Τα δωρεάν της εβδομάδας: Μη χάσετε το επόμενο Vinyl Market της Τεχνόπολης

Η μεγαλύτερη γιορτή για τους μουσικόφιλους, εκδηλώσεις για βιβλιοφάγους και ό,τι μπορείς να κάνεις στην Αθήνα χωρίς εισιτήριο από 27/1 έως 2/2.

Τεχνόπολη @ Βαγγέλης Πατσιαλός

Το τριήμερο 2, 3 και 4 Φεβρουαρίου επιστρέφει ο αγαπημένος θεσμός των μουσικόφιλων, το Vinyl Market, στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων. Όπως πάντα, το μπαζάρ βινυλίου ανανεώνει τη συλλογή δίσκων του και παράλληλα παρουσιάζει τις πιο φρέσκες κυκλοφορίες από όλα τα είδη της μουσικής. Φυσικά δεν θα λείπουν τα καθιερωμένα μουσικά events παρέα με γνωστούς DJs.

Οι πιο βιβλιόφιλοι ίσως προτιμήσουν το 27ο Παζάρι Βιβλίου που φιλοξενείται για άλλη μια χρονιά στην Πλατεία Κλαυθμώνος, έως 18 Φεβρουαρίου. Εκεί, οι λάτρεις του βιβλίου μπορούν να διαλέξουν ανάμεσα σε μια μεγάλη γκάμα λογοτεχνικών αναγνωσμάτων σε τιμές που αρχίζουν από €1. Μιας και μιλάμε για βιβλία, το Γαλλικό Ινστιτούτο της Ελλάδας μάς προσκαλεί σε μια συζήτηση για τους "Έλληνες Συγγραφείς στα Γαλλικά: Η δυναμική της σύγχρονης ελληνικής πεζογραφίας στη γαλλόφωνη αγορά". Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 30 Ιανουαρίου (7 μ.μ.) σε συνεργασία με τέσσερις εκδοτικούς οίκους (Ίκαρος, Καστανιώτη, Μεταίχμιο, Πατάκη) και καλεσμένους τους συγγραφείς Μίνω Ευσταθιάδη, Ιωάννα Μπουραζοπούλου, Νίκο Παναγιωτόπουλο και Χρήστο Χωμενίδη. Το στρογγυλό τραπέζι συντονίζει η κριτικός λογοτεχνίας και δημοσιογράφος Μικέλα Χαρτουλάρη.

Διαβάστε Επίσης

Η Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης προβάλλει τις "Μικρές Αφροδίτες" του Νίκου Κούνδουρου στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης, την Κυριακή 28 Ιανουαρίου (8 μ.μ.). Μετά την προβολή της ταινίας θα ακολουθήσει συζήτηση με τους σκηνοθέτες Μάνο Ευστρατίαδη και Γιάννη Σολδάτο, καθώς και τον εκδότη του περιοδικού "Μανδραγόρας", Κώστα Κρεμμύδα. Την ίδια ημέρα διοργανώνεται μία ακόμα ξενάγηση για την έκθεση του Αλέξη Κυριτσόπουλου, "Παράλληλα", στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων, όπου ο καλλιτέχνης και ο επιμελητής του πρότζεκτ Χριστόφορος Μαρίνος συζητούν για το αναδρομικό αφιέρωμα. Η ξενάγηση ξεκινάει στις 12 το μεσημέρι.

Fakeless
"Fakeless"

Το Ινστιτούτο Γκαίτε διοργανώνει μια συζήτηση με αφορμή τη λήξη της έκθεσης "Fakeless", την Τρίτη 30 Ιανουαρίου (7 μ.μ.). Ο Σταύρος Πιτσικάλης, μέλος του Ε.ΔΙ.Π. του Πανεπιστημίου Αιγίου και τέως Σύμβουλος Β’ του ΙΕΠ, και η Ιλόνα-Ελευθερία Ουασίτσα, επιστημονική συνεργάτιδα του Πανεπιστημίου Αιγαίου, συζητούνμε την αρχισυντάκτρια του περιοδικού "Talk", Πελιώ Παπαδιά, για τον ψηφιακό αναλφαβητισμό στην Ελλάδα και την ανάγκη ανάπτυξης γνώσεων για τα μέσα επικοινωνίας.

Με τις νέες εκθέσεις του να έχουν ήδη κινήσει το ενδιαφέρον μας, το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης συνεχίζει τις εκδηλώσεις του δημόσιου προγράμματός του καλώντας την επιμελήτρια της Μπιενάλε Ελσίνκι 2025, Kati Kivinen, να μιλήσει για τη διοργάνωση, τον ρόλο ενός επιμελητή απέναντι σε θέματα βιωσιμότητας και την οικολογία στον χώρο της τέχνης. Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου, στο μεσοπάτωμα του ΕΜΣΤ (7.30 μ.μ.)

