Iron Maiden σε κομμάτια

από τον Λεωνίδα Αρβανίτη

Συγκεντρώνουμε 10 από τα πιο αγαπημένα κομμάτια των Iron Maiden που θα σπείρουν τον πανικό στη Μαλακάσα – και άλλα 5 που δεν θα το κάνουν, γιατί δεν θα τα παίξουν όσο κι αν το θέλαμε...

10 τραγούδια που θα ακούσουμε

#1 Iron Maiden

Ο προφανής ύμνος της μπάντας από τον πρώτο δίσκο με την απολύτως προφητική δήλωση προθέσεών τους: “Iron Maiden's gonna get you no matter how far”. Εδώ στην αρχική του έκδοση με τον Paul DiAnno στα φωνητικά

#2 The Number of the Beast

Το κομμάτι που ρίχνει τη γνωστή σατανιστική στάχτη στα μάτια όποιου βαριέται να ασχοληθεί με την πραγματική θεματολογία του (γραμμένο με αφορμή έναν εφιάλτη του Harris). Στην εποχή του προκάλεσε τον ντόρο που ήθελε το συγκρότημα για να κάνει το βήμα παραπάνω.

#3 Hallowed be thy Name

Για κάποιους ίσως το καλύτερο τραγούδι των Iron Maiden (και όχι μόνο), αποτελεί το πλέον χαρακτηριστικό δείγμα του τρόπου που αντιλαμβάνεται και γράφει τη μουσική ο Harris. Με μεγάλες εισαγωγές, πωρωτική κλιμάκωση και ευφορικές κορυφώσεις. «Το “Stairway to Heaven” των 80s», το χαρακτηρίζει ο Χάκος Περβανίδης του Metal Hammer.

#4 The Trooper

Το μεγαλύτερο χιτάκι του είδους θα λέγαμε αν δεν ξέραμε ότι αυτός ο όρος είναι κάθετα αντίθετος με τη heavy metal κουλτούρα, το “The Trooper” τραγουδιέται περισσότερο πάνω στο riff παρά πάνω στο refrain και θα ακούγεται ως τα διόδια των Αφιδνών όταν παιχτεί.

#5 Flight of Icarus

Η έκπληξη της φετινής περιοδείας. Ένα υπέροχο μελωδικό κομμάτι των Dickinson/Smith που παρότι single, ο Harris αρνιόταν να το συμπεριλάβει σε οποιαδήποτε setlist μέχρι σήμερα. Θα χαροποιήσει σίγουρα τον Θανάση Χατζηαγάπη των Maidenance που όπως μας είπε «ήταν αυτό που με “έχρισε” μεταλλά πίσω στο 1983 κι έχουν να το παίξουν κάτι αιώνες».

#6 Aces High

Με τη «Δουνκέρκη» και την «Πιο σκοτεινή ώρα» όλοι έμαθαν φέτος την ιστορία της διάσημης ομιλίας του Τσώρτσιλ προς το Βρετανικό Κοινοβούλιο. Οι οπαδοί των Iron Maiden την ξέρουν καλύτερα από όλους, καθώς είναι ταυτισμένη με το “Aces High” και την μαγική εκτέλεσή του στο “Live After Death”.

#7 2 Minutes to Midnight

Το «Ρολόι της αποκάλυψης», ο συμβολικός καταμετρητής που δείχνει πόσο κοντά βρίσκεται η ανθρωπότητα στον όλεθρο δείχνει και πάλι φέτος 2 λεπτά πριν τα μεσάνυχτα, θυμίζοντας εποχές που ο Ψυχρός Πόλεμος ήταν στην κορύφωσή του. Πριν αγχωθούμε πραγματικά σκεπτόμενοι τον Τραμπ, τον Πούτιν, τον Κιμ και όλη την παρέα, θα ακούσουμε το κομμάτι άλλη μια φορά ζωντανά.

#8 The Evil That Men Do

Το κομμάτι που εκπροσωπεί το “Seventh Son of a Seventh Son”, το (σχεδόν) concept album του 1988 που για πολλούς αποτελεί την κορυφαία καλλιτεχνική τους στιγμή. Ο Δημήτρης Τσούνταρος είχε γράψει χαρακτηριστικά στο τεύχος-αφιέρωμα του Metal Hammer (Αύγουστος 2016): «...δεν αγγίζει απλά το Τέλειο, αλλά κάνει το Τέλειο να μοιάζει με την τουαλέτα στο “Trainspotting”».

