Έρχεται το 8ο Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου

Ανακαλύψτε τις πρώτες ταινίες που ανακοίνωσε η πληθωρική διοργάνωση.

Σε Αγαπώ Τρελά «Σε Αγαπώ Τρελά»

Η αντίστροφη μέτρηση για το 8ο Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογραφου - FeCHA ξεκινά και επίσημα, καθώς οι διοργανωτές ανακοίνωσαν τις πρώτες πληροφορίες γύρω από το φετινό πρόγραμμα. Ο θεσμός διεξάγεται 27/5-5/6 στα θερινά σινεμά Ελληνίς Cinemax και Αελλώ Cinemax, ενώ μέρος των προβολών φιλοξενούνται στο Ινστιτούτο Θερβάντες και την Ελληνοαμερικανική Ένωση.

Η επίσημη έναρξη γίνεται με την ταινία "Ομαδική Θεραπεία" παρουσία του σκηνοθέτη Γκεράρντο Ερέρο και της παραγωγού Μαριέλα Μπεσουϊέβσκι. Εδώ αξίζει να σημειωθεί πως οι δυο τους συμμετείχαν στην παραγωγή του "Μυστικού στα Μάτια της" (Χουάν Χοσέ Καμπανέλα, 2009) που βραβεύτηκε με Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας. Η αυλαία πέφτει με το φιλμ "Ριζοσπαστικό" του Κριστοφέρ Ζάγια που απέσπασε το βραβείο κοινού στο φετινό φεστιβάλ του Σάντανς.

Ομαδική Θεραπεία
"Ομαδική Θεραπεία"

Όσο για την αφίσα του Ισπανόφωνου, σχεδιάστηκε από το creative studio Holysee το οποίο με αφορμή την εκπλήρωση 120 χρόνων από τη γέννηση του Σαλβαντόρ Νταλί, αντλεί έμπνευση από το ύφος του σουρεαλιστή καλλιτέχνη. Με τα λόγια του δημιουργού: "Το χαρακτηριστικό στυλ του Νταλί, ο σουρεαλισμός, ο κόσμος των ονείρων, οι απροσδόκητες αντιπαραβολές και το στοιχείο της έκπληξης αποτελούν βασικές αναφορές για τη φετινή αναδιαπραγμάτευση του λογοτύπου του FeCHA. Ο φαντασιακός υβριδισμός μεταξύ ενός ματιού και ενός στόματος γεννάει ένα νέο όργανο, το οποίο ενσωματώνει τα βασικά αφηγηματικά εργαλεία του σινεμά -εικόνα(όραση) και διάλογο(ομιλία)- προσκαλώντας τους θεατές να εξερευνήσουν τον υπερρεαλιστικό κόσμο του φιλμ μέσα από τον φακό της ανθρώπινης περιέργειας και της αχαλίνωτης φαντασίας".

Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου αφίσα 2024

Οι πρώτες ταινίες του 8ου Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου:

Ομαδική Θεραπεία ("Bajo Terapia") | Ταινία Έναρξης
του Gerardo Herrero (Ισπανία, 2023, 93’)
Τρία παντρεμένα ζευγάρια υποβάλλονται σε μια ασυνήθιστη ομαδική ψυχοθεραπεία. Η ψυχολόγος τους, δεν θα παραστεί η ίδια στη συνεδρία, αλλά τους έχει αφήσει φακέλους με οδηγίες για το τι πρέπει να κάνουν. Έτσι, οι έξι πρωταγωνιστές θα βγάλουν σταδιακά στη φόρα τα άπλυτά τους σχετικά με τις σχέσεις τους, τα χρήματα, τη ζήλια και το σεξ, μέχρι όλα να καταλήξουν σε ένα άκρως απροσδόκητο και εξίσου συγκλονιστικό τέλος.

Παρουσία του σκηνοθέτη και παραγωγού της ταινίας Gerardo Herrero και της παραγωγού Mariela Besuievsky. Συνοδεία δροσιστικών κοκτέιλ από την Jose Cuervo.


Ριζοσπαστικό ("Radical") |  Ταινία Λήξης
του Christopher Zalla (Μεξικό, 2023, 127’)
Βασισμένη σε αληθινή ιστορία, η ταινία αφηγείται την ιστορία ενός δασκάλου σε μια μεξικανική συνοριακή πόλη γεμάτη διαφθορά και βία, που θα δοκιμάσει μια ριζοσπαστική νέα μέθοδο διδασκαλίας για να ξεκλειδώσει την περιέργεια και τις δυνατότητες των μαθητών του, ίσως και την ευφυΐα τους.


