Ιππόλυτος - Το μανιφέστο του πολέμου: δυνατό διήμερο στην Επίδαυρο

Ένα διήμερο ιδανικό για κατάβαση στην Αργολίδα αποδεικνύεται το προσεχές, στις 25-26/7, καθώς αυτές τις ημέρες η Λυδία Κονιόρδου ανεβάζει τον ερωτικότατο «Ιππόλυτο» του Ευριπίδη στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου με έναν εξαιρετικό θίασο και η Ρούλα Πατεράκη καταθέτει στο θεατράκι της Μικρής Επιδαύρου μια πολλά υποσχόμενη σκηνική εκδοχή του –κατά Θουκυδίδη– Πελοποννησιακού Πολέμου.

Ιππόλυτος - Το μανιφέστο του πολέμου: δυνατό διήμερο στην Επίδαυρο

Ένα διήμερο ιδανικό για κατάβαση στην Αργολίδα αποδεικνύεται το προσεχές, στις 25-26/7, καθώς αυτές τις ημέρες η Λυδία Κονιόρδου ανεβάζει τον ερωτικότατο «Ιππόλυτο» του Ευριπίδη στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου με έναν εξαιρετικό θίασο και η Ρούλα Πατεράκη καταθέτει στο θεατράκι της Μικρής Επιδαύρου μια πολλά υποσχόμενη σκηνική εκδοχή του –κατά Θουκυδίδη– Πελοποννησιακού Πολέμου.

Ιππόλυτος - Το μανιφέστο του πολέμου: δυνατό διήμερο στην Επίδαυρο - εικόνα 1
Νίκος Κουρής, Μάρθα Φριντζήλα και Λυδία Κονιόρδου στον «Ιππόλυτο»

Tο 1954, με τον «Ιππόλυτο» του Ευριπίδη σε παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου και τον πρωτοεμφανιζόμενο τότε Αλέκο Αλεξανδράκη στον ομώνυμο ρόλο να προκαλεί ρίγη συγκίνησης με το εντυπωσιακό ντεμπούτο του, έγιναν τα «ανεπίσημα» εγκαίνια του θεσμού των Επιδαυρίων. Φέτος το καλοκαίρι, εξήντα χρόνια μετά, η τραγωδία του 428 π.Χ. ανεβαίνει και πάλι στην Επίδαυρο από το Εθνικό, με Ιππόλυτο έναν από τους πιο αξιόλογους και λαμπερούς πρωταγωνιστές της νεότερης γενιάς, τον Νίκο Κουρή. Πιστός οπαδός της Άρτεμης, ο Ιππόλυτος είναι προσκολλημένος σε μια ιερή αγνότητα, απαξιώνοντας τις χαρές του έρωτα. Η θεά Αφροδίτη θα τον τιμωρήσει εξωθώντας τη μητριά του, τη Φαίδρα, να τον ερωτευθεί παράφορα. Η Λυδία Κονιόρδου σκηνοθετεί την παράσταση και ερμηνεύει τη Φαίδρα, η οποία μη βρίσκοντας ανταπόκριση στον έρωτά της, αυτοκτονεί. Προκειμένου, όμως, να σώσει την τιμή της, αφήνει ένα γράμμα με το οποίο κατηγορεί τον Ιππόλυτο πως την πρόσβαλε, προκαλώντας έτσι το εξίσου τραγικό τέλος του προγονού της.
Ο συνθέτης Τάκης Φαραζής ενώνει ελληνικά, γεωργιανά και κέλτικα μοτίβα στη μουσική της παράστασης, ενώ ένας εξαιρετικός θίασος συντροφεύει τους δύο πρωταγωνιστές: Λήδα Πρωτοψάλτη (Τροφός), Θέμις Πάνου (Θησέας), Μάρθα Φριντζήλα (Αφροδίτη), Φαίδων Καστρής (Θεράπων), Μιχάλης Σαράντης (Άγγελος) και ακόμη είκοσι ηθοποιοί (Χορός). Η «αρρώστια» του έρωτα και η προσήλωση σε απόλυτα ιδεώδη, η ελεύθερη βούληση και η πάλη με τους κοινωνικούς κανόνες είναι ορισμένα από τα ζητήματα που θέτει ο Ευριπίδης στο σύνθετο αυτό έργο που έγραψε τρία χρόνια μετά την έναρξη του Πελοποννησιακού Πολέμου, ένα χρόνο μετά το θάνατο του Περικλή και ενώ ο λοιμός μαινόταν στη μέχρι πρότινος κραταιά Αθήνα.

