Η Ελένη Σίντου δεν πήρε τυχαία τη σκυτάλη από τον Στέλιο Μπουτάρη στο τιμόνι της Ένωσης "Οινοποιοί Βορείου Ελλάδας" το καλοκαίρι του 2024, όντας η πρώτη γυναίκα πρόεδρος ενός φορέα με πάνω από 30 χρόνια σημαντικής παρουσίας στα οινικά πράγματα. Χημικός-οινολόγος η ίδια, με 25 χρόνια εμπειρίας στη θέση της υπεύθυνης παραγωγής του οινοποιείου "Zoinos Winery" στην Ήπειρο, εργατική και προσηλωμένη στους στόχους της, με αγάπη για τους οινοποιούς, το κρασί και την κουλτούρα του, συμπυκνώνει τις αξίες της ένωσης που εκπροσωπεί. Είναι αυτό που θα λέγαμε "ήρεμη δύναμη": καθόλου θορυβώδης, πολύ ουσιαστική.
"Μεγαλώνουμε! Αυτό είναι πολύ ευχάριστο, αλλά έχει και βάρος"
Αναρωτιέμαι πώς βιώνει το ρόλο της ως προέδρου μιας ένωσης απ’ το τιμόνι της οποίας πέρασαν εμβληματικοί οινοποιοί και προσωπικότητες μεγάλου εκτοπίσματος, όπως οι αείμνηστοι Ανέστης Μπαμπατζίμ και Γιάννης Μπουτάρης: "Εντάξει, δεν θα σας κρύψω πως είναι λίγο αγχωτικό όλο αυτό. Η Ένωση έχει πολύ σπουδαία πορεία. Ξεκίνησε από 13 οινοποιούς της Μακεδονίας και σήμερα έχει φτάσει τους 37 συμπεριλαμβάνοντας τη Θράκη και την Ήπειρο και όλων των μεγεθών οινοποιεία. Μεγαλώνουμε! Αυτό είναι πάρα πολύ ευχάριστο. Καθώς οι προηγούμενοί μου έχουν κάνει πολύ σημαντικές προσπάθειες στην κατεύθυνση αυτή, πέφτει και σε μένα μεγάλο βάρος και ευθύνη να συνεχιστεί άξια αυτή η πορεία. Το άγχος μου είναι όμως δημιουργικό: Είναι η επιθυμία να κάνουμε καινούρια πράγματα, να καινοτομούμε, να συνεχίσουμε όσα είχαν επιτυχία, να διορθώσουμε τυχόν λάθη". Εξηγεί πως στους άμεσους στόχους της Ένωσης είναι να συνδεθεί με το Πανεπιστήμιο, πράγμα που αντικατοπτρίστηκε και στις ομολογουμένως πλούσιες παράλληλες εκδηλώσεις της φετινής εκδήλωσης "ΒορΟινά στην Αθήνα", στο περιθώριο της οποίας συναντηθήκαμε. "Θέλουμε να πάρουμε την πληροφορία από τους φοιτητές και να τη μεταφέρουμε στον επαγγελματία και τον καταναλωτή. Μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα η εμπλοκή με την έρευνα, να έχουμε δίπλα μας την πανεπιστημιακή κοινότητα", μου λέει.
"Η μοναδικότητα χαρακτηρίζει τον βορειοελλαδίτικο αμπελώνα"
Τη ρωτώ για τον τόπο της και για το βορειοελλαδίτικο αμπελώνα, τα κρασοστάφυλα που απλώνονται σε βουνοπλαγιές, οροπέδια και ακτογραμμές, ατενίζοντας κορυφογραμμές και θαλάσσια πελάγη. Ποια θεωρεί τα ισχυρότερα χαρακτηριστικά του, τι τον κάνει τόσο ξεχωριστό. "Τα τόσα διαφορετικά τερουάρ" μου απαντά χωρίς δεύτερη σκέψη. "Είναι ένας αμπελώνας που ξεκινάει από την Ήπειρο, αγκαλιάζει όλη τη Μακεδονία και καταλήγει στη Θράκη. Με έντονη διαφορετικότητα, με 6 ζώνες ΠΟΠ, με γηγενείς ποικιλίες και πολλές διεθνείς, εγκλιματισμένες τόσα χρόνια σε αυτά τα εδάφη με πολύ αξιόλογα χαρακτηριστικά. Μας χαρακτηρίζει η μοναδικότητα και θέλουμε να την προβάλουμε στο καταναλωτικό κοινό, τους εμπόρους, το εξωτερικό. Έτσι ενισχύεται και η εικόνα της Ελλάδας".

