Τα δωρεάν της εβδομάδας: "Ανατροπές" στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Ιδιότυπα μουσικά events στο ΕΜΣΤ, συζητήσεις περί AI στο Μπενάκη και ό,τι μπορείς να κάνεις στην Αθήνα χωρίς εισιτήριο από 6 έως 12/4.

Yael Bartana What if Women Ruled the World © Πάνος Κοκκινιάς

Το ΕΜΣΤ συνεχίζει το δημόσιο πρόγραμμά του και τον Απρίλιο, παρουσιάζοντας τις μηνιαίες, κυριακάτικες μουσικές συναντήσεις σε συνεργασία με το Ωδείο Αθηνών. Οι "Ανατροπές" προσφέρουν βήμα πειραματισμού στους σπουδαστές του Ωδείου Αθηνών και, αυτήν την Κυριακή 7/4, η Μικτή Χορωδία του Ωδείου, σε μουσική διεύθυνση του Δημήτρη Μπουζάνη, πραγματοποιήσει στον χώρο του ΕΜΣΤ φωνητικές μελωδικές γραμμές αλλά και συνθέσεις πολυφωνίας. 

Από την άλλη, το Μουσείο Μπενάκη φέρνει στο επίκεντρο το ζήτημα της τεχνητής νοημοσύνης, διοργανώνοντας μια ενδιαφέρουσα ημερίδα στο παράρτημά του στην Πειραιώς 138. Την Παρασκευή 12/4 (10.30 π.μ. – 5 μ.μ.) διακεκριμένοι εμπειρογνώμονες της AI από τον ακαδημαϊκό και εταιρικό χώρο κάνουν μια ολοκληρωμένη, διεπιστημονική προσέγγιση, μιλώντας για τις νέες τεχνολογίες, το εκπαιδευτικό σύστημα, τις εξελίξεις στην επιστημονική γνώση, την τέχνη, την πολιτισμική διατήρηση και άλλα φλέγοντα θέματα που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη.

Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος
Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος

Για την ΑΙ συζητά και η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος και εστιάζει στη σχέση της με την ελληνική λογοτεχνία. Το διήμερο 12-13/4, η ΕΒΕ παρουσιάζει το συνέδριο "Από την παγκοσμιοποίηση στην τεχνητή νοημοσύνη. Η ελληνική λογοτεχνία στον 21ο αιώνα" στην Αίθουσα Πύργου Βιβλίων (ΚΠΙΣΝ) και καλεί ομιλητές από διαφορετικά υπόβαθρα να χαρτογραφήσουν τις τάσεις, τις εξελίξεις και τις συζητήσεις στη νεοελληνική λογοτεχνία σε σχέση με τις διεθνείς λογοτεχνικές και θεωρητικές αναζητήσεις ,καθώς και το νέο εκδοτικό και ψηφιακό τοπίο.

that creeps from the earth
© Λεωνίδας Τούμπανος
"...that creeps from the earth"

Αφήνοντας όμως στην άκρη τις συζητήσεις και ρίχνοντας μια ματιά στα εικαστικά πρότζεκτ της πόλης, το Σάββατο 6/4 (4 μ.μ.) πραγματοποιείται μία ακόμα ξενάγηση στην έκθεση "…that creeps from the earth" στο Tavros. Η επιμελήτρια της έκθεσης Κυβέλη Μαυροκορδοπούλου θα μιλήσει για την ιδέα και τα έργα του πρότζεκτ, καθώς και για την πολύ ενδιαφέρουσα πρακτική της που εδώ και αρκετά χρόνια επικεντρώνεται στην πυρηνική ενέργεια.

Διαβάστε Επίσης

Και για να μην ξεχνάμε τα κινηματογραφικά, την Κυριακή 7/4 (4 μ.μ.) ο Δαναός θα προβάλλει δωρεάν το ντοκιμαντέρ "Αγέλαστος Πέτρα" του Φίλιππου Κουτσαφτή, ενώ το Ιστορικό Αρχείο Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς μάς καλεί σε ένα ακόμη "Απόγευμα με ελληνικά ντοκιμαντέρ", τη Δευτέρα 8/4 (6.30 μ.μ.). Θα προβληθεί η ταινία "Η Αφρίν στον Καιρό της Πλημμύρας" του Άγγελου Ράλλη και θα ακολουθήσει συζήτηση με τον σκηνοθέτη. Απαραίτητη η προκράτηση θέσης.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

