Το Μουσείο Οίνου του Ε.Ο.Σ Σάμου ανοίγει τις πύλες του

Η μακραίωνη ιστορική, κοινωνική και πολιτιστική διαδρομή του σαμιώτικου κρασιού περιγράφεται μέσω κειμηλίων, τεκμηρίων, ντοκουμέντων και εκθεμάτων σε μια περιήγηση στις θεματικές αίθουσες του Μουσείου Οίνου.

Μουσείο Οίνου

Ανοίγει τις πύλες του για τους επισκέπτες το Μουσείο Οίνου του Eνιαίου Οινοποιητικού Αγροτικού Συνεταιρισμού Σάμου από την Τρίτη 9 Απριλίου 2024. Το εμβληματικό Μουσείο Οίνου στεγάζεται σε ένα πέτρινο κτίριο του 19ου αιώνα, το οποίο λειτουργούσε πριν την ίδρυση του Ε.Ο.Σ Σάμου το 1934 ως οιναποθήκη στην αρχή και αργότερα ως βαρελοποιείο. 

Η αναμορφωμένη διαρρύθμισή του είναι αποτέλεσμα σύγχρονης μουσειακής μελέτης, με στόχο να "ταξιδεύει" τον επισκέπτη στην παραδοσιακή αμπελοκαλλιέργεια της ποικιλίας του μοσχάτου. Αποκαλύπτει επίσης τις προσπάθειες γενεών και γενεών Σαμίων καλλιεργητών, οι οποίοι και δημιούργησαν τον σαμιακό αμπελώνα που εκτείνεται ως τις πιο "ψηλές κορφές" της Σάμου, σε πατρογονικές πεζούλες ξερολιθιάς.

Μουσείο Οίνου

Η μακραίωνη ιστορική, κοινωνική και πολιτιστική διαδρομή του σαμιώτικου κρασιού περιγράφεται μέσω κειμηλίων, τεκμηρίων, ντοκουμέντων και εκθεμάτων σε μια περιήγηση στις θεματικές αίθουσες του Μουσείου Οίνου.

Στα must see: Η φυσική αναπαράσταση της καλλιέργειας του "άσπρου μικρόρωγου μοσχάτου Σάμου" σε πεζούλες ξερολιθιάς, το "καλύβι" και το "πατητήρι", οι πρέσες, ο οινοιποιητικός εξοπλισμός και τα αγροτικά εργαλεία του προηγούμενου αιώνα, συλλεκτικές φωτογραφίες και παλιές συλλεκτικές φιάλες, χειρόγραφα καταγραφής της παραγωγής,  εργαλεία και σκεύη από την τέχνη της βαρελοποιίας, παμπάλαια μηχανήματα οινοποίησης αλλά και τεράστιες ξύλινες οινοδεξαμενές του προηγούμενου αιώνα, χωρητικότητας έως και 80 τόνων. Ακόμη, εκτίθενται τα σημαντικότερα από τα 1.000 σχεδόν διεθνή βραβεία και μετάλλια με τα οποία έχουν τιμηθεί από το 1936 έως και σήμερα, τα κρασιά του Συνεταιρισμού της Σάμου.

Μουσείο Οίνου
©Manos Spanos

Το Μουσείο Οίνου του ΕΟΣ Σάμου διαθέτει Ειδικό Σήμα Επισκέψιμου Χώρου από τη Γενική Γραμματεία Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης, καθώς πληρεί όλες τις προϋποθέσεις ασφαλείας και λειτουργίας μουσειακού χώρου.

Από την Τρίτη 9 Απριλίου 2024 το Μουσείο Οίνου θα είναι και πάλι επισκέψιμο στο κοινό με ένα μικρό αντίτιμο 5€ για την είσοδο και την ξενάγηση. Στον επιβλητικό χώρο της κεντρικής αίθουσας με τις τεράστιες ξύλινες οινοδεξαμενές, πραγματοποιούνται οινογευστικές δοκιμές των πολυβραβευμένων διεθνώς κρασιών του Συνεταιρισμού.

Μουσείο Οίνου
©Manos Spanos

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των επισκεπτών, απαιτείται προκράτηση για τις ξεναγήσεις. Επίσης, λειτουργεί πλήρως εξοπλισμένος συνεδριακός χώρος καθώς και εκθετήριο/πωλητήριο οίνων και παραδοσιακών σαμιακών προϊόντων.

