Κυρά Μαρία

0

Πενήντα ετών παράδοση με ενδιαφέρουσα σχάρα για κρεατοφάγους

Κυρά Μαρία

Πενήντα ετών παράδοση με ενδιαφέρουσα σχάρα για κρεατοφάγους

Κυρά Μαρία - εικόνα 1

Την Κυρά Μαρία (την ταβέρνα εννοώ) την ξέρω από παλιά. Σχεδόν από την εποχή που η έκφραση «Σίδερα Χαλανδρίου» είχε κάποιο νόημα για όσους την άκουγαν ή την χρησιμοποιούσαν. Είχα χρόνια να πάω και το ερέθισμα για την επίσκεψη μού το έδωσαν κάποιοι καλοί φίλοι μια Κυριακή μεσημέρι. «Έλα, έχει καλά παϊδάκια, η βεράντα είναι δροσερή, και κυρίως είναι κοντά στο σπίτι» μου είπαν και με έπεισαν.
Όντως, η κυρά Μαρία βρίσκεται σε ένα σημείο του Χαλανδρίου (κοντά στο Νέο Ψυχικό) σε ένα δρόμο με χαμηλά σπίτια/ μονοκατοικίες, με ησυχία και αρκετό πράσινο. Αυτό και μόνο δημιουργεί ένα πρώτο ευχάριστο συναίσθημα. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με το μαγαζί. Μία μεγάλη πλακόστρωτη αυλή (το έξω) με καταπράσινη πέργκολα και κλασσικά τραπεζοκαθίσματα ταβέρνας συνθέτουν έναν φιλόξενο χώρο. Ενδεχομένως λίγο θορυβώδη όταν είναι γεμάτος. Την Κυριακή που τον επισκέφθηκα, ήταν. Το εσωτερικό είναι αυτό που αναμένεις από ένα μαγαζί του είδους. Απλή επίπλωση, άφθονο ραμποτέ ξύλο, μια παλιά ραπτομηχανή, λίγες φωτογραφίες στους τοίχους και ένα πολύφωτο δεκαετίας ’60 δίνουν ένα επαρκές στίγμα.
Σε ό,τι αφορά στη γεύση, το ενδιαφέρον της κυρίας Μαρίας βρίσκεται κατά κύριο λόγο στη σχάρα. Δεν λέω, έχει ένα νόστιμο τζατζίκι, αφράτα τηγανιτά κεφτεδάκια και νόστιμες τηγανιτές πατάτες σε ροδέλες. Από την άλλη πάλι, η μελιτζανοσαλάτα χάνει από την υπερβολική αίσθηση μαγιονέζας. Κλασσικό λάθος που το κάνουν αρκετά μαγαζιά. Αυτά όμως είναι λεπτομέρειες για να περάσει η ώρα μέχρι να φτάσουν στο τραπέζι τα κυρίως που παρουσιάζουν ενδιαφέρον, εκτός όλων των άλλων επειδή έρχονται, αυτό συνέβη στην περίπτωσή μου, ψημένα με τον τρόπο που ζητάς. Αρκεί να ενημερώσεις τον σερβιτόρο. Δοκίμασα ζουμερά παϊδάκια, όχι καρβουνιασμένα και χωρίς δυσάρεστη αρνίλα, παρά το γεγονός ότι το αρνάκι δεν ήταν τόσο βρέφος. Ευχάριστη γευστικά, και σωστά ψημένη, ήταν και η μοσχαρίσια μπριζόλα. Τσίμπησα επίσης από το γειτονικό πιάτο και λίγο αξιοπρεπές, αν και σχετικά στεγνό, κοτόπουλο.
Για το κλείσιμο του γεύματος υπάρχει πρόταση για ραβανί και καρυδόπιτα. Και τα δύο τρώγονται ευχάριστα και είναι καλά σιροπιασμένα. Είναι προφανές ότι η πρόταση που κάνει η Κυρά Μαρία είναι αυτή μιας απλής ταβέρνας. Τα καταφέρνει αρκετά καλά και προτείνει ένα ενδιαφέρον φαγητό που ικανοποιεί το ζητούμενο από αυτήν την κατηγορία. Επιπλέον είναι σε απόσταση βολής από Ψυχικό, Φιλοθέη και Αγία Παρασκευή. Άλλωστε, η σύνθεση των πελατών την ημέρα που δοκίμασα, αποδεικνύει του λόγου το αληθές.

Πλήρες δείπνο: 15-20€/ άτομο, χωρίς το κρασί
Κυρά Μαρία: Κωστή Παλαμά 5, Σίδερα Χαλανδρίου
Τηλ.: 2106854069
Και μεσημέρι

Επεξήγηση βαθμολογίας

Κακό:

12/20 και κάτω

Αδιάφορο:

12,1/20 έως 12,4/20

Μέτριο:

12,5/20 - 12,9/20

Ενδιαφέρον:

13/20 έως 13,9/20

Καλό:

14/20 έως 14,9/20

Πολύ καλό:

15/20 έως 16,4/20

Εξαιρετικό:

16,5/20 έως 17,9/20

Άριστο:

18/20 έως 20/20

↑ Βέλος προς τα πάνω (π.χ. 13/20 ↑):

το εστιατόριο είναι καλύτερο από το βαθμό του, χωρίς να αγγίζει το επόμενο βαθμολογικό σκαλοπάτι.

Οι κριτικοί του «α» επισκέπτονται ανώνυµα τα εστιατόρια και όλα τα έξοδα καλύπτονται από το περιοδικό.

Read Next

MORE FROM

Εστιατόρια