"Τρωάδες": Η σπουδαία αντιπολεμική τραγωδία στην Επίδαυρο από το ΚΘΒΕ

Οι "Τρωάδες" γράφτηκαν λίγο μετά την καταστροφή της Μήλου το 416 π.Χ., όταν οι Αθηναίοι σκότωσαν όλους τους ενήλικους άντρες και πούλησαν για δούλους τις γυναίκες και τα παιδιά.

Τρωάδες

Με μια μεγάλη παραγωγή και επικεφαλής τη Ρούλα Πατεράκη κατεβαίνει το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου, στις 18 και 19 Αυγούστου, ενώ θα ακολουθήσει περιοδεία στα θέατρα των αττικών δήμων. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Χρήστος Σουγάρης, δημιουργός των παραστάσεων "Scrooge and Ghosts and Rock ‘n’ Roll", "Η Αυλή των θαυμάτων - Το μιούζικαλ", αλλά και των "Βακχών", που εντυπωσίασαν το αθηναϊκό κοινό στο Ηρώδειο το 2020, βραβευμένος από την Ένωση Ελλήνων Θεατρικών Κριτικών με το βραβείο "Νέου θεατρικού δημιουργού" το 2018. Προτείνει μια ρηξικέλευθη ανάγνωση του έργου με το οποίο ο μεγάλος τραγικός προειδοποιεί για τις συνέπειες της αλαζονείας και της ασυδοσίας των νικητών. 

Τρωάδες

Οι "Τρωάδες" γράφτηκαν λίγο μετά την καταστροφή της Μήλου το 416 π.Χ., όταν οι Αθηναίοι σκότωσαν όλους τους ενήλικους άντρες και πούλησαν για δούλους τις γυναίκες και τα παιδιά. Καθόλου τυχαία, ο Ευριπίδης επιλέγει την πολιορκημένη Τροία ως χώρο δράσης της τραγωδίας και φέρνει στο προσκήνιο τις αιχμάλωτες γυναίκες που θρηνούν για την άλωση της πόλης τους, αναδεικνύοντας με συγκλονιστικό τρόπο την ανθρώπινη διάσταση του εχθρού.

Τρωάδες

Μια σπουδαία διανομή ερμηνεύει τα πρόσωπα, δίπλα στη Ρούλα Πατεράκη στο ρόλο της Εκάβης: Δημήτρης Πιατάς (Ταλθύβιος), Αντώνης Καφετζόπουλος (Ποσειδώνας), Αλέξανδρος Μπουρδούμης (Μενέλαος), Μαρία Διακοπαναγιώτου (Κασσάνδρα), Μαρίζα Τσάρη (Ανδρομάχη), Κλειώ Δανάη Οθωναίου (Αθηνά, Ελένη), Λουκία Βασιλείου (Αθηνά, Ελένη), με έναν εξαιρετικό 20μελή θίασο ηθοποιών. Η μετάφραση είναι του Θοδωρή Στεφανόπουλου και την πρωτότυπη μουσική σύνθεση, που ερμηνεύει ζωντανά επί σκηνής, υπογράφει ο Στέφανος Κορκολής. Τα σκηνικά και κοστούμια είναι της Ελένης Μανωλοπούλου, η κίνηση του Ερμή Μαλκότση και οι φωτισμοί του Αλέκου Αναστασίου.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Αφιερώματα