Η ανακύκλωση του οικιακού λαδιού είναι cool. Και εξαιρετικά εύκολη

Πως το "Πράσινο Λάδι" καινοτομεί στην ανακύκλωση του χρησιμοποιημένου οικιακού λαδιού.

Λάδι

Όλοι έχουμε βρεθεί με τηγανέλαιο, που μετά τη χρήση του καταλήγει σε κάδους σκουπιδιών ή στο νεροχύτη. Παρότι δεν φαίνεται και πολύ σωστή πρακτική εμείς το συνεχίζουμε επειδή δεν έχουμε άλλη εναλλακτική! Τουλάχιστον έτσι νομίζουμε. Ρωτήσαμε τον Γιώργο Κυριακόπουλο, Γενικό Διευθυντή της "Πράσινο Λάδι" - ένα εκτεταμένο δίκτυο πολλών σημείων όπου μπορεί κάποιος να ανακυκλώσει το οικιακό τηγανέλαιο, για τις δράσεις - τα οφέλη και το οικολογικό αποτύπωμα αυτής της πρωτοβουλίας που έρχεται να μετατρέψει την καθημερινότητα μας σε ακόμη πιο φιλική για το περιβάλλον. 

Τι ακριβώς είναι το "Πράσινο Λάδι" και πως προέκυψε αυτή η ιδέα; Πόσος χρόνος χρειάστηκε μέχρι την υλοποίησή του; Πόσους συνεργάτες μετράει σήμερα το δίκτυο σας;

Η εταιρεία Πράσινο Λάδι ιδρύθηκε από την Verd το 2011 με αποκλειστικό σκοπό την συλλογή τηγανελαίων για την παραγωγή ενός καυσίμου φιλικού προς το περιβάλλον, του βιοντίζελ από απόβλητα. Η παραγωγή βιοντιζελ υπάρχει εδώ και δυο δεκαετίες. Τα τελευταία χρονιά, φορείς όπως η ΕΕ, ενθαρρύνουν την παραγωγή βιοντίζελ δεύτερης γενιάς, δηλαδή ενός συνθετικού ντίζελ, που παράγεται από το τηγανέλαιο των εστιατορίων και των σπιτιών μας. Τα τηγανέλαια που συλλεγεί η Πράσινο Λάδι αρχικά προέρχονταν από επαγγελματικές κουζίνες. Οι επιχειρήσεις εστίασης στην Ελλάδα υποχρεούνται να παραδίδουν προς ανακύκλωση τα τηγανέλαια τους. Αυτή την στιγμή εξυπηρετούμε 17.600 επιχειρήσεις πανελλαδικά, είτε άμεσα είτε έμμεσα μέσω συνεργατών μας.

Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με το οικιακό τηγανέλαιο, το οποίο δυστυχώς συνήθως απορρίπτεται με λάθος τρόπο. Τα τελευταία 3 χρονιά έχουμε οργανώσει και διευθύνουμε ένα πανελλαδικό δίκτυο συλλογής οικιακών τηγανελαίων, προσπαθώντας να ευαισθητοποιήσουμε τους συμπολίτες μας αλλά και τις συνεργαζόμενες με εμάς επιχειρήσεις σχετικά με την δράση αυτή. Για αυτό το λόγο έχουμε δημιουργήσει ένα εκτεταμένο δίκτυο 2.500 σημείων για την ανακύκλωση του οικιακού τηγανελαίου το οποίο διαρκώς αναπτύσσουμε. Τα σημεία αυτά περιλαμβάνουν εστιατόρια, ξενοδοχειακές μονάδες, βιομηχανίες, σχολεία, Δήμους, πρατήρια καυσίμων AVIN και SHELL και αλυσίδες Super Market.