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Αλέξης Κυριτσόπουλος. Παράλληλα

  • Ζωγραφική

Η πρώτη αναδρομική έκθεση του ζωγράφου Αλέξη Κυριτσόπουλου, με έργα από το 1963 έως σήμερα. Ο Αλέξης Κυριτσόπουλος είναι ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες ζωγράφους, με πλούσιο και πολυδιάστατο έργο, που έχει αφήσει ισχυρό αποτύπωμα από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα. Στην περίπτωσή του, το χρώμα εξυπηρετεί τον βαθύτερο σκοπό της ζωγραφικής: να προσφέρει "παρηγοριά, ελπίδα και ανάσα για να τα βγάλουμε πέρα". Ο Κυριτσόπουλος παίζει με τα χρώματα ανακαλύπτοντας και αποκαλύπτοντας τις αστείρευτες δυνατότητές τους. Εξίσου σημαίνοντα ρόλο με το χρώμα διαδραματίζει στη ζωγραφική του η μουσική, αρχής γενομένης από τα εξώφυλλα δίσκων, με πρώτο το "Φορτηγό" (1966) του Διονύση Σαββόπουλου, με το οποίο μεταφράζει αποτελεσματικά την ευαισθησία του τραγουδοποιού, και αργότερα με τα εμφανώς πιο ζωγραφικά "Παράλογα" (1976) του Μάνου Χατζιδάκι. Η ζωγραφική του Κυριτσόπουλου είναι γεμάτη παράξενα, παράδοξα, περίφημα, ανέλπιστα και πρωτάκουστα περιστατικά, χαριτωμένα και πεντανόστιμα λόγια, αφάνταστες και πρωτόφαντες περιπέτειες – με τη διαφορά όμως ότι όλα αυτά συμβαίνουν τώρα, γύρω μας, στη γειτονιά μας, και όχι σε κάποιο μακρινό πλανήτη ή σε μια μυθική χώρα.

Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων

Λεωνίδου & Μυλλέρου, Μεταξουργείο
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Rave, εθισμός και microdosing: Τι συμβαίνει σήμερα με τα ψυχεδελικά;

Όσα κρατήσαμε από τη συζήτηση "Τι συμβαίνει με τα ψυχεδελικά;" του Society Uncensored στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΙΡΗΝΗ ΝΙΚΟΛΑΚΑΚΗ
01/05/2024

Πρωτομαγιά: Πώς θα λειτουργήσουν τα ΜΜΜ

Δείτε τι ανακοίνωσε η ΣΤΑ.ΣΥ. λόγω συμμετοχής σωματείων εργαζομένων στις απεργιακές κινητοποιήσεις.

Νίκος Χαρδαλιάς: "76,8 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια Αττικής για περισσότερα από 30 έργα πνοής στη Δυτική Αθήνα"

Στο πλαίσιο της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ) υπό τον τίτλο "Αθήνα 2030", που εντάσσεται στο Πρόγραμμα "Αττική" 2021 – 2027.

Το κυνήγι των πασχαλινών δώρων: Πολύχρωμες λαμπάδες και easter-themed ιδέες

Αν ψάχνετε κάτι κομψό, χειροποίητο και διαφορετικό από τα συνηθισμένα πασχαλινά δώρα, τα μουσεία και οι χώροι τέχνης της Αθήνας έχουν τη λύση.

Φεστιβάλ Νεανικής Δημιουργίας: Παράταση της ανοιχτής πρόσκλησης σε νέους δημιουργούς

Το θέατρο Γκράβας ανοίγει τις πόρτες του σε νέους δημιουργούς και διοργανώνει ένα δεκαήμερο εκδηλώσεων με στόχο την ανάδειξη της νεανικής δημιουργικότητας και τηςελεύθερης έκφρασης.

Δεν είχα πού να γράψω: Από την Ντέμπορα Λίβι και το ΚΠΙΣΝ στην Μπανγκόκ

H συγγραφέας Ντέμπορα Λίβι βρέθηκε για μια ομιλία στο Κέντρο Πολιτισμού - Ίδρυμα "Σταύρος Νιάρχος", κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ WOW.

This is Athens City Festival 2024: Περισσότερες από 250 εκδηλώσεις στο μεγάλο ανοιξιάτικο φεστιβάλ

Οι περισσότερες εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν από την Μ. Τετάρτη 1η Μαΐου μέχρι και την Τετάρτη 8 Μαΐου, είναι εμπνευσμένες από την περίοδο της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα.