
Όσα και να έχουμε διαβάσει για την ιστορία των μνημείων της Αθήνας του "Χρυσού Αιώνα" του Περικλή, είναι δύσκολο να φανταστούμε πώς έμοιαζαν στ’ αλήθεια και τι αίσθηση χάριζαν στον χώρο γύρω τους, αιώνες πριν. Το κενό αυτό έρχεται να καλύψει η εφαρμογή COSMOTE CHRONOS. Πρόκειται για μια νέα εφαρμογή, διαθέσιμη στην Ελλάδα και το εξωτερικό, που είναι αποτέλεσμα συνεργασίας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της COSMOTE, με τη στήριξη του Μουσείου της Ακροπόλεως, στο πλαίσιο Σύμβασης Πολιτιστικής Χορηγίας. Στόχος της είναι τόσο η αναβάθμιση της τουριστικής εμπειρίας και της διαδικασίας εκμάθησης της Ιστορίας, όσο και η ανάδειξη της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς σε παγκόσμιο επίπεδο. Γι’ αυτό και προσφέρεται δωρεάν σε όλον τον πλανήτη, σε ελληνικά και αγγλικά.

Πώς, όμως, λειτουργεί η εφαρμογή;
Η COSMOTE CHRONOS αξιοποιεί τις πιο σύγχρονες τεχνολογίες επαυξημένης και εικονικής πραγματικότητας και τεχνητής νοημοσύνης, για να αναδημιουργήσει σε κινητά και tablet, εικονικές ψηφιακές αναπαραστάσεις του Παρθενώνα, του Ωδείου Ηρώδου Αττικού και των μνημείων της νότιας κλιτύος του Ιερού Βράχου, όπως φαίνονται από το Μουσείο της Ακρόπολης. Παρουσιάζει, επίσης, αναπαραστάσεις του τεμένους της Βραυρωνίας Αρτέμιδος και της Χαλκοθήκης, μνημεία τα οποία δεν έχουν σωθεί, και εμβληματικά εκθέματα από τον τρίτο όροφο του Μουσείου της Ακρόπολης, όπου εκτίθενται τα γλυπτά του Παρθενώνα.
Οι χρήστες της εφαρμογής μπορούν να θαυμάσουν τα μνημεία στο φυσικό τους μέγεθος και να περιηγηθούν στο εσωτερικό τους από οπουδήποτε, είτε βρίσκονται πάνω στην ίδια την Ακρόπολη, είτε σε οποιοδήποτε σημείο της Ελλάδας ή του εξωτερικού. Φυσικά, πάνω στον Ιερό Βράχο η εμπειρία απογειώνεται, καθώς με τη χρήση επαυξημένης πραγματικότητας οι εικονικές ψηφιακές αναπαραστάσεις προβάλλονται δυναμικά και με ακρίβεια επάνω στη σημερινή εικόνα των μνημείων, όπως αυτή καταγράφεται από την κάμερα της φορητής συσκευής.

Η επιστημονική αρτιότητα του περιεχομένου του app τεκμηριώνεται από ειδικούς αρχαιολόγους και αρχιτέκτονες, που ασχολούνται με τα συγκεκριμένα μνημεία σε ειδικά βιβλία και άρθρα τα τελευταία 150 χρόνια. Την επιστημονική επιμέλεια του περιεχομένου της εφαρμογής COSMOTE CHRONOS έχει αναλάβει ο κ. Πάνος Βαλαβάνης, Ομότιμος καθηγητής του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Μία τεράστια βάση επιστημονικά τεκμηριωμένων δεδομένων αξιοποιεί και η ψηφιακή βοηθός της εφαρμογής, "Κλειώ", στην οποία ο χρήστης μπορεί να απευθύνει προφορικές ερωτήσεις σχετικές με τα μνημεία και η ίδια να απαντά real time. Η "Κλειώ" έχει ήδη τη δυνατότητα να απαντά σε περισσότερες από 10.000 ερωτήσεις, σε ελληνικά και αγγλικά. Για την υλοποίηση έχει επιλεχθεί ειδικά παραμετροποιημένη πλατφόρμα Τεχνητής Νοημοσύνης, η οποία εκπαιδεύεται διαρκώς. Η λειτουργικότητα της ψηφιακής βοηθού είναι διαθέσιμη μόνο όταν η κινητή συσκευή συνδέεται σε δίκτυο 5G, καθώς απαιτεί γρήγορη ταχύτητα και σχεδόν μηδενικό χρόνο απόκρισης. Όταν η κινητή συσκευή είναι συνδεδεμένη σε 4G ή Wi-Fi, παρέχεται αυτοματοποιημένη ξενάγηση. H αξιοποίηση της τεχνολογίας Augmented Reality μαζί με real time conversational Bot σε μορφή avatar (powered by ΑΙ), με υψηλής ποιότητας γραφικά και real time διαδραστικότητα, είναι κάτι που γίνεται για πρώτη φορά στον χώρο του Πολιτισμού.

Η εφαρμογή COSMOTE CHRONOS είναι διαθέσιμη στο Google play και το Apple store για κινητές συσκευές Αndroid και iOS που υποστηρίζουν ARKit ή ARCore. Λειτουργεί στα δίκτυα 4G και 5G όλων των παρόχων κινητής στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, καθώς και σε WiFi. Είναι, επίσης, διασυνδεδεμένη με τα social media, ώστε οι χρήστες να μπορούν να μοιράζονται φωτογραφίες και βίντεο από τις ψηφιακές αναπαραστάσεις των μνημείων.
Δείτε παρακάτω demo της εφαρμογής: