Τι συμβαίνει με την viral καροτοσαλάτα του TikTok;

Morkovcha: η σαλάτα με ιστορία που έχει γοητεύσει τον αλγόριθμο

σαλατα

Είναι πλέον ευρέως γνωστό πως το TikTok κάνει τα φαγητά ευρέως γνωστά. Η γνωστή πλατφόρμα των social γεννάει τα food trends το ένα μετά το άλλο, με κάποια να επεκτείνονται πολύ εκτός του αλγορίθμου, βλέπε dubai chocolate, και άλλα να έρχονται και να φεύγουν με μικρότερο impact αλλά εκατομμύρια views. Κάτι τέτοιο συνέβη και τον προηγούμενο μήνα, όταν η Ουκρανο-αμερικάνα influencer Danielle Zaslavsky δημοσίευσε ένα βίντεο στον προσωπικό της λογαριασμό όπου έτρωγε μια καροτοσαλάτα με chop sticks.

Η Zaslavsky φαίνεται να απολαμβάνει το γεύμα της με περίσσιο ενθουσιασμό (και πολλούς κραντς και σλουρπ ήχους) ενώ επαινεί το πόσο έντονη και ωραία γεύση έχει. Το βίντεο γρήγορα συγκέντρωσε εκατομμύρια views και σχόλια από θεατές που απαιτούσαν να μάθουν πώς ακριβώς φτιάχνεται η μαγική καροτοσαλάτα ή τουλάχιστον πού μπορούν να την προμηθευτούν.


Η απάντηση είναι η εξής: Morkovcha. Γνωστή και ως koreyska, η σαλάτα είναι συνταγή πολλών δεκαετιών με βασικούς δημιουργούς τους Κορεάτες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, ή αλλιώς τους Koryo-saram,οι οποίοι ξέφυγαν από την αποικιακή λαβή της Ιαπωνίας στη χώρα τους.

Στις επόμενες εβδομάδες μετά το πρώτο της viral, η Danielle Zaslavsky συνέχισε να φτιάχνει περισσότερες ‘παρτίδες’ morkovcha μέσα σε βάζα, εξηγώντας πως οι θείες της έβραζαν τα καρότα με σκόρδο, ξύδι, λάδι και κόκκινες πιπεριές για επιπλέον γεύση. Γρήγορα ξεκίνησαν να τη ‘λιμπίζονται’ και άλλοι wellness ή food creators, οι οποίοι ξεκίνησαν να μαγειρεύουν τις δικές τους εκδοχές της καροτοσαλάτας, χάνοντας όμως την ιστορία της.

Γεννιέται κάπου εδώ λοιπόν σαν θέμα συζήτησης αν πολλές φορές η κουλτούρα και η παράδοση ενός πιάτου ή μίας κουζίνας μένει πίσω ή ‘θυσιάζεται’ στο βωμό του virality, με τους χρήστες να αναζητούν την digital επιτυχία περισσότερο από μια γευστική εμπειρία που έχει φτάσει στο τραπέζι τους μέσα από γενιές και γενιές μαγείρων και ιστορίας.

Διαβάστε Επίσης

Εκτός του TikTok, η morkovcha βρίσκεται στα μενού αρκετών Ασιατικών και Σλαβικών εστιατορίων της Αμερικής. 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Τι θα κάνεις αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα

Σινεμά, γαστρονομία και όλα όσα σε περιμένουν αυτή την εβδομάδα στην πόλη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
20/10/2025

Orbis Vini: Για πρώτη φορά στην Ελλάδα μία έκθεση αφιερωμένη στα "κρασιά του κόσμου"

Μήπως είναι η ώρα να δούμε κατάματα τα "κρασιά του κόσμου"; Η Orbis Vini, την Δευτέρα 20 Οκτωβρίου στο ξενοδοχείο Athenaeum Intercontinental της Αθήνας σε καλεί να ανακαλύψεις 490 κρασιά από 179 οινοποιεία και 14 διαφορετικές χώρες.

Τα δωρεάν της εβδομάδας: Ένα λαογραφικό "Αντάμωμα" στην Κυψέλη

Ένα folk event από το Torvas, εικαστικές περιηγήσεις στον Άλιμο και ό,τι άλλο μπορείς να κάνεις στην Αθήνα χωρίς εισιτήριο από 18 έως 26/10.

Θα ήθελες να μάθεις πώς να δώσεις νέα ζωή στα έπιπλά σου;

Στην σχολή τεχνών "Ασκαρδαμυκτί" θα μάθετε πως να συντηρήσετε και να μεταμορφώσετε τα παλιά σας έπιπλα.

Τι συνέβη όταν η Peggy Gou έπαιξε rave σε φούρνο

Η υπερδιάσημη DJ εμφανίστηκε σε ένα bakery του Παρισιού και ξεκίνησε να παίζει όσο δίπλα της σερβίρονταν κρουασάν.

Τέχνη και κρασί δίνουν ραντεβού στο Μοναστηράκι

Στη συμβολή Αθηνάς και Σοφοκλέους, στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, σε περιμένουν περισσότερα από 70 ελληνικά και ξένα boutique οινοποιεία, μαζί με μερικές εκπλήξεις.

Τι θα κάνεις αυτό το Σαββατοκύριακο στην πόλη

Συναυλίες, θέατρο και όλα όσα σε περιμένουν στην πόλη τις επόμενες μέρες.