Το πρώτο επεισόδιο του «Σιωπηλού Δρόμου» φωνάζει ότι πρόκειται για τη σειρά της χρονιάς

Είδαμε αποκλειστικά το πρώτο επεισόδιο της νέας δραματικής σειράς μυστηρίου του Mega λίγο πριν την τηλεοπτική πρεμιέρα και γράφουμε εντυπώσεις.

Το πρώτο επεισόδιο του «Σιωπηλού Δρόμου» φωνάζει ότι πρόκειται για τη σειρά της χρονιάς

«Ο αυλητής του Χαμελίν», ένας παμπάλαιος γερμανικός μύθος που έγινε γνωστός από τις διηγήσεις των αδελφών Γκριμ, είναι αυτός που ανοίγει τον «Σιωπηλό Δρόμο», και όσοι ξέρουν την ιστορία του γνωρίζουν εξαρχής ότι δεν πρόκειται για ένα κλασικό παραμύθι με σίγουρο happy end. Στο πρώτο επεισόδιο της νέας σειράς του Mega που παρακολουθήσαμε σε διαδικτυακή avant premiere πριν από τη μεγάλη τηλεοπτική πρεμιέρα (Κυριακή 4/4, 21:00), το σκοτεινό αυτό παραμύθι ακούγεται όσο η κάμερα ταξιδεύει πάνω από σπίτια εύπορων οικογενειών στα βορειοανατολικά προάστια της Αττικής. Σε ένα από αυτά, ο πάτερ φαμίλιας της οικογένειας Καρούζου (Αντώνης Καφετζόπουλος) γιορτάζει τα 65α γενέθλιά του έχοντας στο πλευρό του παιδιά και εγγόνια.

Το επόμενο πρωί, όμως, κανείς δεν θα θυμάται το χαλαρό κλίμα της γιορτής, μιας και τα ίχνη του σχολικού λεωφορείου στο οποίο επιβαίνουν τα δύο μικρά παιδιά της οικογένειας μαζί με επτά ακόμα συμμαθητές τους εξαφανίζονται. Οι οικογένειες των παιδιών, όλοι επιφανείς πολίτες της περιοχής, καλούνται στο ιδιωτικό σχολείο ώστε να ενημερωθούν από την αστυνομία, οι έρευνες της οποίας σύντομα καταλήγουν στο ότι οι εννέα αγνοούμενοι μαθητές δημοτικού καθώς και η συνοδός τους και ο οδηγός του λεωφορείου έχουν πέσει θύματα απαγωγής από εγκληματίες που ακολουθούν ένα καλά οργανωμένο σχέδιο αφήνοντας ελάχιστα στοιχεία πίσω τους.

Ο μύθος του «Αυλητή του Χαμελίν» κρύβει από πίσω του μια σκοτεινή ιστορία εκδίκησης, και είναι πολύ πιθανόν κάπως έτσι να κινηθεί και η πλοκή του «Σιωπηλού Δρόμου», το σενάριο του οποίου υπογράφουν οι Πέτρος Καλκόβαλης και Μελίνα Τσαμπάνη (βλ. «Άγριες Μέλισσες»). Επιλέγοντας έξυπνα να χωρίσουν τη δραματική σειρά μυστηρίου σε δεκατρία μόνο επεισόδια -ένα ιδανικό φορμά που δυστυχώς σπάνια ακολουθείται στην ελληνική τηλεόραση- φαίνεται εξαρχής πως η ιστορία τους έχει ξεκάθαρη δομή που δεν αφήνει την αφήγηση να κινείται σε περιττά μονοπάτια.

Έχουν επίσης στη διάθεσή τους ένα εξαιρετικό καστ (οι περισσότεροι από τους ηθοποιούς που πρωταγωνιστούν προέρχονται κυρίως από το θέατρο και τον κινηματογράφο), ικανό να παραδώσει δυνατές, ρεαλιστικές ερμηνείες που δεν εκβιάζουν το δράμα. Τα δύο ζευγάρια των γονιών (Χρήστος Λούλης-Ανθή Ευστρατιάδου και Γιάννος Περλέγκας-Βίκυ Παπαδοπούλου) δίνουν τα καλύτερα δείγματα, αν και τις εντυπώσεις κερδίζουν οι Δημήτρης Λάλος και Πηνελόπη Τσιλίκα. Ο πρώτος ως ο αστυνομικός Οικονομίδης που τίθεται επικεφαλής των ερευνών και η δεύτερη ως η δημοσιογράφος Θάλεια, η αποξενωμένη κόρη της οικογένειας Καρούζου που βρίσκεται αναπάντεχα στο επίκεντρο των γεγονότων.

