Βραβεία Όσκαρ 2022: Όσα δε θα ξεχάσουμε από την τελετή (εκτός από το χαστούκι)

Παρακολουθήσαμε την τελετή στα κανάλια της COSMOTE TV και ανατρέχουμε στα -περισσότερα από ένα- highlights της βραδιάς.

aponomi_oskar2022_1 © Myung Chun_Getty Images_Ideal Image ©Myung Chun / Getty Images / Ideal Image

Το πρωτοφανές περιστατικό με το Γουίλ Σμιθ να χαστουκίζει τον κωμικό Κρις Ροκ επί σκηνής, λίγο πριν ο τελευταίος ανακοινώσει το Όσκαρ ντοκιμαντέρ και αφού είχε πει ένα κακόγουστο αστείο για τη σύζυγο του Σμιθ, Τζέιντα Πίνκετ Σμιθ, αναπόφευκτα μονοπωλεί από τα ξημερώματα τον Τύπο και τα social media που έχουν εκραγεί.

Ωστόσο, η τελετή απονομής των 94ων βραβείων Όσκαρ, την οποία παρακολουθήσαμε στην COSMOTE TV στα κανάλια COSMOTE CINEMA OSCARS HD και COSMOTE CINEMA 1 HD με ταυτόχρονο σχολιασμό από τους Θοδωρή Κουτσογιαννόπουλο και Λουκά Κατσίκα, προσέφερε περισσότερες από μία ειδήσεις όπως επίσης ιστορικές βραβεύσεις.

Πρώτα από όλα, ένα χρόνο μετά την εξ αποστάσεως τελετή λόγω της πανδημίας, τα Όσκαρ φέτος επέστρεψαν "σπίτι" τους στο εκθαμβωτικό Dolby Theater, εκκινώντας εντυπωσιακά με την Beyonce να ερμηνεύει το τραγούδι "Be Alive" από τη "Μέθοδο των Γουίλιαμς" μέσα από ένα γήπεδο τένις στο Κόμπτον της Καλιφόρνια. Στη συνέχεια, βρέθηκαν επί σκηνής οι τρεις παρουσίαστριες και διάσημες κωμικοί Έιμι Σούμερ, Γουάντα Σάικς και Ρετζίνα Χολ. Η πρωτοβουλία τις τριάδας παρουσιαστριών ήταν ανάμεσα στις καινοτομίες της Ακαδημίας ώστε να προσελκύσει μεγαλύτερή μερίδα του κοινού, ύστερα από το ρεκόρ χαμηλής τηλεθέασης το 2021. Προς αυτήν την κατεύθυνση κινήθηκε, επιπλέον, η απόφαση οκτώ οσκαρικές κατηγορίες να ανακοινωθούν εκτός αέρα και να προβληθούν μαγνητοσκοπημένες στη ζωντανή μετάδοση, ώστε να μειωθεί αισθητά ο χρόνος της απονομής. Κάτι που εν τέλει δε λειτούργησε, αφού τα περικομμένα κλιπ των βραβεύσεων αντικαταστάθηκαν από άλλα, ομολογουμένως λιγότερο σημαντικά, όπως εκείνο του Κρις Έβανς ο οποίος προλόγισε την προβολή ενός διευρυμένου τρέιλερ του "Lightyear". Ξάφνου η προώθηση μιας ταινίας ήταν σημαντικότερη από το Όσκαρ καλύτερου μοντάζ ή πρωτότυπης μουσικής…

Πίσω στην παρουσίαση, όμως, οι Σούμερ-Σάικς-Χολ είχαν ένα απαιτητικό έργο μπροστά τους το οποίο απλώς διεκπεραίωσαν, με τη Σούμερ να ευθύνεται για τα λιγοστά καλά αστεία που ακούστηκαν στην τελετή. Όπως εκείνο που ειρωνευόταν τις Χρυσές Σφαίρες, οι οποίες έχουν εκπέσει με κρότο, λέγοντας πως θα συμπεριληφθούν στην ενότητα in memoriam, την ώρα δηλαδή που αναφέρονται οι προσωπικότητες του σινεμά οι οποίες χάθηκαν την περασμένη χρονιά.

aponomi_oskar2022_2 © Neilson Barnard_Getty Images _Ideal Image
© Neilson Barnard / Getty Images / Ideal Image

