ActionAid: Γιατί οι γυναίκες δεν καταγγέλλουν τη σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία;

Νέα έρευνα, που αναδεικνύει τους λόγους που οι γυναίκες στην Ελλάδα φοβούνται να καταγγείλουν περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης στην εργασία.

Λόγοι υποαναφοράς της σεξουαλικής παρενόχλησης στην εργασία

Με αφορμή τη Παγκόσμια Ημέρα Γυναικών στις 8 Μαρτίου, η ActionAid δημοσιεύει νέα έρευνα για τους λόγους για τους οποίους οι γυναίκες δεν καταγγέλλουν τη σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία. Η έρευνα με τίτλο "Λόγοι υποαναφοράς της σεξουαλικής παρενόχλησης στην εργασία", που πραγματοποιήθηκε από το Πάντειο Πανεπιστήμιο σε συνεργασία με την ActionAid στο πλαίσιο του προγράμματος "Safe at Work", έχει στόχο να διερευνήσει τις αιτίες πίσω από αυτό το φαινόμενο. Η έρευνα θα παρουσιαστεί την Τρίτη 12 Μαρτίου και ώρα 12.30-4 μ.μ., στην τελική εκδήλωση του έργου "Safe at Work", με θέμα "Πρόληψη και Καταπολέμηση της Σεξουαλικής Παρενόχλησης στον Εργασιακό Χώρο", η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Κέντρο της ActionAid στην Αθήνα. 

Όπως φάνηκε από την έρευνα οι βασικοί λόγοι που οι γυναίκες δεν προχωρούν σε καταγγελία είναι γιατί:

  • Φοβούνται τα αντίποινα (απόλυση, αρνητική αξιολόγηση, δημιουργία αρνητικού κλίματος, στοχοποίηση και στιγματισμός).
  • Δεν έχουν το κατάλληλο υποστηρικτικό περιβάλλον.
  • Δυσκολεύονται να βρουν στοιχεία και μάρτυρες.
  • Υπάρχει μεγάλος χρόνος αναμονής για την ολοκλήρωση του δικαστηρίου.
  • Οι ποινές για τους θύτες είναι περιορισμένες.
  • Τα αδικήματα παραγράφονται πολύ σύντομα.

Ακόμα, σύμφωνα με την έρευνα, οι γυναίκες πολλές φορές φοβούνται τον στιγματισμό, καθώς αντιμετωπίζονται με καχυποψία, είτε για τα κίνητρά τους, είτε για την ορθή τους κρίση σχετικά με το αν η συμπεριφορά που κατήγγειλαν ήταν πράγματι σεξουαλική παρενόχληση. Επιπλέον, πολλές εργαζόμενες δεν διακρίνουν αν η συμπεριφορά που υφίστανται είναι παρενοχλητική, ενώ σε άλλες περιπτώσεις δεν γνωρίζουν τα δικαιώματά τους και την προστασία που τους προσφέρει το νομικό πλαίσιο. 

Διαβάστε Επίσης

Τα στερεότυπα, σίγουρα παίζουν ρόλο, καθώς πολλές φορές, υπάρχει η αμφιβολία ότι η επιζώσα, μπορεί να μην είναι αθώα, γιατί μπορεί να προκάλεσε ή μπορεί να παρερμήνευσε τα γεγονότα. Αυτό, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι επιζώσες πολλές φορές παρόλο που αναφέρουν το γεγονός σε ανώτερο στέλεχος, αποθαρρύνονται να προχωρήσουν σε καταγγελία γιατί μπορεί να έχουν πρόβλημα στην καριέρα τους, κάνει και τις ίδιες να αμφιβάλλουν και να φοβούνται, καθώς δεν βρίσκουν υποστήριξη. Το τελευταίο, ενισχύεται και από το γεγονός, ότι συχνά ο θύτης, είναι ή ο εργοδότης, ή ο προϊστάμενος και έτσι δεν ξέρουν πού να απευθυνθούν. 

