Must-see | 5+1 πράγματα που δε ξέρατε για το «Μόνο Οι Εραστές Μένουν Ζωντανοί» του Τζιμ Τζάρμους

Ενόψει της τηλεοπτικής προβολής του βαμπιρικού ρομάντζου με τους Τίλντα Σουίντον και Τομ Χίντλεστον ξεδιαλέγουμε τα παρασκηνιακά facts της ταινίας.

Must-see | 5+1 πράγματα που δε ξέρατε για το «Μόνο Οι Εραστές Μένουν Ζωντανοί» του Τζιμ Τζάρμους

Το ατμοσφαιρικό βαμπιρικό ρομάντζο του Τζιμ Τζάρμους με τίτλο «Μόνο Οι Εραστές Μένουν Ζωντανοί» (2013), προβάλλεται στην ΕΡΤ2 (20/1, 22.00) και παρακάτω, ακολουθούν όλα όσα δεν ξέρατε για την αγαπημένη cult ταινία του Αμερικανού σκηνοθέτη.

Η δράση ξεκινά όταν ο Άνταμ (Τομ Χίντλεστον), βαμπίρ και underground μουσικός του Ντιτρόιτ, συναντιέται ξανά έπειτα από καιρό με την αιώνια αγαπημένη του Ιβ (Τίλντα Σουίντον). Την ειδυλλιακή απομόνωσή τους, όμως, διακόπτει η επίσκεψη της απερίσκεπτης μικρής αδελφής της, Άβα (Μία Γουασικόφσκα).

7 χρόνια φαγούρα

Must-see | 5+1 πράγματα που δε ξέρατε για το «Μόνο Οι Εραστές Μένουν Ζωντανοί» του Τζιμ Τζάρμους - εικόνα 1

Παρότι η ταινία θεωρήθηκε καλλιτεχνική επιτυχία και απέκτησε φανατικούς σινεφίλ θαυμαστές, ο Τζάρμους χρειάστηκε επτά ολόκληρα χρόνια για να βρει τα απαιτούμενα χρήματα της παραγωγής. Σύμφωνα με τον ίδιο: «Ο λόγος που πήρε τόσο χρόνο ήταν το γεγονός ότι κανένας δεν ήθελε να μας χρηματοδοτήσει. Η κατάσταση γίνεται ιδιαιτέρως δυσκολότερη για ταινίες λίγο ασυνήθιστες ή απρόβλεπτες». Ευτυχώς τέλος καλό, όλα καλά...

Τίλντα για πάντα

Must-see | 5+1 πράγματα που δε ξέρατε για το «Μόνο Οι Εραστές Μένουν Ζωντανοί» του Τζιμ Τζάρμους - εικόνα 2

Στο «Μόνο Οι Εραστές Μένουν Ζωντανοί» είναι η τέταρτη φορά συνολικά που ο Τζάρμους συνεργάζεται με την οσκαρική Τίλντα Σουίντον. Οι προηγούμενες ήταν στις ταινίες «Τσακισμένα Λουλούδια» (2005), «The Limits of Control» (2009) και πιο πρόσφατα στο all-star zombie movie «Οι Νεκροί δεν Πεθαίνουν» (2019).

Νύχτωσε νύχτα

Must-see | 5+1 πράγματα που δε ξέρατε για το «Μόνο Οι Εραστές Μένουν Ζωντανοί» του Τζιμ Τζάρμους - εικόνα 3

Μπορεί η εν λόγω ταινία να διαδραματίζεται ως επί το πλείστον τη νύχτα λόγω των πρωταγωνιστών βρικολάκων, ωστόσο πρόκειται για ένα μοτίβο που επαναλαμβάνεται συχνά στη φιλμογραφία του Τζάρμους, με χαρακτηριστική τη σπονδυλωτή κωμωδία «Μια Νύχτα στη Γη» (1991). Για την Σουίντον, αυτό οφείλεται στην ιδιοσυγκρασία του σκηνοθέτη τον οποίο έχει περιγράψει ως «νυκτόβιο», συμπληρώνοντας χαρακτηριστικά «τα πράγματα που φέγγουν στο σκοτάδι μου προκαλούν ένα συναίσθημα που θυμίζει έντονα τον Τζιμ».

Προσπάθησε να πεις SQÜRL

Must-see | 5+1 πράγματα που δε ξέρατε για το «Μόνο Οι Εραστές Μένουν Ζωντανοί» του Τζιμ Τζάρμους - εικόνα 4

Η αγάπη του Αμερικανού δημιουργού για τη μουσική είναι γνωστή τοις πάσι, με τα soundtracks των ταινιών του να επιφυλάσσουν μερικά αγαπημένα αλλά και άγνωστα κομμάτια της διεθνούς σκηνής. Στο «Μόνο Οι Εραστές...» όμως, ο Τζάρμους ευθύνεται και για τις πρωτότυπες συνθέσεις, καθώς μαζί με τον Ολλανδό Jozef van Wissem στο συγκρότημα SQÜRL, σκαρφίστηκαν τη μουσική που ακούγεται στην ταινία. Μεταξύ των συνεργατών τους βρέθηκαν η εξαιρετική ηλεκτρονική μουσικός Zola Jesus και η τραγουδίστρια Γιασμίνε Χαμντάν από το Λίβανο.

