Δείτε τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Ιδρύματος Θεοχαράκη για τον Μάρτιο

Το ίδρυμα υποδέχεται την άνοιξη με ένα πλούσιο πρόγραμμα για όλες τις ηλικίες.

εκπαιδευτικά προγράμματα του Ιδρύματος Θεοχαράκη

Πρωτότυπες ξεναγήσεις σε περιοδικές εκθέσεις, διαδραστικά προγράμματα, workshops και εκπαιδευτικές δράσεις παρουσιάζει το Ίδρυμα Θεοχαράκη από τον Μάρτιο του 2024.

Το αναλυτικό πρόγραμμα

Εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά

Εξερευνώντας τις αισθήσεις | Για βρέφη 12-24 μηνών
Διεγείροντας τις αισθήσεις των λιλιπούτειων φίλων μας, προσφέροντας μία ποικιλία ερεθισμάτων, που εστιάζουν στην αφή, την όσφρηση, την όραση, την ακοή και τη γεύση, τους βοηθάμε να αντιληφθούν το περιβάλλον μέσα στο οποίο ζουν. Ελάτε να παίξουμε, να εξερευνήσουμε, να λερωθούμε και να λερώσουμε! Με την ηθοποιό και εμψυχώτρια Μαρίζα Τσάρη.

3 Μαρτίου 2024, Ανοιξιάτικες μεταμορφώσεις
Κυριακή, 11 π.μ.-12 μ.μ. και 1-2 μ.μ.

Ανακαλύπτοντας τις τέχνες | Για παιδιά 2-4 ετών
Για δέκατη πέμπτη συνεχόμενη χρονιά, παίζοντας και αλληλεπιδρώντας, παιδιά και γονείς έρχονται σε δημιουργική επαφή με τα εικαστικά, τη μουσική και το θέατρο. Με τη μουσειοπαιδαγωγό-νηπιαγωγό Σπυριδούλα Χρόνη. 

Κύκλος 6: 2, 9, 30 Μαρτίου 2024
Σάββατο, 10.30-11.30 π.μ.

Άκου! Ένας πίνακας τραγουδάει… | Για παιδιά 5-7 ετών
Οι ζωγραφικοί πίνακες ζωντανεύουν και μας αποκαλύπτουν μυστικά! Εικόνες που εξιστορούν, ιστορίες που τραγουδιούνται και αναπάντεχες συμπτώσεις μας οδηγούν, σε ένα διαφορετικό ταξίδι στον μαγικό κόσμο της καλλιτεχνικής έκφρασης και δημιουργίας. Με τον μουσικό, μουσικοπαιδαγωγό Γιάννη Ψαριώτη και την εικαστικό, αρχ. εσωτερικών χώρων και σχεδιάστρια αντικειμένων Ιωάννα Μπουλούγαρη.

Ενότητα 6: 2, 9 Μαρτίου 2024 Paul Gauguin
Σάββατο, 3-4 μ.μ.

Αθηνοπεριπέτειες στο Ίδρυμα  Β. & Μ. Θεοχαράκη! | Για οικογένειες με παιδιά 5-11 ετών
Είστε έτοιμοι για μια μεγάλη απολαυστική περιπέτεια; Για μια εξερεύνηση που θα σας μείνει αξέχαστη; Ελάτε να εξερευνήσουμε την Αθήνα, τα αρχαία μνημεία, τους ναούς, τα σπήλαια ξετυλίγοντας το κουβάρι της ιστορίας των θεών, των ανθρώπων και της ίδιας της πόλης. Οι Αθηνοπεριπέτειες συνεχίζουν στο Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη και αφορούν διαδρομές στην περιοχή της Πνύκας, στο Καλλιμάρμαρο, στο Ζάππειο και στον Εθνικό Κήπο, οι οποίες πραγματοποιούνται από τη συγγραφέα Σοφία Αλεξίου σε συνεργασία με ξεναγούς- μουσειοπαιδαγωγούς.

31 Μαρτίου 2024
Κυριακή, 11 π.μ.-1 μ.μ.