"Ο οινοτουρισμός δημιουργεί δυνατά brand"
Ένας ακόμη άξονας που ενισχύει την εικόνα της χώρας προς τα έξω είναι για την κ. Σίντου ο οινοτουρισμός. Άλλωστε υπήρξε πρωτοπόρος η Ένωση σε αυτό το πεδίο. Ήδη από το 1997 με αφορμή τη "Θεσσαλονίκη Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης" δημιουργεί -για πρώτη φορά στην Ελλάδα- οινοτουριστικό δίκτυο διαδρομών, τους "Δρόμους του Κρασιού της Μακεδονίας". "Θεωρώ και θεωρούμε πάρα πολύ σημαντικό τον οινοτουρισμό, ο οποίος όχι μόνο βρίσκεται σε ανοδική πορεία, αλλά ενδιαφέρει πάρα πολύ τους νέους ανθρώπους. Εκείνοι είναι που έρχονται στα οινοποιεία, που θέλουν να μάθουν για την ιστορία τους, να μάθουν για τον πολιτισμό και για την κουλτούρα του κρασιού, να ανακαλύψουν τη γαστρονομία του τόπου" λέει και συνεχίζει: "Τα περισσότερα από τα οινοποιεία της Βόρειας Ελλάδας είναι επισκέψιμα και είναι πολύ σημαντικό αυτό, καθώς μπορούμε να αναδείξουμε επιτόπου την ταυτότητα, την αυθεντικότητα, τη μοναδικότητα των κρασιών και των αποσταγμάτων μας". Ακόμη, παρατηρεί η κ. Σίντου, μέσω του οινοτουρισμού προσελκύονται πολλοί επισκέπτες από το εξωτερικό "πράγμα που προάγει την εικόνα της χώρας μας πέρα από τα σύνορα και δημιουργεί δυνατά brand".
Το ξινόμαυρο, η μαλαγουζιά και οι ανερχόμενες ποικιλίες
Σχολιάζοντας τις παλιές, καλά εδραιωμένες και ευρέως αναγνωρίσιμες ποικιλίες των αμπελοτοπιών του βορρά, αλλά και τις πιο νέες και ανερχόμενες, η κ. Σίντου θα πει: "Το ξινόμαυρο είναι μια πολύ ωραία και πολύ γνωστή, ερυθρή ποικιλία του αμπελώνα μας, με κρασιά μεγάλης δυναμικής. Επίσης ευρέως αγαπητή ποικιλία, που αναδείχτηκε από τον βορειοελλαδίτικο αμπελώνα και τον κύριο Γεροβασιλείου, είναι η μαλαγουζιά. Σε ό,τι αφορά τις ανερχόμενες, θα έβαζα σε αυτές το λημνιό και την ηπειρώτικη ντεμπίνα. Τις θεωρώ και τις δύο ποικιλίες με εξαιρετικό ενδιαφέρον, που μπορεί σήμερα να καλλιεργούνται σε περιρισμένη έκταση, αλλά έχουν κατά τη γνώμη μου μέλλον".
"Τα κρασιά χαμηλής αλκοόλης γίνονται τάση"
Ρωτώντας την για τις νέες τάσεις που βλέπει να δυναμώνουν στην αγορά του κρασιού, η Ελένη Σίντου θίγει πρώτη απ’ όλες την τάση προς τα κρασιά χαμηλής αλκοόλης, η οποία σιγά σιγά κερδίζει έδαφος, καθώς επίσης και εκείνη των βιολογικών κρασιών. "Γενικά παρατηρούμε ότι ο καταναλωτής γίνεται πιο ευαίσθητος στα θέματα υγείας και συχνά τείνει προς τις πιο υγιεινές επιλογές". Σημειώνει βέβαια ότι πρόκειται για προϊόντα με ιδιαιτερότητες. "Τα βιολογικά κρασιά, για παράδειγμα, που δεν επιδέχονται πολλές παρεμβάσεις, χαρακτηρίζονται από γευστικό αποτέλεσμα διαφορετικό σε σχέση με τα συμβατικά", λέει. Πιστεύει όμως ότι πάντα θα υπάρχουν καταναλωτές που θα επιλέγουν είτε τη μια είτε την άλλη σχολή -για διαφορετικούς λόγους ο καθένας. "Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι η βιολογική καλλιέργεια είναι και λίγο αβέβαιη, θέλει μεγάλο χρόνο προσαρμογής, βάλλεται πιο έντονα από τις καιρικές συνθήκες, κοστίζει περισσότερο. Όλο αυτό έχει τα αρνητικά και τα θετικά του. Και ο καταναλωτής απολαμβάνει τις επιλογές του".
"Βλέπουμε και στον Βορρά έντονα τα αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής"
Με την κλιματική αλλαγή τι γίνεται; Πόσο αρνητικές είναι οι εξελίξεις; Ισχύει η πεποίθηση πως η Βόρεια Ελλάδα δεν πλήττεται τόσο πολύ; "Η κλιματική αλλαγή είναι πλέον γεγονός, την παρατηρούμε εδώ και πολλά χρόνια και μας ανησυχεί ιδιαίτερα, γιατί τελευταία βλέπουμε πολύ έντονα τα αποτελέσματά της", σχολιάζει η κ. Σίντου και συνεχίζει: "Μπορεί η Βόρεια Ελλάδα να πλήττεται λιγότερο από το Νότο (πιο ορεινός αμπελώνας, περισσότερη υγρασία και βροχές), δεν σημαίνει όμως ότι δεν μας απασχολεί". Για του λόγου το αληθές, καταλήγει σημειώνοντας πως οι "Οινοποιοί", έπειτα από αίτησή τους, περιμένουν να ενταχθούν στο πρόγραμμα "AmpeloKrisis" το 2025 και πως όλες οι εργασίες που παρουσιάζονται στο πλαίσιο των "ΒορΟινών" στοχεύουν ακριβώς στην ενημέρωση των επαγγελματιών και στις δράσεις που μπορούν να αναλάβουν για να ανταπεξέλθουν στη δύσκολη αυτή συνθήκη, που προβληματίζει ολόκληρο τον κόσμο του κρασιού -εντός και εκτός συνόρων.