Στους λόγους της υποαναφοράς του φαινομένου της σεξουαλικής παρενόχλησης στην εργασία, έρχεται να προστεθεί και το γεγονός ότι οι σεξουαλικά παρενοχλητικές συμπεριφορές συνήθως συμβαίνουν ιδιωτικά χωρίς παρουσία τρίτων, κάτι που δυσκολεύει την προσκόμιση αποδεικτικών στοιχείων και μαρτύρων, ενώ ακόμα και αν υπάρχουν μάρτυρες δύσκολα καταθέτουν, αν συνεχίζουν να εργάζονται στον χώρο εργασίας. 

Χαρακτηριστική είναι η εμπειρία που κατέθεσε μια ερωτώμενη σχετικά με ΕΔΕ για απόπειρα βιασμού: "..η ΕΔΕ κατέληξε ότι αφού βγήκε από το κτίριο (είχε κάμερες) και φορούσε τα γυαλιά της στο κεφάλι δεν έγινε βιασμός… Γιατί ποια γυναίκα που έχουν αποπειραθεί να την βιάσουν βάζει τα γυαλιά στο κεφάλι; […] Η γυναίκα αυτή έχει κάνει το πρώτο βήμα, και η ΕΔΕ λέει ότι αποκλείεται να συνέβη επειδή ο συνάδελφος είναι υπεράνω πάσης υποψίας και δεύτερον έχουμε κάμερες […] και προσέξτε φορούσε τα γυαλιά στο κεφάλι της…Τα γυαλιά στο κεφάλι τα φοράνε γυναίκες που είναι ανέμελες..."

Δηλώσεις συμμετοχής για την εκδήλωση εδώ

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Περίτεχνα σοκολατένια αβγά και μοσχοβολιστά τσουρέκια για το Πάσχα

Τα πιο φίνα πασχαλινά αβγά της πόλης, που θα συγκινήσουν αισθητικά και γευστικά μεγάλους και μικρούς.

ΓΡΑΦΕΙ: ΝΤΙΝΑ ΓΚΡΟΥΜΟΥΤΗ
26/04/2024

Οι "Δύο Κόσμοι" του Κτήματος Γκότση ενώνουν "τραγανά" το Πάσχα με το Θέρος

Το Ασύρτικο του Κτήματος Γκότση έχει την διάθεση της Σαντορίνης σε περιβάλλον Μεσσηνίας και "δελεάζει" τις γεύσεις του Πάσχα.

Πασχαλινή γιορτή αλληλεγγύης από τους Γιατρούς του Κόσμου

Λαμπάδες, ευχετήριες κάρτες, διακοσμητικά και πολλά άλλα.

Κτήμα Σκούρα: H νέα προσέγγιση του Αγιωργίτικου στη "Νεμέα" 2021 κάνει το Πάσχα "χάρμα"

Με το Αγιωργίτικο συστήνεται το Πάσχα & το Κτήμα Σκούρα έχει προβλέψει.

Νομοθετικές αστοχίες του Υπουργείου Πολιτισμού αξίας 27,5 εκ. ευρώ καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος

Δείτε τι δηλώνει το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ο.Θ.Α. για την επιδότηση καλλιτεχνών και χειροτεχνών.

Όλγα Κεφαλογιάννη: "Οι γυναίκες συνεχίζουν τον αγώνα για να κατακτήσουν τη θέση που τους αξίζει"

Η Υπουργός Τουρισμού βρέθηκε στην ημερίδα Women Who Dare: Οι Γυναίκες που αλλάζουν τον κόσμο, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

ΥΠΠΟ: Επεμβάσεις στερέωσης στο "Μικρό Ανάκτορο" της Κνωσού

Το "Μικρό Ανάκτορο" βρίσκεται στα βορειοδυτικά του ανακτόρου της Κνωσού, με το οποίο φαίνεται ότι συνδέονταν μέσω του λεγόμενου "Βασιλικού Δρόμου".