Taking Up Space | Για παιδιά 7-12 ετών
Πόσο χώρο μπορεί να καταλάβει ένα έργο τέχνης; Μπορεί να ξεπεράσει τα όρια του κάδρου του; Σε αυτό το εικαστικό εργαστήριο επισκεπτόμαστε ξανά γνωστά και άγνωστα έργα γυναικών δημιουργών, δίνοντας χώρο σε νέες ερμηνείες. Τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν ανεξερεύνητες από το ευρύ κοινό Ελληνίδες ζωγράφους και γλύπτριες, να πειραματιστούν µε διαφορετικά υλικά και ετερόκλιτες τεχνικές και να εμπνευστούν από το έργο τους, δημιουργώντας πρωτότυπα εικαστικά έργα. Σχεδιασµός Προγράµµατος: Χριστίνα Μπότσου. Μουσειοπαιδαγωγοί: Αναστασία Αγάθου, Δώρα Βασιλάκου, Μυρτώ Κακαρά, Χριστίνα Μπότσου

31 Μαρτίου 2024 Ελένη Πασχαλίδου–Ζογγολοπούλου
Κυριακή, 12-1.30 μ.μ.

Γράφω, Παίζω και Δημιουργώ | Για παιδιά 9-12 ετών | Εισαγωγικό σεμινάριο δημιουργικής γραφής
Το σεμινάριο αποτελεί μια εισαγωγή στις αρχές της δημιουργικής γραφής σε συνδυασμό με θεατρικό παιχνίδι και δημιουργικές ασκήσεις, που ανοίγουν το δρόμο στη φαντασία, την έμπνευση, τη δημιουργικότητα, το παιχνίδι και τον αυτοσχεδιασμό. Μέσα από το σεμινάριο τα παιδιά μυούνται στον κόσμο των λέξεων και της συγγραφής χρησιμοποιώντας όλα τα εκφραστικά τους μέσα. Με την σεναριογράφο, συγγραφέα παιδικών βιβλίων και ηθοποιό Ελπίδα Μηναδάκη (δημιουργική ομάδα "Σπίθες").

2, 9 Μαρτίου 2024
Σάββατο, 5-6.30 μ.μ.
Συνολικό κόστος συμμετοχής: 40€

εκπαιδευτικά προγράμματα του Ιδρύματος Θεοχαράκη

Η Σάσα εμπνέεται και αφηγείται ανάμεσα σε έργα τέχνης | Για παιδιά 6-12 ετών & γονείς

Πώς θα σας φαινόταν να τρυπώσετε στις ιστορίες ενός πίνακα; Να φανταστείτε πως ένα γλυπτό ζωντανεύει το βράδυ; Να ονειρευτείτε μαζί με έναν ζωγράφο, έναν γλύπτη ή έναν ποιητή βλέποντας το έργο που δημιούργησε; Ελάτε να ανακαλύψουμε μαζί τις πιο απίθανες και μαγικές ιστορίες με οδηγό μια αφηγήτρια: η Σάσα γνωρίζει υπέροχα παραμυθένια μυστικά, αφού εδώ και δέκα χρόνια τριγυρίζει και λέει τις ιστορίες της ανάμεσα στα υπέροχα έργα των εκθέσεων του Ιδρύματος Θεοχαράκη. Με την αφηγήτρια Σάσα Βούλγαρη.

8 Μαρτίου 2024 Με αφορμή την έκθεση "Μιχάλης Οικονόμου: H αλχημεία της ζωγραφικής"
Παρασκευή, 7 μ.μ.

Μία νύχτα στο Ίδρυμα Θεοχαράκη! (Museum Sleepover) | Για οικογένειες με παιδιά 8-12 ετών

Το πρόγραμμα έχει ως σκοπό τη μύηση και την εξοικείωση των παιδιών με τους μουσειακούς χώρους του Ιδρύματος και τη θεματολογία της τρέχουσας έκθεσης. Κατά τη διάρκεια της βραδιάς τα παιδιά ξεναγούνται στην έκθεση, συμμετέχουν σε ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα, σχεδιασμένα από μουσειοπαιδαγωγούς, και βιώνουν μία μοναδική νυχτερινή εμπειρία, περιτριγυρισμένα από πολύτιμα έργα τέχνης.

