Ορίζοντες Λυκαβηττού

14

Ένας σεφ προδιαγραφών βάζει τη σφραγίδα του στην κουζίνα του διαχρονικού εστιατορίου της οικογένειας Σταύρου –με την αφοπλιστική θέα σε όλη την Αθήνα– και κερδίζει τις εντυπώσεις.

Ορίζοντες Λυκαβηττού

Tηλ:

Τιμές:

€45 - €60

Ένας σεφ προδιαγραφών βάζει τη σφραγίδα του στην κουζίνα του διαχρονικού εστιατορίου της οικογένειας Σταύρου –με την αφοπλιστική θέα σε όλη την Αθήνα– και κερδίζει τις εντυπώσεις.

Ορίζοντες Λυκαβηττού - εικόνα 1

Oι «Oρίζοντες» στην κορυφή του Λυκαβηττού, μόλις­ λίγα μέτρα κάτω από το γραφικό εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου, είναι το απόλυτο place to be για όποιον επισκέπτεται την Αθήνα. ταυτόχρονα όμως κι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα σημεία για να χαλαρώσουν για μερικές ώρες και οι κάτοικοί της. Η εξαιρετική θέα –είναι το απόλυτο μπαλκόνι, καθώς προσφέρει μια μοναδική εικόνα της πόλης έτσι όπως αφήνει το βλέμμα να φτάσει ελεύθερα μέχρι την άκρη του ορίζοντα στον Σαρωνικό–, η δροσιά το καλοκαίρι στην προνομιακή (και ρομαντική) βεράντα και το ζεστό περιβάλλον στη χειμωνιάτικη σάλα κάνουν ελκυστικούς τους «Ορίζοντες», με το σύνολο να γίνεται ακόμη πιο ενδιαφέρον χάρη στη γευστική πρότασή τους, η οποία ήταν δια­χρονικά καλή. Γράφω «ήταν» και όχι «είναι», διότι η τρέχουσα πρόταση, διά χειρός Μίλτου Αρμένη, ανεβάζει το επίπεδο των γευστικών επιδόσεων σε ένα ύψος που συνάδει απόλυτα με τη θέση του εστιατορίου στην κορυφή του αστικού λόφου.

Ορίζοντες Λυκαβηττού - εικόνα 2

Είναι γεγονός ότι ο Ισπανοκερκυραίος σεφ αποτελεί ένα από τα ανερχόμενα αστέρια της αθηναϊκής γαστρονομικής σκηνής κι έχει βραβευτεί με Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας παλιότερα στον «Ερημίτη» στους Παξούς και πιο πρόσφατα για τη δουλειά του στο «Όμικρον» της Νέας Ερυθραίας. Αποτελεί μια έξυπνη κι εύστοχη επιλογή της οικογένειας Σταύρου και θα έλεγα ότι εγγυάται ακόμη υψηλότερες επιδόσεις σε ό,τι αφορά την κουζίνα του χώρου.

Άλλα ατού του εστιατορίου είναι το κοινό και η ατμόσφαιρα. Βγαίνει ένα άρωμα κοσμοπολιτισμού χάρη σε μια πελατεία με αστικά χαρακτηριστικά, γλωσσική πολυχρωμία και ηλικίες που κυμαίνονται εντός των ορίων της χρυσής περιόδου των τριάντα με πενήντα. Το συμπέρασμα, λοιπόν, βγαίνει αβίαστα: σε επίπεδο αμπαλάζ οι «Ορίζοντες» τα έχουν όλα. Θέα, περιβάλλον, κοινό και σεφ προδιαγραφών είναι στη θέση τους – οπότε το μόνο κρίσιμο στοιχείο που απομένει για να πάρετε την απόφαση να ανεβείτε στην κορυφή του λόφου είναι αυτή καθαυτή η γευστική πρόταση.

