε πρώτοι τη νέα παιδική παράσταση του Άλφα-"Ληναίος-Φωτίου" για το 2024-25

Μετά το "Κοντά στις ράγιες", η παιδική σκηνή υποδέχεται τη μεταφορά ενός κλασικού βιβλίου με τις περιπέτειες ενός αγοριού στον Αμερικάνικο Νότο, σε σκηνοθεσία Γιώργου Τζαβάρα.

Μη χάσεις το πασχαλινό camp του Μουσείου Αλέκος Φασιανός

Το μουσείο διοργανώνει το δικό του χειροποίητο πασχαλινό καλάθι, αντλώντας έμπνευση από τα έργα του Αλέκου Φασιανού.