Πράσινο Λάδι

Για ποιους λόγους είναι σημαντικό να ανακυκλώνονται τα οικιακά τηγανέλαια;

Το λάδι από το τηγάνισμα που μαζεύουμε σίγουρα καταλαβαίνουμε ότι το να πετάξουμε στους κάδους σκουπιδιών μας ή να το χύνουμε στο νεροχύτη δεν μοιάζει πολύ σωστό. Και δεν είναι! Τα τηγανέλαια, όταν τα πετάμε στο νεροχύτη ή στα σκουπίδια, καταλήγουν στο περιβάλλον, μολύνουν τον υδροφόρο ορίζοντα και επιβαρύνουν το έδαφος. Αποτελούν έναν από τους κύριους παράγοντες ρύπανσης των υδάτων και απειλή για την υδρόβια και θαλάσσια ζωή. Επιπλέον, η απόρριψη τους στο νεροχύτη ή στις αποχετεύσεις μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ζημιές όπως φράξιμο στις σωληνώσεις του σπιτιού μας και στο δίκτυο αποχέτευσης της πόλης μας, ενώ προκαλούνται σοβαρά προβλήματα και στην λειτουργία των βιολογικών καθαρισμών. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι 1 λίτρο τηγανέλαιο μπορεί να υποβαθμίσει 1 εκατομμύριο λίτρα νερού, ποσότητα που χρησιμοποιεί ένας άνθρωπος σε 14 χρόνια.

Ωστόσο, μπορεί να προκύψει ενέργεια…από τηγανέλαιο;

Μα ήδη υπάρχει και την χρησιμοποιούμε όλοι μας! Σε όλα τα πρατήρια καυσίμων στην Ελλάδα, οι αντλίες του ντίζελ κίνησης περιέχουν 7% βιοντίζελ. Όπως προαναφέραμε το βιοντίζελ από απόβλητα (δεύτερης γενιάς) είναι το φιλικότερο καύσιμο προς το περιβάλλον ενώ διατηρεί όλες τις φυσικοχημικές ιδιότητες του ντίζελ και μπορεί να χρησιμοποιηθεί από όλα τα οχήματα χωρίς καμία μετατροπή.

Ποια είναι τα οφέλη του βιοντίζελ για το περιβάλλον και την ατμόσφαιρα; Σε δεύτερο χρόνο ενισχύει και την οικονομία στα πλαίσια της κυκλικής οικονομίας;

Με την ανακύκλωση τηγανελαίων για παραγωγή βιοντίζελ αποφεύγουμε όλα τα προβλήματα που προαναφέραμε που αφορούν την υποβάθμιση των υδάτινων πόρων και τα προβλήματα στα δίκτυα και τους βιολογικούς καθαρισμούς. Είναι πολύ σημαντικό να τονίσουμε ότι το βιοντίζελ από τηγανέλαια μειώνει την έκλυση διοξειδίου του άνθρακα και αερίων του θερμοκηπίου κατά σχεδόν 90% σε σχέση με το ορυκτό ντίζελ. Με αυτόν το τρόπο παράγεται το πιο καθαρό καύσιμο που συμβάλει στη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου.

Αν δούμε και την μεγάλή εικόνα, συμβάλλει και στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας καθώς μειώνεται η εισαγωγή ορυκτών καυσίμων. Από το δικό μας τηγάνι, από τις πατάτες μας, τα καλαμαράκια μας, τους κεφτέδες μας, είμαστε όλοι εμείς που συνεισφέρουμε σε αυτή τη μικρή επανάσταση για έναν πιο πράσινο πλανήτη. Αρκεί να θέλουμε!

Πράσινο Λάδι

Πάμε και στα πιο χρηστικά. Ποια λάδια εντάσσονται στην κατηγορία του μαγειρικού τηγανελαίου και πως ακριβώς μπορούμε να τα ανακυκλώσουμε;

Όταν λέμε χρησιμοποιημένο οικιακό τηγανέλαιο εννοούμε όλα τα βρώσιμα έλαια που χρησιμοποιούνται για τηγάνισμα, όπως το ελαιόλαδο, το ηλιέλαιο, το σογιέλαιο, το αραβοσιτέλαιο, το βαμβακέλαιο, το φοινικέλαιο, το πυρηνέλαιο αλλά και παλιά ταγγισμένα λάδια, δεν πάνε χαμένα αλλά μετατρέπονται σε βιοντίζελ.

Με τη νέα καμπάνια μας καλούμε τον κόσμο να μπει στο www.prasinoladi.gr και να βρει ένα σημείο "Πράσινο Λάδι” κάπου κοντά του ώστε να παραδώσει το τηγανέλαιο του. Η καμπάνια μας τονίζει το πόσο εύκολο είναι να γίνει ο καθένας μας ήρωας μέσα από τη δική του κουζίνα στη μάχη για τη προστασία του περιβάλλοντος.

Το μόνο που χρειάζεται είναι να έχουμε στο νου μας τα 3 βασικά βήματα:

  1. Μετά το τηγάνισμα δεν πετάω το λάδι, το αφήνω να κρυώσει
  2. Μεταφέρω το λαδί σε πλαστικό μπουκάλι και κλείνω πολύ καλά το καπάκι
  3. Από τον χάρτη στο site www.prasinoladi.gr βρίσκω το κοντινότερο σημείο "Πράσινο Λάδι". Μεταφέρω και ρίχνω το μπουκάλι στον ειδικό κάδο.

Πράσινο Λάδι

Πως μπορεί κάποιος να στηρίξει τις δράσεις του "Πράσινου Λαδιού" πέρα από την ανακύκλωση του οικιακού του τηγανελαίου; 

Στόχος μας είναι η προώθηση και ενημέρωση της σωστής διαχείρισης τηγανελαίου από τα νοικοκυριά ώστε να πείσουμε κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα να ανακυκλώνει το τηγανέλαιο που παράγεται στο σπίτι τους. Να τους ενημερώσουμε για τις βλαβερές συνέπειες της απόρριψης στο περιβάλλον και να φέρουμε την ανακύκλωση κοντά τους, ακόμα και στην πόρτα τους.

Για να τα καταφέρουμε, συνεργαζόμαστε με σχολεία και Δήμους για την ενημέρωση των πολιτών. Στο site μας www.prasinoladi.gr και στα social media (Facebook, Instagram και Youtube), μπορεί κανείς να βρει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες και να ενημερώνεται για όλες τις νέες ενέργειες και δράσεις μας. Το πιο σημαντικό όμως, είναι ο καθένας μας να μεταφέρει το μήνυμα της ανακύκλωσης σε οικογένεια, φίλους και γείτονες ώστε να διαδοθεί και να γίνει μέρος της καθημερινότητάς μας.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Περίτεχνα σοκολατένια αβγά και μοσχοβολιστά τσουρέκια για το Πάσχα

Τα πιο φίνα πασχαλινά αβγά της πόλης, που θα συγκινήσουν αισθητικά και γευστικά μεγάλους και μικρούς.

ΓΡΑΦΕΙ: ΝΤΙΝΑ ΓΚΡΟΥΜΟΥΤΗ
26/04/2024

Οι "Δύο Κόσμοι" του Κτήματος Γκότση ενώνουν "τραγανά" το Πάσχα με το Θέρος

Το Ασύρτικο του Κτήματος Γκότση έχει την διάθεση της Σαντορίνης σε περιβάλλον Μεσσηνίας και "δελεάζει" τις γεύσεις του Πάσχα.

Πασχαλινή γιορτή αλληλεγγύης από τους Γιατρούς του Κόσμου

Λαμπάδες, ευχετήριες κάρτες, διακοσμητικά και πολλά άλλα.

Κτήμα Σκούρα: H νέα προσέγγιση του Αγιωργίτικου στη "Νεμέα" 2021 κάνει το Πάσχα "χάρμα"

Με το Αγιωργίτικο συστήνεται το Πάσχα & το Κτήμα Σκούρα έχει προβλέψει.

Νομοθετικές αστοχίες του Υπουργείου Πολιτισμού αξίας 27,5 εκ. ευρώ καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος

Δείτε τι δηλώνει το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ο.Θ.Α. για την επιδότηση καλλιτεχνών και χειροτεχνών.

Όλγα Κεφαλογιάννη: "Οι γυναίκες συνεχίζουν τον αγώνα για να κατακτήσουν τη θέση που τους αξίζει"

Η Υπουργός Τουρισμού βρέθηκε στην ημερίδα Women Who Dare: Οι Γυναίκες που αλλάζουν τον κόσμο, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

ΥΠΠΟ: Επεμβάσεις στερέωσης στο "Μικρό Ανάκτορο" της Κνωσού

Το "Μικρό Ανάκτορο" βρίσκεται στα βορειοδυτικά του ανακτόρου της Κνωσού, με το οποίο φαίνεται ότι συνδέονταν μέσω του λεγόμενου "Βασιλικού Δρόμου".