Στον Ιστό του Τρόμου

3

Καλοκουρδισμένο, κλειστοφοβικό θρίλερ γεμάτο σασπένς, ένταση και ανατριχίλες, στο οποίο υπάρχει χώρος και μια ευθεία κοινωνικοπολιτική αλληγορία.

Στον Ιστό του Τρόμου

Οι "αρένες Πικάσο" αποτελούν ένα από τα πιο καλά κρυμμένα αρχιτεκτονικά μυστικά του σύγχρονου Παρισιού. Σχεδιασμένες από τον Μανουέλ Νιούνεζ Γιακόφσκι, είναι ένα μεταμοντέρνο οικιστικό σύμπλεγμα του προαστίου Νουασί-λε-Γκραν στο οποίο δεσπόζουν δύο… κυκλικές πολυκατοικίες. Ο Σεμπαστιέν Βανιτσέκ τις επέλεξε ως χώρο εξέλιξης της πρώτης μεγάλου μήκους ταινίας του, όχι μόνο για σκηνογραφικούς λόγους, αλλά και επειδή ήθελε να στήσει το "Στον Ιστό του Τρόμου" σαν μια ευθεία αλληγορία πάνω στην τρέχουσα γαλλική κοινωνική πραγματικότητα. Κι αυτή ζει και αναπνέει όχι δίπλα στον Πύργο του Άιφελ, αλλά στα υποβαθμισμένα παρισινά προάστια.


Σ’ ένα απ’ αυτά, λοιπόν, κατοικεί κι ο Καλέμπ, ένας μοναχικός τριαντάρης με πάθος στα εξωτικά ζώα. Σε μόνιμο διαπληκτισμό με την αδελφή του, για κληρονομικές διαφορές, έχει απομακρυνθεί κι από τους παλιούς φίλους του. Περνά ώρες στο μικρό διαμέρισμά του, το οποίο έχει μετατρέψει σε καταφύγιο αρθροπόδων, και τώρα αδημονεί να βάλει στη γυάλα της μια παράνομα εισαγμένη στη χώρα δηλητηριώδη αράχνη που μόλις αγόρασε. Την κρατάει προσωρινά κλεισμένη σ’ ένα κουτί παπουτσιών, αλλά όταν το ανοίγει διαπιστώνει έντρομος πως εκείνη έχει διαφύγει.


Ο Βανιτσέκ έχει ήδη μετακομίσει στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, δουλεύοντας πάνω στο σίκουελ του "Evil Dead", κι αυτό από μόνο του λέει πολλά για τη σκηνοθετική βιρτουοζιτέ του, η οποία ξεχειλίζει σ’ αυτό το καλοκουρδισμένο θρίλερ, γεμάτο σασπένς, ένταση και ανατριχίλες. Η κλειστοφοβική αίσθηση είναι διαρκώς παρούσα και η αγωνία, καθώς οι αράχνες αναπαράγονται με ιλιγγιώδη ταχύτητα και δεν αργούν να καταλάβουν όλο το κτίριο, χτυπάει γρήγορα κόκκινο. Σεναριακά, οι Βανιτσέκ και Φλοράν Μπερνάρ είναι λιγότερο αποτελεσματικοί, δουλεύοντας με μια ομάδα μάλλον σχηματικών –αφρικανικής και αραβικής καταγωγής– χαρακτήρων, οι οποίοι όμως αντανακλούν όλη την περιθωριακή διαστρωμάτωση της γαλλικής πρωτεύουσας. Με την αστυνομία να αποκλείει τις εξόδους διαφυγής τους, μοιάζουν όλοι τους με άλλο είδος ζωυφίων, τα οποία αγωνίζονται λυσσαλέα απέναντι στις αράχνες για την επιβίωσή τους.

Γαλλία, ΗΠΑ. 2023. Διάρκεια: 106΄. Διανομή: THE FILM GROUP

Περισσότερες πληροφορίες

Στον Ιστό του Τρόμου

Vermines / Infested
3
  • Τρόμου
  • 2023
  • Διάρκεια: 106 '
  • Σεμπαστιέν Βανιτσέκ

Οι ένοικοι μιας πολυκατοικίας στα παρισινά προάστια προσπαθούν να ξεφύγουν από τις δηλητηριώδεις αράχνες οι οποίες αναπαράγονται τάχιστα και έχουν καταλάβει όλο το κτίριο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Η Βίκυ Καγιά και η Σοφία Κόκκαλη είναι μητέρα και κόρη στο "Πολύδροσο" του The Boy

Οι συμπρωταγωνίστριες της νέας ταινίας του Αλέξανδρου Βούλγαρη μιλούν στο "α" για τη συμμετοχή τους στο ατμοσφαιρικό δράμα που ψηλαφεί τις έννοιες της μητρότητας και της απώλειας.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
16/05/2024

Τα οσκαρικά κοστούμια του "Poor Things" στο Μουσείο Μπενάκη

Οι εντυπωσιακές δημιουργίες της Χόλι Γουάντινγκτον έρχονται το καλοκαίρι στην Αθήνα.

Πολύδροσο

Ένα υπόκωφης έντασης και ανεπιτήδευτης ποίησης φιλμ, το οποίο συγκινεί, εξαντλεί, ωστόσο, τις κινηματογραφικές εκπλήξεις του, καθώς εγκλωβίζεται στη φόρμα.

Βασιλιάδες του Κόσμου

Βραβείο καλύτερης ταινίας στο φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν για ένα σκληρό δράμα νεορεαλιστικής ειλικρίνειας, χρωματισμένο με πινελιές ονειρικής φαντασίας.

Η Άκρη του Νήματος

Τυποποιημένο crime thriller που δεν πρωτοτυπεί πουθενά.

Η Πόλη της Ασφάλτου

Ένα σενάριο "Πολ Σρέιντερ από τα Lidl" συρρικνώνει αυτή την υπαρξιακή περιπέτεια/ιστορία ενηλικίωσης σε μια απλοϊκή αμερικανιά με κοινωνικές αιχμές.

Boy Kills World

Ο "John Wick" δείχνει το δρόμο σε μια μελλοντολογική περιπέτεια της σειράς, γεμάτη καταιγιστική, χορογραφημένη βία και σαχλό (αυτο)σαρκαστικό χιούμορ.