ΜάνηΜάνη

13,5 ↑

Σύγχρονη ελληνική κουζίνα με πιάτα που παραπέμπουν στη μανιάτικη γαστρονομική παράδοση.

ΜάνηΜάνη

Tηλ:

Τιμές:

€25 - €35

Σύγχρονη ελληνική κουζίνα με πιάτα που παραπέμπουν στη μανιάτικη γαστρονομική παράδοση.

ΜάνηΜάνη - εικόνα 1

Έχοντας κλείσει ήδη μία δεκαετία παρουσίας στην εστιατορική σκηνή της Αθήνας, το «ΜάνηΜάνη», στον πρώτο όροφο ενός νεοκλασικού κοντά στην αρχή της οδού Βεΐκου, αποδεικνύεται μια πρόταση που αντέχει στο χρόνο. Βρίσκεται «κρυμμένο» σε μια περιοχή που ανεβαίνει διαρκώς και προσελκύει όλο και περισσότερους ξένους επισκέπτες αλλά και Αθηναίους, με το Μουσείο της Ακρόπολης και τον πεζόδρομο της Μακρυγιάννη σε απόσταση βολής. Ανεβαίνοντας στον πρώτο όροφο του νεοκλασικού, η πρώτη αίσθηση είναι ένα ευχάριστο και καλά οργανωμένο περιβάλλον. Το λευκό χρώμα κυριαρχεί στις δύο αίθουσες που φιλοξενούν τους πελάτες, τα τραπέζια είναι τοποθετημένα με σεβασμό στην επιθυμία για άνεση και η διακόσμηση, λιτή μεν, αλλά συμβατή με το χώρο, είναι ευχάριστη στο μάτι.

ΜάνηΜάνη - εικόνα 2

Ο κατάλογος προτείνει πιάτα με σαφές ελληνικό πρόσημο. Ορισμένα από αυτά είναι φανερό ότι έλκουν την καταγωγή τους από τη Μάνη, είτε γιατί αποτελούν κομμάτι της τοπικής γαστρονομικής παράδοσης είτε επειδή οι πρώτες ύλες τους έρχονται από εκεί. Η οπτική της κουζίνας ξεφεύγει από το κλασικό, καθώς ο σεφ Αλέξανδρος Φουρούλης παρεμβαίνει και «στολίζει» τις προτάσεις του με μικρές πινελιές οι οποίες εκσυγχρονίζουν την παράδοση.

ΜάνηΜάνη - εικόνα 3

Από τα πιάτα που δοκίμασα τρία έκλεψαν τις εντυπώσεις. Το πρώτο ήταν μια βελουτέ μανιταριών (θα εμφανιστεί σύντομα στο μενού) διακριτικά αρωματισμένη με λάδι τρούφας και εμπλουτισμένη με γιαούρτι. Καλή υφή, γευστική ένταση και επίγευση είναι τα κύρια στοιχεία που της δίνουν το τονισμένο θετικό πρόσημο. Τα άλλα δύο έχουν να κάνουν με όσπρια, και για την ακρίβεια μαυρομάτικα φασόλια (μαζί με κρίταμο και γαύρο μαριναρισμένο με φρέσκα βότανα) και φακές (με φρέσκια ρίγανη, λιαστή ντομάτα, κρεμμυδάκι και σύγκλινο σε σάλτσα πορτοκαλιού). Θα πω απλά ότι και τα δύο πρέπει να βρουν μια θέση στο τραπέζι σας.

ΜάνηΜάνη - εικόνα 4

Από τα υπόλοιπα πιάτα πολύ καλή είναι η βελούδινης υφής φάβα που συνοδεύεται από σύγκλινο και καραμελωμένα κρεμμύδια. Το πρώτο της δίνει γευστική ένταση και το δεύτερο χαρίζει μια αίσθηση γλυκύτητας που «ντύνει» ευχάριστα το σύνολο. Ανάλογα θετική είναι η άποψή μου για την ταραμοσαλάτα. Αντίθετα, το μανιάτικο hot dog είναι μάλλον απλοϊκό και δεν βρίσκω ότι έχει θέση στον κατάλογο. Από τα κύρια πιά­τα επίσης μη επιτυχημένο είναι το φιλέτο ψαριού με χόρτα σε στρώμα από φασόλια. Η μεγάλη ποσότητα φασολιών καταδυναστεύει το ψάρι. Σίγουρα η συγκεκριμένη πρόταση χρειάζεται αναθεώρηση. Δοκίμασα και αρκετά ακόμη πιάτα, τα οποία ως γενική εικόνα υποστηρίζουν το θετικό πρόσημο τού «ΜάνηΜάνη».

ΜάνηΜάνη - εικόνα 5

Στο κλείσιμο του δείπνου, τέλος, το μιλφέιγ με βύσσινο και κρέμα αρωματισμένη με μαστίχα Χίου ήταν επαρκές για το ύφος του μαγαζιού, ενώ το ίδιο ισχύει για τη wine list, η οποία είναι μεν μικρή, αλλά κάνει αξιοπρεπείς προτάσεις, ορισμένες και από περιφερειακά οινοποιεία. Το συνολικό πακέτο του «ΜάνηΜάνη» προσφέρει και ευχάριστο περιβάλλον, και καλό φαγητό, και αποτελεσματικό σέρβις. Προφανώς αποτελεί μια ενδιαφέρουσα πρόταση εξόδου.

Η επίσκεψη του κριτικού στο εστιατόριο έγινε στις 20/10.

ΜΑΝΗΜΑΝΗ Φαλήρου 10, Κουκάκι, 2109218180. Ωράριο λειτουργίας: Και μεσημέρι. Κλειστά Κυρ. βράδυ. Τιμή: € 22-25 (το άτομο χωρίς ποτά και κουβέρ). Πρόσβαση ΑμεΑ: Όχι. Πάρκινγκ: Στους γύρω δρόμους.

Επεξήγηση βαθμολογίας

Κακό:

12/20 και κάτω

Αδιάφορο:

12,1/20 έως 12,4/20

Μέτριο:

12,5/20 - 12,9/20

Ενδιαφέρον:

13/20 έως 13,9/20

Καλό:

14/20 έως 14,9/20

Πολύ καλό:

15/20 έως 16,4/20

Εξαιρετικό:

16,5/20 έως 17,9/20

Άριστο:

18/20 έως 20/20

↑ Βέλος προς τα πάνω (π.χ. 13/20 ↑):

το εστιατόριο είναι καλύτερο από το βαθμό του, χωρίς να αγγίζει το επόμενο βαθμολογικό σκαλοπάτι.

Οι κριτικοί του «α» επισκέπτονται ανώνυµα τα εστιατόρια και όλα τα έξοδα καλύπτονται από το περιοδικό.

Περισσότερες πληροφορίες

ΜάνηΜάνη

Φαλήρου 10 & Δημητρακοπούλου, Κουκάκι
  • Εστιατόρια

Read Next

MORE FROM

Εστιατόρια