Οι Mantinians βάζουν σε πρώτο πλάνο τον αμπελώνα της Μαντινείας

13 οινοποιεία της Μαντινείας συστήνονται ολιστικά και συλλογικά μέσα από την Οινική Κοινότητα Mantinians.

οινοτουρισμός

Στη καρδιά της Πελοποννήσου, στα οροπέδια που ανοίγονται ανάμεσα στο Μαίναλο, στον Πάρνωνα, στο Αρτεμίσιο, η αμπελουργική ζώνη της Μαντινείας αφηγείται μία οινική ιστορία δυναμική και με εξέλιξη όπου πατρίδα έχει η φίνα και αγαπημένη ελληνική λευκή ποικιλία, το Μοσχοφίλερο.

Το συγκεκριμένο σταφύλι "κινεί” τα νήματα δίνοντας κρασιά κομψά και ζωηρά που φέρνουν την ένδειξη ΠΟΠ σε έναν αμπελώνα και σε ένα terroir με ιδιαιτερότητες και φυσικά εκφραστικότητα. Σπουδαία ονόματα οινοποιών έχουν κάνει την περιοχή γνωστή για τα κρασιά της ωστόσο αξίζει να πούμε ότι η νέα γενιά της περιοχής τόσο στην αμπελοκαλλιέργεια όσο και στην οινοποίηση συνεχίζει σταθερά και δυναμικά την πορεία αναζητώντας και τις νέες εκφράσεις του Μοσχοφίλερου το οποίο σίγουρα επιθυμούν να αποτελεί μία πρόταση "σταθμό” για όλους τους οινόφιλους.

Τι ανακαλύπτει κανείς στον αρωματικό χαρακτήρα του Μοσχοφίλερου;  Σε πρώτη "εικόνα” μία πραγματική πανδαισία αρωμάτων όπου το τριαντάφυλλο επικρατεί όπως επίσης τα εσπεριδοειδή. Πιο συγκεκριμένα θα ανακαλύψεις κίτρο, γκρέιπφρουτ, λουκούμι, λεμόνι και άνθη λεμονιάς με την οξύτητα να είναι μέτρια προς υψηλή και την φρεσκάδα πλούσια. 

Είναι μία ποικιλία που συνηθίζεται να συνδυάζεται για blend κρασιών με Σαββατιανό, με Αγιωργίτικο, με Ροδίτη αλλά και με την διεθνή ποικιλία Chardonnay. Βεβαίως στον αμπελώνα της Μαντινείας οι παραγωγοί οινοποιιούν και άλλες ποικιλίες ελληνικές & διεθνείς με την πρωταγωνίστρια φυσικά να είναι εκείνη του Μοσχοφίλερου και η αμέσως επόμενη η Ασπρόυδα.

Κάτι "τρέχει” με τους Mantinians όπως και με το σταφύλι τους

Η έλευση των Mantinians είναι γεγονός. Με αυτόν τον ευφάνταστο τίτλο τα οινοποιεία της Μαντινείας που αριθμούν τα δεκατρία (13)  συστήνονται συλλογικά σε όλο το κοινό που αγαπά και ακολουθεί το κρασί.

Πέντε δεκαετίες και πλέον μετά την οριοθέτηση των Ζωνών Ονομασίας Προέλευσης η περιοχή διανύει μία περίοδος όπου Μαντινεία και Μοσχοφίλερο που αποτελεί και την  "κάπνειο" άμπελο της αρχαιότητας και κατεξοχήν τοποποικιλία της χώρας εμφανίζουν σημαντική εξαιρετική δυναμική και φυσικά εξέλιξη.

αμπέλι

Σε αυτό το momentum λοιπόν, 13 Οινοποιεία της περιοχής κάτω από την ομπρέλα Mantinians συμβάλλουν στην περαιτέρω ανάδειξη, προβολή και διαφύλαξη της πολύπλευρης Μαντινείας αλλά και των μοναδικών κρασιών που προσφέρει. Μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε άτυπα τον περασμένο Οκτώβριο με το κάλεσμα προς την Πανελλήνια Ένωση Οινοχόων έρχεται σήμερα να αποκτήσει νομική υπόσταση με την ίδρυση μη κερδοσκοπικής εταιρείας.

