"Χρυσόστομος"

Παράδοση με τη βούλα.

χρυσοστομος

Βραβευμένη για ακόμη μία φορά για τις παραδοσιακές κρητικές γεύσεις της στα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2022, η διάσημη ταβέρνα του Χρυσόστομου Ορφανουδάκη είναι η εξαίρεση που επιβεβαιώνει ότι ακόμη και στο πιο καρτποσταλικό πόστο τού πλέον δημοφιλούς προορισμού μπορεί να βρει κανείς αυθεντικές γεύσεις που ξυπνάνε αναμνήσεις και συναισθήματα. Πιάνουμε λοιπόν και φέτος θέση στο πανέμορφο ενετικό λιμάνι των Χανίων, διαλέγουμε ένα κρασί του κρητικού αμπελώνα ή μια δροσερή ρακή και αφήνουμε τα αρώματα που φέρνει ο ξυλόφουρνος-σήμα κατατεθέν να μας οδηγήσουν στις επιλογές μας.

Άλλωστε, εδώ ό,τι βγάλει ο φούρνος και η κουζίνα είναι εγγύηση, αρχίζοντας από τα εκλεκτά ντόπια υλικά έως την αγνή μαγειρική με γνώση της παράδοσης. Ήδη από το φοβερό προζυμένιο ψωμί, που φτάνει στο τραπέζι παρέα με λαχταριστές ελιές κι ελαιόλαδο, ξέρουμε ότι έχουμε έρθει στο σωστό μέρος. Τα χορτοκαλίτσουνα, τα ντολμαδάκια και το al dente πιλάφι στρώνουν το έδαφος με τον καλύτερο τρόπο. Χανιώτικη κρεατότουρτα, τσιγαριαστό ρίφι ή αρνάκι, παραδοσιακό σφακιανό πιάτο με ελάχιστα υλικά, στο οποίο όλη τη διαφορά την κάνει το κρέας από τα ντόπια ζώα που αλωνίζουν στις ξέρες του νησιού, οφτό (ψητό σφακιανό αρνί ή κατσίκι) με κρητικές, χοντροκομμένες κυδωνάτες πατάτες, κουνέλι τσιγαριαστό, αλλά και προβατίνα στη λαδόκολλα είναι μόνο μερικά από τα πιο εμβληματικά πιάτα του "Χρυσόστομου". Αν και δύσκολο, αφήστε χώρο για τη φοβερή, λεπτή σφακιανόπιτα με μέλι στο φινάλε! 

Chef’s tip: "Αφετηρία της νοστιμιάς αποτελούν τα εκλεκτά υλικά (εξαιρετικό ελαιόλαδο, ντόπια κρέατα και τυροκομικά), σχεδόν όλα από τα Σφακιά, τον τόπο καταγωγής μας, ο οποίος εκπροσωπείται και μαγειρικά στο μενού".

"Χρυσόστομος", Δευκαλίωνος και Ικάρου, Χανιά, 2821057035, Facebook

XRYSOSTOMOS

XRYSOSTOMOS

XRYSOSTOMOS

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Αφιερώματα