Οι "Σέρρες" του Γιώργου Καπουτζίδη αλλάζουν σελίδα στην ελληνική τηλεόραση

Η κριτική του "α" για τη σειρά του Γιώργου Καπουτζίδη, που είχαμε παρακολουθήσει αποκλειστικά στην πρεμιέρα της στη συνδρομητική πλατφόρμα ΑΝΤ1+.

Σέρρες 'Σέρρες'

O Οδυσσέας που ζει στην Αθήνα επιστρέφει στον τόπο καταγωγής του, τις Σέρρες, για το μνημόσυνο της μητέρας του, αλλά αναγκάζεται να παρατείνει τη διαμονή του ώστε να φροντίσει τον άρρωστο πατέρα του, Λευτέρη, με τον οποίο έχουν μια αποξενωμένη σχέση. Έτσι, δύο ξένοι στο ίδιο σπίτι, στην ίδια πόλη, ξεκινούν από το μηδέν να ανακαλύψουν ξανά ο ένας τον άλλον. Αυτή είναι με λίγα λόγια η υπόθεση της νέας σειράς του Γιώργου Καπουτζίδη, "Σέρρες", μιας ιστορίας που παρακολουθείται με χαμόγελο αλλά και με δάκρυα. Το ερώτημα αν πρόκειται για κωμωδία ή δράμα είναι δύσκολο να απαντηθεί. Οι "Σέρρες", ως μία από τις πιο γνωστές καρκινικές λέξεις (λέξεις που διαβάζονται και ανάποδα), μας δίνουν τη δυνατότητα για πολλές αναγνώσεις.

Γυρισμένη ως επί το πλείστον στις Σέρρες, η σειρά του Γιώργου Καπουτζίδη, σε (απολαυστικά και ανεπιτήδευτα φωτεινή) σκηνοθεσία του Σταμάτη Πατρώνη, φέρνει για πρώτη φορά στην ελληνική οθόνη έναν γκέι χαρακτήρα ως πρωταγωνιστικό ήρωα. Κόντρα σε ό,τι έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε από την απεικόνιση των γκέι μέχρι τώρα στην οθόνη, ο Οδυσσέας δεν δυσκολεύεται να ανακαλύψει τον σεξουαλικό του προσανατολισμό, ούτε ζορίζεται να αποκαλυφθεί ή να κρυφτεί από γνωστούς και φίλους. Η συμφιλίωσή του με τον πατέρα του έπειτα από χρόνια είναι αυτή που μπαίνει στο προσκήνιο: είναι ξεκάθαρο πως οι δυο τους αγαπιούνται βαθιά, έχουν ξεχάσει όμως τον τρόπο να το δείχνουν. Με παλιές νοοτροπίες και ένα γενικότερο "τι θα πει ο κόσμος" να πλανάται πάνω από κάθε κίνηση, χτίζεται μεν το προφίλ ενός συντηρητικού πατέρα που δυσκολεύεται να αποδεχθεί τον γιο του, στην ουσία, όμως, βλέπουμε έναν παγιδευμένο άνθρωπο που θα πρέπει να προσπαθήσει περισσότερο από ποτέ να εκφράσει επιτέλους τα συναισθήματά του. Ο γιος του Οδυσσέας θα είναι τελικά αυτός που θα τον βοηθήσει να το καταφέρει και να δει τη ζωή με άλλα μάτια, πρώτα για το δικό του καλό και μετά για τη μεταξύ τους σχέση. 

