Apple, δεν σ' ενδιαφέρει να είσαι πια... Pro;

Ο αμερικανικός κολοσσός δείχνει να εμπαίζει με τον χειρότερο τρόπο το κοινό των επαγγελματιών, ενδέχεται να το μετανοιώσει

Τον Ιούλιο είχαμε δημοσιεύσει άρθρο στο Αθηνόραμα Digital σχετικά με τις πρόσφατες επιλογές της Apple όσον αφορά στους νέους φορητούς υπολογιστές της, τα MacBook, και πώς αυτές καταλήγουν να δημιουργούν σύγχυση στο καταναλωτικό κοινό που ενδιαφέρεται για την αγορά laptop. Αν κρίνουμε, ωστόσο, από ορισμένα e-mail που λάβαμε μέσα στο καλοκαίρι, υπάρχει ένα κοινό το οποίο αισθάνεται πως έχει ακόμη περισσότερα δικαιώματα να διαμαρτύρεται για επιλογές της Apple όσον αφορά στο hardware προσωπικών υπολογιστών της - ένα κοινό, μάλιστα, το οποίο άλλοτε... "έπινε νερό" στο όνομα της αμερικανικής εταιρείας. Το κοινό αυτό είναι οι επαγγελματίες που χρησιμοποιούν αμιγώς για δουλειά, παραγωγικά και σε καθημερινή βάση μερικά από τα ακριβότερα μοντέλα Mac που υπάρχουν. Και για να δηλώνουν αυτοί απογοητευμένοι ή και θυμωμένοι, το... πιθανότερο είναι να έχουν δίκιο.

Αναφερόμαστε, φυσικά, στην ταυτόχρονη διάθεση των δύο νεότερων Mac για επαγγελματική χρήση σε γραφείο: των Mac Pro και Mac Studio που βασίζονται στον ισχυρότερο ως τώρα επεξεργαστή της Apple, τον M2 Ultra. Το ένα υιοθετεί την μορφή μεγάλου σε μέγεθος "πύργου", το άλλο υιοθετεί το ίδιο εντυπωσιακά μικρό σε μέγεθος, κομψό περίβλημα του προκατόχου του (βασισμένου σε επεξεργαστή M1), όμως σε κατασκευαστικό επίπεδο έχουν διαμορφωθεί έτσι, ώστε να προσφέρουν τις ίδιες πρακτικά επιδόσεις και την ίδια εμπειρία χρήσης - με την διαφορά πως ο Mac Pro κοστίζει σχεδόν... τα διπλάσια χρήματα, δίχως τα θεωρητικά του πλεονεκτήματα έναντι του Mac Studio να αξιοποιούνται σε κάτι ουσιαστικό. Το οποίο ναι, είναι πρόβλημα.

Έχουμε και λέμε, λοιπόν: καθώς και τα δύο αυτά Mac συστήματα είναι βασισμένα στον επεξεργαστή M2 Ultra αλλά ο Mac Pro έχει πολύ περισσότερο χώρο διαθέσιμο για σύστημα ψύξης, θα περίμενε κανείς πως η Apple θα τον αξιοποιούσε ώστε ο πρώτος να προσέφερε υψηλότερο χρονισμό και να τα διατηρούσε για πολύ περισσότερο συνεχόμενο χρόνο. Η Apple, αντιθέτως, άφησε το σύστημα ψύξης ολόιδιο με του παλαιότερου Mac Pro, του βασισμένου σε επεξεργαστή Intel, φανερώνοντας και τεμπελιά, και απροθυμία να προσφέρει αξία στο κοινό από το οποίο ζητά τα περισσότερα χρήματα. Το αποτέλεσμα: ένα... τεράστιο υπολογιστικό "κουτί" που, από πλευράς επιδόσεων, δεν είναι αντιληπτά καλύτερο από ένα άλλο πέντε ή έξι φορές μικρότερό του.

Ο Mac Pro προσφέρει επίσης δυνατότητα επέκτασης του εσωτερικού αποθηκευτικού χώρου, αλλά με κόστη αληθινά στρατοσφαιρικά και ούτε κατά διάνοια ανταγωνιστικά με ανεξάρτητες λύσεις που χρησιμοποιούν θύρες PCI. Μιλώντας, δε, για τις θύρες PCI, αυτές είναι μεν άφθονες, αλλά μοιράζονται το ίδιο περιορισμένο εύρος μετάδοσης δεδομένων - κάτι που σημαίνει πως, αν τοποθετήσει κανείς μία κάρτα επέκτασης ακόμη σε μία από τις έξι διαθέσιμες (μία είναι ήδη κατηλειμμένη) όλες οι άλλες θα λειτουργούν στο μισό ή ένα τέταρτο της κανονικής τους ταχύτητας. Σε αυτές τις κάρτες επέκτασης, μάλιστα, δεν συμπεριλαμβάνονται οι κάρτες γραφικών, καθώς δεν υποστηρίζονται από τους επεξεργαστές Mx της Apple (έχουν δικούς τους πυρήνες επεξεργασίας γραφικών ενσωματωμένους στο ίδιο chip). Ο κατάλογος των συμβατών καρτών επέκτασης δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλος ούτως ή άλλως και στην ουσία αφορά άκρως εξειδικευμένα σενάρια χρήσης για συγκεκριμένες ομάδες επαγγελματιών. Και μόνο.

