STEAMing the Future: Το δωρεάν εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Κολλεγίου Ανατόλια

Το πρόγραμμα στοχεύει και στην εξοικείωση των μαθητών/τριών με την εκπαίδευση STE(Α)M / Science, Technology, Arts, Engineering, Mathematics και τα επαγγέλματα του μέλλοντος.

τεχνολογία παιδιά

Tο δωρεάν εκπαιδευτικό πρόγραμμα "STEAMing the Future" με φορέα υλοποίησης το Κολλέγιο Ανατόλια απευθύνεται σε παιδιά που θέλουν να καλλιεργήσουν ψηφιακές δεξιότητες και δεξιότητες κριτικής σκέψης, ενώ στοχεύει και στην εξοικείωση των μαθητών/τριών με την εκπαίδευση STE(Α)M / Science, Technology, Arts, Engineering, Mathematics και τα επαγγέλματα του μέλλοντος.

Οι ραγδαίες τεχνολογικές, οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις θέτουν νέα ζητούμενα για την εκπαίδευση, την προετοιμασία των παιδιών για θέσεις εργασίας οι οποίες ακόμη δεν έχουν δημιουργηθεί, την εξοικείωση τους με τεχνολογίες που τώρα αναπτύσσονται, και την επίλυση προβλημάτων που δεν έχουν ακόμη εμφανιστεί. Οι μαθητές και οι μαθήτριες πρέπει να είναι σε θέση όχι μόνο να επιλύουν πολύπλοκα ζητήματα, αλλά και να προσαρμόζονται σε διαφορετικά περιβάλλοντα. Στόχος των εργαστηρίων είναι η παρουσίαση διδακτικών πρακτικών και εργαλείων που υπάρχουν διαθέσιμα στο steamingthefuture.gr, μέσω των οποίων οι μαθήτριες και οι μαθητές καλλιεργούν δεξιότητες που θα τις/τους βοηθήσουν να προσαρμοστούν και να εξελιχθούν στον πραγματικό κόσμο.

Πώς ξεκίνησε: Μαθήματα στην Ξάνθη και διαδικτυακά για όλη την Ελλάδα

To πρόγραμμα ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2022, με την υποστήριξη του Ίδρύματος Μποδοσάκη με χρονικό ορίζοντα τριετίας, προσφέροντας χωρίς χρέωση

  • διά ζώσης προγράμματα σε παιδιά ηλικίας 14 - 18 ετών από την περιοχή της Ξάνθης, στο Xanthi TechLab
  • και διαδικτυακά για το σύνολο της μαθητικής κοινότητας στην Ελλάδα.

Την πρώτη χρονιά 2022-2023, το πρόγραμμα παρακολούθησαν συνολικά 303 μαθητές/τριες στη δια ζώσης ή στην online μορφή του.

  • Περίπου το 62% ήταν αγόρια, και το 38% κορίτσια.
  • Το 89% των παιδιών που συμμετείχαν και στους τέσσερις (δύο διά ζώσης και δύο online) κύκλους του Προγράμματος φοιτούν σε δημόσια σχολεία
  • Οι δύο online κύκλοι προσέφεραν τη δυνατότητα σε παιδιά από κάθε γωνιά της Ελλάδας (Ηράκλειο Κρήτης, Κάρπαθο, Ρόδο, Αγρίνιο, Ορεστιάδα, Μυτιλήνη, Ιωάννινα, Κέρκυρα, Λευκάδα) να γνωρίσουν την εκπαίδευση STEAM.

Το 2023-24, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Μποδοσάκη, θα προσφερθούν συνολικά δύο δια ζώσης κύκλοι μαθημάτων (Ξάνθη, Αλεξανδρούπολη), ένας κύκλος online μαθημάτων και ένας κύκλος δωρεάν εργαστηρίων για εκπαιδευτικούς. Αναλυτικά:

  • Τον Νοέμβριο του 2023 ολοκληρώθηκε ο νέος διά ζώσης κύκλος μαθημάτων στην Ξάνθη με τη συμμετοχή 30 μαθητών/τριών.
  • Ο επόμενος κύκλος διά ζώσης μαθημάτων θα πραγματοποιηθεί στην Αλεξανδρούπολη στο Lighthub (30-31 Μαρτίου 2024, 6 – 7 Απριλίου 2024).
  • Τα online μαθήματα θα ξεκινήσουν τον Ιανουάριο του 2024 και θα ολοκληρωθούν σε δύο Σαββατοκύριακα (27-28 Ιανουαρίου, 3 – 4 Φεβρουαρίου 2024).
  • Ο κύκλος δωρεάν εργαστηρίων για εκπαιδευτικούς θα ανακοινωθεί στις αρχές του 2024.

τεχνολογία παιδιά

Διεύρυνση του Προγράμματος στη Θεσσαλονίκη

Η επιτυχημένη διεξαγωγή του Προγράμματος κατά το πρώτο έτος της υλοποίησής του, είχε ως αποτέλεσμα τη διεύρυνσή του. Το 2023 το Κολλέγιο Ανατόλια προχώρησε στην επέκταση του STEAMing the Future στη Θεσσαλονίκη με την υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση.

Η διεύρυνση αφορά τόσο στην ύλη και στην ηλικιακή ομάδα των μαθητριών και μαθητών, καθώς έχει δημιουργηθεί νέο εκπαιδευτικό υλικό για τα παιδιά του Δημοτικού, όσο και στον τρόπο διεξαγωγής του, καθώς το πρόγραμμα προσφέρεται για πρώτη φορά δια ζώσης στη Θεσσαλονίκη στο Anna Papageorgiou STEM Center του Κολλεγίου Ανατόλια.

