Όταν η ιστορία του Ξενοδοχείου "Μεγάλη Βρεταννία" ξεδιπλώθηκε στο κοινό

Η έκθεση "Ένα ταξίδι στο χρόνο: The Immersive Experience" γύρισε το ρολόι 150 χρόνια πίσω και ταξίδεψε το κοινό σε όλες τις φάσεις του θρυλικού ξενοδοχείου.

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία 150 χρόνια

Δε χωρά αμφιβολία πως το ξενοδοχείο "Μεγάλη Βρεταννία" είναι ένα από τα πιο εμβληματικά τοπόσημα στην σύγχρονη αστική ιστορία. Ένα σημείο-σήμα κατατεθέν της Αθήνας και ένα ξενοδοχείο κλασικό, με την κυριολεκτικά κλασάτη έννοια του όρου. 'Άνεση, πολυτέλεια, φινέτσα και αρχοντιά χαρακτηρίζουν κάθε έναν από τους χώρους, που αβίαστα και μοναδικά αποπνέουν μία σπάνια αύρα κομψής φιλοξενίας, εδώ και 1,5 αιώνα.

Στην καρδιά του ιστορικού κέντρου της πρωτεύουσας και την Πλατεία Συντάγματος, ακριβώς απέναντι από το Κοινοβούλιο, η "Μεγάλη Βρεταννία" γιορτάζει φέτος τα 150 χρόνια της ιστορίας της, η οποία είναι συνδεδεμένη με πολλά από τα σημαντικότερα γεγονότα της πολιτικής, κοινωνικής, οικονομικής και αστικής ζωής εν γένει.

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία 150 χρόνια 6

Το όνομά της ("Grande Bretagne"/ "Μεγάλη Βρεταννία" στα γαλλικά) καθιερώθηκε το 1874, όταν το ξενοδοχείο άνοιξε τις πόρτες του σε ενθουσιώδεις Ευρωπαίους ταξιδιώτες - πιο πριν υπήρξε η έπαυλη της οικογένειας Δημητρίου, που οικοδομήθηκε περί το 1842 σε σχέδια του Δανού Θεόφιλου Χάνσεν. Λίγο αργότερα πέρασε στα χέρια του Στάθη Λάμψα -σεφ που είχε εκπαιδευτεί στο Παλάτι και στο Παρίσι- ξεκινώντας τη θρυλική της πορεία ως χώρο φιλοξενίας.

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία 150 χρόνια 7

Σταθερή επιλογή για μέλη βασιλικών οικογενειών, αρχηγούς κρατών, διασημότητες και VIPs αλλά και μέρος όπου έχουν υπογραφεί σημαντικές συμφωνίες, η ιστορία της περιλαμβάνει μεταξύ άλλων πρωταγωνιστική θέση του στην αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων το 1896, δυναμική συμβολή στην ανάπτυξη του κλάδου της φιλοξενίας στη χώρα, κρίσιμη σχέση με τα γεγονότα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά και τη συγκρότηση της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας στον 5ο όροφο, το 1974. 

Όλες αυτές τις στιγμές καθώς και πολλές άλλες, μοιράστηκε με το κοινό μέσω της έκθεσης "Ένα ταξίδι στο χρόνο: The Immersive Experience", που αφηγήθηκε όλα εκείνα που καθιστούν το ξενοδοχείο, τη ναυαρχίδα της ελληνικής φιλοξενίας. 

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία 150 χρόνια 3

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία 150 χρόνια 10

Παρασύροντας κάθε επισκέπτη σε μια συναρπαστική περιήγηση στο χρόνο, η έκθεση ξεκίνησε στις 11 Φεβρουαρίου, εγκαινιάζοντας με τον πιο εντυπωσιακό τρόπο τους Always Grand εορτασμούς για την 150η επέτειο αδιάλειπτης λειτουργίας του μυθικού ξενοδοχείου.

Αξιοποιώντας την τεχνική του projection mapping σε πολλαπλές επιφάνειες, η έκθεση μεταμόρφωσε τη θρυλική αίθουσα Grand Ballroom, σε ένα πολύχρωμο, πολυδιάστατο και εντυπωσιακό σκηνικό, συνδυάζοντας εικόνες, ήχους και διηγήσεις, για να ταξιδέψει τον  επισκέπτη  στην ιστορία του ξενοδοχείου. 