Θα έλεγε κανείς πως, στην πράξη, η Apple φέρεται σαν να... μην πολυ-ήθελε κιόλας να κυκλοφορήσει νέους Mac Pro και πως το έκανε "με μισή καρδιά" (ακριβώς γι' αυτό και "μεσοβέζικα"). Ίσως, υποστηρίζουν οι... "κακές γλώσσες", το έκανε αποκλειστικά και μόνο επειδή το είχε υποσχεθεί το 2020 όταν είχε σκιαγραφήσει την μετάβαση όλων των υπολογιστών της στην δική της αρχιτεκτονική επεξεργαστών. Αυτό που θα ήθελε στην πραγματικότητα η Apple, λένε οι... ίδιες "κακές γλώσσες", είναι για μια σειρά από λόγους οι επαγγελματίες να στρέφονται πλέον στα μοντέλα Mac Studio και η ίδια να εγκαταλείψει κάποια στιγμή τους Mac Pro οριστικά. Η εικόνα που δημιουργείται, πάντως, είναι τέτοια που θα δικαιολογούσε απόλυτα τους επαγγελματίες αν δεν αγόραζαν ποτέ κανέναν τέτοιο Mac Pro, δίνοντας ουσιαστικά στην Apple την... δικαιολογία που ίσως θα ήθελε για να σταματήσει την παραγωγή τους και να μην ασχοληθεί ξανά με αυτήν την μορφή Η/Υ Mac.

Είτε ισχύει κάτι τέτοιο στην πραγματικότητα, είτε όχι, το μόνο βέβαιο είναι πως ο Mac Pro που προωθεί η Apple αυτήν την στιγμή δεν είναι ο ισχυρότερος, περισσότερο ευέλικτος, επεκτάσιμο και ανθεκτικός στον χρόνο Mac που οι επαγγελματίες δικαιούνταν να ζητήσουν από αυτήν. Και οι ίδιοι δικαιούνταν καλύτερη συμπεριφορά από μία εταιρεία που στήριξαν σε πολλές δύσκολες φάσεις της πορείας της. Αυτοί οι υπερπολύτιμοι για κάθε άλλον τεχνολογικό κολοσσό πελάτες, έχουν να κάνουν μία επιλογή: να υποκύψουν στις έμμεσες "πιέσεις" της Apple και να στραφούν στα Mac Studio, τα εξωτερικά μέσα αποθήκευσης, τις κάρτες επέκτασης σε μορφή εξωτερικού περιφερειακού κλπ. ή να εγκαταλείψουν το οικοσύστημα της Apple εντελώς και να στραφούν σε αρχιτεκτονική PC ώστε να είναι εξασφαλισμένοι για το μέλλον, αφού η εταιρεία αυτή δεν τούς προσφέρει ούτε μονοπάτι αναβαθμίσεων με τους Mac Pro, ούτε οποιαδήποτε βεβαιότητα πως θα υπάρξουν Mac Pro βασισμένοι σε M3, M4 και ούτω καθ' εξής;

Σε κάθε περίπτωση όλοι αυτοί οι πειραματισμοί, οι δισταγμοί και τα πρακτικά... "θα δούμε" της Apple ουσιαστικά εναποθέτουν όχι μόνο την ευθύνη της επιλογής στους καταναλωτές, αλλά ακόμη και την ευθύνη των... μελλοντικών της εμπορικών επιλογών στους δικούς τους ώμους. Αν οι πωλήσεις των Mac Pro είναι εξαιρετικά χαμηλές ή ανύπαρκτες, "θα φταίνε οι πελάτες" που δεν τούς αγόρασαν και η ευθανασία αυτών των μοντέλων θα έλθει ταχύτερα. Αν οι πωλήσεις τους είναι αξιοπρεπείς, εγγυάται κανείς πως η Apple θα αλλάξει γνώμη και να φροντίσει για την εξέλιξη των Mac Pro μακροπρόθεσμα, αντί να κάνει αυτό ίσως σχεδιάζει να κάνει... ούτως ή άλλως; Όχι.

Ντροπή, κύριοι. Ωραία τα τεράστια ποσοστά κέρδους και οι θεαματικές κεφαλαιοποιήσεις πολλαπλών τρισεκατομμυρίων δολαρίων στα μάτια των μετόχων, αλλά είναι οι καταναλωτές - και ανάμεσά τους οι πιστοί επαγγελματίες - αυτοί που έφεραν την Apple εδώ που βρίσκεται σήμερα. Ο Steve Jobs το κατανοούσε και ίσως ο Tim Cook και το επιτελείο του θα πρέπει, κάποια στιγμή, να κατανοήσουν το ίδιο. Πριν είναι πολύ αργά.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