Πώς το 'παμε;

Must-see | 5+1 πράγματα που δε ξέρατε για το «Μόνο Οι Εραστές Μένουν Ζωντανοί» του Τζιμ Τζάρμους - εικόνα 5

Ο ποιητικός τίτλος της ταινίας είναι δανεισμένος από το ομώνυμο sci-fi μυθιστόρημα του Ντέιβ Γουόλις από το 1964, παρότι οι υποθέσεις των δύο δεν έχουν καμία σχέση, μιας και στο βιβλίο πρωταγωνιστούν αφηνιασμένοι έφηβοι σε ένα κόσμο δίχως ενήλικους.

Παραδεισένιοι ήρωες

Must-see | 5+1 πράγματα που δε ξέρατε για το «Μόνο Οι Εραστές Μένουν Ζωντανοί» του Τζιμ Τζάρμους - εικόνα 6

Τα ονόματα των κεντρικών χαρακτήρων Άνταμ και Ιβ / Αδάμ και Εύα, δε χρησιμοποιήθηκαν σύμφωνα με τον Τζάρμους ως βιβλική αναφορά, αλλά σαν κλείσιμο του ματιού στο σατιρικό βιβλίο του Μαρκ Τουέιν «Τα Ημερολόγια του Αδάμ και της Εύας». Παρόλα αυτά, κατά τη διάρκεια της ταινίας οι ήρωες συστήνονται με διαφορετικά ψευδώνυμα, όλα με συμβολική σημασία. Μεταξύ άλλων ακούγονται τα Φιμπονάτσι (από τον Ιταλό μαθηματικό Λεονάρντο Φιμπονάτσι), Στίβεν Ντένταλους (όπως ο κεντρικός ήρωας των βιβλίων «Πορτρέτο ενός καλλιτέχνη σε νεαρή ηλικία» και «Οδυσσέας» του Τζέιμς Τζόις) και Ντέιζι Μπιουκάναν (από το χαρακτήρα του μυθιστορήματος «Υπέροχος Γκάτσμπι» του Φ. Σκοτ Φιτζέραλντ).

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τηλεόραση

"Am I Being Unreasonable?": Δυο ανορθόδοξες γυναίκες επαναπροσδιορίζουν την έννοια της λογικής

Ένα κράμα κωμωδίας και θρίλερ, η βραβευμένη με BAFTA σειρά του BBC είναι διαθέσιμη στο Cinobo με τα πρώτα τέσσερα επεισόδια.

ΓΡΑΦΕΙ: ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΚΑΛΑΦΑΤΗ
17/04/2024

Η Μαρίνα Σάττι ήθελε να πάει κόντρα στους "κανόνες" της Eurovision

Το "α" βρέθηκε στη συνέντευξη τύπου της ΕΡΤ για τη Eurovision και μίλησε με την Μαρίνα Σάττι, λίγο πριν την αναχώρηση της ελληνικής αποστολής για τη Σουηδία.

Στην Πάρο τα γυρίσματα της νέας βρετανικής σειράς "Malice"

Την παραγωγή της νέας τηλεοπτικής σειράς έξι επεισοδίων έχει αναλάβει η Faliro House Productions μέσω της θυγατρικής της εταιρίας FA.NA Productions.

Βραδιές σινεμά στην ΕΡΤ3

Τέσσερις ταινίες του παγκόσμιου κινηματογράφου έρχονται αυτήν την εβδομάδα στη βραδινή ζώνη της ΕΡΤ3, ξεκινώντας από αύριο, Τρίτη 15 Απριλίου.

"Maestro": Πρώτη ματιά στα γυρίσματα της 2ης σεζόν

Η μεγάλη επιτυχία του Χριστόφορου Παπακαλιάτη επιστρέφει στο Mega την Πέμπτη 16 Μαΐου στις 22:40.

3 σειρές διαφορετικών ειδών αλλά εξίσου binge-worthy για να δεις στο Disney+

Επειδή οι προτιμήσεις κάθε τηλεθεατή μπορεί να διαφέρουν, όμως όλοι αγαπάμε ένα καλό binge-watching.

2 βραδιές ελληνικού σινεμά στην ΕΡΤ3

Δύο φεστιβλικά κοινωνικά δράματα από το '80 μέχρι σήμερα έρχονται στην ΕΡΤ3 την Παρασκευή 12 και το Σάββατο 13 Απριλίου.