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία 150 χρόνια 9

Από την πρώτη στιγμή, το κοινό αγκάλιασε θερμά την έκθεση, εξαντλώντας μέσα σε ελάχιστες ημέρες τα διαθέσιμα εισιτήρια. Παράλληλα, στο πλαίσιο ειδικών προβολών, πλήθος εκπροσώπων της επιχειρηματικής, πολιτικής και δημοσιογραφικής ζωής της χώρας, αλλά και επαγγελματίες του κλάδου της φιλοξενίας, είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν τη διαδραστική εμπειρία, αποκομίζοντας τις καλύτερες εντυπώσεις.

Το "Ταξίδι στον Χρόνο" ξεκίνησε γυρνώντας το ρολόι 150 χρόνια πίσω. Με αφετηρία το 1874, έτος ίδρυσης του ξενοδοχείου και μέσα από σπάνια ντοκουμέντα και ξεχωριστά πρωτοσέλιδα εποχής, αναδείχθηκε βήμα-βήμα η εντυπωσιακή πορεία του εμβληματικού ξενοδοχείου μέχρι σήμερα, παράλληλα με κομβικές στιγμές της ιστορικής εξέλιξης της χώρας.

Η έκθεση πραγματοποιήθηκε από τις 11 έως και τις 18 Φεβρουαρίου, στο πλαίσιο των ετήσιων εορτασμών για τα 150 Χρόνια του ξενοδοχείου, με τίτλο "150 Χρόνια Μεγάλη Βρεταννία: Always Grand". Το Design & Execution της έκθεσης ανέλαβε η YARD Athens, σε Concept & Curation της Όλγας Μαυροειδή.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Περίτεχνα σοκολατένια αβγά και μοσχοβολιστά τσουρέκια για το Πάσχα

Τα πιο φίνα πασχαλινά αβγά της πόλης, που θα συγκινήσουν αισθητικά και γευστικά μεγάλους και μικρούς.

ΓΡΑΦΕΙ: ΝΤΙΝΑ ΓΚΡΟΥΜΟΥΤΗ
26/04/2024

Οι "Δύο Κόσμοι" του Κτήματος Γκότση ενώνουν "τραγανά" το Πάσχα με το Θέρος

Το Ασύρτικο του Κτήματος Γκότση έχει την διάθεση της Σαντορίνης σε περιβάλλον Μεσσηνίας και "δελεάζει" τις γεύσεις του Πάσχα.

Πασχαλινή γιορτή αλληλεγγύης από τους Γιατρούς του Κόσμου

Λαμπάδες, ευχετήριες κάρτες, διακοσμητικά και πολλά άλλα.

Κτήμα Σκούρα: H νέα προσέγγιση του Αγιωργίτικου στη "Νεμέα" 2021 κάνει το Πάσχα "χάρμα"

Με το Αγιωργίτικο συστήνεται το Πάσχα & το Κτήμα Σκούρα έχει προβλέψει.

Νομοθετικές αστοχίες του Υπουργείου Πολιτισμού αξίας 27,5 εκ. ευρώ καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος

Δείτε τι δηλώνει το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ο.Θ.Α. για την επιδότηση καλλιτεχνών και χειροτεχνών.

Όλγα Κεφαλογιάννη: "Οι γυναίκες συνεχίζουν τον αγώνα για να κατακτήσουν τη θέση που τους αξίζει"

Η Υπουργός Τουρισμού βρέθηκε στην ημερίδα Women Who Dare: Οι Γυναίκες που αλλάζουν τον κόσμο, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

ΥΠΠΟ: Επεμβάσεις στερέωσης στο "Μικρό Ανάκτορο" της Κνωσού

Το "Μικρό Ανάκτορο" βρίσκεται στα βορειοδυτικά του ανακτόρου της Κνωσού, με το οποίο φαίνεται ότι συνδέονταν μέσω του λεγόμενου "Βασιλικού Δρόμου".