Στο νέο αυτό σχήμα συμμετέχουν μικρά και μεγαλύτερα οινοποιεία με εκφραστές στο σύνολο τους νέους ανθρώπους που έχουν όρεξη και όραμα να "προχωρήσουν και να "τρέξουν” τον τόπο και την αμπελοοινική του κληρονομιά.

Πιο συγκεκριμένα τα οινοποιεία που εντάσσονται σε όλο αυτό το εγχείρημα με γνώμονα το κρασί είναι τα Αμπελοτεμάχιο 211 (Κουμαρέλα Β.), Κτήμα Καλογερόπουλου, Κτήμα Παναγόπουλου, Κτήμα Σπυρόπουλου, Κτήμα Τσέλεπος, Οινοποιείο Juliet & Romeo, Οινοποιείο Novus (Νασιάκος), Οινοποιείο Βερβαινιώτη, Οινοποιείο Μποσινάκη, Οινοποιείο Μπουτάρη, Οινοποιείο Μoρόπουλου, Οινοποιείο Παπαγεωργίου και Οινοποιείο Τρουπή.

Σε πρωταγωνιστικό ρόλο ο αμπελώνας & το κρασί της περιοχής

Και τα 13 οινοποιεία με δράσεις και ενέργειες που έχουν στην ατζέντα τους αλλά και με άλλες που σχεδιάζονται έχουν άμεσο στόχο να προωθήσουν και να βελτιώσουν την εικόνα των Οίνων ΠΟΠ Μαντινεία, να υποστηρίξουν την τουριστική αξιοποίηση του αμπελώνα της περιοχής αλλά και να προωθήσουν την πολιτιστική κληρονομιά που κινείται γύρω από το αμπέλι και το κρασί.

Επίσης στην εργαλειοθήκης τους εντάσσονται σαφώς οι δραστηριότητες που αφορούν τον αμπελουργικό και οινοποιητικό τομέα και φυσικά δράσεις εξωστρέφειας που σχετίζονται με την περαιτέρω προβολή των Οίνων την Μαντινείας στο εξωτερικό.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Δωρεάν προγράμματα κολύμβησης ειδικής φυσικής αγωγής για παιδιά και ενήλικες με αναπηρία

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων και πώς μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
20/05/2024

The Meet Market #JazzEdition στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων. Ήρθε και πάλι αυτή η περίοδος του χρόνου!

Το Meet Market #JazzEdition έρχεται φορτσάτο και γιορτάζει το 23ο Athens Jazz Festival στην Τεχνόπολη.

ΥΠΠΟ: Δρομολογούνται έργα προστασίας και αποκατάστασης του Κάστρου της Μεθώνης

Τα έργα περιλαμβάνουν την οχυρωμένη Ακρόπολη, τη διαδρομή πρόσβασης, τους προμαχώνες, το περιτείχισμα και τις πύλες του Κάστρου.

Τα δωρεάν της εβδομάδας: Ιρλανδικό ξεφάντωμα στο Άλσος Περιστερίου

Ένα φεστιβάλ αφιερωμένο στην Ιρλανδία, διαφορετικοί κόσμοι που ενώνονται στο ΚΠΙΣΝ και ό,τι μπορείς να κάνεις στην Αθήνα χωρίς εισιτήριο από 18 έως 24/5.

Η Monumenta "καταγράφει τα κτίρια του Πειραιά"

Το πρόγραμμα στοχεύει στην καταγραφή των κτιρίων που χτίστηκαν στον Πειραιά κατά την περίοδο 1834-1940 και διατηρούνται.

Με 59 πρωτότυπες εκδηλώσεις συνεχίζεται το This is Athens City Festival 2024

Δείτε τις δωρεάν δράσεις που ετοιμάζει το μεγαλύτερο φεστιβάλ της πόλης τις επόμενες μέρες.

Έργα αναβάθμισης του αρχαιολογικού χώρου του Λόγγου στην Έδεσσα

Στόχος του Υπουργείου Πολιτισμού είναι να αναβαθμιστεί το πολιτιστικό και τουριστικό προφίλ της Έδεσσας, ως προορισμού που συνδυάζει πλούσιο μνημειακό απόθεμα όλων των περιόδων, αλλά και απαράμιλλο φυσικό περιβάλλον