#9 Fear of the Dark

Οι Έλληνες οπαδοί δίνουν πάντα ρέστα όταν ξεκινάει το riff του συγκεκριμένου κομματιού και ένα ηχητικό ποτάμι από “ωωω-ωωω” ξεχύνεται στο υπερπέραν. «Το συγκεκριμένο κομμάτι είναι τόσο κομματάρα που έχει αποκτήσει time-travelling ικανότητες, καθώς ήταν το μοναδικό κομμάτι των 90s σε περιοδείες που ήταν αφιερωμένες σε περιόδους των 80s», λέει ο Χάκος Περβανίδης.

#10 Sign of the Cross

Θέλοντας ενδεχομένως να ευχαριστήσουν τους οπαδούς που πήραν το βάπτισμα του πυρός τη δεκαετία του '90 όταν τραγουδιστής ήταν ο Blaze Bayley, οι Iron Maiden επαναφέρουν το 11λεπτο έπος από το “X Factor” album.

5 που δεν θα ακούσουμε αν και θα θέλαμε

#1 To Tame a Land

Στο “κλασικόμετρο” των Iron Maiden κομματιών, το συγκεκριμένο έπος του Harris από το “Piece of Mind” δεν πιάνει κορυφή. Για τον Χάκο Περβανίδη του Metal Hammer, είναι ίσως το πιο υποτιμημένο τους μεγάλο κομμάτι: «Θα μπορούσε να είναι “Hallowed Be Thy Name” ή “Infinite Dreams” ή κάτι τόσο Μεγάλο αλλά δεν είναι».

#2 Sea of Madness

«Ένα πολύ ξεχωριστό κομμάτι λόγω εμπνευσμένων θεμάτων κι απαιτητικής ενορχήστρωσης, που βγάζει τρομερή ατμόσφαιρα και μεγαλείο επί σκηνής», όπως μας λέει ο Θανάσης Χατζηαγάπης των Maidenance που το χαρακτηρίζει ως το κομμάτι που ο ίδιος απολαμβάνει να παίζει περισσότερο ζωντανά.

#3 Alexander the Great

Προφανώς το αγαπημένο απωθημένο του ελληνικού κοινού. Και θα μείνει έτσι. «Σίγουρα δεν θα παιχθεί ολόκληρο», μας επιβεβαιώνει ο Μανώλης Βαρούχας του ελληνικού fan club, «όμως ακούγονται φήμες ότι θα ακουστούν στίχοι από το ρεφρέν, όπως και άλλες χρονιές μιας και είναι κάτι που ξεσηκώνει το κοινό. Αξίζει να σημειώσω, ότι ακόμα και αυτή η μικρή απόκλιση από το πρόγραμμα για αυτό το παιχνίδι με το ρεφρέν είναι κάτι που συμβαίνει σε παγκόσμιο επίπεδο μόνο στην χώρα μας».

#4 Be Quick or Be Dead

Και πάλι ο λόγος στον Μανώλη Βαρούχα: «Ειλικρινά το περίμενα για opening της φετινής περιοδείας, αλλά δυστυχώς δεν χωράνε όλα τα τραγούδια σε μιάμιση ώρα συναυλία, έτσι; Το συγκεκριμένο κομμάτι άνοιξε ένα από τα πιο αγαπημένα μου live τους (1992 Donington) και από την στιγμή που χορτάσαμε το “Moonchild” ως opening στην περιοδεία “Maiden England”, ήταν η σειρά του. Το τραγούδι είναι εξαιρετικά εκρηκτικό, σε καθηλώνει από το πρώτο χτύπημα στα τύμπανα και δεν σε αφήνει στιγμή να ηρεμήσεις».

#5 If Eternity Should Fail

Ούτε αυτό ούτε κανένα άλλο από το τελευταίο τους album “The Book of Souls”, όχι γιατί ο δίσκος δεν ήταν καλός (τουναντίον, ήταν εκθαμβωτικός), αλλά γιατί στις περιοδείες που ακολουθούν τα promo tours αποφεύγουν να επαναλαμβάνουν τραγούδια του τελευταίου δίσκου. Κρίμα όμως...


Ενότητες