9 Μαρτίου 2024 "Μιχάλης Οικονόμου: H αλχημεία της ζωγραφικής"
Σάββατο, 6 μ.μ. έως Κυριακή, 10 π.μ.

Παιδικές παραστάσεις

Αγκαλιάστε τη γη, σώστε τον πλανήτη! | Για οικογένειες με παιδιά 4-8 ετών
Η κακιά Ρύπη με βοηθούς όλη την ανθρωπότητα θέλει να αυξήσει κι άλλο την θερμοκρασία της γης, να λιώσει τους πάγους και να καλύψει όλη τη γη με σκουπίδια. Στόχος της είναι να καταστρέψει τον πλανήτη για πάντα και να τον μετατρέψει στο βρώμικο βασίλειό της. Τα ξωτικά του δάσους, οι βοηθοί του πλανήτη, σε αντίθεση με την Ρύπη, προσπαθούν με όλες τους τις δυνάμεις να προστατεύσουν όλα τα δέντρα, τα λουλούδια και τον καθαρό αέρα. Η Ρύπη, όμως, στέλνει ένα τοξικό αέριο για να κοιμίσει τα ξωτικά και έτσι να μην μπορούν να αντιδράσουν στα σχέδιά της! Από τη θεατρική ομάδα Θέατρον.

9 Μαρτίου, 6, 13 Απριλίου 2024
Σάββατο, 4 μ.μ.
Κόστος συμμετοχής: 10€/άτομο

Εκπαιδευτικά προγράμματα για ενήλικες

Σεμινάριο καλλιτεχνικής φωτογραφίας | Για ενήλικες
Ο συμμετέχων εξοικειώνεται με την αισθητική της σύγχρονης φωτογραφίας, διερευνά τις δυνατότητες του φωτογραφικού μέσου, μαθαίνει να πλαισιώνει την εικόνα μέσα από την καλλιτεχνική διαδικασία ως ένα έργο τέχνης και ανακαλύπτει τη ματιά σημαντικών φωτογράφων που επηρέασαν τη δυναμική εξέλιξη της φωτογραφίας. Με τον φωτογράφο Βασίλη Γεροντάκο.

6 Φεβρουαρίου 2024 Ημερολόγια φωτογράφων Mario Giacomelli, Letizia Battaglia, Bill brandt, Weegee
13 Φεβρουαρίου 2024 Οικογενειακές σχέσεις
Τρίτη, 7-9 μ.μ.
Πραγματοποιείται μέσω zoom

Στο καταφύγιο της τέχνης | Για ενήλικες | Διαδραστικές συναντήσεις με αφορμή τις τέχνες
Το Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη αναβιώνει πέντε από τις σημαντικότερες εκθέσεις τέχνης που διοργανώθηκαν στους εκθεσιακούς του χώρους, μέσα από την πρωτότυπη δράση "Στο καταφύγιο της τέχνης – Διαδραστικές συναντήσεις με αφορμή τις τέχνες". Με την ιστορικό και παιδαγωγό πολιτισμού Κατερίνα Ρογκάκου, τον μουσικοπαιδαγωγό και συγγραφέα Παναγιώτη Τσιρίδη και την μουσικό  Δήμητρα Κοκκινοπούλου.

"Γιάννης Γαΐτης. Η ουσία του απρόσωπου"
Η έκθεση πραγματοποιήθηκε το 2017-2018 σε επιμέλεια Τάκη Μαυρωτά.
30 Μαρτίου 2024
Σάββατο, 8.30-10 μ.μ.

Εργαστήριο κεντήματος | Για ενήλικες
Η πανάρχαια τέχνη του κεντήματος, μέσα από το ταξίδι της στο χρόνο, έφερε στο σήμερα κειμήλια και θησαυρούς κεντητικής τέχνης συνυφασμένα με την πλούσια παράδοση του τόπου μας. Σκοπός του μαθήματος είναι να αποτυπώσουμε στο πανί μοτίβα και παραστάσεις παρμένα από το σεντούκι της ιστορίας και να ταξιδέψουμε στην Ελλάδα κεντώντας με χρώματα, βελονιές και τεχνικές που ήρθαν στο σήμερα ως ανεκτίμητη κληρονομιά. Με την Καλλιόπη Χατζάκη, κεντήστρα.

