
Ήξερες πως το πρώτο παγωτό στην Αθήνα (και στην Ελλάδα, γενικότερα) φτιάχτηκε -σύμφωνα με τις επίσημες πηγές- το 1835, όταν η σύζυγος του Βαυαρού αντιβασιλέα Ιωσήφ Λουδοβίκου Κόμη του Άρμανσπεργκ, ανέθεσε σε ένα ζαχαροπλάστη που λεγόταν Κάλβος να φτιάξει κάποιο γλύκισμα για τους καλεσμένους μιας δεξίωσής της; Προφανώς και όχι. Και δεν έχει και σημασία. Από τότε μέχρι σήμερα, το παγωτό στη χώρα μας έχει εξελιχθεί, έχει ακολουθήσει αλλά και δημιουργήσει τάσεις, έχει γίνει ποιοτικό και πεντανόστιμο. Και ακριβώς αυτό θα αντιληφθείς αν προτιμήσεις κάποιο ή κάποια από τα μέρη της παρακάτω λίστας.
"Georgios Galifianakis": Στον "βασιλιά της κρέμας" ξέρουν και από έξοχο παγωτό

Όταν έχεις γράψει ιστορία με σιροπιαστά που θα έκαναν και τον πιο αυστηρό ανατολίτη να δακρύσει, όταν έχεις δημιουργήσει ένα γαλακτομπούρεκο-τοτέμ στο Πόρτο Ράφτη που εδώ και μισό αιώνα ξεχειλίζει κρέμα, άρωμα και αναμνήσεις, τότε δεν είναι αυτονόητο ότι θα τα καταφέρεις εξίσου φαντασμαγορικά και με το παγωτό. Κι όμως. Στα ζαχαροπλαστεία "Georgios Galifianakis" με μακρά ιστορία στην δημιουργία σιροπιαστών και άλλων γλυκών καταφέρνουν να φτιάχνουν, εδώ και δεκαετίες, παγωτό που λιώνει όχι μόνο στο στόμα, αλλά και στην καρδιά.

Δείτε περισσότερα για το "Georgios Galifianakis", εδώ.
Kayak: Παγωτά-haute couture για ένα high fashion καλοκαίρι

Περισσότερες από τρεις δεκαετίες συστηματικής και συνεπούς καινοτομίας στον τομέα των premium παγωτών και γλυκών έχει συμπληρώσει η ελληνική εταιρία Kayak, κάνοντας το όνομά της συνώνυμο της ποιότητας, της γεύσης μα και της έμπνευσης. Φέτος παρουσίασε μία "haute couture" συλλογή γευστικών επιλογών, πάντα με την πολύ καλή πρώτη ύλη στο επίκεντρο, χωρίς να διαπραγματεύεται την αυθεντικότητα και την πρωτοπορία.

Μότο της φετινής της καμπάνιας, το "Kayak Well Deserved": οι στιγμές, όπως αυτές ενός υπέροχου καλοκαιριού, γλιστρούν μέσα από τα δάχτυλά μας σαν το λιωμένο παγωτό και πρέπει να τις κάνουμε να αξίζουν. Αυτό αναλαμβάνει να μας υπενθυμίσει με τη διαφημιστική καμπάνια που φέρνει στις οθόνες μας ανθρώπους από παγωτό που λιώνουν: να απολαμβάνουμε τις στιγμές μας όσo διαρκούν και να μεγιστοποιήσουμε αυτή την απόλαυση με ένα προϊόν πολύτιμο τόσο όσο το παγωτό της Kayak.
Δείτε περισσότερα για το "Kayak", εδώ.
"Μαραμπού": Η φιλοσοφία του αληθινού παγωτού

Το "Μαραμπού" δεν είναι απλά ένα παγωτατζίδικο. Είναι ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα, μια μικρή όαση γεύσης και ποιότητας. Η Βίκυ, γευσιγνώστρια κρασιών με βαθιά σχέση με τη γεύση από πάντα, είχε το όραμα να δημιουργήσει ένα φιλικό, ανθρώπινο παγωτατζίδικο που τιμά το φυσικό παγωτό. Για να το πετύχει, ταξίδεψε μέχρι τη Ρώμη και με τη βοήθεια της δασκάλας της Federica, έμαθε την τέχνη του παγωτού μόνο με ποιοτικά υλικά, χωρίς έτοιμες βάσεις ή ψεύτικα συστατικά.

Δείτε περισσότερα για το "Μαραμπού", εδώ.
Oggi: Ένα παγωτό σαν ιταλικό φιλί στο Σύνταγμα

Μια ζωντανή απόδειξη ότι το αυθεντικό ιταλικό gelato έχει πλέον πατρίδα και μάλιστα στο πλέον κεντρικό σημείο της Αθήνας. Μια ανάσα από την πλατεία Συντάγματος. Στο Oggi, τίποτα δεν έρχεται έτοιμο, τίποτα δεν συντηρείται, τίποτα δεν παραποιείται. Εδώ, κάθε γεύση γεννιέται ξανά από την αρχή, μέσα στην ίδια τη μέρα , γιατί το gelato τους δεν έχει δικαίωμα να είναι τίποτα λιγότερο από φρέσκο.