Πρωταθλητέξ (Campeonex) του Javier Fesser (Ισπανία, 2023, 124’)
Η ισπανική εισπρακτική επιτυχία του 2023 που "εκθρόνισε" το φαινόμενο Barbenheimer από την κορυφή του ισπανικού box-office. Η ομάδα των "πρωταθλητών" αφήνει το μπάσκετ για να μπει στον συναρπαστικό κόσμο του στίβου, όταν η νέα, αρχάρια και "γρουσούζα" προπονήτριά τους τους γράφει κατά λάθος σε αγώνες. Ανάμεσα στις σκληρές απαιτήσεις που χρειάζονται και την εκπληκτική ικανότητα της προπονήτριας να προσελκύει κάθε είδους ατυχίες και συμφορές, όλα θα καταλήξουν ανάποδα. Η ταινία ήταν υποψήφια για 2 βραβεία Goya (Καλύτερου Νέου Ηθοποιού και Ήχου).

Παρουσία του σκηνοθέτη Javier Fesser και της σεναριογράφου Athenea Mata.


Σε Αγαπώ Τρελά (Te Estoy Amando Locamente) του Alejandro Marín (Ισπανία, 2023, 107’)
Σεβίλλη, 1977. Σε μια εποχή που η ομοφυλοφιλία αποτελεί έγκλημα, η Ρεμέ, μια παραδοσιακή μητέρα που κινείται από αγάπη για τον γιο της, έναν έφηβο επίδοξο καλλιτέχνη, εμπλέκεται στο κίνημα LGTBI της Ανδαλουσίας, το οποίο παραδόξως γεννήθηκε στην καρδιά της Εκκλησίας. Η ταινία κέρδισε Βραβείο Goya Καλύτερου Τραγουδιού για το μουσικό κομμάτι "Υο Solo Quiero Amor" της Rigoberta Bandini, ενώ ήταν υποψήφιο για τέσσερα ακόμη βραβεία (Σκηνοθεσίας, Πρωτότυπου Σεναρίου και Νέων Ηθοποιών για τους La Dani και Omar Banana.

Παρουσία του σκηνοθέτη Alejandro Marín και της σεναριογράφου Carmen Garrido Vacas.

Περισσότερες πληροφορίες

Αελλώ Cinemax

Πατησίων 140

Ελληνίς Cinemax

Λεωφ. Κηφισίας 29, Αμπελόκηποι

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Στο φεστιβάλ Αγών το σινεμά συναντά την αρχαιολογία

Ανακαλύψτε το πρόγραμμα της διοργάνωσης όπου η ιστορία εμπνέει τον κινηματογράφο.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
17/05/2024

77ο Φεστιβάλ Καννών: Το Megalo (χαμένο) στοίχημα του Φράνσις Κόπολα

Διπλά βραβευμένος με Χρυσό Φοίνικα, ο σκηνοθέτης του "Νονού" παρουσιάσε στις Κάννες το κινηματογραφικό σχέδιο στο οποίο επένδυσε σαράντα χρόνια από τη ζωή του. Το "Megalopolis", όμως, αποδείχτηκε δυστυχώς μια εκκωφαντική αποτυχία.

Το "Λώξη" δεν είναι μόνο ένα ντοκιμαντέρ για την πρώτη ηθοποιό με σύνδρομο Down

Οι σκηνοθέτες της ταινίας για την Λωξάνδρα Λούκας που έγραψε ιστορία παίζοντας στο Εθνικό Θέατρο, μιλούν στο "α" για το πολύτιμο φιλμ τους.

Ο Ρένος Χαραλαμπίδης για τα "Φτηνά Τσιγάρα"

"Έκλαιγα μόνος μου έξω από τις αίθουσες, εγκατέλειψα τα σχέδια μου" σχολίασε ο σκηνοθέτης και ηθοποιός.

Η Βίκυ Καγιά και η Σοφία Κόκκαλη είναι μητέρα και κόρη στο "Πολύδροσο" του The Boy

Οι συμπρωταγωνίστριες της νέας ταινίας του Αλέξανδρου Βούλγαρη μιλούν στο "α" για τη συμμετοχή τους στο ατμοσφαιρικό δράμα που ψηλαφεί τις έννοιες της μητρότητας και της απώλειας.

Τα οσκαρικά κοστούμια του "Poor Things" στο Μουσείο Μπενάκη

Οι εντυπωσιακές δημιουργίες της Χόλι Γουάντινγκτον έρχονται το καλοκαίρι στην Αθήνα.

Πολύδροσο

Ένα υπόκωφης έντασης και ανεπιτήδευτης ποίησης φιλμ, το οποίο συγκινεί, εξαντλεί, ωστόσο, τις κινηματογραφικές εκπλήξεις του, καθώς εγκλωβίζεται στη φόρμα.