Ενότητα 3: 14, 21, 28 Μαρτίου 2024 Χίος, Μικρά Ασία
Πέμπτη, 6-9 μ.μ.

Αγάπα αν τολμάς | Για ενήλικες | Δραματοθεραπεία – Ψυχοβιωματικές συναντήσεις
Η αγάπη είναι τέχνη και η τέχνη είναι αυτή που θα μας οδηγήσει στα μονοπάτια και τις φάσεις της αγάπης. Στις συνευρέσεις μας η τέχνη, με την χρήση της δραματοθεραπείας (ψυχοθεραπευτική προσέγγιση μέσω τέχνης), θα μας προσφέρει διάφορες τεχνικές έκφρασης (συμβολισμούς, εικαστικά, ενσωμάτωση ρόλου, ποιητική ανάλυση, μεταφορές και μύθους, κατευθυνόμενη φαντασία κλπ.) και στιγμές που θα μας επιτρέψουν να συναντήσουμε τον εαυτό μας, τη συμπεριφορά μας και την αντιμετώπιση που έχουμε προς τις εκφάνσεις της αγάπης. Η αγάπη είναι η αρχή της ύπαρξης και το μόνο τέλος της, γεννηθήκαμε για να αγαπάμε, μας μένει να μάθουμε πώς αγαπάμε. Με τη Λουκία Αποστολίδη, ψυχολόγο, Msc ψυχολόγο της Υγείας, συστημική ψυχοθεραπεύτρια, δραματοθεραπεύτρια.

11 Μαρτίου 2024 Αποχαιρετισμός-Απογοήτευση-Τέλος
Δευτέρα, 6-8 μ.μ.

Το Σώμα που κατοικώ | Για ενήλικες |Απεικονίσεις του σώματος στην ψυχανάλυση και την τέχνη
Στη διαθεματική σειρά σεμιναρίων Το Σώμα που κατοικώ η ψυχανάλυση συναντά τις εικαστικές τέχνες, με στόχο την διερεύνηση του σώματος μέσα από παλιά και σύγχρονα πάθη (άγχος, φοβίες, εξαρτήσεις, καταθλίψεις, έρωτες, διεγέρσεις, το σώμα της ψηφιακής εποχής και οι κακουχίες του). Θα διερευνηθούν και θα αναζητηθούν οι εκφράσεις και οι απεικονίσεις τους, τόσο αναλυτικά όσο και σε σημαντικά έργα της τέχνης. Το σεμινάριο χωρίζεται σε 4 θεματικές ενότητες, οι οποίες περιέχουν θεωρητική εισήγηση και βιωματικό εργαστήριο. Σχεδιασμός-υλοποίηση: Κατερίνα Μαγγανά, Ψυχαναλύτρια MSc ψυχαναλυτική θεραπεύτρια, συγγραφέας και Έλλη Παξινού, Ιστορικός τέχνης και Επιμελήτρια εκπαίδευσης. 

Ενότητα 4: Το σώμα της ψηφιακής εποχής
Τρίτη 12 Μαρτίου 2024, 6-8 μ.μ.

Φωτογραφία και άλλες τέχνες | Για ενήλικες
Στο σεμινάριο εξετάζονται τα καλλιτεχνικά ρεύματα του 20 ου αιώνα και όχι μόνο, φιλοσοφικά και πνευματικά ζητήματα, καθώς και οι αλληλεπιδράσεις εκείνες που διαμόρφωσαν την εικόνα που γνωρίζουμε σήμερα. Η διερεύνηση του φωτογραφικού μέσου, ο ρόλος της φωτογραφίας στη σύγχρονη τέχνη, τα κριτήρια και η επιλογή των φωτογραφιών παραμένουν στο επίκεντρο αυτού του σεμιναρίου. Με αφορμή την περιπέτεια του ανθρώπινου πνεύματος, αυτό το σεμινάριο έχει στόχο την απόλαυση που παρέχει η τέχνη, καθώς και την παραγωγή καλλιτεχνικού έργου. Με τον φωτογράφο Βασίλη Γεροντάκο.