Τα μαθήματα προσφέρονται χωρίς χρέωση σε μαθητές/τριες Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων από περιοχές της Δυτικής Θεσσαλονίκης. Για τη διευκόλυνση των παιδιών, το Κολλέγο Ανατόλια έχει αναλάβει τη μεταφορά τους με σχολικά λεωφορεία.

Ο πρώτος κύκλος ξεκίνησε στις 25 &26 Νοεμβρίου 2023 και ολοκληρώνεται στις 2&3 Δεκεμβρίου 2023. Σύντομα θα ανακοινωθεί ο δεύτερος κύκλος στο πρώτο τετράμηνο του 2024. Στον Α’ Κύκλο δια ζώσης μαθημάτων στη Θεσσαλονίκη έχουν εγγραφεί:

  • 25 μαθητές και μαθήτριες Δ’-ΣΤ’ Δημοτικού από 13 διαφορετικά δημόσια σχολεία της Δυτικής Θεσσαλονίκης. 32% των εγγεγραμμένων μαθητών/τριών είναι κορίτσια και 68% είναι αγόρια.
  • 25 μαθητές και μαθήτριες Γυμνασίου-Λυκείου από 14 διαφορετικά δημόσια σχολεία της Δυτικής Θεσσαλονίκης, καθώς και τρία ιδιωτικά εκπαιδευτήρια της περιοχής. Τα τρία παιδιά που προέρχονται από ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, φοιτούν σε αυτά με υποτροφία. Το 36% των εγγεγραμμένων μαθητών/τριών είναι κορίτσια και 64% είναι αγόρια.

Online Διδακτικό Υλικό

Για την υποστήριξη του προγράμματος έχει δημιουργηθεί ο ιστότοπος steamingthefuture.gr με πληροφορίες για τα μαθήματα, διδακτικό υλικό και προσεγγίσεις που είναι διαθέσιμες σε όλους τους εκπαιδευτικούς, καθώς και ιστορίες γυναικών που έχουν διαπρέψει στην επιστήμη τους και αποτελούν θετικό πρότυπο για τα νέα κορίτσια.

Ο κάθε κύκλος μαθημάτων διαρκεί δύο Σαββατοκύριακα και αποτελείται από επτά μαθήματα. Οι θεματικές περιλαμβάνουν ενδεικτικά: Εισαγωγή στον Προγραμματισμό, Ρομποτική και Αυτοματοποίηση, Διαδίκτυο Πραγμάτων, Σχεδίαση 3D, Ανάπτυξη Εφαρμογών, Μεγάλα Δεδομένα και Αναλυτική, Επιστήμη των Πολιτών. Στα παιδιά του Δημοτικού τα μαθήματα που προσφέρονται είναι: Υπολογιστική Σκέψη – Διασκεδάζοντας με Γρίφους, Ο Κόσμος της Μηχανικής, Βιωσιμότητα & Περιβάλλον – Το κλίμα αλλάζει, εμένα με νοιάζει, Τεχνητή Νοημοσύνη & Δημιουργικότητα.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Περίτεχνα σοκολατένια αβγά και μοσχοβολιστά τσουρέκια για το Πάσχα

Τα πιο φίνα πασχαλινά αβγά της πόλης, που θα συγκινήσουν αισθητικά και γευστικά μεγάλους και μικρούς.

ΓΡΑΦΕΙ: ΝΤΙΝΑ ΓΚΡΟΥΜΟΥΤΗ
26/04/2024

Οι "Δύο Κόσμοι" του Κτήματος Γκότση ενώνουν "τραγανά" το Πάσχα με το Θέρος

Το Ασύρτικο του Κτήματος Γκότση έχει την διάθεση της Σαντορίνης σε περιβάλλον Μεσσηνίας και "δελεάζει" τις γεύσεις του Πάσχα.

Πασχαλινή γιορτή αλληλεγγύης από τους Γιατρούς του Κόσμου

Λαμπάδες, ευχετήριες κάρτες, διακοσμητικά και πολλά άλλα.

Κτήμα Σκούρα: H νέα προσέγγιση του Αγιωργίτικου στη "Νεμέα" 2021 κάνει το Πάσχα "χάρμα"

Με το Αγιωργίτικο συστήνεται το Πάσχα & το Κτήμα Σκούρα έχει προβλέψει.

Νομοθετικές αστοχίες του Υπουργείου Πολιτισμού αξίας 27,5 εκ. ευρώ καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος

Δείτε τι δηλώνει το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ο.Θ.Α. για την επιδότηση καλλιτεχνών και χειροτεχνών.

Όλγα Κεφαλογιάννη: "Οι γυναίκες συνεχίζουν τον αγώνα για να κατακτήσουν τη θέση που τους αξίζει"

Η Υπουργός Τουρισμού βρέθηκε στην ημερίδα Women Who Dare: Οι Γυναίκες που αλλάζουν τον κόσμο, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

ΥΠΠΟ: Επεμβάσεις στερέωσης στο "Μικρό Ανάκτορο" της Κνωσού

Το "Μικρό Ανάκτορο" βρίσκεται στα βορειοδυτικά του ανακτόρου της Κνωσού, με το οποίο φαίνεται ότι συνδέονταν μέσω του λεγόμενου "Βασιλικού Δρόμου".