…that creeps from the earth

  • Μεικτά Μέσα

Η ομαδική έκθεση πραγματεύεται τη σχέση μας με την ενέργεια, και συγκεκριμένα την πυρηνική ενέργεια, και τις επιπτώσεις της σε περιβάλλον και κοινότητες. Στην εποχή μας υπάρχει η τάση να χαρακτηρίζεται η πυρηνική ενέργεια ως πράσινη στο πλαίσιο μιας πολιτικής με γνώμονα την απανθρακοποίηση, ενώ συνεχίζει να θεωρείται στρατιωτική απειλή. Αυτό που αποσιωπάται από αυτές τις οπτικές είναι οι πρακτικές εξόρυξης ουρανίου, που συνδέονται άρρηκτα με την παραγωγή της. Η έκθεση μάς προσκαλεί να επανεξετάσουμε τη σχέση μας με την πυρηνική ενέργεια και την επανένταξή της στο ενεργειακό τοπίο εν όψει της ενεργειακής κρίσης που βιώνουμε. Συνδυάζοντας σύγχρονες καλλιτεχνικές πρακτικές με αρχειακό υλικό, η έκθεση φέρνει στο προσκήνιο κινήματα και κοινότητες που αντιτάχθηκαν και αντιτάσσονται στην παραγωγή και χρήση της πυρηνικής ενέργειας, υιοθετώντας μια κριτική στάση απέναντί της. Με αφετηρία το ορυκτό αυτό του ουρανίου, υλικό θεμέλιο των πυρηνικών τεχνολογιών, η έκθεση αυτή μας προτρέπει να σκεφτούμε την υλικότητα των πυρηνικών τεχνολογιών, οι επιπτώσεις της οποίας εκτείνονται σε μακρά διάρκεια. Όπου εξορύσσεται ουράνιο, η ανθρώπινη και μη ανθρώπινη ζωή βρίσκεται σε κίνδυνο. Για παράδειγμα, τα σωματίδια ουρανίου, μετά την εισπνοή τους από τους εργαζόμενους στα ορυχεία, γίνονται αμετάκλητα μέρος της βιολογίας τους, αλλά και εκείνης των απογόνων τους, καθώς οι γενετικές μεταλλάξεις περνάνε στις επόμενες γενιές.

Δαναός

Λ. Κηφισίας 109 (ΜΕΤΡΟ Πανόρμου)

Μουσείο Μπενάκη - Κτίριο οδού Πειραιώς

Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου
  • Εικαστικά

Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος

Λεωφ. Ανδρέα Συγγρού 364, Καλλιθέα
  • Εικαστικά

Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ)

Λεωφ. Καλλιρρόης & Αμ. Φραντζή (πρώην εργοστάσιο Φιξ)
  • Εικαστικά

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Το κυνήγι των πασχαλινών δώρων: Πολύχρωμες λαμπάδες και easter-themed ιδέες

Αν ψάχνετε κάτι κομψό, χειροποίητο και διαφορετικό από τα συνηθισμένα πασχαλινά δώρα, τα μουσεία και οι χώροι τέχνης της Αθήνας έχουν τη λύση.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
30/04/2024

Φεστιβάλ Νεανικής Δημιουργίας: Παράταση της ανοιχτής πρόσκλησης σε νέους δημιουργούς

Το θέατρο Γκράβας ανοίγει τις πόρτες του σε νέους δημιουργούς και διοργανώνει ένα δεκαήμερο εκδηλώσεων με στόχο την ανάδειξη της νεανικής δημιουργικότητας και τηςελεύθερης έκφρασης.

Δεν είχα πού να γράψω: Από την Ντέμπορα Λίβι και το ΚΠΙΣΝ στην Μπανγκόκ

H συγγραφέας Ντέμπορα Λίβι βρέθηκε για μια ομιλία στο Κέντρο Πολιτισμού - Ίδρυμα "Σταύρος Νιάρχος", κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ WOW.

This is Athens City Festival 2024: Περισσότερες από 250 εκδηλώσεις στο μεγάλο ανοιξιάτικο φεστιβάλ

Οι περισσότερες εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν από την Μ. Τετάρτη 1η Μαΐου μέχρι και την Τετάρτη 8 Μαΐου, είναι εμπνευσμένες από την περίοδο της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα.

Δήμος Αθηναίων: Αυξήθηκαν κατά 54% οι εντολές απομάκρυνσης παράνομων τραπεζοκαθισμάτων

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Διεύθυνσης Δημοτικής Αστυνομίας, μέσα στο Α’ τετράμηνο του 2024, έχουν πραγματοποιηθεί 2.738 έλεγχοι σε Καταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος έναντι 2.506, το 2023.

Τα δωρεάν της εβδομάδας: Πασχαλινές περιηγήσεις σε σημαντικά αθηναϊκά τοπόσημα

Όσα ετοιμάζει το 2ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής, έναρξη για το This is Athens City Festival και ό,τι μπορείς να κάνεις στην Αθήνα χωρίς εισιτήριο από 27/4 έως 3/5.

Τι έρχεται τον Μάιο στο Μουσείο Μαρία Κάλλας

Ένα πλούσιο πρόγραμμα δράσεων περιμένει τους επισκέπτες κάθε ηλικίας, με εικαστικά εργαστήρια και εκθέσεις, ενώ εγκαινιάζεται η συνεργασία του Μουσείου με το Ωδείο Αθηνών.