Οδηγός Παιδιού

Μάιος στο Ίδρυμα Ωνάση με πολυθεματικά εκπαιδευτικά προγράμματα

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Ιδρύματος συνεχίζουν δυναμικά μέσα από μια σειρά εργαστηρίων γεμάτα εκπλήξεις.

Εκπαιδευτικά Προγράμματα Ωνάση @stavros habakis

Βιωματικά εργαστήρια ξεκλειδώνουν συναισθήματα μέσα από τη μουσική και εκπαιδευτικοί μέσα από ήχους και μουσικά όργανα, δείχνουν στα παιδιά με αυτισμό πώς να απελευθερώνουν συναισθήματα και να αναπτύσσουν κοινωνικές δεξιότητες. Στο πλαίσιο της έκθεσης της Στέγης, Weather Engines, τα παιδιά μαθαίνουν ότι οι πλαστικές συσκευασίες με λίγη φαντασία και μια νέα, βιώσιμη προσέγγιση μπορούν να αποκτήσουν χίλιες και μία νέες χρήσεις, ενώ οι Οργανούληδες μπαίνουν και πάλι στις σχολικές αίθουσες.

Το Ίδρυμα Ωνάση δημιουργεί και μοιράζεται διαρκώς με όλους, καινούρια παιδαγωγικά εργαλεία και εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες σε υβριδική και φυσική μορφή, με στόχο να αναδιαμορφώσει το περιεχόμενο, να εξελίξει αλλά και να επιμορφώσει.

Το πρόγραμμα

Ίδρυμα Ωνάση εκπαιδευτικά προγράμματα

Ζωγράφηγηση: Ταξιδεύοντας με τα σύμβολα και τους μύθους της χάρτας του Ρήγα
12.05.22 | 10:30 - 12:30

Απευθύνεται σε: Τάξεις της  Γ΄, Δ΄, Ε΄, ΣΤ΄ Δημοτικού

Η Χάρτα του Ρήγα γίνεται αφορμή για ένα διασκεδαστικό παιχνίδι γρίφων, αποκρυπτογράφησης, ζωγραφικής και ιστορίας. Μέσα από το πρόγραμμα θα ανακαλύψετε τα μυστικά ενός χάρτη που φτιάχτηκε για να ξεκινήσει η Επανάσταση του 1821. Ο Ρήγας Βελεστινλής, αυτός που έγραψε τον "Θούριο" ύμνο και προετοίμασε τους Έλληνες για την Επανάσταση του 1821, κατάφερε έξυπνα να "κρύψει" το όνειρό του για μια Ελλάδα ανεξάρτητη μέσα σε έναν χάρτη. Με αφορμή ένα αντίτυπο της Χάρτας της Ελλάδας που βρίσκεται στην Ωνάσειο Βιβλιοθήκη, οι μαθητές θα λύσουν γρίφους και θα αποκρυπτογραφήσουν τα μηνύματα που ήθελε να μεταφέρει ο Ρήγας στους υπόδουλους Έλληνες. Ετοιμαστείτε να ταξιδέψετε μέσα στον χάρτη, ακολουθώντας μια διαδρομή γεμάτη άγνωστες ιστορίες νομισμάτων, αρχαίων μνημείων, ιστορικών μαχών, μυθικών ηρώων, βασιλιάδων και φιλοσόφων, και εμπνευστείτε για να δημιουργήσετε τα γεμάτα νόημα δικά σας σύμβολα.

Συντελεστές
Συγγραφέας και Εικονογράφος: Λήδα Βαρβαρούση Δρ. Ιστορίας της Χαρτογραφίας, Αρχείο Χαρτογραφικής Κληρονομιάς, Γενικά Αρχεία του Κράτους: Μαρία Παζαρλή Ιστορικός Επιστήμης και Τεχνολογίας, Υπεύθυνη Ωνασείου Βιβλιοθήκης: Βίκυ Γεροντοπούλου 

Για τη συμμετοχή σας, συμπληρώστε την αίτηση ενδιαφέροντος.

Κατεβάστε το παιδικό βιβλίο "Ο μικρός Ρήγας και τα μυστικά σύμβολα της Χάρτας".

