Μην Ανοίγεις την Πόρτα

2

Η πρώτη ταινία των Unboxholics είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ με υποβλητική ατμόσφαιρα, αλλά ελάχιστο ψαχνό. Δραματικά ισχνό και σκηνοθετημένο μονότονα, κορυφώνεται χωρίς την παραμικρή έκπληξη.

Μην Ανοίγεις την Πόρτα 3

Έλληνες YouTubers και ταινίες του φανταστικού συσφίγγουν όλο και περισσότερο τις σχέσεις τους. Έτσι, μετά τους Ελληνοαυστραλούς Ντάνι και Μάικλ Φιλίππου του "Μίλα μου", ήρθε τώρα η σειρά των Unboxholics, κατά κόσμον Σάκη και Αλεξάνδρου Καρπά, να κάνουν το κινηματογραφικό ντεμπούτο τους με ένα θρίλερ τρόμου. Φαινόμενο του διαδικτύου, τα δυο αδέλφια από τη Μακεδονία διαθέτουν σάιτ και κανάλι στο YouTube για gaming (αλλά και παρουσιάσεις προϊόντων τεχνολογίας ή… βόλτες στην Αριδαία) τα οποία μετρούν από σχεδόν ένα εκατομμύριο συνδρομητές, ενώ άλλες 500 χιλιάδες τούς ακολουθούν στο Instagram! Η διαδραστική σειρά τους "Κουκλοθέατρο" μας έδωσε μια γεύση για τις δημιουργικές σινε-ανησυχίες τους, τις οποίες διοχετεύουν τώρα στη μεγάλη οθόνη με ένα φιλμ δικής τους παραγωγής, σκηνοθεσίας, σεναρίου, ερμηνείας (κατά το ήμισυ), μουσικής (με βασικό θέμα από την Kid Moxie), μοντάζ και φωτογραφίας. Μια καθόλα τολμηρή προσπάθεια, καθώς με μια αφοπλιστικά απλή ιδέα και φόντο το βορειοελλαδίτικο τοπίο, το "Μην Ανοίγεις την Πόρτα" επιχειρεί να μας τρομάξει για τα καλά χωρίς να καταφεύγει στα χιλιοχρησιμοποιημένα κλισέ του είδους.


Η αρχή της ταινίας μάς ρίχνει γρήγορα στα βαθιά. Ένας άντρας που ζει απομονωμένος, χωρίς ηλεκτρισμό και κινητό, σ’ ένα κατάλυμα στη μέση του δάσους, ανοίγει την πόρτα του σε μια νυχτερινή επισκέπτρια. Είναι μια νεαρή βιολόγος, μέλος μιας ερευνητικής ομάδας η οποία είχε κατασκηνώσει στο κοντινό ξέφωτο. Αποτελεί τη μοναδική διασωθείσα μιας μυστηριώδους επίθεσης, της οποίας δεν πρόλαβε να δει τους δράστες. Όταν, όμως, το επόμενο πρωινό οι δυο τους επισκέπτονται το εν λόγω σημείο, δεν υπάρχει καμία απόδειξη για τους ισχυρισμούς της.


Αντί για jump scares και σεναριακές ανατροπές αλά Νάιτ Σιάμαλαν, οι αδελφοί Καρπά προσπαθούν να μας παρασύρουν στις σκοτεινότερες ερημιές του δάσους με τα ελάχιστα: έναν άνθρωπο αντιμέτωπο με τους πιο ενδόμυχους φόβους του. Για να κάνουν την αντιπαράθεση συναρπαστική, όμως, χρειάζονται μια πραγματικά ενδιαφέρουσα δραματική εξέλιξη και το μόνο που διαθέτουν είναι μια υποβλητική, απειλητική ατμόσφαιρα. Τα περιγραφικά πλάνα τους "χτίζουν" ένα περιβάλλον μυστηρίου, σε αντίθεση με τις διαλογικές σκηνές, οι οποίες είναι επιτηδευμένα σιωπηλές, αμήχανα ερμηνευμένες και σκηνοθετημένες με μονότονα κοντινά πλάνα. Προσπαθώντας να αποφύγει τα περισσότερα αναγνωρίσιμα τρικ των κλειστοφοβικών ταινιών τρόμου, το "Μην Ανοίγεις την Πόρτα" πετάει μαζί με το αφηγηματικό λίπος και το περισσότερο ψαχνό, καταλήγοντας σεναριακά αποστεωμένο και αλληγορικά μονοδιάστατο. Το δε φινάλε, αν και απογοητευτικά αδύναμο, θέτει (επιπλέον) ερωτήματα τα οποία περισσότερο βραχυκυκλώνουν παρά ξεκαθαρίζουν τις όποιες εκκρεμότητες.