Το πρώτο επεισόδιο του «Σιωπηλού Δρόμου» φωνάζει ότι πρόκειται για τη σειρά της χρονιάς - εικόνα 1

Ιδανικός ενορχηστρωτής όλων είναι ο σκηνοθέτης Βαρδής Μαρινάκης. Στην πρώτη του απόπειρα στη μυθοπλασία, ο σκηνοθέτης των «Ζίζοτεκ» και «Μαύρο Λιβάδι» δίνει με τις εικόνες του ρυθμό στην αφήγηση και ένταση στα σημεία που πρέπει, με τη σύγχρονη ματιά του να έχει ξεκάθαρο στόχο να εντείνει την ενσυναίσθηση του θεατή βάζοντάς τον στην καρδιά της ιστορίας και ταυτόχρονα κρατώντας τον επιδέξια μακριά. Ακολουθώντας την δραματική πορεία του σχολικού λεωφορείου από μακριά, πότε από ψηλά και πότε με την κάμερα ανάμεσα στα δέντρα της διαδρομής, με λιγοστά πλάνα μέσα από το όχημα, καθιστά τους τηλεθεατές το ίδιο ανήμπορους με τους γονείς: η πορεία-μοίρα του λεωφορείου είναι προδιαγεγραμμένη, όμως κανείς έξω από αυτό, ούτε καν ο τηλεθεατής, γνωρίζει το επόμενο βήμα.

Σε όλο το επεισόδιο τα βλέμματα και οι ήχοι κυριαρχούν των διαλόγων, ενώ τα φροντισμένα στη λεπτομέρεια κάδρα (τη φωτογραφία υπογράφει ο Ραμόν Μαλαπέτσας) δίνουν πολλά στην σκοτεινή ατμόσφαιρα της σειράς, η οποία ενισχύεται από ξεχωριστή μουσική (την πρωτότυπη μουσική της σειράς υπογράφει ο μουσικοσυνθέτης Θοδωρής Ρέγκλης aka Ted Regklis που το 2019 «έντυσε» μουσικά το τρέιλερ των οσκαρικών «Παράσιτων»).

Το πρώτο επεισόδιο του «Σιωπηλού Δρόμου» φωνάζει ότι πρόκειται για τη σειρά της χρονιάς - εικόνα 2

«Κινηματογραφική αισθητική υψηλών προδιαγραφών» είχε υποσχεθεί το δελτίου Τύπου του Mega για τη νέα του σειρά, και ίσως είναι από τις ελάχιστες φορές που δεν μιλάμε για διαφημιστική υπερβολή. Όλα δείχνουν πως ο «Σιωπηλός Δρόμος» κάνει σταθερά βήματα σε μια νέα, σχεδόν αχαρτογράφητη οδό για την ελληνική τηλεόραση, και είτε καταφέρει (από πλευράς μετρήσεων) να σταθεί απέναντι σε σκληροπυρηνικά ριάλιτι είτε όχι, το ταξίδι σίγουρα θα αξίζει. Και επειδή η σύγκριση είναι πλέον της μόδας, ναι, ο «Σιωπηλός Δρόμος» μπορεί να σταθεί άξια σε γνωστές διεθνείς τηλεοπτικές πλατφόρμες-μεγαθήρια.

iΟ «Σιωπηλός Δρόμος» κάνει πρεμιέρα στο Mega την Κυριακή 4/4 και κάθε Κυριακή στις 21:00

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τηλεόραση

ERTFLIX: 13 ταινίες που έφτασαν "Από το βιβλίο στην οθόνη"

Η ελληνική πλατφόρμα γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) με μια ειδική κατηγορία. Δείτε παρακάτω 5 ταινίες του "λογοτεχνικού" αφιερώματος.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
17/04/2024

"Am I Being Unreasonable?": Δυο ανορθόδοξες γυναίκες επαναπροσδιορίζουν την έννοια της λογικής

Ένα κράμα κωμωδίας και θρίλερ, η βραβευμένη με BAFTA σειρά του BBC είναι διαθέσιμη στο Cinobo με τα πρώτα τέσσερα επεισόδια.

Η Μαρίνα Σάττι ήθελε να πάει κόντρα στους "κανόνες" της Eurovision

Το "α" βρέθηκε στη συνέντευξη τύπου της ΕΡΤ για τη Eurovision και μίλησε με την Μαρίνα Σάττι, λίγο πριν την αναχώρηση της ελληνικής αποστολής για τη Σουηδία.

Στην Πάρο τα γυρίσματα της νέας βρετανικής σειράς "Malice"

Την παραγωγή της νέας τηλεοπτικής σειράς έξι επεισοδίων έχει αναλάβει η Faliro House Productions μέσω της θυγατρικής της εταιρίας FA.NA Productions.

Βραδιές σινεμά στην ΕΡΤ3

Τέσσερις ταινίες του παγκόσμιου κινηματογράφου έρχονται αυτήν την εβδομάδα στη βραδινή ζώνη της ΕΡΤ3, ξεκινώντας από αύριο, Τρίτη 15 Απριλίου.

"Maestro": Πρώτη ματιά στα γυρίσματα της 2ης σεζόν

Η μεγάλη επιτυχία του Χριστόφορου Παπακαλιάτη επιστρέφει στο Mega την Πέμπτη 16 Μαΐου στις 22:40.

3 σειρές διαφορετικών ειδών αλλά εξίσου binge-worthy για να δεις στο Disney+

Επειδή οι προτιμήσεις κάθε τηλεθεατή μπορεί να διαφέρουν, όμως όλοι αγαπάμε ένα καλό binge-watching.