Ο οδηγός για πρωτάρηδες στον κόσμο των Iron Maiden

από τον Λεωνίδα Αρβανίτη

Βάζουμε σε σειρά 20 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για να πιάσεις την κουβέντα στην ουρά για τις μπύρες.

1. Ο Steve Harris μεγάλωσε στο ζόρικο Ανατολικό Λονδίνο (πριν το project των Ολυμπιακών Αγώνων δώσει hip χαρακτήρα στην περιοχή) και μικρός ήθελε να γίνει ποδοσφαιριστής και να παίξει στην αγαπημένη του Ουεστ Χαμ.

iron-maiden-5.1-whatdoesthisbuttondo2. Ο Bruce Dickinson μεγάλωσε στο Σέφιλντ και πήγε σε ιδιωτικό σχολείο. Εκτός από τραγουδιστής, είναι αθλητής ξιφομαχίας, επαγγελματίας πιλότος και συγγραφέας βιβλίων, συμπεριλαμβανομένης της αυτοβιογραφίας του που κυκλοφόρησε πρόσφατα με τίτλο “What Does This Button Do”.

3. To 2014 ο Dickinson σε συνεργασία με τη ζυθοποιία Robinsons λάνσαραν τη μπύρα Trooper η οποία εκτός από επίσημη μπύρα των Iron Maiden είναι και πολύ δυνατή σε γεύση με αποτέλεσμα να έχει τεράστια ζήτηση παγκοσμίως.

4. Κρυφά μέλη των Iron Maiden από την πρώτη μέρα ως τώρα είναι η ομάδα management των Rod Smallwood και Andy Taylor που βρίσκονται πίσω από κάθε business απόφαση.

5. Ο πρώτος τραγουδιστής Paul Di' Anno καταδικάστηκε to 2011 σε φυλάκιση κάποιων μηνών για απάτη εξαιτίας αναπηρικών επιδομάτων που λάμβανε για χρόνια. Ως στοιχεία εναντίον του υπήρξαν video και αναφορές από τις live εμφανίσεις του.

6. Εκτός από τον Steve Harris, το μόνο σταθερό μέλος των Iron Maiden είναι ο κιθαρίστας Dave Murray.

7. The Entire Population of Hackney είναι το όνομα του σχήματος που δημιούργησε για την πλάκα του ο McBrain με τον Adrian Smith μετά την περιοδεία “World Slavery Tour” και στη μοναδική του συναυλία εμφανίστηκαν όλα τα τότε μέλη των Iron Maiden. Ο πραγματικός πληθυσμός του Χάκνεϊ (δήμος του Βορειοανατολικού Λονδίνου που αναβαθμίστηκε πολύ τα τελευταία χρόνια) είναι 273.5000 κάτοικοι.

8. O ντράμερ Nicko McBrain είναι ο μεγαλύτερος σε ηλικία αλλά και σε διάθεση για πλάκες από όλους στην μπάντα και από το 1999 είναι αναγεννημένος Χριστιανός.

9. Το μοναδικό τους νο.1 single είναι ένα κομμάτι (“Bring Your Daughter… to the Slaughter”) που αρχικά γράφτηκε για την ταινία «Εφιάλτης στο δρόμο με τις λεύκες 5» ως προσωπικό τραγούδι του Bruce Dickinson.

10. Ο μόνος από τους Maiden που δεν είναι πια μαζί μας είναι ο ντράμερ στους τρεις πρώτους δίσκους Clive Burr που πέθανε το 2013 μετά από χρόνια μάχη με τη σκλήρυνση κατά πλάκας.

11. Το κομμάτι που ακούγεται πάντα πριν ξεκινήσουν οι συναυλίες τους είναι το “Doctor Doctor” των UFO.

12. Το όνομα της μασκότ τους Eddie προέρχεται από την cockney εκφορά της λέξης “head – ‘ead – Ed - Eddie”.

13. Το εισιτήριο για την πρώτη τους συναυλία στην Ελλάδα ήταν 1.800 δρχ ενώ 10 χρόνια μετά η συναυλία τους στο Λυκαβηττό κόστιζε 7.500 δρχ.

14. Ο Bruce Dickinson έπαθε καρκίνο της γλώσσας και σε μια συνέντευξη ο «κιτρινίζων» δημοσιογράφος παραποίησε τα λεγόμενά του βγάζοντας τον προκλητικό τίτλο “Ο Bruce Dickinson κατηγορεί το στοματικό σεξ για τον καρκίνο του”.

15. Το αεροπλάνο το οποίο μεταφέρει τους Iron Maiden στις περιοδείες τους είναι ένα Boeing 747 που λέγεται Ed Force One.

16. Στο εξώφυλλο του “Somewhere in Time”, σε μια φουτουριστική μπάρα αποτελεσμάτων αναφέρεται το σκορ West Ham – Arsenal 7-3. Στην πραγματικότητα η Ουέστ Χαμ έχει όντως σκοράρει 7 γκολ εναντίον της Άρσεναλ την περίοδο 1926-1927 (7-0).

17. Ο Steve Harris μάλλον πιστεύει στην οικογενειοκρατία. Οι The Raven Age που θα παίξουν την ίδια μέρα με τους Iron Maiden είναι το συγκρότημα του γιου του George Harris, ενώ την τελευταία φορά που είχαν παίξει στη Μαλακάσα είχε ανοίξει τη συναυλία το σχήμα της κόρης του Lauren Harris.

18. Iron Maiden = «σιδηρά παρθένος». Το συγκρότημα πήρε το όνομά του από την ομώνυμη συσκευή βασανιστηρίων του Μεσαίωνα, μια ντουλάπα με καρφιά διαφόρων μεγεθών το μικρότερο των οποίων στόχευε την καρδιά.

19. Η άνοδος των Iron Maiden συνέπεσε με την πρωθυπουργία της Θάτσερ στην Αγγλία η οποία είχε το προσωνύμιο «Iron Lady» και οι Maiden της ...αφιέρωσαν το εξώφυλλο σε δύο από τα πρώτα singles τους (το “Sanctuary” απεικονίζει τον Eddie να σκοτώνει την Θάτσερ, ενώ το “Women In Uniform” απεικονίζει την Θάτσερ έτοιμη να πάρει την ...εκδίκησή της).

20. “Ed Hunter” ήταν το όνομα του πρώτου video game με ήρωα τον Eddie φυσικά που λάνσαραν οι Iron Maiden το 1999 ενώ το τελευταίο τους λέγεται “Legacy of the Beast” και μάλιστα έχει εμπνεύσει τα σκηνικά της περιοδείας που θα δούμε κι εμείς ζωντανά.


Ενότητες