Βέβαια, τα χαμόγελα κόπηκαν για τα καλά στο περιστατικό Σμιθ-Ροκ, το οποίο όλοι όσοι το παρακολουθήσαμε ζωντανά ευχόμασταν να είναι μια κακή φάρσα, κάτι που εν τέλει δεν ισχύει. Τόσο η αποσβολωμένη αντίδραση του Ροκ όσο και η φρασεολογία του Σμιθ προς εκείνον σε ζωντανή μετάδοση ("Να κρατάς το όνομα της συζύγου μου μακριά από το γα*****ο στόμα σου"), υποδεικνύουν ότι ο λίγο αργότερα οσκαρικός ηθοποιός βγήκε όντως εκτός ορίων. Όταν, μάλιστα, παρέλαβε το βραβείο α’ ανδρικού ρόλου για την ερμηνεία του στη "Μέθοδο των Γουίλιαμς", στο νικητήριο λόγο του -ο οποίος φυσικά δε διακόπηκε από βιολιά εξόδου- λύγισε. Με δάκρυα στα μάτια αναφέρθηκε στο χαρακτήρα που ενσάρκωσε στην ταινία, το Ρίτσαρντ Γουίλιαμς - πατέρα των σπουδαίων τενιστριών Βίνους και Σερένα, ως ένα πρόσωπο με το οποίο ταυτίζεται διότι αμφότεροι θέλουν να προστατεύουν την οικογένειά τους. Αμφιβάλλουμε, ωστόσο, πως αυτός είναι ο ιδανικός τρόπος.

Από την άλλη, οφείλουμε να αναφέρουμε πως ο Ροκ έθιξε τρομερά άσχημα την αλωπεκία από την οποία πάσχει η Πίνκετ Σμιθ, ενώ προτού "ρίξει" το επίμαχο αστείο είχαν ήδη προηγηθεί άλλα εξίσου αγενή και ανέμπνευστα. Όπως αυτό που απευθυνόταν στο ζεύγος Πενέλοπε Κρουζ-Χαβιέ Μπαρδέμ. Ο Ροκ είπε στον Μπαρδέμ πως σίγουρα θα πρέπει να εύχεται να κερδίσει ο Σμιθ στην κατηγορία του, για να μην έχει αργότερα προβλήματα μετά με την Κρουζ στο σπίτι, εάν εκείνος τελικά πάρει Όσκαρ και εκείνη χάσει (sic). Ο κωμικός εκτός από το τακτ φάνηκε να αγνοεί το γεγονός πως αμφότεροι έχουν βραβευθεί στο παρελθόν από την Ακαδημία.

coda_movie_new
"CODA"

Κι όμως, πέρα από όλα τα παραπάνω, τα ξημερώματα της Δευτέρας (28/3) δόθηκαν επίσης μερικά ιστορικά Όσκαρ. Ξεχωρίζει, αναπόφευκτα και δικαίως, η ολική ανατροπή που κατάφερε το "CODA", το οποίο σημείωσε χατ-τρικ επικρατώντας σε όλες τις κατηγορίες που ήταν υποψήφιο. Η σκηνοθέτρια Σιάν Χέντερ κέρδισε το διασκευασμένο σενάριο, ο εξαιρετικός Τρόι Κότσουρ το β’ ανδρικό ρόλο και εννοείται στην παραγωγή δόθηκε το Όσκαρ καλύτερης ταινίας. Η αμερικανική διασκευή της "Οικογένειας Μπελιέ" με αυτές τις νίκες πραγματοποίησε μια σειρά από ρεκόρ. Μεταξύ άλλων, έγινε η πρώτη ταινία που διανεμήθηκε από streaming πλατφόρμα (Apple TV+) και απέσπασε το σημαντικότερο Όσκαρ, η πρώτη που έκανε πρεμιέρα στο φεστιβάλ του Σάντανς προτού το καταφέρει και η πρώτη που βραβεύεται όντας ριμέικ μη αγγλόφωνης ταινίας, ύστερα από 16 χρόνια (και τον "Πληροφοριοδότη" του Μάρτιν Σκορσέζε). Το ουσιαστικότερο όλων είναι πως το "CODA" απεικονίζει με ζεστή καρδιά τη ζωή μιας οικογένειας κωφών ψαράδων και μιας εξοικειώνει όλους με την πραγματικότητα μιας κοινότητας η οποία κινηματογραφικά πλέον διεκδικεί περισσότερη ορατότητα.