Τελικά το ελληνικό σινεμά του φανταστικού θέλει ακόμα πολύ δρόμο ως την ενηλικίωσή του…

Ελλάδα. 2024. Διάρκεια: 87΄. Διανομή: ROSEBUD.21

Περισσότερες πληροφορίες

Μην Ανοίγεις την Πόρτα

2
  • Θρίλερ
  • 2024
  • Διάρκεια: 87 '
  • Σάκης Καρπάς

Μια νεαρή γυναίκα βρίσκει καταφύγιο στο σπίτι ενός άντρα που ζει μόνος του στην καρδιά ενός ορεινού δάσους. Του ανακοινώνει πως είναι βιολόγος, η ερευνητική ομάδα της οποίας δέχτηκε μια μυστηριώδη επίθεση, τίποτα όμως δεν μπορεί να υποστηρίξει τους ισχυρισμούς της.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Έρχεται το 8ο Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου

Ανακαλύψτε τις πρώτες ταινίες που ανακοίνωσε η πληθωρική διοργάνωση.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
02/05/2024

Ο "Κασκαντέρ" και ο ακαταμάχητα κωμικός Ράιαν Γκόσλινγκ

Μετά την τρομερή επιτυχία της "Barbie", ο χολιγουντιανός σταρ επιστρέφει σε ένα ρόλο που μας θυμίζει τη μοναδική ικανότητά του να παραδίδει κωμικές ερμηνείες που συνδυάζουν τις κοφτερές ατάκες, τον αυτοσαρκασμό και την κανονικοποίηση της εύθραυστης αρρενωπότητας.

Ο Κασκαντέρ

Χιούμορ και δράση συνδυάζονται σε ένα κωμικό νεονουάρ με ξέφρενη παρωδιακή διάθεση. Άκρως κινηματογραφόφιλο και μεταμοντέρνα ευρηματικό, όσο και χαοτικά ανοικονόμητο.

Στον Ιστό του Τρόμου

Καλοκουρδισμένο, κλειστοφοβικό θρίλερ γεμάτο σασπένς, ένταση και ανατριχίλες, στο οποίο υπάρχει χώρος και μια ευθεία κοινωνικοπολιτική αλληγορία.

Γκάρφιλντ: Γάτος με Πέταλα

Το reboot των αστείων κατορθωμάτων του πιο cool σινε-γάτου ξεκινάει σαν ατακαριστή, μπριόζα κωμωδία καταστάσεων, για να εξελιχθεί σε μια ευρηματικότατη, αγωνιώδη και ξεκαρδιστική "Επικίνδυνη Αποστολή".

Το Χρώμα του Ροδιού

Ένα από τα διαχρονικά αριστουργήματα του ποιητικού σινεμά, το οποίο δημιουργεί ένα μεθυστικών αισθήσεων και συναρπαστικών συναισθημάτων κόσμο (ο αρμένικος πολιτισμός) χάρη στη δύναμη της καθαρής εικόνας.

Επιτέλους όλοι πια μιλάνε για τον Νίκο Παπατάκη

Το Cinobo παρουσιάζει τη φιλμογραφία του ασύγκριτου σκηνοθέτη στην πλατφόρμα του δίνοντας πρόσβαση σε ένα πολύτιμο και εν πολλοίς υποτιμημένο έργο.