Και στα δικά σας: Από τους "Γάμους της Τήλου", αισίως στους γάμους ολόκληρης της Ελλάδας

Αισίως βρισκόμαστε λίγα κουφέτα πιο κοντά σε ένα συμπεριληπτικό αύριο.

Γάμοι της Τήλου

Φέτος είναι η πρώτη χρονιά που πρέπει να προγραμματίσω το καλοκαίρι μου με βάση τις γαμήλιες υποχρεώσεις των φίλων μου και απ’ ό,τι φαίνεται κάπως έτσι θα κινηθούν οι θερινές σεζόν της επόμενης δεκαετίας, όχι μόνο επειδή φτάσαμε σε "ηλικία γάμου" (μα τι προβληματική έκφραση!) αλλά και επειδή όλοι και όλες –σχεδόν– οι φίλοι και οι φίλες μου μπορούν πλέον να παντρευτούν, χωρίς να διαπράττουν ποινικά κολάσιμο αδίκημα. Όποιες προσωπικές αντιρρήσεις ή επιφυλάξεις κι αν έχουμε για το θεσμό καθ’ αυτόν δεν αναιρούν τη νίκη της Πέμπτης 15/2/2024, στο θέμα των ανθρώπινων και ειδικότερα των ΛΟΑΤΚΙΑ+ δικαιωμάτων. Ή έστω των… ΛΟΑΚΑ, εφόσον το νέο νομοσχέδιο, με τη διατύπωση περί "ατόμων του ίδιου φύλου", εξακολουθεί να αποκλείει τα τρανς, ίντερσεξ, μη δυαδικά και γενικά gender non-conforming (GNC) άτομα από τις νόμιμες διαδικασίες. Ο αγώνας συνεχίζεται, λοιπόν, προς μια κοινωνία πραγματικής συμπερίληψης και ορατότητας προς όλα τα μέλη της, ανεξαρτήτως ταυτότητας φύλου και σεξουαλικότητας, αλλά και για επέκταση του νέου νόμου ώστε να επιτρέψει τη δημιουργία σύγχρονων πυρηνικών οικογενειών για οσ@ το επιθυμούν. 

Η μεγάλη αυτή κατάκτηση είναι μια σπουδαία ευκαιρία να επιστρέψουμε στο ντοκιμαντέρ "Οι Γάμοι της Τήλου" του Παναγιώτη Ευαγγελίδη (2022, διαθέσιμο στο Cinobo), ο οποίος κατέγραψε τους πρώτους γάμους ομόφυλων ζευγαριών που πραγματοποιήθηκαν στη χώρα και συγκεκριμένα στο εν πολλοίς άγνωστο νησί. Εκεί ο πρωτοπόρος (ή μήπως απλά λογικός;) δήμαρχος της Τήλου, Τάσος Αλιφέρης, πάντρεψε με κάθε επισημότητα τον Δημήτρη Τσαμπρούνη, τον Θέμη Κατσαγιάννη, την Ευαγγελία Βλάμη και την Όλγα-Μαρία Καποδίνη, μπροστά σε ένα κομβόι ακτιβιστών και δημοσιογράφων, σε μια προσπάθεια να τεθεί στη δημόσια ατζέντα το ζήτημα των ομόφυλων γάμων. Από το 2008, έπρεπε να περάσουν δεκαέξι χρόνια (σχεδόν όσο μια ενηλικίωση) και οι γάμοι τους φυσικά να κριθούν άκυροι, ώσπου να φτάσουμε στη νομιμοποίησή τους – λες και είναι ζήτημα νόμου ή δημόσιου διαλόγου οι προσωπικές σχέσεις συναινούντων ενηλίκων και η επισημοποίησή τους!

Τέλος καλό, όλα καλά, θα έλεγε κανείς, αλλά είναι σημαντικό να κρατάμε στην κοινή μας μνήμη τους ανθρώπους που πρωτοστάτησαν, δίνοντας μικρότερες ή μεγαλύτερες μάχες προκειμένου να εξηγήσουν πως η ζωή και οι συνήθειες αυτής δεν είναι προνόμιο, αλλά δικαίωμα. Και όταν έρθει και επίσημα η ώρα να φάμε τα πρώτα πολύχρωμα κουφέτα, εγώ προσωπικά θα θυμάμαι τον Foufouto, περφόρμερ στο "Le Cabaret Extraordinaire, the Dark Cabaret" του Ministry of Tease στο κυψελιώτικο Red Jasper, ο οποίος στην αρχική παρουσίαση του επί σκηνής το Σάββατο 17/2, επέλεξε την εξής απλή αλλά σαρωτική φράση για να συστηθεί: "Είμαι ο Foufoutos και επιτέλους μου είπαν ότι μπορώ κι εγώ να παντρευτώ!".
 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Το κυνήγι των πασχαλινών δώρων: Πολύχρωμες λαμπάδες και easter-themed ιδέες

Αν ψάχνετε κάτι κομψό, χειροποίητο και διαφορετικό από τα συνηθισμένα πασχαλινά δώρα, τα μουσεία και οι χώροι τέχνης της Αθήνας έχουν τη λύση.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
30/04/2024

Φεστιβάλ Νεανικής Δημιουργίας: Παράταση της ανοιχτής πρόσκλησης σε νέους δημιουργούς

Το θέατρο Γκράβας ανοίγει τις πόρτες του σε νέους δημιουργούς και διοργανώνει ένα δεκαήμερο εκδηλώσεων με στόχο την ανάδειξη της νεανικής δημιουργικότητας και τηςελεύθερης έκφρασης.

Δεν είχα πού να γράψω: Από την Ντέμπορα Λίβι και το ΚΠΙΣΝ στην Μπανγκόκ

H συγγραφέας Ντέμπορα Λίβι βρέθηκε για μια ομιλία στο Κέντρο Πολιτισμού - Ίδρυμα "Σταύρος Νιάρχος", κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ WOW.

This is Athens City Festival 2024: Περισσότερες από 250 εκδηλώσεις στο μεγάλο ανοιξιάτικο φεστιβάλ

Οι περισσότερες εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν από την Μ. Τετάρτη 1η Μαΐου μέχρι και την Τετάρτη 8 Μαΐου, είναι εμπνευσμένες από την περίοδο της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα.

Δήμος Αθηναίων: Αυξήθηκαν κατά 54% οι εντολές απομάκρυνσης παράνομων τραπεζοκαθισμάτων

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Διεύθυνσης Δημοτικής Αστυνομίας, μέσα στο Α’ τετράμηνο του 2024, έχουν πραγματοποιηθεί 2.738 έλεγχοι σε Καταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος έναντι 2.506, το 2023.

Τα δωρεάν της εβδομάδας: Πασχαλινές περιηγήσεις σε σημαντικά αθηναϊκά τοπόσημα

Όσα ετοιμάζει το 2ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής, έναρξη για το This is Athens City Festival και ό,τι μπορείς να κάνεις στην Αθήνα χωρίς εισιτήριο από 27/4 έως 3/5.

Τι έρχεται τον Μάιο στο Μουσείο Μαρία Κάλλας

Ένα πλούσιο πρόγραμμα δράσεων περιμένει τους επισκέπτες κάθε ηλικίας, με εικαστικά εργαστήρια και εκθέσεις, ενώ εγκαινιάζεται η συνεργασία του Μουσείου με το Ωδείο Αθηνών.