Μόνο για οργανωμένα γκρουπ άνω των 10 ατόμων και μόνον κατόπιν προκρατήσεως, παρέχεται η δυνατότητα premium οινογευστικής δοκιμής στην ειδική τιμή των 10€,  που περιλαμβάνει 6 διαφορετικά κρασιά από την γκάμα του Συνεταιρισμού και πιατέλες με snacks της τοπικής παραγωγής (τοματίνια, παξιμαδάκια και γραβιέρα Σάμου, ξηροί καρποί)

Info

Μουσείο Οίνου του ΕΟΣ Σάμου, στην περιοχή Μαλαγάρι Σάμου.
Τιμή εισόδου: 5€/ανά άτομο για ενήλικες. 
Παιδιά έως 12 ετών, ΑμεΑ, δημοσιογράφοι, σώματα ασφαλείας: Δωρεάν
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά, από Τρίτη έως και Παρασκευή: 10.30 π.μ.-5 μ.μ. | Σάββατο και Κυριακή: 10 π.μ.-5 μ.μ.
Προκαθορισμένες ώρες ξεναγήσεων στο Μουσείο Οίνου, με γευσιγνωστική δοκιμή οίνων: 11 π.μ., 1 μ.μ., 3 μ.μ.
Για προκρατήσεις: Τηλεφωνικά στο 22730 87510 εσωτ. 548, Email: kouvari@samoswine.grwww.samoswine.gr

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Το κυνήγι των πασχαλινών δώρων: Πολύχρωμες λαμπάδες και easter-themed ιδέες

Αν ψάχνετε κάτι κομψό, χειροποίητο και διαφορετικό από τα συνηθισμένα πασχαλινά δώρα, τα μουσεία και οι χώροι τέχνης της Αθήνας έχουν τη λύση.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
30/04/2024

Φεστιβάλ Νεανικής Δημιουργίας: Παράταση της ανοιχτής πρόσκλησης σε νέους δημιουργούς

Το θέατρο Γκράβας ανοίγει τις πόρτες του σε νέους δημιουργούς και διοργανώνει ένα δεκαήμερο εκδηλώσεων με στόχο την ανάδειξη της νεανικής δημιουργικότητας και τηςελεύθερης έκφρασης.

Δεν είχα πού να γράψω: Από την Ντέμπορα Λίβι και το ΚΠΙΣΝ στην Μπανγκόκ

H συγγραφέας Ντέμπορα Λίβι βρέθηκε για μια ομιλία στο Κέντρο Πολιτισμού - Ίδρυμα "Σταύρος Νιάρχος", κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ WOW.

This is Athens City Festival 2024: Περισσότερες από 250 εκδηλώσεις στο μεγάλο ανοιξιάτικο φεστιβάλ

Οι περισσότερες εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν από την Μ. Τετάρτη 1η Μαΐου μέχρι και την Τετάρτη 8 Μαΐου, είναι εμπνευσμένες από την περίοδο της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα.

Δήμος Αθηναίων: Αυξήθηκαν κατά 54% οι εντολές απομάκρυνσης παράνομων τραπεζοκαθισμάτων

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Διεύθυνσης Δημοτικής Αστυνομίας, μέσα στο Α’ τετράμηνο του 2024, έχουν πραγματοποιηθεί 2.738 έλεγχοι σε Καταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος έναντι 2.506, το 2023.

Τα δωρεάν της εβδομάδας: Πασχαλινές περιηγήσεις σε σημαντικά αθηναϊκά τοπόσημα

Όσα ετοιμάζει το 2ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής, έναρξη για το This is Athens City Festival και ό,τι μπορείς να κάνεις στην Αθήνα χωρίς εισιτήριο από 27/4 έως 3/5.

Τι έρχεται τον Μάιο στο Μουσείο Μαρία Κάλλας

Ένα πλούσιο πρόγραμμα δράσεων περιμένει τους επισκέπτες κάθε ηλικίας, με εικαστικά εργαστήρια και εκθέσεις, ενώ εγκαινιάζεται η συνεργασία του Μουσείου με το Ωδείο Αθηνών.