Ιππόλυτος - Το μανιφέστο του πολέμου: δυνατό διήμερο στην Επίδαυρο - εικόνα 2
Ο Δημήτρης Λιγνάδης πρωταγωνιστεί στο «Μανιφέστο του πολέμου» (c) Panagiotis Evaggelidis

Κι ενώ ο λόγος του Ευριπίδη θα ακούγεται στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου, εκείνος του Θουκυδίδη θα δίνει το «παρών» στη Μικρή Επίδαυρο. Πενήντα ηθοποιοί, με μπροστάρη τον Δημήτρη Λιγνάδη και συνοδούς τις Ελένη Ερήμου, Διώνη Κουρτάκη, Μαριάνθη Σοντάκη κ.ά., θα καταθέσουν στο ειδυλλιακό αυτό ανοιχτό θεατράκι μια σκηνική εκδοχή πάνω στην «Ιστορία» του Θουκυδίδη, δηλαδή στο εμβληματικό κείμενο του πρώτου ιστορικού της ανθρωπότητας για τον Πελοποννησιακό Πόλεμο. Η παράσταση, ουσιαστικά μια ανοιχτή περφόρμανς, με τον τίτλο «Το μανιφέστο του πολέμου» έχει ως επίκεντρο τη μορφή του Περικλή, με αποκορύφωμα τον «Επιτάφιο», τον οποίο θα ακούσουμε διά στόματος Λιγνάδη.
Όλα αυτά με την υπογραφή-ορόσημο της Ρούλας Πατεράκη, μιας γυναίκας που ανήκει στο βαρύ πυροβολικό των βετεράνων ρηξικέλευθων σκηνοθετών μας. Γεμίζοντας τη σκηνή με αποξηραμένα λουλούδια, η Πατεράκη στήνει ένα θέαμα ανυπότακτο σε κατηγοριοποιήσεις, βασισμένο εξίσου σε θραύσματα από το έργο του Θουκυδίδη όσο και σε ποιητικά και άλλα κείμενα-σχόλια στο ζήτημα του πολέμου.

Οι παραστάσεις «Ιππόλυτος» και «Το μανιφέστο του πολέμου» παρουσιάζονται, αντίστοιχα, στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου και στη Μικρή Επίδαυρο στις 25 και 26/7.

Περισσότερες πληροφορίες

Ιππόλυτος

  • Τραγωδία
  • Διάρκεια: 120 '

Ο παράφορος έρωτας της Φαίδρας για τον γιο του συζύγου της, τον Ιππόλυτο, και οι τραγικές συνέπειές του

Το μανιφέστο του πολέμου (μέρος α΄)

  • Σκηνική Σύνθεση
  • Διάρκεια: 120 '

Το εμβληματικό κείμενο του Θουκυδίδη για τον Πελοποννησιακό Πόλεμο μεταφέρεται στο θέατρο ως έργο εν εξελίξει, που πραγματεύεται τα γεγονότα με άξονα την αθηναϊκή δημοκρατία και αποκορύφωμα τον «Επιτάφιο»

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Αλίφειρα": Τελευταίες παραστάσεις για την πικρή κωμωδία του Ανδρέα Στάικου

Το έργο του συγγραφέα και σκηνοθέτη που αντλεί έμπνευση από την μυστηριώδη αρχαία πόλη της Αρκαδίας ολοκληρώνει τον κύκλο του.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

"Ριχάρδος III*": Δείτε πρώτες φωτογραφίες από το έργο του Σαίξπηρ σε διασκευή Ανδρέα Φλουράκη

Ο αστερίσκος στον "Ριχάρδο ΙΙΙ*" καταδεικνύει τις σκοτεινές ιστορίες κατάχρησης εξουσίας πίσω από τις κλειστές πόρτες των προβών, που όλο και πιο συχνά πλέον έρχονται στη δημοσιότητα, στην παράσταση που σκηνοθετεί η Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη.

Πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη για τη νέα παράσταση της Ιόλης Ανδρεάδη "The Cenci Family"

Από το Μανχάταν ξεκινά την πορεία της η νέα παράσταση της σκηνοθέτιδας που υπογράφει το έργο μαζί με τον Άρη Ασπρούλη, αντλώντας από το ρηξικέλευθο πνεύμα του Αντονέν Αρτώ και την πραγματική ιστορία της πρώτης γυναίκας που εναντιώθηκε στην πατριαρχία και δολοφονήθηκε.

Προλάβετε το "Μια άλλη Θήβα" τον Μάιο

Η επιτυχημένη παράσταση σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου θα συνεχιστεί για λίγο ακόμη, με τους Θάνο Λέκκα και Δημήτρη Καπουράνη στο δίδυμο του έργου του Σέρχιο Μπλάνκο.

"Πόθεν έσχες" ρωτάνε οι 4Frontal στο θέατρο Βεάκη

Ένας απατεώνας που εκμεταλλεύτηκε τις παθογένειες της μεταπολιτευτικής Ελλάδας, γίνεται το σύμβολο μιας ολόκληρης εποχής στο νέο έργο της Νεφέλης Μαϊστράλη που έρχεται το Μάιο από την επιτυχημένη ομάδα.

"Ink": Που θα βρείτε το βιβλίο του Δημήτρη Παπαϊωάννου με αφορμή την παράσταση

"Sketches from life" είναι ο τίτλος της πρώτης έκδοσης του βιβλίου με τα σχέδια του διεθνούς φήμης δημιουργού, για το φως και το σκοτάδι του σώματος, αυτή τη φορά με την ιδιότητα του ζωγράφου.

Άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή καλλιτεχνικών προτάσεων στα φεστιβάλ του Δήμου Αθηναίων

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων των φεστιβάλ θα επιμεληθεί ο ΟΠΑΝΔΑ και θα περιλαμβάνει συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, χορό και αφιερώματα, αναδεικνύοντας τις ιδιαιτερότητες επτά δημοτικών κοινοτήτων της Αθήνας.