Οι καλύτερες στιγμές της ελληνικής τηλεόρασης μέσα στο 2021

Αποχαιρετάμε τη χρονιά που φεύγει ξεχωρίζοντας πέντε σειρές και εκπομπές που άφησαν το στίγμα τους.

Σιωπηλός Δρόμος

"Σιωπηλός Δρόμος"

Σε σκηνοθεσία Βαρδή Μαρινάκη και με τη σεναριακή υπογραφή των Πέτρου Καλκόβαλη και Μελίνας Τσαμπάνη, ο "Σιωπηλός Δρόμος" έγινε η σειρά που μας "σύστησε" το φιλόδοξο νέο πρόσωπο του Μεγάλου Καναλιού. Μετά από χρόνια απουσίας και έχοντας μία από τις πλουσιότερες παρακαταθήκες στην ελληνική μυθοπλασία, το Mega όφειλε να επιστρέψει με κάτι εξίσου δυνατό και μεγαλεπήβολο ώστε να καθιερωθεί και πάλι. Και μπορούμε να πούμε ότι ο "Σιωπηλός Δρόμος" ανταποκρίθηκε επάξια στο βαρύ task που του ανατέθηκε. Ποντάροντας σε μια δυνατή ιστορία, έχοντας ένα πολύ καλά μελετημένο καστ (Δημήτρης Λάλος, Πηνελόπη Τσιλίκα, Χρήστος Λούλης, αλλά και ο Αντώνης Καφετζόπουλος, που είχε λείψει από τα τηλεοπτικά δρώμενα, έδωσαν καθηλωτικές ερμηνείες) καθώς και εκλεκτούς συντελεστές πίσω από την κάμερα (ξεχωρίζει η φωτογραφία του Ραμόν Μαλαπέτσα), μέσα σε δεκατρία μόλις επεισόδια κατάφερε να συστήσει μια πρωτόγνωρη προσέγγιση στο εγχώριο τηλεοπτικό mystery drama.

"Μουσικό Κουτί"

Μουσικό Κουτί

Πριν από ένα χρόνο και κάτι, εμφανίστηκε στην ΕΡΤ1 το "Μουσικό Κουτί" του Νίκου Πορτοκάλογλου και της Ρένας Μόρφη (κάθε Τετάρτη στις 22:00) και ξεχώρισε εξαρχής με το φορμάτ του, καθώς δεν θύμιζε σε τίποτα τις τηλεοπτικές μουσικές εκπομπές-αφιερώματα (ή τραπεζώματα;) που κυριαρχούσαν μέχρι τότε. Ένα ιντριγκαδόρικο μιξ καλεσμένων (συνήθως "αταίριαστες" δυάδες που δεν έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε μαζί), απλή και ουσιαστική κουβέντα και θαρραλέα μουσικά "πειράγματα", που δημιουργούν απρόσμενες διασκευές, πρωταγωνιστούν σε κάθε απολαυστικό επεισόδιο. Extra points για τους μουσικούς της εκπομπής, που αντεπεξέρχονται γεμάτοι όρεξη σε κάθε μελωδικό challenge, αλλά και μεγάλο respect στην πρώτη εκπομπή της φετινής σεζόν με καλεσμένο τον Έρικ Μπάρντον, όπου το ρεμπέτικο συνδυάστηκε μαγικά με το μπλουζ σε ένα τηλεοπτικό δίωρο που θα θυμόμαστε για χρόνια. 

"Καρτ Ποστάλ"

Καρτ ποστάλ

Ένα από τα πιο ολοκληρωμένα –από κάθε άποψη– δείγματα της ελληνικής μυθοπλασίας ήρθε τα βράδια του Σαββάτου στην ΕΡΤ1, ή για τους περισσότερους στην πλατφόρμα ERTFLIX. Το βιβλίο της Βικτόρια Χίσλοπ μεταφέρθηκε τηλεοπτικά σε δώδεκα αυτοτελή, σφιχτοδεμένα σε αφήγηση επεισόδια (σκηνοθεσίας Γιώργου Παπαβασιλείου), που αφηγήθηκαν και από μία σπουδαία ιστορία με ξεχωριστούς πρωταγωνιστές. Από την Άννα Μάσχα, τη Σοφία Κόκκαλη, τον Ορφέα Αυγουστίδη και τη Μυρτώ Αλικάκη μέχρι τον συνδετικό κρίκο όλων των επεισοδίων, τον συγκλονιστικό Ανδρέα Κωνσταντίνου στο ρόλο του ρομαντικού και αποκαρδιωμένου αρχαιολόγου Τζόζεφ, και από τα μαγικά τοπία της Κρήτης μέχρι τους γραμμένους με χαρακτηριστική απλότητα και φυσικότητα διαλόγους, η "Καρτ Ποστάλ" μπορεί να υπερηφανεύεται ότι αποτελεί ίσως την πιο αξιόλογη δουλειά της δημόσιας τηλεόρασης.