Ορίζοντες Λυκαβηττού - εικόνα 3

Σε αυτόν τον τομέα ο executive chef Μίλτος Αρμένης τα καταφέρνει πολύ καλά. Το είδος, η θέση αλλά και το κοινό που επισκέπτεται το εστιατόριο απαιτούν έξυπνες (με φαντασία, αλλά όχι κουραστικές) επιλογές πιάτων, γευστική ποιότητα κι αισθητική παρουσίαση υψηλού επιπέδου, χωρίς όμως υπερβολές. Το τριπλό αυτό ζητούμενο υπηρετείται αποτελεσματικά και καλύπτει απόλυτα τις ανάγκες του πελάτη, που αντιλαμβάνεται πού βρίσκεται και για­τί. Το μενού, χωρίς να μπορεί να του αποδοθεί θαλασσινό πρόσημο, τιμά ιδιαίτερα τις σχετικές γεύσεις, δίχως όμως να παραμελεί τόσο το κρέας και τις πάστες όσο και άλλες στεριανές γεύσεις.

Από τη θαλασσινή πλευρά της κουζίνας δοκίμασα ένα λαβράκι ταρτάρ με εσπεριδοειδή, τις γαρίδες με προσούτο και σος λευκού κρασιού καθώς και το ποντιακό κους-κους με σαφράν­ και θαλασσινά. Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να σταθώ ξεχωριστά στο καθένα. Το γενικό συμπέρασμα, στο οποίο περιλαμβάνονται η σωστή διαχείριση των υλικών, η γευστική επάρκεια και η αρμονική συνύπαρξη των επιμέρους στοιχείων, καλύπτει και τα τρία πιάτα και αυτό σηματοδοτεί το συνολικά υψηλό επίπεδο της πρότασης.

Ορίζοντες Λυκαβηττού - εικόνα 4

Από τις πιο στεριανές γεύσεις, τώρα, το αρνίσιο κότσι με δεντρολίβανο και πουρέ μελιτζάνας κινείται πολύ πιο πάνω από τον μέσο ποιοτικό όρο πολλών αθηναϊκών εστιατορίων, ενώ οι παπαρδέλες με σαμπαγιόν, γραβιέρα και αβγοτάραχο καλύπτουν και με το παραπάνω τους εραστές πιάτων αυτού του είδους. Όσο για τα επιδόρπια, πολύ καλά είναι το σεμιφρέντο λεμονιού και το κλασικό σπασμένο μιλφέιγ.

Είναι προφανές ότι δεν χρειάζεται να πούμε περισσότερα. Για τους επόμενους μήνες που οι συνθήκες επιτρέπουν τραπεζάκια έξω –τουλάχιστον τις περισσότερες ημέρες–, πρέπει να τολμήσετε, όσοι δεν γνωρίζετε το χώρο, μια πρώτη επίσκεψη. Είμαι βέβαιος ότι θα σας πείσει και για μια δεύτερη, πιο χειμωνιάτικη.

Λόφος Λυκαβηττού, 2107227065, 2107210701. Ωράριο λειτουργίας: Καθημερινά, μεσημέρι-βράδυ. Τιμή (το άτομο χωρίς ποτά και κουβέρ): € 35-40. Πρόσβαση ΑμεΑ: Όχι. Πάρκινγκ: Στους γύρω δρόμους.

Επεξήγηση βαθμολογίας

Κακό:

12/20 και κάτω

Αδιάφορο:

12,1/20 έως 12,4/20

Μέτριο:

12,5/20 - 12,9/20

Ενδιαφέρον:

13/20 έως 13,9/20

Καλό:

14/20 έως 14,9/20

Πολύ καλό:

15/20 έως 16,4/20

Εξαιρετικό:

16,5/20 έως 17,9/20

Άριστο:

18/20 έως 20/20

↑ Βέλος προς τα πάνω (π.χ. 13/20 ↑):

το εστιατόριο είναι καλύτερο από το βαθμό του, χωρίς να αγγίζει το επόμενο βαθμολογικό σκαλοπάτι.

Οι κριτικοί του «α» επισκέπτονται ανώνυµα τα εστιατόρια και όλα τα έξοδα καλύπτονται από το περιοδικό.

Περισσότερες πληροφορίες

Ορίζοντες Λυκαβηττού

Αριστίππου 1, Λόφος Λυκαβηττού
  • Εστιατόρια

Read Next

MORE FROM

Εστιατόρια