COSMOTE CHRONOS: Μια νέα εφαρμογή επαυξημένης πραγματικότητας μας ξεναγεί στην Αθήνα του 5ου αιώνα π.Χ

Η νέα εφαρμογή COSMOTE CHRONOS αξιοποιεί τις πιο σύγχρονες τεχνολογίες για να αναδημιουργήσει σε κινητά και tablet, εικονικές ψηφιακές αναπαραστάσεις των μνημείων της Ακρόπολης.

chronos

Όσα και να έχουμε διαβάσει για την ιστορία των μνημείων της Αθήνας του "Χρυσού Αιώνα" του Περικλή, είναι δύσκολο να φανταστούμε πώς έμοιαζαν στ’ αλήθεια και τι αίσθηση χάριζαν στον χώρο γύρω τους, αιώνες πριν. Το κενό αυτό έρχεται να καλύψει η εφαρμογή COSMOTE CHRONOS. Πρόκειται για μια νέα εφαρμογή, διαθέσιμη στην Ελλάδα και το εξωτερικό, που είναι αποτέλεσμα συνεργασίας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της COSMOTE, με τη στήριξη του Μουσείου της Ακροπόλεως, στο πλαίσιο Σύμβασης Πολιτιστικής Χορηγίας. Στόχος της είναι τόσο η αναβάθμιση της τουριστικής εμπειρίας και της διαδικασίας εκμάθησης της Ιστορίας, όσο και η ανάδειξη της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς σε παγκόσμιο επίπεδο. Γι’ αυτό και προσφέρεται δωρεάν σε όλον τον πλανήτη, σε ελληνικά και αγγλικά.

chronos

Πώς, όμως, λειτουργεί η εφαρμογή;

Η COSMOTE CHRONOS αξιοποιεί τις πιο σύγχρονες τεχνολογίες επαυξημένης και εικονικής πραγματικότητας και τεχνητής νοημοσύνης, για να αναδημιουργήσει  σε κινητά και tablet, εικονικές ψηφιακές αναπαραστάσεις του Παρθενώνα, του Ωδείου Ηρώδου Αττικού και των μνημείων της νότιας κλιτύος του Ιερού Βράχου, όπως φαίνονται από το Μουσείο της Ακρόπολης. Παρουσιάζει, επίσης, αναπαραστάσεις του τεμένους της Βραυρωνίας Αρτέμιδος και της Χαλκοθήκης, μνημεία τα οποία δεν έχουν σωθεί, και εμβληματικά εκθέματα  από τον τρίτο όροφο του Μουσείου της Ακρόπολης, όπου εκτίθενται τα γλυπτά του Παρθενώνα.

Οι χρήστες της εφαρμογής μπορούν να θαυμάσουν τα μνημεία στο φυσικό τους μέγεθος και να περιηγηθούν στο εσωτερικό τους από οπουδήποτε, είτε βρίσκονται πάνω στην ίδια την Ακρόπολη, είτε σε οποιοδήποτε σημείο της Ελλάδας ή του εξωτερικού. Φυσικά, πάνω στον Ιερό Βράχο η εμπειρία απογειώνεται, καθώς με τη χρήση επαυξημένης πραγματικότητας οι εικονικές ψηφιακές αναπαραστάσεις προβάλλονται δυναμικά και με ακρίβεια επάνω στη σημερινή εικόνα των μνημείων, όπως αυτή καταγράφεται από την κάμερα της φορητής συσκευής.

chronos

Η επιστημονική αρτιότητα του περιεχομένου του app τεκμηριώνεται από ειδικούς αρχαιολόγους και αρχιτέκτονες, που ασχολούνται με τα συγκεκριμένα μνημεία σε ειδικά βιβλία και άρθρα τα τελευταία 150 χρόνια. Την επιστημονική επιμέλεια του περιεχομένου της εφαρμογής COSMOTE CHRONOS έχει αναλάβει ο κ. Πάνος Βαλαβάνης, Ομότιμος καθηγητής του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Μία τεράστια βάση επιστημονικά τεκμηριωμένων δεδομένων αξιοποιεί και η ψηφιακή βοηθός της εφαρμογής, "Κλειώ", στην οποία ο χρήστης μπορεί να απευθύνει προφορικές ερωτήσεις σχετικές με τα μνημεία και η ίδια να απαντά real time. Η "Κλειώ" έχει ήδη τη δυνατότητα να απαντά σε περισσότερες από 10.000 ερωτήσεις, σε ελληνικά και αγγλικά. Για την υλοποίηση έχει επιλεχθεί ειδικά παραμετροποιημένη πλατφόρμα Τεχνητής Νοημοσύνης, η οποία εκπαιδεύεται διαρκώς. Η λειτουργικότητα της ψηφιακής βοηθού είναι διαθέσιμη μόνο όταν η κινητή συσκευή συνδέεται σε δίκτυο 5G, καθώς απαιτεί γρήγορη ταχύτητα και σχεδόν μηδενικό χρόνο απόκρισης. Όταν η κινητή συσκευή είναι συνδεδεμένη σε 4G ή Wi-Fi, παρέχεται αυτοματοποιημένη ξενάγηση. H αξιοποίηση της τεχνολογίας Augmented Reality μαζί με real time conversational Bot σε μορφή avatar (powered by ΑΙ), με υψηλής ποιότητας γραφικά και real time διαδραστικότητα, είναι κάτι που γίνεται για πρώτη φορά στον χώρο του Πολιτισμού.