5 Μαρτίου-23 Απριλίου 2024
Τρίτη, 7-9 μ.μ.
Πραγματοποιείται μέσω zoom

Ανακαλύπτοντας το μελάνι | Για ενήλικες
Το μελάνι φαίνεται σαν ένα απλό μαύρο χρώμα αλλά έχει σημαντική και πλούσια ιστορία. Από μια αρχική μορφή μελανιού έγιναν οι πρώτες καταγραφές εικόνων και ιδεών. Είναι ένα αυστηρό υλικό που δεν σβήνει. Τρέχει σαν νερό, είναι πολύ βαθύ μαύρο ενώ παράλληλα μπορεί να μας δώσει πολλούς τόνους διάφανων γκρι. Στο εργαστήριο θα ταξιδέψουμε αισθητικά στην Ιαπωνία και θα δούμε τη χρήση του μελανιού, τις συνθέσεις και τα sumie. Θα δούμε ότι το κενό έχει διαφορετική έννοια από αυτή που ξέρουμε και θα μιλήσουμε για την ομορφιά του λάθους. Με την εικαστικό Άρτεμις Ohta Κατσαμπάνη.

6, 13, 20, 27 Μαρτίου 2024
Τετάρτη, 6-8 μ.μ.

Workshops Κεραμικής | Για ενήλικες | Τεχνικές με φύλλα πηλού
Η τεχνική με φύλλα από πηλό είναι ακριβώς αυτό που ακούγεται, κεραμική από ένα επίπεδο φύλλο πηλού. Σε αντίθεση με τις υπόλοιπες μεθόδους κατασκευής με το χέρι κάνετε την κατασκευή σας χρησιμοποιώντας επίπεδες πλάκες πηλού κομμένες σε συγκεκριμένα σχήματα και μεγέθη, οι οποίες στη συνέχεια ενώνονται μεταξύ τους. Αυτή την κατασκευή τη χρησιμοποιούμε σαν ένα τρισδιάστατο καμβά για να διακοσμήσουμε το αντικείμενο μας. Με τον εικαστικό Γιώργο Τσεριώνη.

8 Μαρτίου 2024
Παρασκευή, 6-9.30 μ.μ.

Περισσότερες πληροφορίες στο www.thf.gr

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Περιφέρεια Αττικής: Ανάδειξη και προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς σε ολόκληρο το λεκανοπέδιο

Ο Περιφερειάρχης Αττικής ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, τη χρηματοδότηση νέων έργων Πολιτισμού μέσα από την υλοποίηση μιας Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ) στην Αττική.

Άνθρωποι διαβάζουν στον ηλεκτρικό

Υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που δεν κοιτάζουν τα κινητά τους στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

ΥΠΠΟ: Στρατηγικό ολιστικό σχέδιο αντιμετώπισης του αρχαίου θεάτρου της Δωδώνης

Στόχος η αξιολόγηση των μέχρι σήμερα εργασιών και η σύνταξη του οδικού χάρτη για την περαιτέρω εξέλιξη του έργου από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων.

Η instax mini Evo της FUJIFILM φέρνει το vintage στη σύγχρονη ψηφιακή εποχή

Με την υβριδική κάμερα στιγμιαίας εκτύπωσης της FUJIFILM, εκφράζεις τον κόσμο όπως ακριβώς θέλεις.

Χάρης Δούκας για τη Διπλή Ανάπλαση: "Η συστηματική προσπάθεια που κάναμε αποδίδει καρπούς"

Σε συνέντευξη τύπου, ο Δήμαρχος Αθηναίων αναφέρθηκε στη γενικότερη αναβάθμισης της περιοχής προς όφελος των κατοίκων και των επισκεπτών.

Μοναδικά πασχαλινά δώρα στο Cycladic Shop

Τα προϊόντα του Cycladic Shop είναι εμπνευσμένα από τις μόνιμες συλλογές του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης και τα νησιά του Αιγαίου.