Δείτε περισσότερα για το "Oggi", εδώ.
Στο Solo Gelato τρώμε παγωτό με μεράκι από γενιά σε γενιά

Όσο η θερμοκρασία ανεβαίνει και η πόλη σιγοψήνεται, η ανάγκη για κάτι δροσιστικό γίνεται σχεδόν επιτακτική. Κι αν θες να κάνεις ένα διάλειμμα με ουσία και γεύση, δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από μία πλούσια, βελούδινη κουταλιά αυθεντικού παγωτού. Στην καρδιά του Χαλανδρίου βρίσκεται μία βιτρίνα γεμάτη χρώματα και αρώματα που κρύβει δεκαετίες εμπειρίας και μία βαθιά ιστορία. Πρόκειται για το Solo Gelato, μία τζελατερία αφοσιωμένη στην ποιότητα.

Δείτε περισσότερα για το "Solo Gelato", εδώ.
"Η Στάνη του Κουντούρα": Ένα παγωτό με ιστορία 90 χρόνων στον Πειραιά

Αν βρεθείς στον Πειραιά και δεν περάσεις από τη "Στάνη του Κουντούρα" για παγωτό, χάνεις όλη την ουσία. Ένα από τα πιο παλιά γαλακτοπωλεία της πόλης, το οποίο αντιστέκεται στο χρόνο παραμένοντας ίδιο και απαράλλακτο εδώ και ενενήντα χρόνια, συνεχίζει να φτιάχνει το εμβληματικό του καϊμάκι με βάση τη συνταγή που έφερε από τη Σμύρνη ο Στέλιος Κουντούρας το 1922. Πλούσιο, μαστιχωτό και με άρωμα αυθεντικότητας, φτιάχνεται με σαλέπι από τη Φλώρινα και γάλα από φάρμα του Καρπενησίου.

Δείτε περισσότερα για τη "Στάνη του Κουντούρα", εδώ.
Το παγωτό "Τζίφρης" μας θυμίζει τα παιδικά μας χρόνια

Καλοκαίρι σημαίνει ζέστη, βόλτες και μία ανάγκη που επιστρέφει κάθε χρόνο: κάτι δροσιστικό, αυθεντικό και απολαυστικό. Μία από τις αγαπημένες μας επιλογές που πληροί όλα τα κριτήρια είναι το παγωτό "Τζίφρης": η πρώτη ύλη, το φρέσκο γάλα από την Αμφιλοχία, είναι η βάση πίσω από την πλούσια υφή και τη βαθιά γεύση. Κάθε ένα από τα παγωτά φτιάχνεται με φροντίδα και αγνά υλικά και φτάνει από τον παραγωγό, κατευθείαν στο χωνάκι μας, χωρίς καμία ενδιάμεση αλλοίωση.

Δείτε περισσότερα για το "Τζίφρης", εδώ.
"Zuccherino": το παγωτό που θα μας τρελάνει αυτό το καλοκαίρι

Όχι όποιο κι όποιο παγωτό, αλλά αυτό που φτιάχνεται κάθε μέρα φρέσκο, με αγνά υλικά και γεύση που κολλάει στο μυαλό (και την καρδιά) μας. Αυτό βρίσκουμε στο Zuccherino, όπου από το 1988 βάζει την απόλαυση στο repeat, με αυθεντικές συνταγές, ποιοτικά υλικά και gelato που κάθε χρόνο γίνεται καλύτερο. Γιατί για κάποιους το καλό δεν είναι αρκετό. Θέλουν το τέλειο.

Φέτος το καλοκαίρι, η απόλαυση γίνεται ακόμη πιο έντονη. To Dubai Ice Tartufo είναι η απόλυτη πρόκληση: μία μπάλα παγωτό βουτηγμένη σε πραλίνα φιστικιού (100% αγνο Sicilian Pistaccio, χωρίς τεχνητά χρώματα, χωρίς συντηρητικά), τυλιγμένη με τραγανιστό κανταΐφι και ολοκληρωμένη με ζεστή πραλίνα. Ένα γλυκό έπος που δε θα το βρεις πουθενά αλλού.
Δείτε περισσότερα για το "Zuccherino", εδώ.
Στη "Χαρά" τρώμε παγωτό από μία άλλη Αθήνα

Υπάρχουν κάποιες γωνιές στην Αθήνα που μοιάζουν να έχουν μείνει σταθερές στον χρόνο, χωρίς να παγιδεύονται στο παρελθόν. Στην Πατησίων, παλιά δίπλα σε κινηματογράφους, εντυπωσιακές βιτρίνες και τραμ, σήμερα μέσα στην πολύβουη καθημερινότητα, υπάρχει ένα κατάστημα που μας φέρνει την αίγλη μίας άλλης εποχής. Το ζαχαροπλαστείο Χαρά πήρε το όνομά του από το ομώνυμο οικιστικό συγκρότημα που αποτέλεσε κοινοτομία για την περιοχή, με ανέσεις για τους κατοίκους του. Και, εδώ και περισσότερα από πενήντα χρόνια τώρα, σερβίρει γλυκά με πολίτικο αέρα και αυθεντική απόλαυση, αποκλειστικά στο κατάστημα της Πατησίων.

Δείτε περισσότερα για τη "Χαρά", εδώ.
Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.