chronos

Η εφαρμογή COSMOTE CHRONOS είναι διαθέσιμη στο Google play και το Apple store για κινητές συσκευές Αndroid και iOS που υποστηρίζουν ARKit ή ARCore. Λειτουργεί στα δίκτυα 4G και 5G όλων των παρόχων κινητής στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, καθώς και σε WiFi. Είναι, επίσης, διασυνδεδεμένη με τα social media, ώστε οι χρήστες να μπορούν να μοιράζονται φωτογραφίες και βίντεο από τις ψηφιακές αναπαραστάσεις των μνημείων.

Δείτε παρακάτω demo της εφαρμογής:

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

To παλιό Αμαξοστάσιο στο Γκάζι μετατρέπεται σε ένα εργοστάσιο μπύρας και γλυκών

Το τριήμερο 20-22/10 οι λάτρεις της μπύρας θα έχουν την ευκαιρία, μεταξύ άλλων, να γνωρίσουν δεκάδες ελληνικές ζυθοποιίες, ενώ το τριήμερο 27-29/10 το Παλιό Αμαξοστάσιο ΟΣΥ θα πλημμυρίσει από οτιδήποτε σχετίζεται με γλυκά.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
27/09/2023

Υπουργείο Πολιτισμού: Εγκαινιάζεται το έργο "Αποκατάσταση, ανάδειξη Ρωμαϊκού Σταδίου Πατρών"

Με την ολοκλήρωση του έργου η Πάτρα αποκτά έναν νέο αρχαιολογικό χώρο, προσβάσιμο σε όλους, ο οποίος θα ενταχθεί στην αναπτυξιακή διαδικασία του τόπου ως πόλος έλξης Πολιτιστικού Τουρισμού.

Το Ινστιτούτο Γκαίτε οργανώνει εργαστήρι diy αφιερωμένο στην κηπουρική

Πρόκειται για ένα εργαστήριο με πολλές ιδέες για όλα αυτά που μπορούμε να φυτέψουμε στο μπαλκόνι μας, τρόπους για να φτιάξουμε τον δικό μας μικρό βοτανόκηπο και ιδέες για δημιουργία φυσικού λιπάσματος για τα φυτά μας.

Athens Wine & Art Festival: Tο μεγαλύτερο φεστιβάλ κρασιού και τέχνης στην Ελλάδα επιστρέφει

Το φεστιβάλ επιστρέφει με ακόμη περισσότερα οινοποιεία και μια έκθεση τέχνης από τη σπάνια συλλογή της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών.

Παγκόσμια διάκριση για την αεροπορική εταιρεία KLM

Βραβεύτηκε με το βραβείο "World Class", που αντικατοπτρίζει την εξυπηρέτηση, τις εμπειρίες των επιβατών, τις επιδόσεις σε θέματα ασφάλειας και βιωσιμότητας.

Οκτώβριος στη Βαμβακού Λακωνίας: Φθινοπωρινές εκδηλώσεις με τη στήριξη του ΙΣΝ

Ήθη, έθιμα και ιστορία, καρυδένιο πικ-νικ, μουσική και ατέλειωτο παιχνίδι για όλους στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Αναβίωσης της Βαμβακούς.

Τα δωρεάν της εβδομάδας: Το Reverb Festival φωτίζει την εναλλακτική σκηνή της Αθήνας

Νέα events από τη Δημοτική Αγορά Κυψέλης, "Ταινίες στα Τουρκοβούνια" και ό,τι μπορείς να δεις στην Αθήνα χωρίς εισιτήριο από 23 έως 29/9.