Μηδενίζοντας τα πλαστικά: Οι νέες γενιές σκέφτονται και σχεδιάζουν μια εναλλακτική καταναλωτική εμπειρία
14.05.22 | 10:00 - 11:30 & 12:00 - 13:30

Απευθύνεται σε: Παιδιά 8-12 ετών

Οι πλαστικές συσκευασίες με λίγη φαντασία και μια νέα, βιώσιμη προσέγγιση μπορούν να αποκτήσουν χίλιες και μία νέες χρήσεις. Σε αυτό το δημιουργικό εργαστήριο για παιδιά θα μάθουμε να φτιάχνουμε το δικό μας βιοπλαστικό από καλαμπόκι στο σπίτι, βίγκαν δέρμα από κομπούχα αλλά και εδώδιμα κουτάλια και μαχαιροπήρουνα από ζύμη σιταριού. Σε αυτό το δημιουργικό, αυτοσχέδιο εργαστήριο, οι συμμετέχοντας θα μάθουν, θα σκεφτούν και θα σχεδιάσουν μια νέα, βιώσιμη προσέγγιση στα καταναλωτικά αγαθά, τις συσκευασίες και τα αντικείμενα μίας χρήσης. Μια μεγάλη ποσότητα της ρύπανσης από απόβλητα στους ωκεανούς αφορά συσκευασίες καταναλωτικών αγαθών και πλαστικά μίας χρήσης. Σε μια προσπάθεια ολοκλήρωσης της επικοινωνίας του προβλήματος (η οποία ήδη περιλαμβάνει τη χρήση περισυλλεχθέντων θαλάσσιων αποβλήτων σε μια πρόταση βιώσιμου σχεδιασμού), αυτό το αυτοσχέδιο εργαστήριο θα προσπαθήσει να στοχεύσει στην πηγή του προβλήματος των πλαστικών.

Το εργαστήριο απευθύνεται σε παιδιά, παρουσιάζοντας διάφορα εμπνευσμένα παραδείγματα μηχανικής και σχεδιασμού από όλο τον κόσμο, τα οποία αντιμετωπίζουν το ζήτημα των συσκευασιών, από βιοδιασπώμενα βιοπλαστικά, επαναχρησιμοποιήσιμα και ανακυκλώσιμα υλικά, μέχρι εδώδιμες λύσεις ή νέα σχήματα και μορφές που μειώνουν τη χρήση υλικών κ.λπ. Κατόπιν, θα δοθούν μερικά απτά παραδείγματα και ασκήσεις που διερευνούν τις παρουσιαζόμενες νέες μεθόδους και θα παροτρυνθούν οι συμμετέχοντες να πειραματιστούν με βιώσιμες λύσεις υλικών και σχεδιασμού και με εναλλακτικές σημερινών αντικειμένων και πρακτικών. Θα συζητηθεί επίσης το πότε μπορεί να αποφευχθεί εντελώς η συσκευασία και πώς αντιμετωπίζονται οι καταστάσεις στις οποίες δεν είναι εφικτό να εξαλειφθεί.

Τα απτά παραδείγματα θα είναι επιδείξεις για το πώς φτιάχνουμε βιοπλαστικό από καλαμπόκι στο σπίτι, πώς φτιάχνουμε/καλλιεργούμε βίγκαν δέρμα από κομπούχα και μια άσκηση κατασκευής εδώδιμων κουταλιών και μαχαιροπίρουνων από ζύμη σιταριού.

Πρόγραμμα
Παρουσίαση του προγράμματος Studiotopia και του μωσαϊκού terrazzo βιώσιμου σχεδιασμού // Εισαγωγή στις εναλλακτικές συσκευασίες και στις έννοιες και τα υλικά με τα οποία θα έρθουν σε επαφή τα παιδιά, μέσα από μια σύντομη παρουσίαση slideshow (15 λεπτά). Λέξεις-κλειδιά βίντεο/παρουσίασης: Πρόκληση βιώσιμων συσκευασιών•βιώσιμες συσκευασίες•πλαστικό από κάκτο•σαγιονάρες από φύκη•ψώνια με μηδενικά απόβλητα
Ζωντανή επίδειξη για το πώς φτιάχνουμε στο σπίτι βιοπλαστικό από καλαμποκάλευρο και βίγκαν δέρμα από κομπούχα (20 λεπτά).