Είτε σε απολαυστικά αστείους διαλόγους και "αμήχανες" καταστάσεις είτε σε βαθιά συγκινητικά βουβά βλέμματα, η δυναμική της σχέσης του Οδυσσέα (του τόσο πρόωρα χαμένου Πάνου Νάτση) με τον πατέρα του Λευτέρη (που ενσαρκώνει με απόλυτη προσήλωση ο συγκλονιστικός Γιώργος Γάλλος) είναι πραγματικά καθηλωτική. Η ολοζώντανη γραφή του Καπουτζίδη σε αυτή την ιστορία αυτογνωσίας και συμφιλίωσης φυσικά συμβάλλει τα μέγιστα, με τις αγαπημένες, ξεκαρδιστικές, κοφτερές του ατάκες να ξεχωρίζουν. Έρχονται όμως και στιγμές που, μέσα από απόλυτα φυσικούς διαλόγους και μονολόγους, τα δάκρυα θα ανέβουν αβίαστα στα μάτια. Και αυτό αποδεικνύει πως ο Γιώργος Καπουτζίδης είναι ένας αυθεντικά ευφυής σεναριογράφος, με το σπάνιο ταλέντο να μεταδίδει το συναίσθημα (εδώ το προσωπικά δικό του, μιας και οι "Σέρρες" μοιάζουν με μια μικρή κατάθεση ψυχής) με περίσσια ευκολία πρώτα στην πένα του και μετά στην οθόνη της τηλεόρασης.

Το… παράδοξο είναι ότι οι "Σέρρες" δεν έρχονται στην κλασική οθόνη της tv (σ.σ.: Απρίλιος 2022), αλλά αποκλειστικά στο συνδρομητικό ΑΝΤ1+, μια εμπορικά έξυπνη κίνηση για το λανσάρισμα της νέας πλατφόρμας, που όμως αφήνει ένα μεγάλο κενό στον τηλεοπτικό χάρτη. Είναι πολλά αυτά που λείπουν από την ελληνική τηλεόραση και ένα από αυτά είναι η πραγματικότητα. Μια πραγματικότητα που ο Γιώργος Καπουτζίδης καταγράφει στις "Σέρρες" του, κάνοντάς μας να γελάμε όχι για να την ξεχάσουμε/καλύψουμε/προσπεράσουμε, αλλά για να την κατανοήσουμε στη ρίζα της και να προσπαθήσουμε με ευγένεια, ψυχραιμία, υπομονή –και γιατί όχι αυτοκριτική– να τη διαχειριστούμε. 

(σ.σ.: Οι "Σέρρες" προβάλλονται στον ΑΝΤ1 από την Τετάρτη 22/3/3023 και κάθε Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή στις 21:00)

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τηλεόραση

5 άριστες σειρές βγαλμένες από βιβλία

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) και το πρόσφατο χιτ του Netflix "Ripley", ανατρέχουμε σε 5 ακόμα κορυφαίες τηλεοπτικές μεταφορές βιβλίων.

ΓΡΑΦΕΙ: ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΚΑΛΑΦΑΤΗ
23/04/2024

H "Φόνισσα" της Εύας Νάθενα στην COSMOTE TV

Η δραματική ταινία που έφτασε τον περασμένο Δεκέμβριο στην κορυφή του ελληνικού box office είναι πλέον διαθέσιμη on demand στην COSMOTE TV.

Ημέρα Γης στο Disney+ με "Τα Μυστικά των Χταποδιών" και την "Τίγρη"

Η Disney και το National Geographic γιορτάζουν την Ημέρας της Γης (22/4), τον σκοπό προστασίας και αποκατάστασης, με τη νέα καμπάνια "το Σπίτι μας".

"Book Club" στο Novacinema2 με αξέχαστες ταινίες βασισμένες βιβλία

Η Nova γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) με δύο ταινίες back-to-back καθημερινά, από σήμερα, Δευτέρα 22/4, μέχρι την Κυριακή 28/4.

Τα "Εκατό χρόνια μοναξιά" γίνονται σειρά για το Netflix

Το αριστουργηματικό μυθιστόρημα του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες μεταφέρεται για τη μικρή οθόνη στα ισπανικά.

Το "Άγνωστοι μεταξύ μας" έρχεται αυτόν τον μήνα στο Disney+

Μια από τις πιο πολυσυζητημένες ταινίες της χρονιάς, το μελαγχολικό δράμα του Άντριου Χέιγκ με τους Άντριου Σκοτ και Πολ Μεσκάλ έρχεται σύντομα στο streaming.

ERTFLIX: 13 ταινίες που έφτασαν "Από το βιβλίο στην οθόνη"

Η ελληνική πλατφόρμα γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) με μια ειδική κατηγορία. Δείτε παρακάτω 5 ταινίες του "λογοτεχνικού" αφιερώματος.