
Tα food trends του TikTok αυξάνονται και πληθύνονται, προκαλώντας viral στιγμές που μας κάνουν να βλέπουμε ένα ‘καινούργιο’ φαγητό ξανά και ξανά στα feed μας μέχρι μάλλον να κουραστούμε. Κάποια αποσύρονται μετά το αρχικό τους ‘μπαμ’ (βλέπε καροτοσαλάτα από την Κορέα, baked feta pasta στα χρόνια του lockdown) και κάποια αρνούνται να φύγουν από τον συλλογικό μας αλγόριθμο όσοι μήνες και αν περάσουν, όπως η Dubai chocolate.
Μία νέα φαγητο-μόδα που φαίνεται να κερδίζει έδαφος στο TikTok και τα Instagram reels είναι και αυτή γλυκιά και τραγανή, αρκετά εύκολη στην παραγωγή της και, τουλάχιστον μέσα από τις οθόνες μας, μοιάζει λαχταριστή.
Ονομάζεται upside down ή reverse cheesecake, και το κονσεπτ του είναι απλό: ακολουθείς όλα τα βήματα του no bake, αμερικάνικου cheesecake με διαφορετική σειρά από την συνηθισμένη, με αποτέλεσμα να έχεις ένα μπισκοτένιο πλαίσιο και ένα κρεμώδες εσωτερικό.
Όπως μπορούμε να δούμε στα ήδη εκατοντάδες βίντεο με συνταγές, το ‘ανάποδο’ γλυκό ξεκινάει με μπισκότα και βούτυρο, στην συνέχεια προστίθεται το cream cheese και η μαρμελάδα της επιλογής μας και ως τελευταίο βήμα πρέπει να γυρίσουμε την φόρμα από την αντίθετη πλευρά, έτσι ώστε η βάση να γίνει η κορυφή. Στην συνέχεια παίρνουμε απλά ένα μεγάλο κουτάλι και κάνουμε το πιο ικανοποιητικό ‘κρακ’ στο δημιούργημά μας.
Ναι, οι κυνικοί αναμεσά μας ίσως αναρωτηθούν ποιο είναι το νόημα του παραπάνω trend εφόσον η γεύση πιθανότατα δεν θα αλλάξει ιδιαίτερα από το original cheesecake. Από πότε όμως ενδιαφέρει τους γλυκατζήδες και τους φιλόδοξους μάγειρες και pastry chefs των social media αν κάτι έχει λειτουργικότητα όταν είναι όμορφο και δημοφιλές;
Το upside down/ reverse/ ανάποδο cheesecake μοιάζει ιδιαίτερα καλή επιλογή για όσους αγαπάνε τα μπισκότα και γενικά τα τραγανά γλυκίσματα, και είμαστε έτοιμοι να το υποστηρίξουμε με έξτρα θέρμη αν πρόκειται να εκθρονίσει επιτέλους την Dubai chocolate. Καλή μας όρεξη λοιπόν.