"GIRLS5EVA": To αυτοσαρκαστικό feelgood διαμάντι του Netflix

Η μουσική κωμωδία της Μέρεντιθ Σκραντίνο επιστρέφει δυναμικά με την 3η σεζόν, κι εμείς ολοκληρώνουμε με αυτήν το αφιέρωμα του μήνα στις γυναίκες της τηλεόρασης.

GIRLS5EVA GIRLS5EVA

Υπάρχει, τελικά, ημερομηνία λήξης στα όνειρα; Οι τέσσερις απολαυστικές σαραντάρες πρωταγωνίστριες του "Girls5eva" απαντούν με ένα ηχηρό, τραγουδιστό και απόλυτα κωμικό "όχι". Η σειρά της Mέρεντιθ Σκαρντίνο, η οποία ξεκίνησε τη διαδρομή της στο αμερικανικό δίκτυο Peacock και κατέληξε στο Netflix για την κυκλοφορία της τρίτης σεζόν, είναι ταυτόχρονα μια νοσταλγική ωδή στην ποπ μουσική σκηνή των 90s και μια σάτιρα όλων των κιτς, μπανάλ στοιχείων της. Κυρίως, όμως, είναι μια ιστορία για τις γυναίκες που δεν σταματούν, παρ’ όλες τις αντιξοότητες, να διεκδικούν τις φωνές τους και ένα χώρο να ανήκουν.

Οι Girls5eva πίστευαν πως θα είναι διάσημες 5ever – "cause 4ever is 2 short". Έτσι τουλάχιστον τραγουδούσαν στην one-hit επιτυχία που τους χάρισε μια προσωρινή θέση στην κορυφή του 90s stardom. Είκοσι χρόνια αργότερα, τα μέλη της διαλυμένης πια ποπ μπάντας βρίσκονται σε πολύ διαφορετικές φάσεις. Η Ντον (Σάρα Μπαρέιλς) είναι παντρεμένη με έναν γιο και δουλεύει στο ιταλικό εστιατόριο του αδερφού της, η Σάμερ (Μπίζι Φίλιπς) έχει εξελιχθεί σε "real housewife" που ζει με την influencer κόρη της, ενώ ο άντρας της, Κεβ (Άντριου Ρένελς), τις επισκέπτεται δύο ημέρες το μήνα, η Γκλόρια (Πόλα Πελ) είναι λεσβία, διαζευγμένη και οδοντίατρος, η Γουίκι (Ρενέ Ελίζ Γκόλτζμπερι) χρωστάει χιλιάδες δολάρια στις τράπεζες, ενώ η Άσλεϊ έχει… πεθάνει.

GIRLS5EVA
GIRLS5EVA

Ενώ καθεμία εκ των τεσσάρων που απέμειναν ζει τη δική της (μη ικανοποιητική) ζωή, και χωρίς να έχουν καμία επαφή μεταξύ τους ή με τη μουσική, οι φωνές τους ακούγονται και πάλι στο ραδιόφωνο, όταν ο νεαρός ράπερ Λιλ Στίνκερ χρησιμοποιεί το τραγούδι τους στο νέο του hit. Με αυτή την αφορμή, ο γλοιώδης πρώην ατζέντης τους Λάρι (Τζόναθαν Χαντέρι) οργανώνει ένα reunion για τη βραδινή εκπομπή του Τζίμι Φάλον, κατά το οποίο οι τέσσερις πρωταγωνίστριες ξαναζούν την αδρεναλίνη του live show και του "μαζί". Έτσι, θα προσπαθήσουν –μόνες αυτήν τη φορά– να ξαναστήσουν το γκρουπ. Και, φυσικά, η διαδικασία δεν θα είναι καθόλου εύκολη. Σίγουρα, όμως, θα είναι καθαρτική.

GIRLS5EVA
GIRLS5EVA

(Ξανα)ξεκινώντας αυτό το ταξίδι, στα 40 τους πλέον, η Ντον, η Σάμερ, η Γκλόρια και η Γουίκι συνειδητοποιούν πως η επαφή τους με τη μουσική βιομηχανία και τη φήμη στην ηλικία των 20 τούς στέρησε την ανεξαρτησία τους και καθόρισε τις ενήλικες εκδοχές τους. Στα 90s, οι Girls5eva τραγουδούσαν (σεξιστικά, σαχλά) τραγούδια που είχαν γραφτεί γι’ αυτές από άνδρες, γίνονταν δέκτες κακοποιητικών συμπεριφορών (από τον Λάρι και όχι μόνο), φορούσαν ρούχα που δεν επέλεγαν και διατηρούσαν ένα προφίλ που δεν ήθελαν. Τότε, "καθοδηγήθηκαν" και καταπιέστηκαν με ευκολία λόγω της ηλικίας και του φύλου τους. Δύο δεκαετίες αργότερα, γι’ αυτούς ακριβώς τους λόγους, δυσκολεύονται να πείσουν τον κόσμο να τις πάρει στα σοβαρά. Τώρα, όμως, είναι οι ίδιες που έχουν τον πλήρη έλεγχο (των εαυτών τους, των ορίων τους και της αυτοεικόνας τους). Και από εκεί αντλούν δυνάμεις και δυνατότητες.

Με εξαιρετικά σατιρική διάθεση και εξόφθαλμες αναφορές σε πραγματικά εφηβικά γκρουπ που ηγήθηκαν της δεκαετίας του ’90 (Spice Girls, Destiny’s Child, Backstreet Boys, NSYNC), το "Girls5eva" εκθέτει όλα τα στραβά του χώρου. Επιστρατεύοντας το ταλέντο των συντελεστών –το background της Μπαρέιλς και του Ρένελς στο Μπρόντουεϊ, της Πελ και της Τίνα Φέι (σε ρόλο εκτελεστικού παραγωγού και… Ντόλι Πάρτον) στο SNL– η σειρά εμπλουτίζεται από ατόφια κωμωδία και ευφυέστατα πρωτότυπα τραγούδια. Αλλά το κύριο εργαλείο και τεράστιο ατού της είναι ο αυτοσαρκασμός της, ο οποίος απευθύνεται τόσο στους χαρακτήρες όσο και στο είδος της μουσικής κωμωδίας, αναγνωρίζοντας και υπερτονίζοντας την πολύχρωμη αισιοδοξία του "παραμυθιού". Γιατί και τα παραμύθια έχουν τη χρησιμότητά τους – μας κάνουν να πιστεύουμε σε κάτι. Οι γυναίκες του "Girls5eva" πίστεψαν (;) στο "ποτέ δεν είναι αργά". Και περνούν υπέροχα προσπαθώντας να το αποδείξουν.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τηλεόραση

5 άριστες σειρές βγαλμένες από βιβλία

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) και το πρόσφατο χιτ του Netflix "Ripley", ανατρέχουμε σε 5 ακόμα κορυφαίες τηλεοπτικές μεταφορές βιβλίων.

ΓΡΑΦΕΙ: ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΚΑΛΑΦΑΤΗ
23/04/2024

H "Φόνισσα" της Εύας Νάθενα στην COSMOTE TV

Η δραματική ταινία που έφτασε τον περασμένο Δεκέμβριο στην κορυφή του ελληνικού box office είναι πλέον διαθέσιμη on demand στην COSMOTE TV.

Ημέρα Γης στο Disney+ με "Τα Μυστικά των Χταποδιών" και την "Τίγρη"

Η Disney και το National Geographic γιορτάζουν την Ημέρας της Γης (22/4), τον σκοπό προστασίας και αποκατάστασης, με τη νέα καμπάνια "το Σπίτι μας".

"Book Club" στο Novacinema2 με αξέχαστες ταινίες βασισμένες βιβλία

Η Nova γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) με δύο ταινίες back-to-back καθημερινά, από σήμερα, Δευτέρα 22/4, μέχρι την Κυριακή 28/4.

Τα "Εκατό χρόνια μοναξιά" γίνονται σειρά για το Netflix

Το αριστουργηματικό μυθιστόρημα του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες μεταφέρεται για τη μικρή οθόνη στα ισπανικά.

Το "Άγνωστοι μεταξύ μας" έρχεται αυτόν τον μήνα στο Disney+

Μια από τις πιο πολυσυζητημένες ταινίες της χρονιάς, το μελαγχολικό δράμα του Άντριου Χέιγκ με τους Άντριου Σκοτ και Πολ Μεσκάλ έρχεται σύντομα στο streaming.

ERTFLIX: 13 ταινίες που έφτασαν "Από το βιβλίο στην οθόνη"

Η ελληνική πλατφόρμα γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) με μια ειδική κατηγορία. Δείτε παρακάτω 5 ταινίες του "λογοτεχνικού" αφιερώματος.