"Dune"

Κατά τα άλλα, τα περισσότερα χρυσά αγαλματίδια (6) απέσπασε το "Dune" (Ντενί Βιλνέβ) που κυριάρχησε στις τεχνικές κατηγορίες, ενώ η "Εξουσία του Σκύλου" που κατείχε τις περισσότερες υποψηφιότητες κέρδισε μόλις ένα, αλλά ιστορικό. Η δημιουργός Τζέιν Κάμπιον έγινε (μόλις) η τρίτη γυναίκα στην που αποσπά Όσκαρ σκηνοθεσίας, δώδεκα χρόνια μετά την Κάθριν Μπίγκελοου ("The Hurt Locker") και έναν από την Κλόι Ζάο ("Η Χώρα των Νομάδων"). Ένα Όσκαρ κράτησε στα χέρια του επίσης ο Κένεθ Μπράνα για το πρωτότυπο σενάριο του "Belfast", καλύτερη διεθνής ταινία αναδείχθηκε το ιαπωνικό "Drive my Car" (Ριουσούκε Χαμαγκούτσι), ενώ κανένα από τα τέσσερα που διεκδικούσε δεν απέσπασε η λαοφιλής πολιτική σάτιρα του Netflix "Μην Κοιτάτε Πάνω". Δείτε αναλυτικά όλους τους οσκαρικούς νικητές εδώ.

Μείνετε συντονισμένοι στην COSMOTE TV, καθώς στις 28/3 στο κανάλι COSMOTE CINEMA 1 HD στις 18.45 και στις 20.15 μπορείτε να παρακολουθήσετε τους σταρ στο κόκκινο χαλί με υποτιτλισμένο σχολιασμό, στις εκπομπές "On the Red Carpet at the Oscars" και "Oscars Red Carpet" αντίστοιχα, ενώ αμέσως μετά ακολουθεί η τελετή απονομής σε μαγνητοσκόπηση στις 21.30. Και εάν δεν προλάβετε απόψε, σημείωστε πως τα βραβεία προβάλλονται ξανά την Παρασκευή 1/4 και το Σάββατο 9/4. Επιπλέον, έως τις 31/3, στο pop-up κανάλι COSMOTE CINEMA OSCARS HD σας περιμένουν κλασικές οσκαρικές ταινίες όπως τα "Η Διάσωση του Στρατιώτη Ράιαν", "Το Μωρό της Ρόζμαρι", "Άσπρο Πάτο", "Κόντρα σε Όλα" και πολλά ακόμα. Μάθετε περισσότερα εδώ.

Δείτε τις καλύτερες στιγμές των 94ων Όσκαρ 2002:

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τηλεόραση

Σειρές και ταινίες για όλη την οικογένεια στο ΑΝΤ1+

H ελληνική πλατφόρμα φροντίζει αυτό το Πάσχα να είναι κοντά σε όλη την οικογένεια με επιλεγμένες ξένες σειρές, ταινίες και παιδικό κινηματογραφικό περιεχόμενο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
30/04/2024

Η βίαιη συναισθηματική ειλικρίνεια του "Baby Reindeer"

Το Νο1 του παγκοσμίου Top 10 τoυ Netflix συγκαταλέγεται στις σπάνιες περιπτώσεις τηλεοπτικών χιτ που είναι εξίσου εντυπωσιακά με τον ντόρο που προκαλούν.

Το πλούσιο περιεχόμενο της Paramount+ διαθέσιμο στην COSMOTE TV

Σειρές και ταινίες της Paramount+ είναι πλέον διαθέσιμες στην Ελλάδα αποκλειστικά μέσω της COSMOTE TV, σε ειδικά διαμορφωμένη περιοχή στη streaming υπηρεσία της.

5 άριστες σειρές βγαλμένες από βιβλία

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) και το πρόσφατο χιτ του Netflix "Ripley", ανατρέχουμε σε 5 ακόμα κορυφαίες τηλεοπτικές μεταφορές βιβλίων.

H "Φόνισσα" της Εύας Νάθενα στην COSMOTE TV

Η δραματική ταινία που έφτασε τον περασμένο Δεκέμβριο στην κορυφή του ελληνικού box office είναι πλέον διαθέσιμη on demand στην COSMOTE TV.

Ημέρα Γης στο Disney+ με "Τα Μυστικά των Χταποδιών" και την "Τίγρη"

Η Disney και το National Geographic γιορτάζουν την Ημέρας της Γης (22/4), τον σκοπό προστασίας και αποκατάστασης, με τη νέα καμπάνια "το Σπίτι μας".

"Book Club" στο Novacinema2 με αξέχαστες ταινίες βασισμένες βιβλία

Η Nova γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) με δύο ταινίες back-to-back καθημερινά, από σήμερα, Δευτέρα 22/4, μέχρι την Κυριακή 28/4.