Φτιάξε τα δικά σου εδώδιμα κουτάλια μίας χρήσης (10-15 λεπτά) (τα οποία θα μαγειρευτούν στο επόμενο μέρος). Τα παιδιά χωρίζονται σε ομάδες και σχεδιάζουν μια νέα εμπειρία ή επινοούν μια εναλλακτική συσκευασία για ένα προϊόν ή αντικείμενο μίας χρήσης (15 λεπτά σχεδίαση/σκέψη/δημιουργία)

Για τη συμμετοχή σας, συμπληρώστε την αίτηση ενδιαφέροντος.

Βιωματικά εργαστήρια για εκπαιδευτικούς: Η μουσική αγαπάει τον αυτισμό
18 & 25.05.22 | 17:00 - 19:00 & 19:00 - 21:00

Απευθύνεται σε: Εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ειδικούς παιδαγωγούς, θεραπευτές και επαγγελματίες ψυχικής υγείας

Για ένατη χρονιά, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Ιδρύματος Ωνάση, "Η μουσική αγαπάει τον αυτισμό", φέρνει σε επαφή με τη μουσική μεικτές ομάδες παιδιών, με και χωρίς διαταραχή αυτιστικού φάσματος, μαζί με τους γονείς τους. Εδώ, "γλώσσα επικοινωνίας" γίνονται οι νότες, οι ήχοι και ο ρυθμός, ενώ το πιάνο, η φλογέρα ή το σαξόφωνο αποτελούν τα μέσα αυτής της επικοινωνίας. Στο εργαστήριο αυτό, οι ήχοι και τα μουσικά όργανα βοηθούν κάθε παιδί να απελευθερώσει τα συναισθήματά του και να αναπτύξει τις κοινωνικές του δεξιότητες. Στόχος του εργαστηρίου είναι να μπορέσουν τα παιδιά που βρίσκονται στο ευρύ φάσμα του αυτισμού, μέσα από την εμπειρία της ομαδικότητας, να απελευθερώσουν τη δημιουργικότητά τους και να ενσωματωθούν στην ομάδα. Η τέχνη της μουσικής ξεπερνά τη λεκτική επικοινωνία, ταξιδεύει και φέτος σε νέους προορισμούς, σε πόλεις της περιφέρειας, και ενισχύει την πρόσβαση όλων στην εκπαίδευση και στο παιχνίδι.

Συντελεστές
Ειδική Παιδαγωγός: Γεωργία Παπαμιχαήλ
Πιανίστρια: Χριστίνα Παπανδρέου
Ειδική Παιδαγωγός: Δέσποινα Ροδοπούλου, Δήμητρα Τόκα
Σαξοφωνίστας: Guido De Flaviis, Ilia Samsonov
Υπεύθυνη Σχεδιασμού Δράσεων, Υπεύθυνη Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων Ιδρύματος Ωνάση: Χριστίνα Παναγιωτάκου

Τα βιωματικά εργαστήρια των εκπαιδευτικών θα πραγματοποιηθούν σε 4 αυτοτελής συναντήσεις: 
Την Τετάρτη 18 Μαΐου 2022 | 17:00-19:00 & 19:00-21:00
Την Τετάρτη 25 Μαΐου 2022 | 17:00- 19:00 & 19:00 - 21:00

Για τη συμμετοχή σας στα βιωματικά εργαστήρια των εκπαιδευτικών στην Αθήνα, παρακαλούμε συμπληρώστε την αίτηση ενδιαφέροντος. 

Οι Οργανούληδες στα δημοτικά σχολεία
18.05.22 | 10:00 - 10:45

Απευθύνεται σε: Εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Οι Οργανούληδες, τo μοναδικό, καινοτόμο και διαδραστικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές Δημοτικού (τάξεις Β’, Γ’, Δ’, Ε', ΣΤ’), που στόχο έχει να βοηθήσει τα παιδιά να μάθουν τα πάντα για τη λειτουργία και τη φροντίδα των οργάνων τους, και παράλληλα να ανοίξει τον διάλογο γύρω από τη δωρεά οργάνων μέσα στην οικογένεια, ξεκίνησε τις διαδικτυακές παρουσιάσεις του στα Δημοτικά Σχολεία τον Ιανουάριο του 2022. Οι τέσσερις πρώτες παρουσιάσεις αγκαλιάστηκαν από τα σχολεία καθώς συμμετείχαν σε αυτές περισσότεροι από 2500 μαθητές, αλλά και 200 εκπαιδευτικοί. 

