Αθηναϊκόν

Τόσο κλασικό όσο και η Αθήνα

Αθηναϊκόν © Σταύρος Κωστάκης

Δεν έχει υπάρξει απλώς ένας διαχρονικός σελιδοδείκτης στο γευστικό ανθολόγιο της πόλης, αλλά ένα σταθερό σημείο αναφοράς, από το 1932, όταν και πρωτοάνοιξε στο κέντρο της Αθήνας. Το "Αθηναϊκόν" έχει στο DNA του το σφυγμό της πρωτεύουσας και η αστική του γοητεία περνάει από το θρυλικό στέκι των "Λευτεριστών", στην οδό Θεμιστοκλέους, και στο νεότερο αδερφάκι του που φέτος κλείνει μία δεκαετία στο διατηρητέο νεοκλασικό της Μητροπόλεως. Σ’ ένα υπέροχο συνονθύλευμα από μνήμες και παλιά Αθήνα, αντηχούν γευστικές επιτυχίες που είναι εδώ και χρόνια σήμα κατατεθέν του εστιατορίου, όπως οι κροκέτες γαρίδας-καραβίδας και η βελούδινη ομώνυμη ψαρόσουπα με ολόκληρα κομματάκια ψαριών. Συνεχίζει ακάθεκτο να απογειώνει την τέχνη της ψαροσύνης, καθώς η κουζίνα χειρίζεται τη σχάρα αλλά και το τηγάνι με μεγάλη μαστοριά, ενώ όλα τα καλούδια της θάλασσας φτάνουν εδώ καθημερινά, από σφυρίδες μέχρι τόνους. 

Tip: Η οικεία του προσέγγιση αρθρώνεται εξίσου σε πιάτα όπως το γεμιστό καλαμάρι με κεφαλοτύρι, φέτα, ντομάτα και τα καλοαχνισμένα μύδια.

Περισσότερες πληροφορίες

Αθηναϊκόν (το)

Μητροπόλεως 34, Σύνταγμα
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Πού τρώμε νόστιμη ελληνική κουζίνα τώρα

Από μοντέρνα γαστρονομικά εστιατόρια μέχρι new age ταβέρνες, μεζεδοπωλεία και καφενεία, ξεχωρίζουμε 39 σημεία της Αθήνας, που έχουν κάτι να πουν.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
15/11/2025

"Varoulko Seaside"

Στα γαλήνια πελάγη της νοστιμιάς

"Βασίλαινας"

Η διαχρονική φινέτσα της ελληνικής θαλασσοφαγίας

"Strouga"

H cool γαστροταβέρνα του Νέου Κόσμου.

"Στου Λου"

Η απάντηση στο "Πού θα φάμε απόψε;".

"Σχολαρχείο της Κυψέλης"

Επιστροφή στα θρανία της απόλαυσης

"Polpo"

Ο τόπος συνάντησης των ανθρώπων με τη γεύση της θάλασσας.