Το άφθαρτο σύμβολο της κυριαρχίας των Maiden

Το σήμα κατατεθέν των Iron Maiden έχει την δική του καρριέρα.

Αναμφίβολλα η πλέον αναγνωρίσιμη μασκώτ συγκροτήματος, ο Eddie, αποτελεί το σήμα κατατεθέν των Iron Maiden τα τελευταία 40 χρόνια.

Ο Eddie ξεκίνησε την... καριέρα του ταπεινά, ως αυτοσχέδια μάσκα από παπιε μασέ, η οποία χρησίμευε στο να πετάει κόκκινο υγρό στις πρώτες συναυλίες του συγκροτήματος. Όμως η περίεργη φιγούρα του με το punky look σε συνδυασμό με την καλπάζουσα φαντασία του Derek Riggs, του δαιμόνιου γραφίστα του συγκροτήματος, δεν άργησαν να τον καθιερώσουν σαν το απόλυτο Heavy Metal Symbol αλλά και σε ένα χρυσορυχείο για την ΕΜΙ και το συγκρότημα.

Συστήθηκε στο ευρύ κοινό το 1980 «κοσμώντας» το εξώφυλλο του... παρθενικού ομότιτλου δίσκου των Iron Maiden στο οποίο απεικονίζεται ο περί ου ο λόγος μπροστά από έναν τοίχο και μια κολώνα φωτισμού. Η έμπνευση για το συγκεκριμένο εξώφυλλο σύμφωνα με τον σχεδιαστή του (Derek Riggs) ήρθε από έναν συγκεκριμένο τοίχο στην γειτονιά που ζούσε ο οποίος «όταν φωτιζόταν με το κίτρινο χρώμα της λάμπας έκανε καταπληκτικό κοντραστ με το μπλέ φεγγάρι». Ναι, καλά...

Από τότε μέχρι σήμερα ο Eddie έχει βρεθεί σε δεκάδες εξώφυλλα δίσκων και singles του συγκροτήματος αλλά και εκατοντάδες merchandising products οποιασδήποτε μορφής μπορεί να βάλει ο νους: O Eddie κούκλα, ο Eddie καπελάκι, ο Eddie φορμάκι για μωρά, ο Eddie ποτήρι (για να πίνεις τον Eddie σε μπύρα), ο Eddie μπρελόκ, ο Eddie πορτοφόλι, o Eddie αποκριάτικη μάσκα, και πολλά άλλα λιγότερο ή περισσότερο χρήσιμα ευφάνταστα. Και φυσικά, σε ακόμα περισσότερες διαφορετικές παραλλαγές τυπωμένος σε μπλούζες, τις οποίες φορούν περήφανα οι απανταχού Maiden Fans σε όλον τον κόσμο. Άλλωστε όπως είχε πει και ο Λαρς Ούλριχ, ντράμερ των Metallica: "I've always been very open about how Iron Maiden inspired Metallica. We always cite them as a main influence. They were just cooler than other bands. They had cooler record covers, cooler packaging, cooler tour books, cooler T-shirts, cooler stage production. They always seemed like they went above and beyond. They had cooler lighting rigs. They were the most fan-friendly band."


Ενότητες