Ένας κόσμος γεμάτος υπερήρωες που σώζουν ζωές. Με τα πιο απλά λόγια και με τους χαρακτήρες των "Οργανούληδων", τα παιδιά του Δημοτικού μαθαίνουν το σώμα τους, αλλά και τον τρόπο που η δωρεά οργάνων αλλάζει τον κόσμο. Ποια είναι τα βασικά όργανα στο ανθρώπινο σώμα; Ποια είναι η λειτουργία τους; Πώς τα φροντίζουμε; Αλλά και πώς ένας γιατρός μπορεί να αντικαταστήσει ένα όργανο, όταν αυτό δεν λειτουργεί σωστά; Αυτές οι δύσκολες ερωτήσεις γίνονται εύκολες ιστορίες μέσα από τους χαρακτήρες των "Οργανούληδων", που σχεδιάστηκαν ειδικά για τα παιδιά και μπορούμε να τους "συναντήσουμε" στα εκπαιδευτικά υλικά που συμπεριλαμβάνονται στις δράσεις και παρεμβάσεις των προγραμμάτων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του Υπουργείου Υγείας για το σχολικό έτος 2021-2022 (ΙΘ Θεματικός άξονας).

Συντελεστές
Δημιουργός: Roydon Turner, All Good Co. (Cic)
Μεικτό Κλιμάκιο καταρτισμένων επιστημόνων του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) και του Ιδρύματος Ωνάση

Η επόμενη online παρουσίαση για μαθητές Δημοτικών Σχολείων, θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 18 Μαΐου 2022 (10:00 π.μ.).

Μάθετε περισσότερα εδώ. Για τη συμμετοχή σας, συμπληρώστε την αίτηση ενδιαφέροντος.

Περισσότερες πληροφορίες

Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Λεωφ. Συγγρού 107, Νέος Κόσμος
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Τι τρέχει στον πεζόδρομο της Ελπίδος 13 και το Victoria Square Project;

Μια εικαστική έκθεση πραγματεύεται την ισότητα κσι τη δημοκρατία ενώ, η "Η Βικτώρια ταξιδεύει" νοητά σε νέους προορισμούς.

23/05/2022

Δείτε τα εκπαιδευτικά προγράμματα για όλους του Ιδρύματος Β. & Μ. Θεοχαράκη

Εξερευνήστε τα βιωματικά και καλλιτεχνικά εργαστήρια για παιδιά και βρέφη αλλά και τη Γυναικεία Χορωδία ενηλίκων.

"Plasmata: Bodies, Dreams, and Data": Η Στέγη φέρνει τη ψηφιακή τέχνη στο Πεδίον του Άρεως

Η Στέγη επιστρέφει με μια εντυπωσιακή έκθεση-σίκουελ του "You and AI", ένα καλλιτεχνικό πρότζεκτ που επίσης φιλοξενήθηκε στο Πεδίον του Άρεως πέρυσι.

Εργαστήρια για παιδιά τον Μάιο στο Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης

Οι βιωματικές δράσεις και τα εργαστήρια συνεχίζονται στο νέο χώρο του Μουσείου, στην Πλάκα.

Ποιο είναι το τέρας στην παράσταση "Φράνκενσταϊν - Ο χαμένος παράδεισος"; Οι συντελεστές απαντούν

Η δημιουργός του "Φράνκενσταϊν - Ο χαμένος παράδεισος" Λένα Κιτσοπούλου και πέντε από τους πρωταγωνιστές μας μιλούν για την παράσταση λίγο πριν ανέβουν στη σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση.

Εργαστήριο 3D εκτύπωσης και ανακύκλωσης στην 2023 Ελευσίνα

Ένα πρωτοποριακό εργαστήριο αφιερωμένο στις αρχές της Κυκλικής Οικονομίας και της Ανακύκλωσης ανοίγει τις πόρτες του στους κατοίκους και τους επισκέπτες της Ελευσίνας.

Εκπαιδευτικές δράσεις μεγαλώνουν τη νέα γενιά ποδηλατιστών της Ελλάδας

Η επιτυχημένη δράση Εταιρικής Υπευθυνότητας, συνεχίζει το ταξίδι ενημέρωσης μαθητών για τα οφέλη και τη σωστή χρήση του ποδήλατου, μέσω της συνδιοργάνωσης των My market και της ΚΕΔΕ.