"Επικίνδυνες" 

Επικίνδυνες

Θα ακουστεί περίεργο, αλλά θα θέλαμε να μην υπήρχε αυτή η εκπομπή ούτε στη λίστα μας ούτε στην ελληνική τηλεόραση. Ευχόμαστε να μην είχε λόγο να δημιουργηθεί, όμως, δυστυχώς, ο λόγος υπάρχει και είναι πιο ηχηρός από ποτέ. Τη χρονιά που η λέξη "γυναικοκτονία" μπήκε μια και καλή στο λεξιλόγιό μας, η σειρά εκπομπών "Επικίνδυνες" ήρθε στην ΕΡΤ2 για να μιλήσει για τις έμφυλες ανισότητες και τη θέση των γυναικών στην Ελλάδα σήμερα. Σε σκηνοθεσία της Γεύης Δημητρακοπούλου και με τρεις γυναίκες που δραστηριοποιούνται ενεργά σε ζητήματα φεμινισμού στην παρουσίαση (Μαριάννα Σκυλακάκη, Μαρία Γιαννιού και Στέλλα Κάσδαγλη), κάθε επεισόδιο-γροθιά στο στομάχι προσεγγίζει με βαθιά προσοχή ζητήματα που σχετίζονται με τα έμφυλα στερεότυπα, το σεξισμό και την έμφυλη βία, κάνοντας τις "Επικίνδυνες" το must see της σεζόν. 

"Άγριες Μέλισσες", σεζόν 3

Άγριες Μέλισσες, σεζόν 3

Η εμφάνισή τους τον Σεπτέμβριο του 2019 στον ΑΝΤ1 σηματοδότησε το τέλος της ελληνικής μυθοπλασίας όπως την ξέραμε. Ηθοποιοί από το θέατρο βρήκαν το χώρο τους στη μικρή οθόνη, σε μια παραγωγή-φαινόμενο που άλλαξε πολλά στον εγχώριο τηλεοπτικό χάρτη. Σήμερα, στον τρίτο κύκλο της, με τους Αιμίλιο Χειλάκη, Νίκο Κουρή, Λήδα Ματσάγγου και πολλούς ακόμα να έχουν προστεθεί στο καστ, η αφήγηση τρέχει στα χρόνια της χούντας και η σειρά μοιάζει πλέον με μάθημα σύγχρονης Ιστορίας της χώρας, αλλά και ένα δείγμα για το πού δεν θα πρέπει να φοβάται να φτάσει η μυθοπλασία...

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τηλεόραση

5 άριστες σειρές βγαλμένες από βιβλία

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) και το πρόσφατο χιτ του Netflix "Ripley", ανατρέχουμε σε 5 ακόμα κορυφαίες τηλεοπτικές μεταφορές βιβλίων.

ΓΡΑΦΕΙ: ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΚΑΛΑΦΑΤΗ
23/04/2024

H "Φόνισσα" της Εύας Νάθενα στην COSMOTE TV

Η δραματική ταινία που έφτασε τον περασμένο Δεκέμβριο στην κορυφή του ελληνικού box office είναι πλέον διαθέσιμη on demand στην COSMOTE TV.

Ημέρα Γης στο Disney+ με "Τα Μυστικά των Χταποδιών" και την "Τίγρη"

Η Disney και το National Geographic γιορτάζουν την Ημέρας της Γης (22/4), τον σκοπό προστασίας και αποκατάστασης, με τη νέα καμπάνια "το Σπίτι μας".

"Book Club" στο Novacinema2 με αξέχαστες ταινίες βασισμένες βιβλία

Η Nova γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) με δύο ταινίες back-to-back καθημερινά, από σήμερα, Δευτέρα 22/4, μέχρι την Κυριακή 28/4.

Τα "Εκατό χρόνια μοναξιά" γίνονται σειρά για το Netflix

Το αριστουργηματικό μυθιστόρημα του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες μεταφέρεται για τη μικρή οθόνη στα ισπανικά.

Το "Άγνωστοι μεταξύ μας" έρχεται αυτόν τον μήνα στο Disney+

Μια από τις πιο πολυσυζητημένες ταινίες της χρονιάς, το μελαγχολικό δράμα του Άντριου Χέιγκ με τους Άντριου Σκοτ και Πολ Μεσκάλ έρχεται σύντομα στο streaming.

ERTFLIX: 13 ταινίες που έφτασαν "Από το βιβλίο στην οθόνη"

Η ελληνική πλατφόρμα γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) με μια ειδική κατηγορία. Δείτε παρακάτω 5 ταινίες του "λογοτεχνικού" αφιερώματος.